Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 konu dışındaki topicte söz vermiştim. buyrunuz efenim: yapmanız gereken şey mahallenizdeki mandıra/çiftlik/sütçünüze krema sipariş etmek. genelde katkısız krema bulunuyor böyle yerlerde ama bazı üçkaatçılar krema içine margarin eritiyorlar. zaten tereyağını yaptığınızda içine margarin eritilmişse hemen anlaşılır. margarinler tereyağının içinde damar damar belli olur. bu movie'de 3kg krema ile yapıyorum. kremanız movie'deki kıvamda olmayabilir, satın aldığınızda yeni çekilmişse daha cıvık olabilir. bu kıvama gelene kadar gerekirse buzdolabında 2 gün falan bekletebilirsiniz, bişey olmaz. eğer hava sıcaksa dışarıda uzun saatler bekletmemeye dikkat edin acıtabilirsiniz kremayı. kremayı geceden buzdolabına bıraktım, sabah çıkardım 2 saat kadar biraz gevşemesini bekledim. çok katı olursa da yoğuramanız zorlaşır. bişey olmaz da elinize yazık. zaten soğuk, eli buz götü karpuz gibi yapıyor yoğururken. leğeniniz pembe olmalı. pembe olmazsa yağınız lezzetli olmaz. dikkat edin en önemli husus. yağınızı yapmaya başlamadan bikaç saat önce bikaç litre su koyun buzdolabınıza. buzlukta da her ihtimale karşı buz bulunsun. eğer yaz aylarıysa buz mutlaka bulunsun. masada falan yapmaya kalkmayın, basit gibi görünse de güç isteyen bi iştir. aristokrat ruhunuzu biraz baskılayarak gizli köylü yanınızı açığa vurun. serin serginizi yere, kurun bağdaşınızı, girişin.00:00 kremayı leğene boşaltıyoruz.00:35 yoğurmaya başlıyoruz. yoğururken dikkat edilmesi gereken şey hamur yoğurur gibi yoğurmaktan ziyade elin içinin topuk kısmıyla (ne denir ki oraya?) ezerek ve 4 parmakla sıkıştırarak yoğurmaya çalışmak. bunu yaparken başparmağın yaptığı harekete de dikkat edin. krema kıvamlı ve soğuk olduğu için biraz elinizi üzecek.03:09 kremamız ezerek yoğurdukça çökelek peyniri görüntüsüne bürünmeye başlıyor. bu andan sonrasını çok uzun süre makaslamadan koydum. yağın yapıldığı en önemli kısım olduğu için uzun uzun montajladım burayı. zaten tereyağını kendi yapmak gibi ciddi bi işe girişecek adam üşenmesin seyretsin hepsini. yoğurmaya devam ettikçe elimizde su soğukluğu hissetmeye başlarız.05:30 artık kremamız yavaş yavaş acı suyunu salmaya başlıyor. suyunu saldıkça da çökelek peyniri vaziyetinden kurtulup yağ halini alacak.07:00 iyice suyunu bırakıyor, ezerek yoğurmaya devam. kremayı sıkıştırırken, salınan suyu parmakların arasından vıjjk diye sağa sola fışkırtmamaya dikkat. bişey olmaz da evinize üstünüze başınıza yazık.10:10 artık leğenin içindeki şeye krema değil yağ demeye başlayabiliriz. yağımızı leğenin bi köşesine güzelce topluyoruz. salınan acı suyu başka bi kaba boşaltıyoruz. bu suyu dökebilirsiniz. ama aslında bu su ile yayla çorbasına benzer bir çorba yapılır ve çok lezzetli olur. bu çorbanın bi ismi var mı bilmiyorum ama biz kısaca çorba diyoruz. the çorba. o derece yani.10:38 yoğurmaya devam. acı suyun çoğunu aldık ama hala var. tükenene kadar acı suyunu saldırtmamız lazım.13:15 kalan suyun hemen hemen tamamını çıkardık. o suyu da, yağımızı kenara toplayarak ayrı kaba döküyoruz.13:30 asistanımıza (burada annem) buzdolabına sabahtan koyduğumuz suyu getirmesini söylüyoruz.13:50 yağımızı leğene yayıp ortasını açıp bi miktar soğuk su boca ediyoruz. burada amaç su içinde biraz daha yoğurup ezerek yağın içinde kalan acı suyu iyice almak. bi nevi yıkamak. yağımızı yıkadıkça su bulanıyor.14:45 buzdolabından gelen suyu yeterince soğuk bulmadığım için (dolaba su koymakta biraz geç kaldığım için böyle oldu. aslında kışın buz pek gerekmez. buzdolabında tamamen soğumuş su yeterli olur) annemden biraz buz getirmesini istedim. bi miktar buzu da boca edip yoğurmaya devam ediyoruz.18:10 buzlar tamamen eridi. yağımızı yine kenara toplayıp leğendeki suyu ayrı bi kaba süzüyoruz. bu suyu süzme işlemleri sırasında dikkat edin yağınızı düşürmeyin. yağ leğene yapışır ama sağı solu belli olmaz, düşüverir.18:35 bi miktar daha soğuk su döküp yoğurarak yıkama işlemine devam ediyoruz.19:50 yine yağımızı kenara toplayıp suyu süzdürüyoruz.20:10 son bi kez yağımızın üstüne soğuk su boca ediyoruz ve bir kez daha yoğurarak yıkıyoruz.21:00 bu son suyu da süzdürüyoruz. bu kez süzdürürken leğendeki suyun iyice süzülmesini sağlıyoruz. biraz nemli kalması bi sıkıntı oluşturmaz. yağın suda çözülmemesi ne mükemmel bişimiş alala yav.21:35 yağımız hemen hemen hazır. tek eksiği tuz. bazıları tuzsuz tereyağını sever ama böyle 3-5 kilo kremadan yağ yapıyorsanız tuzsuz yağ dayanmaz küflenir. eğer kahvaltıda tuzsuz tereyağı seviyorsanız şimdi bi topak kahvaltılık ayırmanın tam sırası. öyle bi derdiniz yoksa direk tuzlamaya geçin. ben bu 3 kilo yağ için 3-4 tatlı kaşığı tuz atıyorum.21:50 yağımızı son bir kez iyice yoğuruyoruz ki tuz güzelcene karışsın.22:15 tereyağımız artık oldu. yağı saklayacağımız kabın içini, elimizi ıslatıp silkeleyerek çok hafif nemlendiriyoruz ve kabın içine bi tutam tuz serpip dibini ve kabın cidarlarını tuzluyoruz.22:30 yağımızdan topak topak alarak kabın içine yerleştiriyoruz. burada dikkat edilecek nokta bi topak yağ koyduktan sonra parmaklarla yağı kabın içine iyice yaymak. amaç arada hava kalmaması. hava boşluğu kalırsa oralardan küflenme yapabilir.23:33 leğenin dibini iyice sıyırıyoruz. bakkaldan aldığınıza benzemez, her damlası değerli.23:45 tereyağımız hazır. kapağını kapatıp doğruca buzdolabına. afiyet olsun patiler, bu kıyağımı unutmayın. yapan olursa yazsın buraya sonucu merak ediyorum :)
Seele Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 video gercek senin mi? birde 3kg krema ne kadar.
Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 evet videodaki eller benim:) benim youtube hesabım yok o yüzden kardeşimin hesabından upload ettim. 3kg için 49.50 ödedim.
Akito Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 yaklaşık kaç kg tereyağı çıktı ? ileri ala ala izledim, başarılı.
Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 3 kilodan hemen hemen 3 kilo yağ çıkar. saldırdığımız acı su olsa olsa 100-200 g.
Fin Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 eheh izlemedimde şunla uğraşacağıma gider marketten alırım lan
Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 sonra onu tereyağı zannedip yersin :)
Fin Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 hayatımda tereyağı yok pek ya kücükken ekmeğin üstüne sürerlerdi bide iskenderin üstüne falan döküyorlar arada yoksa aramam sormam. :P
Akito Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 krema alacak yer bulsam direk yaparım. ayrıca tam yakın akrabaya hediye etmelik.
cempostaci Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 hayatında hakiki tereyağı yemediği için, bu yapılanı yese de bir şey anlamayacak. o yüzden marketten alsın daha iyi.
xaty Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 markette bulamazsın böylesini bi de zevkli de bi iş aslında ben yapmadım da annem yapar sürekli
cempostaci Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 aynen tam akrabaya hediye etmelik. karadenizden hakiki tereyağı getirttim diye yedireceksin.
Seele Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 30 artisin yas olarak sanirim. o eller her gece kremlenmis mi arkadas kadin elin gibi narin. tövbe tövbe. tuto basarili.
Fin Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 cempostaci said: hayatında hakiki tereyağı yemediği için, bu yapılanı yese de bir şey anlamayacak. o yüzden marketten alsın daha iyi. yok hiç sevmem organik olayları ya köyde içirirlerdi süt,yumurta domates hepsinin tadı bok gibi gelirdi sdf o yüzden aramıyorum.
Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 hehe iltifat mı saysam bilemedim neyse sağol. 30+ değil 40+yım aslında. ellerimi hatunlar sürekli beğenir kıskanır falan :p. öyle bi durum da var yani.
imamizer Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 40+ mı!!? http://www.selambn.net/pdata/t/l-317.jpg
imamizer Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 güzel olmuş ama o açıklamaları youtube da videonun altına veya videoya altyazı,tam ekran yazı olarak koyarsan videonu izleyen herkes için anlam ifade eder. ha tabi pati exclusive olması şart diyorsan bilemem.
Myshkin Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Fin said: köyde içirirlerdi süt,yumurta domates hepsinin tadı bok gibi gelirdi sdf o yüzden aramıyorum. süt, yumurta falan ben de sevmiyorum doğrudan da taze köy kaymağı kadar güzel bir şey yok.
Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 bu arada o bahsettiğim acı sudan yapılan çorbanın yapılışını da bi dahaki yağ yapışımda çekerim. ben bu çekimi kesip montajlarken valide sultan çorbayı yapıvermiş :)
Sufi Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 imamizer haklısın, ilk postu açıklama kısmına ekliyorum hemen.
Dworgian Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 Mesaj tarihi: Şubat 13, 2013 güzel tuto. eşime aktarıyorum akşam :D
Öne çıkan mesajlar