Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Akaryakıt da yeni oyun!

Cipetpet

Öne çıkan mesajlar

evet arkadaşlar aynen aktarıyorum,yorumumu sonraya saklıyorum...

Akaryakıt fiyatlarının yüzde 50'sinin ÖTV+KDV olduğunu göz önüne alan Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası'nın (TABGİS) raporu araç sürücülerine ümit verdi. Rapor uygulanırsa benzinin litresi 3.92 TL'ye düşecek.

Ancak bu formül dizel araç sahipleri ile LPG'li araçları vuracak. Zira kayıp ordan, özellikle de LPG'den karşılanacak.

Türkiye gazetesinden Ercan Seki imzalı haberde TABGİS Başkanı Ferruh Zülfikar'ın açıklamaları yer alıyor. Maliye, Enerji ve Gümük ve Ticanet Bakanlığı'na sunulduğu belirtilen raporda öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:

ÖTV LİTREDE 1.40 LİRA OLARAK EŞİTLENSİN

*Türkiye'de en çok üretilen akaryakıt benzindir. Ancak yüksek fiyatı sebebiyle tüketimi hızla azalıyor. Yurtiçinde litresi 4.84 liradan satılamayan benzin Tüpraş tarafından litresi 1 TL civarında fiyatla ihraç edilmektedir. Devlet sadece 2012 yılında 2.4 milyar lira vergi kaybetmiştir.

*Türkiye'de üretilen benzinin ÖTV'si litrede 2.18 lira, yüzde 54'ü ithal motorinin ÖTV'si litrede 1.60 lira, yüzde 74'ü ithal LPG'nin ÖTV'si ise litrede 89 kuruştur. Bu büyük bir çelişkidir. Acilen benzin fiyatının LPG ve motorin ile rekabet edebilir hale getirilmesi gereklidir.

*Akaryakıttan alınan ÖTV'nin bütün ürünlerde litrede 1.40 lira olarak eşitlenmesini teklif ediyoruz. Bu yapılırsa benzinin litresi 3.92 liraya, motorinin litresi 3.98 liraya düşecek, LPG'nin litresi de 3.37 lira olacaktır.

*Teklifimizin kabul görmesi ve uygulanması halinde, devletimizin hiçbir vergi kaybı olmayacaktır. Aksine, üretilen benzinin tamamının ülke içinde tüketilmesi halinde 8 milyar daha fazla vergi geliri elde edilecektir.

*Motorin ucuzlayınca yasadışı ürün (10 numara) kullanımı azalacak. Kaçak akaryakıtın sebep olduğu 5 Milyar TL'lik vergi kaybı devletin kasasına geri dönecektir. Benzin fiyatı düşünce, yıllık ortalama 4 milyar lira olan LPG ithalat maliyeti de en az yüzde 50 oranında azalacaktır.

KAYNAK : internethaber.com
http://www.internethaber.com/ucuz-benzinin-formulu-bulundu-503860h.htm
Sosyal ağlarda paylaş

abi ne çevrecisi ya,geçen bir makale de okumuştum lpg çıkarması en zor ve işlemesi en zahmetli olan yakıt türü diye,ayrıca güvenlik konusunda da katılmıyorum,5bin liralık lpg tesisatı da taktırsan arabana,3-4 sene sonra hortumlardan biri aldığı en ufak darbeyle gaz kaçırmaya başlıyor ve sonrası malum işte,en azından benzin de dizel de,gözle görebiliyorsun yani,lpg nin öyle antin kuntin incelikleri varki tesisatla alakalı,aracın içine dolup,sigarasını yaktığında aracı havaya uçuran adam var memleket de

merak amaçlı 2000 model altı doğan,şahin v.s bulabilirsen bak,bildiğin bahçe hortumuyla lpg beynine bağlantı yaptıranlar var ve mucize eseri 15 senedir havaya uçmuyorlar abi:S
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

türkiye dünyada en cok lpg li arac kullanan ulke
ama yurt dısında da var
3uncu dunya ulkelerinde

turkiyede ucuz olmasının tek sebebi evlerde kullanılması
o sebbele devletin az vergilendirmesi

yanlıs
turkiyede lpg li arac fazla ancak toplam araca oranla dünyada alt sıralarda
italya burda birinci sırada olması lazım guney kore ile birlikte ki 3. dunya ülkesi değil hiç biri.
avustralyada da cok fazla lpg
hollanda, ingiltere de üst sıralarda
Sosyal ağlarda paylaş

Cipetpet said:

abi ne çevrecisi ya,geçen bir makale de okumuştum lpg çıkarması en zor ve işlemesi en zahmetli olan yakıt türü diye,ayrıca güvenlik konusunda da katılmıyorum,5bin liralık lpg tesisatı da taktırsan arabana,3-4 sene sonra hortumlardan biri aldığı en ufak darbeyle gaz kaçırmaya başlıyor ve sonrası malum işte,en azından benzin de dizel de,gözle görebiliyorsun yani,lpg nin öyle antin kuntin incelikleri varki tesisatla alakalı,aracın içine dolup,sigarasını yaktığında aracı havaya uçuran adam var memleket de

merak amaçlı 2000 model altı doğan,şahin v.s bulabilirsen bak,bildiğin bahçe hortumuyla lpg beynine bağlantı yaptıranlar var ve mucize eseri 15 senedir havaya uçmuyorlar abi:S

cevaplar verilmiş ama, şehir efsanesi onlar. bizim arabaya 2009 dan beri lpg takılı maşallah tık demedi.
ocak tüpü takarsan tabi sıkıntı olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

LPG diğer yakıtlara göre epey çevreci ya. COx ve NOx bakımından çok çok az salınım yapıyor, ayrıca egzos gazındaki partikül sayısı bakımından da daha az pörtlettiği için çok daha çevreci bir şey denebilir. Yani LPG kullanılması ülkecek bizim epey yararımıza.

tek problem dogal gazin satin alma maliyeti. benzinin su anda rafineri cikisindaki uretim maliyetine bakmak lazim daha mi az daha mi cok diye.
Sosyal ağlarda paylaş

ben başbakan olsam benzinin litresini 20, dizeli 15 tl yaparım. insanlar durakta bekliyor bütün 4 kişilik arabalar tek kişiyi taşıyor. bu ne lan. sıçarım sizin tüketim toplumunuza. nasıl bir sistem kuruyorsanız kurun doldurun araçlarınızı. mecbur olmayan bisiklete binsin. hergün onbinlerce yüzbinlerce litre yakıt boşa gidiyor. 100 lira olsun litresi 100!!!
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...