Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şiddet versus Pasif Direniş (Genoa G8 zirvesi protestoları üzerine bir yazıdan alıntı)

calimero

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar,

Diğer bir başlıkta da paylaşmıştım. Bizim Gezi Parkı direnişine de oldukça uygun olduğunu düşündüğümden ve bizde de şiddet konusu oldukça tartışıldığından, şiddet karşıtı arkadaşlara ithafen paylaşmak istedim.

Makalenin ismi

Paint It Black: Black Blocs, Tute Bianche and Zapatistas in the Anti-globalization Movement by Claudio Albertani

Çevirisini kısa sürede gerçekleştirdim, yanlışlık varsa affola:

said:
Sorun şu ki; hareket içindeki radikal gruplar hegemonya arayışına girmezken ve tam tersine diğer yaklaşım olasılıklarına karşı açıkken ve bunları sıcak karşılarken; aynısı, bu grupları şiddetli ve iftiralar içeren metotlarla suçlayan ve hatta polise gammazlayan pasifistler için söylenemez.

Bu Seattle'de gerçekleşti ve Genoa’da yeniden gerçekleşti. Açık bir şekilde polisi bu şiddet eylemlerine girişen gruplara karşı önleyici faaliyetlerde bulunmamakla suçlayan Liberazione editörü Sandro Curzi’ye yanıt bir polis memurundan geldi: “Dr. Curzi, bu bir polis devleti değil. Biz, sizin bizden yapmamızı istediğinizi yapamayız.” Ancak, şiddet sorunu ortada olsa dahi, asıl karşıtlıklar şiddet yanlısı ve pasifist gruplar arasında değil ve hatta kapitalizme alternatifler arayanlar ile kapitalizmin zararlarını azaltma ya da sınırlama çabasında olanlar arasında değil. Bazı seçilmişliği kendinden menkul konuşmacıların, bağımsız olarak hareket eden gruplara karşı olan suçlamalarında bulunan kötü niyet aslında söz konusu olanın aslında iktidar (güç) olduğunu bize anlatıyor. İftira ciddi bir konu: Stalinistler, 1937’de Barcelona’da ve her ne zaman kendi çıkarlarının tehdit edildiğini hissettiklerinde bunu gerçekleştirdiler. Ayrıca; Kara Blokların öğretmekten haz aldığı gibi, şiddetin her şeyden önce toplumsal ilişkilerin kendisi içinde yattığı gerçeğini aklımızın bir köşesinde tutmalıyız.

Genoa’da şiddeeti ilk başlatan kimdi? Şehri kalkanlarla kuşatan ve silahlandıran İtalyan hükümeti mi? Serbesst ticaret adına insanlığı ve Doğa Ana'yı yağmalayan çok uluslu şirketler mi? Kara Bloklar mı? Silahlarını ateşleyen Carabinieri'ler (Carabinieri İtalyan Jandarmalarına verilen isimdir) mi ? Bunlara yangın söndürücüyü atan Carlo Giuliani mi?

Pasif direnişten bahsetmişken, Gandhi dahi pasif direnişin hem taktiksel hem de etik açıdan şiddetten daha üstün olduğunu düşünse de bunun bir dogma haline getirilmemesi gerektiğini ve şiddetin her durumda korkaklığa karşı tercih edilebilir olduğunu birden çok kereler belirtmiştir. Pasif direnişin yalnızca bunu uygulayanların şiddet uygulama kapasitesine sahip olduğu ve bunu reddettiği durumlarda geçerli bir seçenek olduğunu söylemiştir. Gerçekten de, kediden kaçan fare, pasif direnişin bir örneği değildir.

Bugün, pasif direniş pratiği ehlileştirilmiş ve küçük gören bir davranış tarafından zayıflatılma riskini taşımaktadır zira hareket ilerleyecekse, pasif direniş; çekimserlik, tarafsızlık ve daha da kötüsü işbirlikçilik anlamına gelemez, tam aksine itaatsizlik, kararlılık, eylem ve farklı bir şeyin inşası anlamına gelmelidir.

