paparnoz Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Theridone said: anadolu'da herkese saygı var. asıl terbiyesizlik anadolu kültürünü kaybetmiş, batılılaşmaya çalışan geri zekalı şehirli zanneden. osuruktan dertleri olan insancıklar. müsveddeler. Buda iyi, bir anadolu geleneğini de hatırlatmam da yarar var, günümüzde gizli saklı da olsa devam eden bir uygulama, eğer bebek sakat doğarsa, doğuştan bir özrü olduğu anlaşılırsa ebe bebeği öldürüyor ve anneye de bebek öldü deniyordu, bu açıdan anadolu'nun böyle geleneklerini kaybetmesi iyi oldu tabii. O yüzden Anadolu'da herkese saygı var sözü yanlış. Türkiye de ciddi sayıda engelli vatandaş var ancak bu insanları sosyal hayatta nadir olarak görüyoruz, demek ki toplumsal olarak ciddi bir sorunumuz var demektir. Bazen düşünüyorum mesela ben engelli olsam ne yaparım ? Bir kere mecbur asansörlü bir apartmanda veya asansör yoksa giriş katında ev tutmak zorundayım. Sosyal hayatımı idare edebilmem içinde şehire yakın yerlerde, şehir merkezlerinde ev tutmam ve oralarda yaşamam gerek. Bazı şeyleri yapabilmem için daha fazla insanlara ihtiyacım olacak. Çalışma olanaklarım sınırlı olacağı için daha çok çaba ve gayret harcamam gerekecek. İşe girdiğim zaman çalışmam bana verilen bir lütuf olarak görülecek, mesela geçmiş dönem sağlık bakanımızı ve kör bir vatandaşımızı hatırlayalım, o vatandaşın yerine kendimizi koyalım, durum pek iç açıcı değil, hoca böyle yaparsa cemaat neler neler yapmaz. Engelli olduğum için insanlar bana acıyarak bakacaklar, yardımdan çok bu acıma duygusu ve meraklı bakışlar ile karşılaşacağım, psikolojimi ayakta tutmak için zaten çok çaba harcarken yaşayacağım olaylar beni daha da üzecek. Otobüse binerken engelliler için orta kapıda yer alan platformun açılmasını rica etmek zorunda kalacağım, bu da yetmeyecek nispeten boş bir otobüs beklemek zorunda kalacağım ki istanbul gibi yerlerde bu da bir hayli zor demek. Balık istifi gibi giden bir toplu taşıma aracında bir kişiye bile yer yokken, engelli olduğum için bana hiç yer olmayacağı da aşikardır. Belediyelerin özensizliği sayesinde yüksek kaldırımlar başımı fena halde ağrıtacak, engellilere özel yollar sınırlı olduğu içinde "A" noktasından "B" noktasına gitmek için harcayacağım enerji, yardım almaksızın ilerleyiş neredeyse imkansız olacak. Ana yol aksı üzerinde ve merkezi yerlere gidebileceğim hatta çoğu zaman gidemeyeceğim vs. Empati kurarsak eğer engelli olmanın getirdiği sorunlar haricinde bu ülkede engelli olmaya ciddi bir engel var ve sayılabilecek yüzlerce şey var. Engeli olmayan bir insanın değeri yokken engelli olursanız değerinizin iyice dibe çökeceği de ortadadır. Türk Toplumu olarak engelli insanlara bakış açımız maalesef ki çok kötü. Kadına karşı bakış açımız kötü, erkeğe karşı bakış açımız kötü. Düzelmiyor tüm bunlar, temelde bir bozukluk var. Ancak duyarlı insanların yanlışlara tepki göstermesi, toplumsal hayatta da sesini yükseltmesi gerekiyor, o da yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lectre Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Ben hep merak etmişimdir biyolojik olarak bizden farklı insanlar aslında gerçek insan olabilir mi diye, belkide kullanmadıkları bir özellikleri flm vardır diye ne bileyim. Çok sayıda olan doğru olacak diye bir şey yok ya. Ama arada merak ediyorum böyle aslında saçma bir düşünce olduğunu bilsemde imkansız görünmüyor gözüme. ps: sci-fi sevmem oraya bağlamayalım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Theridone Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Umarim hic birinizin basina gelmez ama engelli bir yakininiz vs olursa dedigimi daha iyi anlarsiniz. Sadece otobuse binerken bile bu farki hissediyorsunuz ne yazik ki. @ustteki arkadas, o sakat dogan bebegin olduruldugunu ben de cok duydum. Cehalet cok kötü bir sey maalesef. Kitaplari vs insanin beyninden iceri enjekte bile etsek hiyarliga care degila malesef Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ekmek Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Geçen yaya geçidinde 2 kişiye yol verdim diye /bow yaptılar bana o kadar alışık değil ki insanlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dartanian Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Bizim millet bedensel engelli gördüğünde karşısındakinin zihinsel engelli olduğunu da düşünüyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Osuran_boga Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 dik dik bakıyoruz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2013 :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar