Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

aşırı voltaj ve kanser

fab

Öne çıkan mesajlar

merhabalar sevgili donanımsever patiler,

şimdi dün gece istanbula yıldırımlar düştüğü sırada benim bilgisayar aşırı voltajdan *çaçan* diye kapandı. daha sonra tekrar power düğmesine bastığımda bir tepki veremez oldu. Bazı arakadaşlarım bu durumu güç kaynağının mefta olmasına bağladı. Bende uzunca düşündükten sonra bu kanaata varıp zaten değiştirmek istediğim kasamı atıp yeni bir kasa aldım. Fakat bugün kasayı tamamladıktan sonra bilgisayarı açmaya çalıştığımda yine aynı tepkisizlikle karşılaştım. Ve bu durum beni çıldırma noktasına getirdi.

özet olarak sormak istediğim acaba anakartta yanmış olabilirmi? hatta işlemcide arada kaynamış mıdır?

teknik bilgi isteyenler için anakart üstünde hiç bi ışığın yanmadığını ve fişe taktından sonra hiç bir tepkinin oluşmadığını söylemek isterim.[signature][hline]mesela beş
Sosyal ağlarda paylaş

önce anakarttaki kabloları taktığından emin ol. power düğmesine giden kabloları felan doğru taktın değil mi?
power supply kabloları felan iyice bi bak.
az da olsa bir ihtimal yanlış takmış olabilirsin.

tabii power supply bozulmamışsa anakart bozulmuş olabilir.
o elektrik şokunun ne kadar zarar verebileceğini bilemiyorum.
power supplyına değil de anakartına zarar gelmesi bana saçma geldi.
anakartı bozacak kadar güçlüyse belki de harddiske felan da zarar vermiş olabilir?
tabii bir düşünce sadece.

ancak kabloları inceledikten sona hala birşey değişmesse anakartını aldığın yere götür orda bir baksınlar birşey var mı yokmu.
ya da arkadaşının felan bilgisayarında deneyebilirsen anakartı orda dene
belki senin diğer parçalarında felan sorun vardır anakart temizdir?

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 23 Kasım 2004 01:57 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Daha önce bir yıldırım vakasında bizim anakart, modem ve güç kaynağı yanmıştı. Demek ki olabiliyormuş.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Sosyal ağlarda paylaş

elektriğin nereden geldiğine bağlı. Esas olarak 3 değişik yolu var diye biliyorum.

1-) Şebekeden gelirse önce güç kaynağını vurur. O zaman ups işe yarar.
2-) Telefon hattından gelebilir ki o zaman ups bir işe yaramaz (telefonlarında girdiği ups'ler var ama standart değiller)
3-) Bölgede manyetik alan oluşabilir ki bizim fabrikanın yakınında anadolu yakası genel dağıtım istasyonu olduğundan bizde çok oluyor. O salak yerin 1km çevresi bazen manyetik alan haline gliyor ve bilgisayarları gümletiyor. Hiç bir ups bunu çözemez zira doğrudan kartlar yanıyor.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Sosyal ağlarda paylaş

Ufak bir dipnot bu tür elektriksel arızalarda test süreci çok sancılıdır. Örneğin ekran kartınız ve anakartta onun girdiği slot yanmış diyelim. Anakarta yeni bir ekran kartı taktığınzda o kartında kısadevreden yanma ihtimali hiç de az değil. Taktınız baktınız o da çalışmıyor, o zaman anakartı değiştirip yeni ama bozulmuş ekran kartını yeni aldığınız ana karta taktığınızda o kartı da kısadevrfe sonucu kullanılmaz hale getirebilir. Yani elinizde bozuk bir ekran kartı ve anakart varken yaptığınız testler sonucu elinizde bozuk ikişer tane anakart ve ekran kartı olması ihtimali hiç de az değil.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Sosyal ağlarda paylaş

TV'nin yanması ilginç. Benim adsl modem yandı. Neden sigorta koymamışlar acep. Parasal dertler herhalde. yansın nasıl olsa kullanıcı hatası yeniden para verip alsın :D

Benim ups'de telefon hattı içinde giriş var. Onu da koruyor ama modemin yandığı zaman takılı deildi .Ups 'ye bağlı olmayan kolonlar modem ve monitör vardı. Monitör otomatik kapanmıştı belki o yüzden bişi olmadı.

Modemin adaptörü kontrol ettim sağlam. Elektrik hattından gelip adaptörü öldürmeden modemin yanması mantıklı deil. Çok büyük ihtimalle telefon hattından gelmiş.

Normalde elektrik hattından gelen UPS'ye takılır. Ups kaldırmazsa power supply'i zorlar orda durur büyük ihtimalle. Yakabilir tabi. Anakarta ulaşmışsa zaten şans devreye girer. Herşey yanabilir. Hiçbirşey yanmaz sadece anakart yanabilir.[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...