Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uygulama İndirenler Vergi Kaçakçısı Olabilir


souldarkorn

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Flassh said:

bu ülkeden almadığım hizmet/ürün için neden bu ülkeye vergi vereyim


Daha önce epey konuşmuştuk bu konuyu; yazdıklarımı kopyalayıp, biraz düzenleyip, çekiliyorum:

Devlet vergi almaya kalkıyor, ne komik değil mi? Mesela ABD'de her eyalet farklı vergi alır online satışlar için. EU ürünlerinin vergisi ayrıdır, 3 gün önce aldığım satranç programına 41 euro verdim, eğer fatura adresim EU'da olsaydı EU'nun alacağı KDV nedeniyle 49 euro verecektim, eğer Türkiye bu konuda bir kanun çıkarırsa bizim KDV'yi vermeye başlayacağım. Online satışlarda farklı yerlerde farklı vergiler normal.

Yapılan iş temel olarak elektronik sözleşme değil mi? Yapılan iş digital ürün satımına yönelik sözleşme ve bunlarda MOHÜK'ün akid serbestisi prensibine göre taraflar kendi hukukunu seçemez. Zaten Valve'in senle yaptığı anlaşmada da Washington hukuku şeçiyoruz biz derken ayrıca Valve taraflara göre "this section may not apply" da der. Hem Hatice Özdemir Kocasakal'ın (Galatasaray'da milletarası özel hukuk hocası) hem de Ulvi Altınışık'ın kitaplarına göre internette kurulan sözleşmelerde sözleşmenin yapıldığı yer hukuku uygulanır. Buna göre akdin yapıldığı yer şeçilmelidir ama. Bu da fiziksel mallarda alıcının duyurduğu teslim yeri, digital mallarda (Steam'den oyun ve Google Play'den app gibi) ise öncelikle internet servis sağlayıcı ile yapılan sözleşmede bildirilen mutad mesken, ikincil olarak da ürünün indirildiği IP adresi akdin yapıldığı yer olarak kabül edilir Türk hukuk doktrinine göre.

Başka bir açıdan bakarsak verginin temeli kaynak ve ikamettir ama internetten satış konusunda bu olay tamamen kararsızlaşır. İkamet alıcının mı, satıcının mı? Vergi cenneti olan bir ülkede bulunan satıcı durumunda ne olacak? Semih Öz'ün (Ankara Siyasal'den maliye teorisi doçenti) Maliye Dergisinde e-ticaret'te vergi üzerinde makalesinde vardığı kanı doktrinde gelinen noktanın dolaylı vergilerde (ekonomik işlemler üzerinden belirlenmiş oranlarda alınan vergi demek bu) vergi hakkının alıcının bulunduğu ülkeye verildiği.

Borçlar Kanununda bu konu hakkında hüküm yok.

Yani hem milletlerarası özel hukuku hem de vergi hukukuna göre Türkiye'nin Steam ya da Google Play üzerinden alışveri yapan vatandaşlarından vergi alma hakkı var.

Taraf tuttuğum yok; ekonomi açısından ama yerel rekabeti düşününce kdv alınması doğru geliyor bana, hukuk açısından da durum bu. Ekonomik olan benim görüşümdür, hukuk olan görüşüm değil, geçerli olan durum.

Örneğin Barnes&Noble'dan e-kitapları VPN ve Amerikan kredi kartıyla alıyorum. Kredi kartım önce New York kayıtlıydı ve New York eyaletine ek verdi ödüyordum. Fiyat 7.99$ + VAT oluyordu, sonra daha az vergi için kartın kayıtlı olduğu eyaleti Ohio'ya geçirdim. Bunun aynısını bize göre uygulaması gerek Apple'ın ve Google'ın.

Steam mesela "If your use of Steam is subject to any type of use or sales tax, then Valve may also charge you for any such taxes, in addition to the Subscription or other fees published in the Rules of Use", diyor. Bu durumda oyun 9.99$ + KDV olacak fiyat yerinde. Zor da değil, devletin biz böyle kanun çıkardık demesi yeter, hemen yapar Valve.

Şunu da ekliyorlar, örnek olabilir: "The European Union VAT ( “VAT ” tax amounts collected by Valve reflect VAT due on the value of any Software or Subscription as well as import VAT collected which is to be paid to the tax authorities for the importation of Merchandise".

EU bu olayı zaten yapıyor zaten, bizimkilerin keşfettiği bir adam yolma yöntemi değil. Vergi kaçakçısı biz değiliz ama benim görüşüme göre, yasa hatalı orada ya da haberde yanlış aktarılmış; uluslararası uygulamaya ve öğretiye göre bu vergi satıcı tarafından toplanmalı. Vergi kaçıran Apple, Valve, Google filan yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...