Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Parçaçık fiziği hayatımızın ne kadar içinde?


Therru

Öne çıkan mesajlar

1) Çocuk bezleri

Kimyacıların parçacık hızlandırıcıları kullanmasıyla, bebek bezlerinde kullanılan süper emici polimer malzemenin ıslak yapısını, detaylı bir şekilde görmek mümkün olmuştur. Bu, onlara, kusursuz süper emici malzemeyi, yani modern zamanda kullanılan tüm bebek bezlerini yaratabilmeleri için olanak sunmuştur.


2) Makaron

Makaron, ısıyla büzüşüp, daha değerli olan malzemeyi kaplayarak, suya, rutubete karşı koruyan, gerektiğinde birarada tutan, alçak yoğunluklu ve polietilen esaslı bir ambalaj malzemesidir (altılı, sekizli teneke kutulardaki meşrubat ambalajları gibi). Eğer bir hindi ya da tavuk aldıysanız, tazeliğini, parçacık hızlandırıcılara borçlusunuz demektir. Onlarca yıl, gıda sektöründe, gıdaların taze ve dayanıklı tutulmasında, bu teknoloji kullanılmaktadır.


3) Kargo taraması

Amerika'ya yılda, limanlardan ve su yollarıyla, 2 milyar tondan fazla kargonun girdiği biliniyor. Şimdilerde birçok giriş, parçacık hızlandırıcılar tarafından üretilen yüksek enerjili X ışınları ile işletiliyor ve kaçaklar tespit ediliyor. Daha derine etki edebilen X ışınları ile beraber, bu tip ''elek'' sistemleri de geliştirilecektir.


4) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)

Manyetik Rezonans Görüntüleme olarak bilinen hayat kurtarıcı tıbbi teknoloji, vücuttaki yumuşak dokuları ayrıntılı görüntülememizi sağlar. X ışınlarının aksine, manyetik rezonans görüntülemede, beyindeki beyaz madde ve gri madde dediğimiz özel maddeler, birbirinden ayrı olarak incelenebiliyor, kanserli olmayan dokular, kanserli dokudan ayrılabiliyor, kan akışı ve felç belirtileri ortaya çıkarılabiliyor. Bu teknolojinin tamamı, parçacık fiziği araştırmaları sırasında ortaya çıktı.


5) İşgücü gelişimi

Parçacık fiziği konusunda eğitimli insanların çoğu, sanayi işleri için tıbbi cihazlar, bilgisayar gibi alanlardaki becerilerini, yüksek talep olan diğer alanlara taşıyabiliyorlar. Bir iş sahibi, petrol veya kanser tedavileri üzerinde çalışabilmesi için, bir parçacık hızlandırıcıda çalışmış bir bilim insanından faydalanabilir.


6) Kalp kapakları

Fizikçiler, bir parçacık hızlandırıcısından aldıkları gümüş iyonları ile bombardıman edilen yeni bir malzeme tasarlayarak, suni kalp kapakçığı güvenliği geliştiriyorlar. Malzemenin işlenmiş yüzeyi, potansiyel olarak tehlikeli ekstra dokuyu, kapakçıktan uzak tutabiliyor.


7) Araştırma için Yoğun Işık

Dairesel parçacık hızlandırıcıları, hızlanan elektronların yollarını bükerek ışık yaymalarını sağlar. Bu ışık, birçok uygulama ile beraber, güçlü bir araştırma aracıdır. ''Sinkrotron hızlandırıcıları'' diye bilinen ve bir ışık kaynağı olarak, bilim insanlarına, yoğunluğunu ve dalga boyunu kontrol edebilecekleri yoğun ışığı sağlar. Daha verimli piller ve yeşil enerji gibi, yeni yüksek performanslı malzemelerle beraber, daha etkili ilaç tedavilerini de bizlere sağlayan bu teknoloji, doğaya dair derin bir anlayışı da beraberinde getirmiştir.


8) Izgara bilgisayar

World Wide Web, tek parçacık fiziği çıkışlı bilgisayar teknolojisi ilerlemesi değildir. LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) deneylerindeki parçacık fizikçileri, bilgisayar talepleri ile başa çıkmak için, 36 ülkede 100'den fazla kuruma yayılan ve ''küresel ağ'' tanımının sınırlarını zorlayan, dünyanın en büyük ızgara bilgisayar sistemi oluşturdular.


9) Mobilya kaplama

Çeyrek yüzyıldır dünya çapındaki şirketler, çizilmeye ve lekelenmeye karşı dayanıklı mobilya yapmak için parçacık hızlandırıcılarının elektron ışınlarını kullanıyorlar. Bu teknolojiyle beraber, masaların, rafların ve diğer ahşapların yüzeyleri tedavi edilecek gibi görünüyor; hatta tarihi ederlerin özelliklerini bozmadan restore edilmesinde bu gelişmenin, bir devrimin öncüsü olması bekleniyor.


Emre ORAL
Pozitif İnfotropizma

Kaynak: http://www.symmetrymagazine.org/article/march-2013/how-particle-physics-improves-your-life
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...