xaty Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Kira artışını üfe'ye göre yapıyorduk, şimdi göz atarken dikkatimi çekti oranlar baya bi değişken. Şubatta kira artarken üfe 9 civarıydı, ama şu an 3.6 olmuş Kasım'da, önceki ay 2.57. Oran bu kadar değişkenken zammı hangi ay yaptığımız 1 yıl boyunca ödeyeceğimiz kira miktarını değiştiriyor. Örn. Şubatta yine 9 civarında olcaksa ben Eylül'de kirayı arttırıp 1 yıl boyunca daha düşük kira ödemeyi tercih edebilirim. Bu seçim neye göre yapılıyor?
cantug Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Ev sahipleri şuan %8 diyor Kiracılar %6 arasını sen bulacaksın :)
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Yillik oran da var, ona bakacaksin. Yasal olarak tartismali konu kanun acik olmadigi icin ama mahkemeye giderse hakim yillik der buyuk ihtimal.
cantug Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Yok aylık tüfe olmaz zaten senin sözleşmen Yıllık ise Gerge in dediği gibi Aylık çıkar ama 12 Ayın ORtalaması alınır. Oda şuan dediğim gibi bu sene için %6 - %8 Niye ikitane diyeceksin Bu sene yeni bişi daha eklediler onuda ekliyorlar falan hiç bakmadım nasıl hesaplanıyor vs. ama biri %6 diğeri eskiden beri hep kulandığımız tefetüfe %8
xaty Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Dediğim oranlar yıllık; http://www.kpmgvergi.com/tr-tr/PratikBilgiler/Pages/UfeTufeOranlar%C4%B1.aspx Ama her ay bir önceki senenin o ayına kadar olan yıllık oran değişiyor. Ayrıca sanırım Temmuz 2012'de borçlar kanununa gelen düzenlemeyle kira artışına max. sınır getirilmiş. Bu da yıllık üfe oranıymış. Daha fazla kira artışı kanunen yasaklanmış böylece. Ama bunu forum ya da emlak/ekonomi tarzı bir sitenin haber bölümünde okudum sanırım. Geçerliliği, gerçekliği konusunda net fikrim yok.
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Sinir diye getirilmedi ama genel bir anlayis vardir hukukta, eger ufe kadar artis yapilir derse (ki diyor) bu tuketici icin (kiraci burada) ufe'den fazla artis yapilmasi yasaktir anlamina gelir. Yillik neyse o iste, sozlesme yapilma tarihinden bir yil sonra yapilir, pek bir secme sansin yok gecen aykini istiyorum diye. Bu arada %10 civari saniyordum ben bunlari, son yilda epey epey dusmus.
cantug Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 orda aylık yazanlar muhtelmen Fark% %6 yeni sisteme göre %8 eski sisteme göre :) Israrlar tekrarlıyacam ! :) Ordaki hesaplama yıllıkları topalyıp 12 ye bölüosun hedehüdü şeklinde sözleşmeyi hangi ayda başlattıysan falan hem tefe hem tüfe sonra onları arasında oranı hesaplıosun hop çıkıyor eski sisteme göre %8 ortalama yeni sistemi bilmiyorum dediğim gibi ama 6 :)
xaty Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Bu yıl baya bi düşmüş, ben de yeni fark ettim
xaty Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Şurada yazılmış; http://blog.milliyet.com.tr/2012-kira-artis-oranlari-ve-kiraci-kiraya-veren-iliskilerinde-yeni--bir-surec/Blog/?BlogNo=369309 "Bundan böyle konut kira artışları, son bir yıllık süre içerisinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak." Orada verilen örneğe göre de şu an bir zam yapılması gerekiyorsa, Kasım ayındaki ÜFE oranı, 3.60'ın üstünde artış olamayacağı.
riglous Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Böyle şeyler bağlayıcı değil ki. Yani nihayetinde memnun değilse iki taraftan biri, kiracı evden çıkıyor. %10 gibi düşün hep. En fazlasını. Sonrasında kim daha çok ağlarsa ona göre ya %10'da kalıyor, ya daha azına. Bizim ev sahibi fazla ağladı, %12 yapmaya çalıştı. %6'da anlaştık. Neticede olay ikna etmeye bakar. Adam %12 zam yapsaydı nolacaktı? En fazla şikayet edersin, sonra o oran düşer ama ev sahibinin rızası olmamış olur ve ters gider sana. Tersleştikten sonra da zaten huzur kalmaz, yok şikayetti bilmem neydi, ihtarla falan bir şekilde çıkarır kiracıyı evden. Kısacası tavan veya taban hikaye. Önemli olan ikna. En basit ikna da ağlamak.
zerobey Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 bunu deme kardeşim, ne iknası,ağlaması. adamın-kiracının kanuni hakkı var, en fazla şu kadar,üstünü vermiyorum der biter. ev sahibi de kafasına göre evden çıkaramayacağına göre problem yok. Burda demeyin ya şu ağlama edebiyatını, sadaka dilenen millet olduk vesselam.
riglous Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 ... millet olduk derken? Ne zaman böyle değildi ki? Veya nerede böyle değil ki? Almanya'da değildir belki, şimdi bilmeden konuşmayayım da, yani her yerde böyle benim bildiğim. Olay hiçbir zaman kimin haklı/haksız olduğu değildir, bu bir. Haklı olman, istediğini alma yolunda sana belki avantaj sağlar ama istediğini almak demek değildir. Neticede bir şey istiyorsun (düşük zam) ve amacın haklı çıkmak değil istediğini almak. Yani önemli olan istediğini almaktır. Belli ki anlatamamışım. Kanuna göre hakkın var da; de ki %10 yaptırtmadın, %8'e zorla yola getirdin. Abi 3 defa hiç yoktan seni polise şikayet eder gürültü yapıyorlar diye, alt kattakine üç kuruş para verir, paşa paşa çıkarsın evden. Çok zor değil abi çıkarmak. Yani ev sahibiyle kiracı anlaşamadığı zaman emin yol yolları ayırmanın illaki yolu bulunur. İkna etmenin de en kolay yolu ağlamaktır arkadaşım. Çünkü karşı tarafa ne istediğini, nasıl istediğini değil, neden istediğini anlatırsın farkında olmadan. Nedenini anlattıktan sonra da ne istediğin çok daha kabul edilir bir hal alır. Zira karşılıklı gerilip iş mahkemeye kalırsa, inan bana bu sefer karşılıklı 3. bir şahsı (hakimi) ikna etmeye çalışacaksınız. Ağlayan ikna edecektir. Hiç yoktan bir de haklı çıkacaktır ki bu işin en acı tarafı. ---- Kısacası olay "ağlamak" değil. Uzlaşımcı yaklaşmak, sonuç odaklı olmak, ikna etmek, istediğini almak. Eğer uzlaşımcı olursan, karşı taraf da sana yardımcı olur. Yarın öbür gün "pencereden soğuk geliyor" dediğinde, tamam yaptıralım der, kiradan düşer. Kaloriferleri temizlettiğinde kiradan düşersin, vs. vs. Sen rahat edersin yani. Tabi tercih meselesi.
Spiegel Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 10, 2012 kontratta yillik kira artis miktari yazar genelde, ona gore yapiliyor kira artisi, bizim kontratta yuzde 10 yazmis cakal emlakci. biz de sonradan farkettik ama ben yuzde 8-9 civari yaptirttim ev sahibine gene, bu sene kontrat suresi doldugunda da cikarim bu evden cunku bir yuzde 9-10 luk artisi daha haketmiyor su an oturdugum daire.
Öne çıkan mesajlar