inyourmind Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Bildiğiniz üzere geçim derdi zor.Hem okuyup hem de tam zamanlı çalışmak da.Aranızda bunu yapan/yapmış olan çok vardır eminim.Zaten buraya konuyu açmamın sebebi de bu.Şöyle bir sorunum var aslında benim sorunum mu ? belki dolaylı olarak idk.Ben motion graphic designer'ım.Şaşalı adı bu.Piyasa adı ise grafiker :P iki isim yazıp geçen karakter yada öyle gözüken.Okul ve işten arta kalan zamanda freelance iş alıyorum fakat son bir belki bir buçuk senedir gelen rakamlar şaka gibi.Hatta artık rakamların şaka gibi olmasını geçtim üstüne küfürler falan dönüyor.(Benim tarafımdan da değil üstelik.)Örneğin bu ay 20'i aşkın teklif aldım.Aralarında yabancı bir kaç yönetmen ve şu titanic filmindeki open sea simülasyonunu yapan adam da dahil.Buraya kadar her şey güzel görünüyor çünkü onlarca belki yüzlerce başvuru arasından direk beni arayıp işi bana vereceklermişçesine çağırıyorlar vs.İşin patladığı nokta bütün konuşmalar bitip "Ne kadar istiyorsun ?" geldiği an.Nedense isteklerin tavan olup hatta bazı yerlerde über saçma istekler gelmesine rağmen ücretlendirmeyi kendi kafalarında çok komik rakamlarda tutuyorlar.Örneğin bir mail geldi bir site üzerinden adam bildiğin diablo 3'ün cinematicindeki şu karakalemsi bir kısım var ya onu yapmamı istedi.Kendi çizimleri üzerinde ve süre olarak 5 gün verdi.Ben hiç blizzard kimmiş nasılmış falan bilmiyormuş gibi davranıp ücret ne düşünüyorsunuz diye sordum adam kalktı 3k dedi...Demek istediğimi anlatabiliyorum sanırsam.Rakamlar şaka gibi..Bir hafta önce adamın teki benden 5 dakikalık bir kurumsal tipografik animasyon istedi.Görsellerinden kurgusuna kadar final haline kadar her şey bana aitti.Ben adama 10k dedim bu adam bana benle dalga mı geçiyorsun dedi üzerine sövdü.Meğersem buna max giden teklif 3k imiş ona da hayır demiş falan filan... Bi 3Dsmax veya AE indiren adam kendini compositor vfx'çi olarak görüyor bu tarz işlere 1k 500 tl gibi rakamlar verince e haliyle bunu hakkıyla yapanlara hakaret edermiş gibi oluyor.Biz olması gereken fiyatı verince vay efendim biz hiç piyasada bulunmamış oluyoruz.Eminim o adam o inşaat firmasından alacağı para kat kat fazla. Çok uzun yazdım farkındayım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esnaf Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 bunun nedeni işi freelance olarak yapman.freelance olunca beleşe iş yaptırabilceklerini sanıyorlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
oldun Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 arz talep diyorum daha ucuza adamın işini görecek seyi yapan varsa probllem officer deal with it Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 5günde 3k alıyorsun üstüne bir de şikayet ediyorsun. 3k alamayan müendis var lan bu ülkede bi ton. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reampage Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 abi bi yere girip çalışsan ne kadar maaş alıcan, 10k alsan eğer bir ayda 5k yı bi yere bağımsız alabiliosan gidip birde sigortanıda ödüyosan ok bence. Sen neden zengin olamıyorum diye sormuşsun bunu hekez soruo bi tek senin meslek değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BramStoker Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 mühendis dediğin ne ya? kaldırımda yürürken birinin omuzuna çarpsam mühendis çıkıyor. üniversiteler mühendis basıyor sürekli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
inyourmind Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 senko said: 5günde 3k alıyorsun üstüne bir de şikayet ediyorsun. 3k alamayan müendis var lan bu ülkede bi ton. Verdiği iş bir kere 5 günlük iş değil.En az bir ay sürecek bir iş.Çünkü her şeyi sana bırakıyorlar.Sen sıfırdan başlıyorsun ve bunu freelancer olarak yaptığından ortada bir ekip olmadığından projeden tamamen sen sorumlu oluyorsun.Hâl böyle olunca o 3k yaptığın işe yetmiyor.Bir de şunu söylemedim ön ödeme falan vermediklerinden bir süre sonra insan boşa uğraştığını hissediyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 senin durumun ev pansiyonu gecelik kişi başı 200 tl den vermek gibi olmuş freelance adı üstünde, herhangi bir fatura zorunluluğu olmadığı için aynı işin ucuza yapılmasını sağlayan yer elbette kalite farkı olacak freelancer muamelesi görmek istemiyorsan şirket kur, tabelanı al, faturanı kes yada kesme ama "ben freelancer"ım dedikçe sen şirketler için hep ucuz outsoruce olarak görüleceksin bugün adi şahıs şirketi kurmak zor değil, madem 5 günlük işe 3k kazanabilecek durumdasın al tabelanı kafan rahat etsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seele Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 senko said: 5günde 3k alıyorsun üstüne bir de şikayet ediyorsun. 