Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Büyük Türk Hakanı Timur Han

ExtraJudical

Öne çıkan mesajlar

Nigger_of_the_sand said:

Ben de uzun süre karşı çıkmıştım fakat linguist bir tanıdığım Timur'un Tuzk-e Timuri'de "biz ki mulük-ü Turanız, emir-i Türkistanız, Türk oğlu Türküz" gibi şeyler dediğini doğruladı. Adam zaten yarı Moğol olduğu için tahta geçememiş, onun olduğu sırada başkası var tahtta. Çocukları geçebilmiş çünkü karısı Cengiz Han soyundan.

Borlach said:

-devletinin dili Türkçe ve kendide Türkçe konuşmuş.

Hayır, devletin dili Farsça

Evet yazışma dili Farsça fakat halk Türkçe konuşuyordu, Timur'da Türkçe konuşuyordu.

Ekleme: Zaten halkının büyük bir çoğunluğu da Türktü :)
Sosyal ağlarda paylaş

timur türktü onu kimse tartışmasın osmanlıyla çatışması ise talihsizlikti diyelim ama osmanlının kalkıpta gelişmesi güçlenmesini sekteye ugradı demiyelim bence.

Osmanlının avrupada o kadar rahat at oynatmasının en büyük sebepi avrupadaki devletler arası çekişmelerden bir bütünlük oluşturamamaları. avrupalılar iç çekişmelerle boguşurken osmanlı at oynattı ama o çekişmeler bitince osmanlının karşında durmaya başladılar işte o zaman osmanlı için son başladı.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten gelismesini sekteye ugratti denmez onun icin.
gelip bi savassa 5 sene falan. kazanip, vergisini alip gitse mesela denebilir gelismesini sekteye ugratti, yavaslatti falan diye. timurun yaptigi daha cok ulkenin anasini bellemek diye tabir edilebilecek birsey.

bi de talihsizlik nasil oluyo onu anlamadim, adam bildigin sirf ego tatmin etmek icin gelip savasmiyo mu bayezidle? yoldan gecerken karsilasmiyolar ki.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

e iyi de, fransız devriminden öncede insanlar kendilerine "ırk" bazlı mı kimlik belirliyorlarmış?

bizans ordusunun sahra talimnamelerinde bile belirtilir bu durum. ordundaki paralı askerleri düşmanla aynı milletense savaş sahasına getirmeyin diye tavsiyeler var. çoğu zaman uygulanmamış ve pek çok kereler de "keşke dinleseymişiz" dedirten bir tavsiyedir bu.

ortaçağ'da önde olan dindi, evet; ama insanlar milleti, ırkı da biliyordu ve önem de veriyordu.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

Suark said:

e iyi de, fransız devriminden öncede insanlar kendilerine "ırk" bazlı mı kimlik belirliyorlarmış?

bizans ordusunun sahra talimnamelerinde bile belirtilir bu durum. ordundaki paralı askerleri düşmanla aynı milletense savaş sahasına getirmeyin diye tavsiyeler var. çoğu zaman uygulanmamış ve pek çok kereler de "keşke dinleseymişiz" dedirten bir tavsiyedir bu.

ortaçağ'da önde olan dindi, evet; ama insanlar milleti, ırkı da biliyordu ve önem de veriyordu.

kafaniz guzelmis
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Nigger_of_the_sand said:

Halkın Türkçe konuşanı da var konuşmayanı da, Farslar ne diye Türkçe konuşsun?

Şu haritaya bakıp da halkın çoğunun Türk olabileceğini iddia ediyosan bişey demiyorum

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Timurid_Dynasty_821_-_873_%28AH%29.png

şu verdiğin haritada şu anda kazakistan türkleri, özbekistan türkleri, türkmenistan türkleri, afganistan türkleri, başkurt türkleri, tatar türkleri ve şu anda iran bölgesinde yaşayan 40m azerbeycan türkleri yaşıyor. bunlar uzaydan gelmedi elbet. coğrafya tamamiyle türk coğrafyası ve halkın çok büyük bir kısmı türktü.
Sosyal ağlarda paylaş

Borlach said:

şu verdiğin haritada şu anda kazakistan türkleri, özbekistan türkleri, türkmenistan türkleri,

1400 yılında da şu anki nüfuslarına mı sahipmiş bu ülkeler? bu saydığın kavimlerden hangileri varmış, Turkic-non Turkic asimilasyonu ne seviyedeymiş? Ben Timur imparatorluğundan bahsederken "şu anda" diye başlayıp saydırmaya devam etmiş adam lol.

Borlach said:

afganistan türkleri,

maşşallah

Borlach said:

başkurt türkleri, tatar türkleri

Semih Türkleri de var mıymış?

Başkurtistan Rusya'nın Ural bölgesinde bi kere, bu haritada yok.

Borlach said:

ve şu anda iran bölgesinde yaşayan 40m azerbeycan türkleri yaşıyor.

Bu da yalanın önde gideni.

Borlach said:

bunlar uzaydan gelmedi elbet. coğrafya tamamiyle türk coğrafyası ve halkın çok büyük bir kısmı türktü.

