Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tanrı Parçacığı

codename_curse

Öne çıkan mesajlar

bi işe yaraması değilde yeni ne söylüyor bu olay anlayamıyoruz,

maddeye kütle kazandıran bi parçacık varmış,

e ya ne olacağıdı?

sütün beyaz olmasını sağlayan bi madde olduğunu iddia ediyorum bende mesela???

yada bulundu diye mi öyle geliyo şimdi
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi... bilim modeller üzerinden calısır.

newton fiziği bir modeldir, quantim fiziği bir modeldir, görerelik bir modeldir.

model derken ne demek istiyoruz, korkunc karmasıklıktaki gercekleri şu anda işimize ayraıyacak kadar denklememe dökmemizi sağlayan algoritmaya model diyoruz işte.

bazı durumları newton fizğiyle denkleme döökebiliyoruz absılarını dökemiyoruz, dökemediklerimizde daha geniş daha gelişmiş ve daha önemlisi daha rafine modeller devreye giriyo.

Burda rafinelikten kasıt bir modelin ne kadar cok varsayım yapıtığı veya yapmadığı. günüzümüzün fizik modellerinin yanında newton'un "madde ahreketsiz duruyosa hareket etmek istemez bu yüzden eylemsizlik kuvvetiv ardır" varsayımı abzurd kalıyo mesela. ama o zaman işe ayrıyodu kullanıyolardı işte.

şimdide bu deney sayesinde kütle nedir nerden gelir neden vardır gibi sorulara dair 50 tane varsayım üzerine model üretmektense kanıtladık bişeyi bu bilgi üzerine varsayım üreticez modellerimiz daha rafine olucak
Sosyal ağlarda paylaş

HellHound said:

haklisin gunes de dunyanin etrafinda donuyor iste, ne guzel isik falan saciyor... ne diye teleskop falan icad edip uzaya baktik ki

he işte mesele bu. adam basın açıklamasında da bunu diyor zaten. bu patrçacığın bulunması işin henüz en başı. yani şu an güneşin olduğunu anladık. döndüğünü bile anlayamadık yani.
Sosyal ağlarda paylaş

ben dalga geçmiyorum abi. bu tarihi günün coşkusunu kavrayıp paylaşmak istiyorum ama hissedemiyorum o coşkuyu. gerçi hastayım bi haftadır bilincim yarı kapalı ondandır belki.

vimeo videosunun youtube lusunu buldum onu yüklesin izleyip sevinirim belki

http://www.youtube.com/watch?v=0hn0jYjijNs
Sosyal ağlarda paylaş

Marty said:

burda cok guzel anlatiyo.
[video]http://vimeo.com/41038445?feature=oembed" width="459">

simdi bu tür bilimle pek alakam yok. video'yu çok dikkatli dinlemedim, zaten kaldırmadım pek ama olabildiğince basit anlatmış eleman. Anladığım kadarıyla elimizdeki elementler dışında keşfedilmemiş elementler var. bu elementleri keşfetme olasılığımız büyük patlamalarla ortaya çıkabiliyor. bunu elde ederek kullanma veya üretme ihtimalimiz mi oluyor şimdi? hani gezegenler nasıl oluştu hede hödö dışında.
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi ilk olarak element demeyelim de parçacık diyelim daha doğru olur.
İkinci olarak da,evet elimizdeki parçacıklar haricinde keşfedilmemiş parçacıklar var,hafif kütleli olanların çoğunu keşfettik,ama kütle arttıkça,detect etmesi zorlaşıyor,daha fazla enerji istiyor çünkü.
Bir tablo var buna STANDARD MODEL deniyor.O modelin en önemli eksik parçalarından biri Higgs idi,yani maddelere kütle özelliği kazandıran,o etkileşimi veren bozon(ağır parçacık) bulundu.

Bu S.Model kesin doğru gibi bir genel görüş yok fizikçiler arasında,Standart Model'in açıklayamadığı şeyler var ama elimizdeki en iyi teori bu diyelim.

gene dediğin doğru adım adım,gidilmesi istenen nokta,evren nasıl oluştu,bileşenleri ne onu öğrenmek.

he şu da ekstra bir bilgi
evrenin %4 ü atomlar falan bildiğimiz kimya
%21 i kara enerji denen bir şey --büyük bir olasılıkla kara delikler bu kategoride bu da CERn'ün açıklayabilceği düşünülen konuları arasında

%75 ise....hiçbir fikrimiz yok
Sosyal ağlarda paylaş

Hım,şimdi parçacık ve anti-parçacık kendini yok ettiği takdirde ortaya bir enerji çıkıyor,ama bunun şuanda çok da iyi bir enerji elde etme yolu oldğunu söyleyemem.

Anti-madde ile madde birbirini yoketse,o zman belki ki onun da kontrol edilebilir bir enerji olması falan-ama bu anti-madde elde edimi, onun içinde 20 seneden çok daha fazla bir süre lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...