Yazının orijinali

The problem is that while the radical groups within the movement do not seek hegemony, and on the contrary are open to and welcome the possibility of other approaches, the same cannot be said of some paciŽfists who have often indicted the former using violent and slanderous methods, even informing the police, with sometime grotesque results. It happened in Seattle and it happened again in Genoa. To Sandro Curzi, the editor of Liberazione who had publicly criticized the police for failing to take preventive action against the violent groups, an offiŽcer replied: “Dr Curzi, this is not a police state. We cannot do what you ask us to do. But even if the problem of violence exists, the main contradictions are not between violent and non-violent groups, and perhaps not even between those who seek alternatives to capitalism and those who would just as well improve it or contain its damages. The bad faith contained in the accusations of some self-elected spokesmen against the groups that act independently tells us that what’s at stake is, in fact, power. Slander is a serious matter: the Stalinists were guilty of it in Barcelona in 1937 and whenever they felt their interests being threatened. We must also keep in mind that, as the Black Blocs are fond of teaching, violence lies, Žfirst of all, in the social relations themselves. Who was the Žfirst to unleash violence in Genoa? The Italian government that armored the city? The multinationals that in the name of free trade despoil humanity and Mother Earth? The nation states that protect them? The Black Blocs? The Carabiniere who Žred the gun? Carlo Giuliani who threw the Žre extinguisher back at him? Speaking of non-violence, even Gandhi stated more than once that even though he considered it superior to violence from both a tactical and an ethical point of view, it should not be made into a dogma and that in any case, violence was preferable to cowardice. Non-violence—he used to say—is a valid choice only if those who choose it are capable of violence but renounce it. Certainly, the mouse running from the cat is not an example of non-violence. Today, the practice of non-violence runs the risk of being impoverished by a tamed and condescending behavior, for if the movement is to grow, non- violence cannot mean abstention, neutrality or, worse, collaborationism, but disobedience, determination, action, the construction of something different.

Sosyal ağlarda paylaş

calimero, seninle şeyi tartışmamış mıydık, hacettepe olaylarındaki kırma dökmeyi?

sen bana "bu tip olaylarda insanlar fişlenmemek için kamera fln kırarlar" demiştin. ama benim sana bahsettiğim videoda bir adam "kamera" tarafından güvenlik cihazı parçalarken çekilmişti. buradaki mantığı çözemediydim ben. hani güvenlik ekipmanı sizi fişler mi ki kırılması gereksin fln?
Sosyal ağlarda paylaş

Dworgian said:

calimero, seninle şeyi tartışmamış mıydık, hacettepe olaylarındaki kırma dökmeyi?

sen bana "bu tip olaylarda insanlar fişlenmemek için kamera fln kırarlar" demiştin. ama benim sana bahsettiğim videoda bir adam "kamera" tarafından güvenlik cihazı parçalarken çekilmişti. buradaki mantığı çözemediydim ben. hani güvenlik ekipmanı sizi fişler mi ki kırılması gereksin fln?

orada neyi tartıştığımızı cidden hatırlamıyorum. o konuyu çok ayrı tekrardan tartışabiliriz istersen. yukarıda paylaştığım yazıda böyle her gruptan insanın olduğu eylemlerde şiddet uygulayanlarla pasif direnişçiler arasındaki bağlantı, dışlama ne yapmalı vs konusu anlatılıyor biraz da.

aha mesela kim kimi dışlıyor, hatta kim kimi fişliyorun örneği. facebook'ta paylaşılıyor.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1003110_10151601852602770_1231325117_n.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

neyse, tayyip verdi elinize kozu provokatör diye siz de onun yolundan gidin. polise verin sizinle beraber çatışanları, günlerdir polisle çatışan sizin oralarda halay çekmenizi olanaklı kılanları, fotoğraflarını çekip polise verin.

suç mu diyorsun ya, evet SUÇ! hepimizi tarih yargılayacak ve suçlu suçsuz çıkacaktır ortaya.
Sosyal ağlarda paylaş

istediklerini şiddetle elde etmeye çalışan her görüşten, herkesin kafasını buyursun kırsın polis. fundamentalistinden, komünistine, şiddetle iktidara gelme arzusundaki kimseye hoşgörü beklenemez.

o halk güvenlik grubu gerçekse alkışlıyorum kendilerini. bu şekilde gösterilmesi lazım gerçek niyetin.
Sosyal ağlarda paylaş

saldıran polise karşı kendini savunmak ve meşru müdafaa hakkını korumak bambaşka bir olay, sağa sola saldırıp, yakıp yıkmak bambaşka bir olay. tabi aklı başında insanlar sağa sola saldıranları dışlayacaklar. haklıyken haksız konumuna düşmemek için.

Polis sana saldırır panzeriyle, gidersin yapabiliyorsan etkisiz hale getirirsin o panzeri. polisin kendisine fiziksel zarar vermeden, sadece ve sadece sana karşı kullandığı ekipmanları etkisiz hale getirerek. Ama sivil vatandaşın arabasını yakmak, halkın malına mülküne zarar vermek kabul edilemez davranışlar.

