Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

'Alkollüysen kasko ödemez' devri bitti


Masticore

Öne çıkan mesajlar

said:
KANITLANMASI GEREKİR
Avukat Alper Sarıca, Yargıtay’ın sürücünün alkollü olmasını sigorta bedelinin ödenmemesi için tek başına yeterli saymadığını belirterek, “Kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarına göre rizikonun teminat dışı kalabilmesi için sürücünün sadece alkollü olması yeterli değildir. Kazanın münhasıran alkolün etkisi ile oluştuğunun sigortacı tarafından kanıtlanması gereklidir” dedi. Bir kişinin sırf ‘alkollü’ diye sigorta şirketinin ‘Ben hasarı ödemem’ diyemeceğini ifade eden Sarıca şunları söyledi:

KAZADA ALKOL ETKİSİ YOK
“Yargıtay, bu kararda sürücünün alkollü olmasını kazada etkisi olmadığı sonucuna vararak, tazminat talebini kabul etmiştir. Sürücüsü 200 promil alkollü olsun, yolunda giderken, karşı şeritten bir araba gelip üzerine düşerse, kasko şirketi ‘alkollüsün ödemem’ diyemez. Yargıtay’ın uygulamaları bu yönde. Yargıtay, kazaya münhasıran alkolün yol açıp açmadığına, yol, hava şartlarına, kusur oranı bakıyor. Ama biz Türk insanıyız. Sigorta şirketleri ‘alkollü’ diye hasarı ödemiyor, 100 kişiden 5’i dava açıyor.”

ALKOL VARSA SİGORTA KESİNLİKLE ÖDENMEZ
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Alkollü araç kullanılırken yapılan kazalarda kasko kesinlikle ödemez. Zaten bu durum kanunda da var. 30 ya da 50 promil diye bir sınır da olmadığına göre, alkollü aracın kazasını kaskonun hiç bir şekilde ödemeyeceği sonucu ortaya çıkıyor. Mahkemenin bu kararı neye göre verdiğine bakmak lazım. Türkiye, alkollü araç kullanmanın yasak olduğu bir ülke. Başlangıç noktası olarak bunu alırsak, ödenmeyeceğini görebiliriz.”


Sanırım şey için bu,
biri geliyo arabana vuruyo sen yokken falan sonra bunlar kanını ölçüp alkollü çıkartıyorlar falan.
Zaten arabadaysan ve alkollüysen, alkollü olma durumunun kazaya sebebiyet verdiğini kanıtlaman zor olmasa gerek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

poliçede "alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneğini kaybetmiş olarak aracı kullanmasından ve bu nedenlerle meydana gelen kazalardan doğan uyuşmazlıklar (güvenli sürme yeteneğinin saptanmasında alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarının tespit edilmesine ilişkin mevzuat dikkate alınır)." yazıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kaskolar yine ödemez bence, ancak dava açıp kararı emsal falan gösterirsiniz senelerce uğraşırsınız diye tahmin ediyorum. Öyle "alkollüyse ödemesinler alkollü kullanana reröre" diye uzaktan atıp tutmak da kolay. Yapılan işlemin herhangi bir mevzuatı, kuralı vs. yok, savunulacak şey değil yani.

Mesela polise "üflemem, kan testi istiyorum" derseniz üflemediğiniz zamandan kan testine kadar geçen zamanda +15 promil/saat mi ne işliyor, bunda tamamen o eksperin/hasarcının keyfine göre. Ölçümde 20 de çıksanız "polis kimbilir kaç saat sonra geldi, gelmeden önce 60'sındır sen" diyen var, "banane kardeşim 20 de olsa refleksini düşürmüştür ondandır" diyen var, alkol yasal sınırlarda ve kazada hata oranı 0/8 çıkıp kaskonun ödemediği durumlar var. Ben zamanında 13 promille kaza yaptım bin dereden su getirdiler ödeyene kadar, 20-25 olsa yüz yıl ödetemezdik demek ki.

Sigortacılar sözleşme ve prim ödeme aşamalarında süper ilgilenirken; ayrılma, hasar, tazminat gibi durumlarda en şerefsiz insanlardır genelde, birilerinin tüketicinin safında durması gerekiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...