Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bir doktorumuz Fransa'da bulunduğu sırada yaşadığı bir olayı paylaşmış

KuddusiMavra

Öne çıkan mesajlar

türkiye'de bir türk firmasında çalışacak mühendisin onların ingilizcelerini öğrenmelerine gerek yok ama, fark burada.

kaldı ki, fabrikalarda, işçiler üzerinde bir karizman olsun istiyorsan, girdiğin anda herşeyi biliyor olman gerekiyor. eşanjörde sorun olduğunda "hiiit exçeyncır" dersen o işçi senin lafını dinlemez bi daha.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

eğer fabrikaya gidip mühendis olacaksanız ingilizce dilinde mühendislik öğrenmek epey saçma, evet. işçi heat exchanger'ı, pinch'i bilmiyor çünkü.

Üretimde tam tersine handikap bile oluyor ingilizce, Türkçe'si eksik kalıyor öyle. İşçisiyle mühendisiyle teknisyeniyle apayrı bir terminolojisi var onların, okulda da pek öğrenilecek cinsten değil. Oturup orada öğrenmek gerekiyor.

Ancak geliştirme yapılacaksa yabancı dil mutlak gerekli.

Bir de şu var, Türkçesini zaten okulda da öğrenemeyeceksin, çünkü "resmi" isimleri de kullanmıyorlar. En iyisi git ingilizcesini öğren gel. Burada sonra Türkçe'yi oturtursun.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

yok zaten ıs ıcın demıyorum, hayatın geneli için ingilğizce gerek diyorum
mühendislik eğitimini ingilizce veren okullardan mezun insanlara bakıyorum da, ingilizce konuşamıyorlar. ya mühenidslik eğitimini ingilizce vermek hiçbir şekilde işe yaramıyor, ya da o eğitimi verenler o kadar dandik hocalar ki ingilizcelerinde ilerleme olmuyor o insanların.

@rewendor, okulda ingilizce öğrendiysen öğrenim süren çok daha uzun oluyor. türkçe öğrendiysen bayağı kısa. bu lafımı tabi kimya-makina-inşaat mühendisliği gibi, gerçek anlamda mühendislik olan mühendisliklerden bahsederken kullanıyorum. endüstri, bilgisayar, işletme mühendisliği gibi dandik mühendislikler isterlerse sanskritçe eğitim versinler.
Sosyal ağlarda paylaş

kolektifinsan said:

İnsanların Kürt olduğu için öldürüldüğü, Kürt olduğu için daha kötü muamele gördüğü, Kürt olduğunu söylemeye çekindiği bir ülkede yaşıyoruz

arkadaş?! yahu sen göz göre göre yalan söylemeye utanmıyor musun? hangi insan kürt olduğu için öldürülmüş? hangi insan kürt olduğu için nerede kötü muamele görmüş? kim kürt olduğunu söylemeye çekiniyor? tam tersi alışveriş merkezlerinde, deniz kenarında, restaurantlarda, maçlarda, toplu taşıma araçlarında bağıra çağıra kürtçe konuşuluyor...konuşulsun da zaten ama nasıl bir kafadır seninkisi? yahu bu düpe düz provokasyondur, değil midir? olmayan bir şeyi oluyormuş gibi söylemek nedir?
Sosyal ağlarda paylaş

KuddusiMavra said:

Miliamber kardeşim.yazdiklarin güzel.
Sadece ana dili lazca olan kişi sayısı öyle yüzbinler değil. Dedeler, nineler de değil benim kastettiğim. Şu an lazca karadenizde yaygın bir şekilde kullanılan bir dil değil.

konunun dışında sırf bil diye söylüyorum. senin lazca konuşmasını beklediğin kesimle benim beklediğim kesim aynı değil. lazlar dediğin rize ile artvin'in bir kaç ilçesindekiler. genelde tüm karadenizlilere laz diyor millet oysa sadece saydığım yerler "etnik" olarak laz(şimdi sakarya izmit'te de bolca var). köylerde full lazca konuşulur orada şehirlerde de lazca konuşurlar yaşlı dediğime bakma orada büyüyen gençler de lazca konuşuyorlar ama yaşlıların aksine hem türkçe hem lazca bildikleri için gittikçe dil bilen ve konuşabilen sayısı azalıyor. lazca evet karadenizde yaygın olarak kullanılan bir dil değil ama lazlar arasında yaygın olarak kullanılan bir dil. :D

sürekli tekrarlamaya başlarsan cidden can sıkıcı olabilir. laz adama memleketinde lazca yaygın olarak konuşulmuyor arkadaş diyorsun. kürt adama da zamanında başka şeyler söylenmişse insanlar yaptıklarını haklı çıkarmasa da "rahatsızlıkları" için bir sebep olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

yok canım, algıda seçicilik var. senin lazca konuşuyor, ana dili dediğin adamları toplasan kaç kişi? 50 bin mi, 100 bin mi, 200 bin mi? odur en fazla.zaten sen de demişsin bütün karadeniz değil diye, ben de biliyorum bütün karadeniz olmadığını.sarıyerin garipçe köyünde lazların arasında doğdum ve büyüdüm.kim laz,kim değil gayet iyi bilirim, rahat ol sen...yazdıklarımın tamamını anlayarak okumanı rica ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...