Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

WASD - ESDF - QWES


Bone

Öne çıkan mesajlar

(bahsettiklerim QWERTY klavyeler için geçerli elbette)

oyunlarda standart yön tuşları WASD durumda, FPS, Aksiyon, MMORPG gibi oyunları oynarken WASD kullanıyoruz default olarak.
bildiğimiz, alıştığımız, klasikleşmiş düzen.

http://i.imgur.com/9ORqa.jpg

http://i.imgur.com/8Lw0L.gif

ancak bazı oyuncular WASD'nin kötü olduğunu ve herkesin ESDF kullanması gerektiğini savunuyor.
söylenilen ESDF'nin WASD'den farkı,
WASD kullanırken Q+E, R+F, Z+X+C basarken,
ESDF kullandığımızda W+R, T+G, X+C+V, ayrıca Q+A, ve Z tuşlarını da kullanabiliyor olmamız.
Tab, Caps, Shift, Ctrl, Alt tuşlarına erişim konusunda da WASD düzeninden hiç bir farkı olmaması

http://i.imgur.com/QY8sv.jpg

http://i.imgur.com/YvGb0.jpg

http://i.imgur.com/OfVtO.jpg

http://i.imgur.com/XvsPw.jpg

tabii daha kolay olduğu söylense de, pratikte bana daha zor sonuçlar yaratıyor.

nedenleri şu şekilde:

ilk başta, klavye kullanış şeklimden dolayı, ESDF için bileği daha fazla sağa kıvırmam gerekiyor, bu da E-D arasında orta parmak geçişini, F-T arasındaki işaret parmağı geçişini daha zor yapıyor. tabii bunun dışında bi de alışma süreci var.
bunun dışında, elim çok büyük olmadığından olsa gerek, WASD kullanırken shift-ctrl basmayı, ESDF kullanırken shift-ctrl basmakla kıyasladığımda aynı rahatlıkta gelmiyor. ESDF'deyken shift-ctrl baskam için serçe parmağımı germem gerekiyor, bu da üç parmağımın ESDF'den WASD'ye doğru kaymasına neden oluyor. alt'a basabilmek için baş parmağını çok kıvırıyor olmak da cabası.
bir de Q-A tuşlarına basma mevzusu var tabii. WASD kullanırken "secondary" tuşlar olarak R-F kullanıyoruz mesela, ama işaret parmağını D tuşundan R veya F'ye geçirmek, D'den E'ye geçirmek kadar kolay ve hızlı gelmiyor bana. bu yüzden R ve F oyun sırasında sürekli kullanılan tuşlardan değiller, reload ve use gibi olaylar için kullanılıyorlar. hatta use için F yerine E tercih ediliyor çoğu zaman. hani WASD'den ESDF'ye geçtiğimiz durumda işaret parmağının D'den E-R-F'ye geçişi gibi, yüzük parmağının da S'den W-Q-A'ya geçişi kadar kolay olcağı düşünülüyor. ama pratikte bana öyle gelmiyor. işaret parmağının en çok kullanılan parmak olduğunu, ve yüzük parmağının işaret parmağı gibi "elin kenarında" olmadığından hareket kabiliyetinin daha kısıtlı olduğunu düşünürsek, işaret parmağıyla yapabildiğimiz hareketlerin yüzük parmağında da aynı kolaylıkta olmadığını görebiliriz.

tabii kişisel olarak deneyimlerim bunlar, piyano çalarmış gibi elleriyle ESDF'yi WASD kadar rahat kullananlar elbet vardır.

ESDF tuşları dışında bir de QWES mevzusu var.

http://i.imgur.com/gwZqR.png

QWES'teki iddia ise parmakların daha rahat duruyor olması.

ancak bu da WASD'den iyi gelmiyor bana. orta parmağı WASD'de ileriden A-D seviyesine getirmek, QWES'te Q-E seviyesinden geriye çekmekten daha kolay geliyor. ayrıca Z-X-C tuşlarına uzak kalmamış da oluyoruz.
uzun yıllar boyunca klavyenin sağındaki ok tuşlarını kullanmış olmanın da etkisi var tabii. bu yüzden QWES de hoşuma gitmiyor.

ancak yine de buradakilere sormak istedim, bu tip farklı tuş düzenlerini kullanıyor musunuz, kullanmayı denediniz mi ya da kullanmayı düşünüyor musunuz?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...