Bu şekilde meşru müdafaa harici şiddete başvurup esas kozu sizler veriyorsunuz RTE'nin eline. aptalları gaza getirip, o aptalların desteğiyle polis şiddetini meşrulaştırmaya çalışıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

mani said:

saldıran polise karşı kendini savunmak ve meşru müdafaa hakkını korumak bambaşka bir olay, sağa sola saldırıp, yakıp yıkmak bambaşka bir olay. tabi aklı başında insanlar sağa sola saldıranları dışlayacaklar. haklıyken haksız konumuna düşmemek için.

Polis sana saldırır panzeriyle, gidersin yapabiliyorsan etkisiz hale getirirsin o panzeri. polisin kendisine fiziksel zarar vermeden, sadece ve sadece sana karşı kullandığı ekipmanları etkisiz hale getirerek. Ama sivil vatandaşın arabasını yakmak, halkın malına mülküne zarar vermek kabul edilemez davranışlar.

Bu şekilde meşru müdafaa harici şiddete başvurup esas kozu sizler veriyorsunuz RTE'nin eline. aptalları gaza getirip, o aptalların desteğiyle polis şiddetini meşrulaştırmaya çalışıyor.

1 milyon kişi var ise bunlardan 10 tanesi falan senin dediğin kötü örnekteki gibi takılıyor
ama ortada dolaşan binlerce provokatörlere uymayın mesajı olunca
polisin attıgı gaz bombasını geriye atanlar da provokator yaftasıyla karşı karşıya kalıyor
anlamadıgınız bu
Sosyal ağlarda paylaş

Desqpio said:

peki istediklerini şiddetle elde etmeye çalışan polisin kafasını kim kıracak?

bunları gene halk fotoğrafla, kamerayla tespit edip yargıya başvuracak. molotof kokteyli atarak verilemez karşılığı.

aksi halde bu yolun sonu yoktur, "haklıyız, istediğimizi almak için herşeyi yaparız" mantığının sonu şiddeti birkaç basamak daha tırmandırdıktan sonra dağa çıkmak olur.
Sparkcaster said:

devlet istediklerini şiddetle ele geçirince legit mi oluyor?

burada talep devlete yönelik. 30 yıl dağdan kurşun sıkmayı planlayan yoksa bu şekilde sonuca ulaşılmayacağını herkes kestirebilir herhalde.
Sosyal ağlarda paylaş

mani said:

polis gaz fişeğini kafana sıkıyo öldürmek için, hangi panzer?
Sosyal ağlarda paylaş

şikayet ertesinde gereği yapılmıyorsa onun için ayrıca protesto yapılır, ayrı bir mücadele verilir.

ama şiddeti çözüm aracı gören gruplara prim vermek şu protestolara verilebilecek en büyük zarar. "hayır biz radikal değiliz" deyip radikallere destek vererek hiçbir olumlu sonuç elde edilemez. zaten en büyük malzemeyi de bunlar verdi tayyip'in eline.
Sosyal ağlarda paylaş

e tamam ne yapacaksın Spark o zaman söyle ? Molotof mu atacaksın gaz bombasını sana hedef gözeterek fırlatan polise ? Silah çek vur ozaman.

İnsanlar gitti baretlerle, maskelerle, kalın kıyafetlerle direndi. Halk olarak yapabilecekler, yapmaları gerekenleri yaptılar. Üzerlerine atılan gaz bombalarını geri fırlattılar, üzerlerine TOMA süren polislere karşı barikat kurdular. Bunlara itiraz eden yok bunları meşru müdafaa dahilinde görüyorum. Ama bazı provakatörler sivil araçları yaktı, dükkanlara saldırdı, yağma yaptı. Çok ufak bir gruptu ama işte o ufak grup senin direndiğin iktidar için propaganda malzemesi oluyor. Bu durumda sen ekstra özen göstereceksin o provakatörleri içinde barındırmama konusunda çünkü direndiğin iktidar zaten göstermiyor sana karşı silah olarak kullanıyor. En mantıklısı elinden o silahı almak, silahsız bırakmak. Anca bu şekilde bir takım kazanımlar elde edebilirsin. Veya PKK gibi dağa çıkarsın, 30 sene kan dökersin, döktürürsün boyun eğen iktidar bulursun belki.
Sosyal ağlarda paylaş

@calimero, alintilayip spo koyamadim cepten neyse, bana göre siddet her turlu sacma. Tamam direnenlere uygulanan siddet var ama bunum cevabi siddet olursa zarar cok daha buyuk olur. Benim orada olan ve durduk yere gidip polise satasanlari durduran arkadaslarim oldu. Ben gitmedim oraya ok ama duyumlarim, hem de kim oldugu u, ne dusundugunu bildigim insanlardan duyduklarim bunlar.

Yani tamam oc almak istiyorlar yapilanlar icin ama kam davasi da ayni kafa degil mi? Sen babami vurdun, ben seni vurayim vsvs. Kazanan?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...