Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ön Çapraz Bağlar

AtlaraFisildayan

Öne çıkan mesajlar

• 2 hafta sonra ...
AtlaraFisildayan said:

"acl'de diffuz intensite artımı ile birlikte femur yapışma yerinde parsiyel ruptur ile uyumlu görünüm izlenmiştir"

uzman karar veremedi, doçent direk ameliyat dedi. baya ısrarlıydılar ameliyatta, başka doktorada görünücem.
Tamamen kopmamış, yırtılmış.
Yine ameliyat şart bence de, çünkü ACL kendini tamir eden bir bağ değil. Ömür boyu o yırtık kısım kalacak.

Ameliyatsız da idare etmenin yolu tabi ki var, o da bacağındaki belirli kas gruplarını güçlendirip hayat boyu onlarla egzersize devam etmen gerekiyor tekrar spor yapmak istiyorsan. Kalan bağ ve kasların ortak yardımı ile sorunsuzca hayatına devam edersin.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben aynı durum (önce kopuk zannedilen ama kısmi yırtık olduğu ortaya çıkan ön çapraz) için Çapa Spor Hekimliği profesörüne kadar gittim. Holy'nin de dediği gibi, üst bacak kas grubunu güçlendirip hayatıma sorunsuz devam edebileceğimi, çok üst düzey bir futbol veya tenis hayatım yoksa ameliyata gerek olmadığını söyledi.

Hatta oraya ekleyecekleri sentetik bağ seneler içinde esneyeceğinden, eski haline dönme riski de varmış. O zaman da ya olduğun ameliyat boşa gitmiş oluyor, ya da tekrar oluyorsun. Diz ameliyatının hassas bir ameliyat olduğu, en ufak bir hatada kalıcı sakat kalacağımız zaten her zaman geçerli. Ameliyat sonrasında da aylarca yatış ve fizik tedavi süreci var. Hobi için değecek işler değil.

Bence işi bilen 1-2 spor hocasına durumunu anlat, o kaslarını güçlendirecek antrenmanlar ayarla kendine. O işi halledene kadar da halı saha falan yapma, mümkünse koşma bile. Yırtık büyür, bağın kopar, dizin döner, nemelazım.
Sosyal ağlarda paylaş

Holy said:

dasaaa said:

koşabilir mi peki? öle bi tedavi ile yani.
Koşmayı bırak halısahaya falan bile gidersin.

Sadece profesyonel sporculara ameliyat şart Baggio'nun da dediği gibi.

eyvallah hocam bilgiler için saol içim rahatladı.

baggionun da dediği şeyleri duyuyorum insanlardan, baya yaygın bir sıkıntı bu ve ameliyattan sonra sorun yaşayanlarda çok.

mesela şu :

http://www.aclsurgery.us/remove-screws-acl-surgery/

sporcuyum,marım çabuk toparlıyabilirim, sakatlık öncesi 100 kg serbest squatım vardı.

btw,köpek kovaladı kaçamadım.
Sosyal ağlarda paylaş

Mr_Hand said:

aahhaha lan koşarak kaçability -10 olmuş ya sende?!

hacı kaybettikten sonra koşmanın hayatında ne gibi bir yeri olduğunu anlıyorsun resmen. insan üzülüyor, koşamıyacağını,zıplayamıyacagını, sakat ayağın üstüne yüksekten basamıyacağını anlayınca,düşününce.

bana kalırsa gitmeyin halı sahaya filan, yıllar içinde türlü spor yaptım, sakatlıklarda geçirdim ama beni bu şekilde snırlamadı hiç birşey..
Sosyal ağlarda paylaş

abi başladım ben bacak calısmaya tekrar, haftaya 1-2 doktora daha gözükücem.

dün 50 kilo serbest squat ve 70 kilo civari leg extension girebildim sorunsuz.

psikolojik biraz fazla yük vermişim sağ bacağa.

bugün bacağı daha iyi hissediyorum bariz şekilde daha sağlam basıyorum. hadi hayırlısı.

güncelleme

bağınızın kıymetını bilin olm, koşamamak hakkatten çok kötüymüş ::(
Sosyal ağlarda paylaş

Manyak mısın? :)

Koşmaktan daha tehlikeli söylediğin hareketler. Bir anda dizin döner ne olduğunu bile anlamazsın.

Kasları güçlendirmekten kastedilen şey normal bir şekilde spor salonu hareketlerinden ziyade, belirli kas gruplarına özel olan fizyoterapi hareketleri. Doktor kontrolünde olmadan yapma bence fitness bile.
Sosyal ağlarda paylaş

AtlaraFisildayan said:

dün 50 kilo serbest squat ve 70 kilo civari leg extension girebildim sorunsuz.

psikolojik biraz fazla yük vermişim sağ bacağa.

bugün bacağı daha iyi hissediyorum bariz şekilde daha sağlam basıyorum. hadi hayırlısı.

güncelleme

bağınızın kıymetını bilin olm, koşamamak hakkatten çok kötüymüş ::(

Bu ne abi, yuh, tıp terk. Leg extension'u eskiden yaptığının 10-15 kilo azıyla ve sonuna kadar zorlamadan yapacaksın. Leg curl her türlü serbest hemen hemen. Serbest squat'ın ise yanına yaklaşma zaten, sakın. Kontrollü bir şekilde 30 derece tek bacak yarım squat yapabilirsin, o da duvarda arkana pilates topu koyup yani, öyle aletli ağırlıklı değil.

Üstüne düşsen, koşsan, halı saha yapsan falan bu saydıklarından daha sağlıklı gerçekten. "ÜSTÜNE GİT GEÇER" değil yani çapraz bağ, bir gün öyle hissettin diye de doğru ilerliyorum zannedip devam etme bence, dediklerimle idare edip en kısa zamanda bir spor hocası/hekimine danış. Bacak senin bacağın tabii yine.
Sosyal ağlarda paylaş

geçmiş olsun, allah kurtarsın.

benim sağ ayak bileğinin üzerinden araba geçtikten sonra(kırılmadı, kaslar gitti) iki hafta sonra tekrar spora başladım. şimdi her spor yaptığım gün küfrediyorum yaptığım mallığa. denge problemleri, direk tekrar şişme vs vs bitmez. senin ki çok daha kritik. hayatına bi keşke daha eklendi kolay gelsin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...