3k alamayan müendis var lan bu ülkede bi ton. topik acan arkadas burdan kacarak uzaklas. gelirler senin agzini burnunu kirarlar. adres felan isterler aman diyim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Freelance iş yapmanın zararları sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reampage Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Abi piyasada senin yaptığın işleri yapan firmalar illa vardır onlarında bir fiyat listesi vs vardır ama ekip felan oldukları için senin 1 ayda teslim ediceğin işi onlar 1 haftada teslim edebilir. Bu durumda işin piyasa değeri pazarlıksız 20k diyelim şirket o işi 1 haftada yapar 5 kişi çalışır projede sende 5de bir fiyatına yaparsın 4k istersin. Şirketin olayı sen ayda 4k ciro yaparken o 80k yapar ama 5 kişi çalışır o vergi verir sigorta primi yatırır kira öder ofise. ama yinede kar marjı senden yüksek olur. Senin burda kar edebilmen için işin fiyatını yüksek tutmaktan ziyade freelance olarak 2 kişilik çalışman gerek. Yani hızlı teslim edebilmen gerek işi. Ha birde vergisiz iş yapıosun yani fatura kesmiosun freelancein bence en büyük derdi o adamlar ödemeyi sittin sene yapmiolar yada yapiolar eksik elinde bir kozun yok Türkiyede çok dert hakketen freelance. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
inyourmind Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Şimdi işi zaten firmaya vermek isteyen adam firmaya veriyor ve ilan bile açmıyor.Bu freelance olarak yaptırmak isteyen kişiler zaten bunun farkında.İşi ucuza getirme kafasındalar.İyi güzel de daha şimdi bir ilana bakıyorum mesela adamın istediği şu ; Açık denizde yol alan bir teknemiz var bu teknenin platformu açılır bir evin garaj kapısının otomatik açıldığını farz edin bu açılan garajdan 2. bir tekne çıkıp limana gider. konumuz bu iyi ve gerçekçi bir tanıtım filmi yapabilecek arkadaşlarla görüşmek isterim. Şimdi burada arkadaş açık denizde giden bir tekne istiyor.Sen bir 3D programda realflow ile deniz simülasyonu yapmak için korkunç bir donanımsal alt yapıya ihtiyacın var.Hem bunun renderı hem de simülasyonunu rahat yapmak adına.Ardından tekne modellemesi.Model v.s. verilmemiş kendi tasarımları mı var yoksa istedikleri bir model mi ? Bunlar da yok işin içinde.Muhtemelen bu adamın vereceği rakam taş çatlasa max 4k.Fazla bile söylüyorum eminim.Durum böyle.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 yapacak bir şey yok, ha işi isteyen de daha ne istediğini tam oalrak bilemiyor öyle bir sorun da var. teknik tarafını bilse belki "gerçekçi" demez de "tanıtıma yeterli" gibi bir ifade koyar bu tür müşterilere yapılabilinecek tek şey güzel bir sunum yapıp işin ne kadar sürede ne kalitede biteceğini anlatmak. kaldı ki bunu yaptığını var sayıyorum malesef ki durum bu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Bence son dediğin işe bakınca, o tür bi işi "ben kendim yaparım" diye gitmek de hata. Yapabiliyor olsan dahi işin büyüklüğünü adamların anlamasını sağlaman lazım ki 10k paradan bahsettiğinde hıyarın egosu incinip, sana küfür etmesin. Herifin en ufak bi fikri yok ki arkada neler dönüyor... Sana yemin ediyorum Word'de yazı yazar gibi yapıldığını sanıyo hepsi. Kendi çalıştığım şirket için küçük bi stüdyoyla anlaşıp web sitesi yaptırdım, aradaki algı uçurumunu çok iyi anlıyorum artık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 5 dakka boyunca typographic ne donebılırki kurumsal Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Cuce said: 5 dakka boyunca typographic ne donebılırki kurumsal VAT DAZ MARSELUS VOLIS LUK LAYK? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
inyourmind Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Mr_Hand said: Bence son dediğin işe bakınca, o tür bi işi "ben kendim yaparım" diye gitmek de hata. Yapabiliyor olsan dahi işin büyüklüğünü adamların anlamasını sağlaman lazım ki 10k paradan bahsettiğinde hıyarın egosu incinip, sana küfür etmesin. Herifin en ufak bi fikri yok ki arkada neler dönüyor... Sana yemin ediyorum Word'de yazı yazar gibi yapıldığını sanıyo hepsi. Kendi şirketim için küçük bi stüdyoyla anlaşıp web sitesi yaptırdım, aradaki algı uçurumunu çok iyi anlıyorum artık. Yok ben buna başvurmadım bile.Bu sabah gördüğüm bir ilandı.Sözlerine de çok katılıyorum ayrıca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Babacum doğru demiş freelance yaptıkça düşük fiyat çekmeye çalışacaklar bu bir gerçek. Onun dışında