Evet uzaydan gelmediler, ama Moğolistan'dan 100 milyon kişi olarak da çıkmadı bu adamlar. O haritaya tekabül eden bölgenin bugünkü nüfusu bile çoğunlukla Türki değil iken, zaman içerisindeki göç ve asimilasyonlarla oluşmuş Türki nüfusun uzay zaman büken hesaplamalarla bu sürecin yarısından önce bile çoğunlukta olduğunu iddia etmek gülünç.
Sosyal ağlarda paylaş

-Sen şu haritaya bakarak halkın büyük çoğunluğunun nasıl Türk olduğunu iddia edebilirsin demişsin. Bende bugün o coğrafyada bulunanları saydım. Evet bu haritada Tatar ve Başkurt Türkleri yok, dikkatimden kaçmış fakat bu bölgeyede çok uzak değil yaşadıkları yer.

-Evet, Afganistan'da bir Türk çoğunluk var. Epeyi Özbek de var.

-Sana göre 40m Azeri oluşu yalan olabilir ama bi çok hoca 30-40m arası sayı veriyor. Zaten sadece Tebriz bile başlı başına bir Azeri memleketi.

-Şu anki Moğol nüfusu içerisinde acaba asimile olmuş, budistleşmiş Türklerin torunlarının bulunma ihtimali yok mu?

Ayrıca Cengizhan İmparatorluğunda da, Timur İmparatorluğunda da, Çağatay Hanlığında da, diğer Moğol hanlıklarında da devlet tertibatı Türk devlet tertibatıydı. Ordunun büyük bir kısmınıda Türkler oluşturuyordu.

Neyse konu çok uzamasın. Sonuçta kesin sayı verebilecek bir kaynak yok, varsada ben rastlamadım. Benim okuduklarımdan yaptığım çıkarım bu yönde.
Sosyal ağlarda paylaş

Borlach said:

-Sen şu haritaya bakarak halkın büyük çoğunluğunun nasıl Türk olduğunu iddia edebilirsin demişsin. Bende bugün o coğrafyada bulunanları saydım. Evet bu haritada

Gösterdiğim harita 1400 yılına ait, 1400 yılının Amerika haritasını göstersem eyaletleri mi sayacaktın? Kazakistan'a ucundan değdirmiş harita, Kazakistan demişsin o zaman Irak ve Pakistan'ı da katalım o hesaba? Hayır senin hesabınla da tutmuyo ki, orada sırf Pakistan'ın diğer bütün ülkelerin toplamı kadar nüfusu var, onlar da mı Türk?

Bu ülkelerin nüfus oranlarının tarih boyunca aynı kalmış gibi kabul etmek bile başlıbaşına hata. Asya'daki Türki gruplar yeni yenii yerleşik hayata geçen tipler, bugün yerleşik hayata geçiş ve teknolojik gelişmeler sayesinde 5 para etmez coğrafyada bu kadar fazla hayatta kalabiliyolar, eskiden nüfusları arttıkça hayatta kalamamaya ve birbirleriyle savaşmaya başlardı oradaki kavimler bu yüzden sürekli göç ediyomuş bu adamlar.

Yani İran'ın atıyorum bugün Özbekistan'ın 3 katı kadar nüfusu varsa bu eskiden daha da fazla bir farktı.

Borlach said:

Tatar ve Başkurt Türkleri yok, dikkatimden kaçmış fakat bu bölgeyede çok uzak değil yaşadıkları yer.

Hayır, oldukça uzak.

Borlach said:

-Evet, Afganistan'da bir Türk çoğunluk var. Epeyi Özbek de var.

http://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan#Ethnic_groups
Borlach said:

-Sana göre 40m Azeri oluşu yalan olabilir ama bi çok hoca 30-40m arası sayı veriyor. Zaten sadece Tebriz bile başlı başına bir Azeri memleketi.

Ee Tebriz'in nüfusu 40 milyon mu? Birçok hoca falan diye weasel word kullanmayalım, İran'ın resmi verilerine göre Azeriler ile beraber diğer Türki grupların nüfusa oranı 20%dir ve bu ülkenin nüfusu Türkiye'yle aynı.

http://en.wikipedia.org/wiki/Iran#Demographics

Wikipedia'daki kaynaklara inanıp inanmamak sizin elinizde ama en azından bi fikir olsun. "Türkiye'de 20 milyon Kürt, 20 milyon Alevi var" diyen kafaların Türk milliyetçisi versiyonu tiplerden başka iddia edeni ve inananı olmayan bir iddia bu İran'da 30-40 milyon Türk olduğu.

Borlach said:

-Şu anki Moğol nüfusu içerisinde acaba asimile olmuş, budistleşmiş Türklerin torunlarının bulunma ihtimali yok mu?

Var da niye sordun ki bunu?

Borlach said:

Ayrıca Cengizhan İmparatorluğunda da, Timur İmparatorluğunda da, Çağatay Hanlığında da, diğer Moğol hanlıklarında da devlet tertibatı Türk devlet tertibatıydı. Ordunun büyük bir kısmınıda Türkler oluşturuyordu.

Türk devlet tertibatı ne demek ki? Kurultaylar toplayıp öyle mi seçiyolarmış kağanlarını? Moğollar'da da aynı şey yok mu, kağan olabilmek için soyunun Cengiz Han'a dayanması gerekiyor bi kere, resmi dili de Farsça. Başka kısımlarını bilmem de bu kısmı pek de Türk değilmiş anlayacağın.

Ayrıca devletin tertibini tartışmıyoruz ki.

Askerlerini de istediği gruptan seçer, adam yerleşik nüfus yerine ülkesindeki savaşçı kabileleri kullanmış, gayet normal.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...