bu bakış açısı direk iş kurmak için bir gereklilik. Yani okulu bitirince bir iş kurabilirsin ama okul bitene kadar çok da fiyat çekme bence. Birde yapılan işin değerini bilmiyorum o yüzden yorum yapamayacağım ama şunu biliyorum ki türk insanı klasik ekonomide kaldığı için entellektüel sermaye ile geliştirilen ürünleri kafasında bir yere oturtamadığı için hep yapılan işler pahalı gelecektir. Bir iphone a 2-3 milyar bayar ama içindeki bir uygulamaya 1$ vermez gibi gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Aynen. Komik olan, sen adama işin gereklerini anlatabilsen de dediğin ücret fazla geldiyse bi kere, çoğu zaman o işi yarım yamalak şekilde daha ucuza başkasına yaptırır. Daha sonra da "istediğim gibi olmadı, boşa para verdik" diye ağlar. :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 ben yabancısıyla karşılaşmadım ama türkiyede freelance demek harçlık çıkarmaya calışan ögrenci demek, küfürde yersin hakarette ederler.türk insanı baya cahil bu konuda. işin süresi hakkında fikri yok 5 gün der 12 saate der. bide paranıda alamazsın üstüne :) ben artık freelance işlerde fiyat ön ödemeli/deadline şudur diye önden söylüyorum ister kabul etsin ister etmesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
imamizer Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 oradan buradan aldigim fiyatlar en fazla 3k iken ogrenci bi arkadas 10 k fiyat cekerse o anki ruh halime gore ben de kufur edebilirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 adam motioncı, yaşı yada diploma seviyesi degil ortaya koydugu işler-yapabilecegi işler onun ne oldugunu gösteriyor zaten. istedigi fiyatıda çekebilir küfürmü edilmesi gerekiyor buna ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
coco Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 son cümleye; aynen. ayrıca freelance'in öğrencisi ya da mezunu veyahut alaylısı vs gibi türevleri olmaz ki. fiyat da yeterliliğe ve kabiliyete göre değişir. işin gerçekleşmesi de işverenin vizyonuna kalmıştır. freelance kavramı hakikaten ülkede tam bir kültürsüzlük ve öğretimsizlik örneği. burada tek taraf ya da sorumlu işveren de değil yalnız. freelance çalışan arkadaşların da büyük yaklaşım eksiklikleri var. örneğin benim dönemsel olarak sayısı 15-20 kişiyi bulan bir freelance ekibim var. o kadar büyük sıkıntılar yaşayabiliyorum ki. çözümü ise free mree dinlemeden oryantasyon eğitiminde buldum. aday ark'lara ekibe girmeden önce freelance kavramı üstüne mutlaka brief veriyorum. inyourmind, senin olayın diğer sektörlerden ve teknik yeterliliğin de öte sanatsal biraz da. dolayısıyla piyasa fiyatı bağlamamalı seni. ismin üstünden gidebilir, şahıs firması kurabilir( gider gösteremeyeceğin için vergi olayı dert olabilir), çözüm ortaklıklarını tercih edebilirsin ve vs. ama emeğini nasıl pazarlayacağın yine tamamiyle sana kalmış bir olay. ve ön ödemesiz kesinlikle işe başlamamanı ben de salık veririm nacizane. bizim halkın konuya sahip çıkması, işi takip etmesi yani saygı duyması anca/sadece verdiği paraya (ön ödemeye) endeksli malesef. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 BabacumMostors said: senin durumun ev pansiyonu gecelik kişi başı 200 tl den vermek gibi olmuş freelance adı üstünde, herhangi bir fatura zorunluluğu olmadığı için aynı işin ucuza yapılmasını sağlayan yer elbette kalite farkı olacak freelancer muamelesi görmek istemiyorsan şirket kur, tabelanı al, faturanı kes yada kesme ama "ben freelancer"ım dedikçe sen şirketler için hep ucuz outsoruce olarak görüleceksin bugün adi şahıs şirketi kurmak zor değil, madem 5 günlük işe 3k kazanabilecek durumdasın al tabelanı kafan rahat etsin Şirket kurunca birşeyin değişeceğini zannetmiyorum ben. İşveren aynı davranışa devam edecektir. Küfür ederek masa yumruklamayı pazarlık stratejisi zanneden mallar var bu ülkede, karşısında freelancer da olsa kocaman şirket de olsa farketmiyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
inyourmind Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2012 Bu ön ödeme olayı çok zor oluyor açıkçası.Kimse ön ödeme yapmaya yanaşmıyor."Sen bir yap önce biz görelim sonra bakarız..." deniyor.Ulan sen bakkala gittiğinde bir sigara almak istediğinde bakkala "Sen önce bir sigarayı sat bakalım ondan sonra bakarız öder miyim ödemez miyim." diyorsun !?!Bunu söylediğin an hastanelik olursun.Fakat iş bizim sektöre gelince söylenebiliyor malesef.İşin komik yanı bunun seninle benimle ahmetle mehmetle de alakası yok.Adam sanıyor ki "Ben buna parayı vereceğim kaçıp gidecek." Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar