Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Chaotic said: tek amaç ardeth gelene kadar konuyu canlı tutmak için küçük sihirli dokunuşlar yapmak oysa ki hepsi bu. yoksa uzay zamanı ben de çok seviyorum e vermiş Tim işte benim de verceğim cevabı. napayım tekrarlayım mı? daha detaylı bilgi için genel görelilik çalışan birilerini bulmanız lazım ben çalışmıyorum. çok hızlı giden cisimlere "bir zaman ölçüm" sistemi bağlandığınızda (bu çok değişik şekillerde yapılabilir mesela atomların bozunma frekanslarından vs), bir de kendi sabit durduğunuz noktada zamanı ölçtüğünüzde arada farklılıklar oluyor. Teorik değil bunlar deneylerde kullanılan fiziksel fenomenler. Işık hızının her referansa göre sabit olmasının matematiksel bir sonucu bunlar, fiziksel olarak neden olduğunu söylemek mümkün değil sanırım (ışık hızının neden her referansa göre sabit hızda olduğunu anlamak lazım önce). aynı şekilde uzay zamanı 4 boyutlu kordinatlar gibi düşünürseniz (üç boyutlu geometrik kordinat gibi) ağırlığı olan cisimler bu kordinat sistemin eğip büküyor gene bu zamandaki değişimi ölçmek için bu cisimlerden uzakta ve yakında zaman ölçüp karşılaştırabilirsiniz. ama bu konularda böyle dünyanızı aydınlatacak fiziksel bir açıklama yapmak mümkün mü bilmiyorum. Daha ışığın hızının neden her referansa göre sabit olduğunu anlamadan bu açıklamayı yapmak mümkün mü onu da bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 hmm bu durumda ışığın hızının neden her referansa göre sabit olduğunu anlamamız lazım öncelikle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 bi fikrin var mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zach Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Uzay ile alakalı her konuya Einstein karıştırmayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nekro Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 cünkü isik hizi son nokta ötesi yok her yerde aynı iste Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Ardeth said: Daha ışığın hızının neden her referansa göre sabit olduğunu anlamadan bu açıklamayı yapmak mümkün mü onu da bilmiyorum. Ardeth ışığın hızının farklı referanslarda sabit olması kavramını biraz açar mısın? Bahsi geçen referanslar neler? Havada suda camda vs. olmadığını biliyoruz sanırım, refraktif indeks diye bi kavram var keza. Bu "her referansta sabit" ifadesi ışığın farklı durumlarda hızının değişmediği anlamına geliyorsa, bahsi geçen durumlar neler? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 vakümde veya ona yakın ortamlarda geçerli bu dediğim. sabit duran adama göre de c hızıyla gidiyor, çok hızlı giden adama göre de c hızıyla gidiyor (biliyorsunuz normal hızlarda bu geçerli değil sizin hızına göre değişiyor karşıdaki adamın hızı). ama insanların yaptığı bazı deneyler var değişik ortamlarda ışıktan hızlı giden maddeler olması mümkün mesela benim bildiğim suya elektron injekte ederek bunu gösterenler falan vardı. Kısacası olay ışıktan ziyade sanırım c denen sabitte. ha uzay ortamı da tam bir vakum değil burası doğru ama demek ki gerçek vaküme yeterince yakın olunca da sorun olmuyor hehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Baya ilginç lan aslında. Şimdi diyelim ben saatte 100 kilometre hızla bi ışık kaynağına doğru gidiyorum. O zaman ışığın hızını olması gerektiğinden saatte 100 km az ölçmem lazım gibi geliyor bana. Ama öyle olmuyor, yine c olarak ölçüyorum? Bide bunun neden olduğunu bilmiyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 cok hizli oldugundan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 ışığın hızını yaklaşık olarak ölçebildiğimizden olabilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karea Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 şöyle bişi izlemiştim bi abla ışık hızını bisiklet hızına kadar düşürüyor lab ortamında ama burda amaç bilgi iletimi olarak kullanabilmek, quantum bilgisayarı falan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 axedice said: Ama öyle olmuyor, yine c olarak ölçüyorum? Bide bunun neden olduğunu bilmiyoruz. yes patates. tamamen deneysel, quantumdan şurdan burdan çıkmıyor yani. ek olarak, ışığın hızının her referansa göre sabit olmasının neden mantıklı olabileceğine dair bir şeyler söylemek mümkün. mesela ışık hızı boltzmannın elektromanyetizma yasalarında bir sabit olarak çıkıyor eğer bu her referansda sabit olmazsa o zaman her referanstaki fizik yasaları farklı olur. ama tabi ki maxwell yasalarının bir kısmı da deneysel verilere dayanıyor en temelinde. ama yine de bu ışığın hızının neden böyle olduğuna dair fiziksel bir açıklama değil daha ziyade "common sense" açıklaması heh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
iarwain Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 quantum internet olayı 20 yıl sonra başlar diyolal.nerde okudum hatırlamıyom. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 2, 2012 ben böyle biliyorum: aslında bütün uzayda zaman aynı. ancak; atıyorum x gezegeni dünyaya 2 ışık yılı uzakta ve dünya ve x gezegeninde de zaman 2012 yılı olsun. x gezegeninde oturan uzaylı dünyaya ışık hızında gelse, 2014te geliyor. şimdi bunu uzaylı gelmiyor da uzaylının görüntüsü geliyor gibi düşünün. yani ahmet isimli uzaylıya dünyadaki adam bakıyor.(görebildiğini varsayıyorum-görme işlemi:ışık çarpıp göze yansıması) görüyor ki uzaylı ahmet 30 yaşında ve sevgilisiyle iyi giden bir ilişkiye sahip. (yaşını göremez tabi ama alnında yaşı yazıyormuş uzaylının, öeh) ama bu adamın gördüğü(diyelim ki adam 2014 de gözlem yapsın) ahmet uzaylısının görüntüsü aslında dünya zamanına göre 2 yıl öncesine ait bir görüntü. yani adam ahmet uzaylısının 2012 yılındakini halini 2014te görebiliyor. 2014 yılında gözlem yapan adamın gördüğü ahmet uzaylısının kendi gezegeninde ise yaşı şu an 32(2014dünyayılında). ahmet belki evlenip çocuk bile yapmış olabilir. adamın bilmesine imkan yok. yani bir başka deyişle 2014 dünya yılına göre 2 ışık yılı uzaktaki gezegenin zamanı dünyaya göre 2012, çünkü 2012 yılındaki görüntüler dünyaya ancak 2014te ulaşıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 4, 2012 onun bu mesela ile çok ilgisi yok. higgs bosonunu bulmuşlar konu açsanıza On July 4, 2012, CERN announced the formal confirmation that a particle "consistent with the Higgs boson" exists with a very high likelihood of 99.99994%[4] (five sigma); however, scientists still need to verify that it is indeed the expected boson and not some other new particle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Temmuz 5, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 5, 2012 http://www.openlettersmonthly.com/stevereads/2011/02/notes-for-a-star-trek-bibliography-the-big-screen/ google images'den bulmuştum ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Joker Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2012 uzayda zaman bulunduğun konum ve hızınla alakalı. iki objenin birbirine olan uzaklığı ve hızları görece yaratarak mutlak zaman kavramını yokediyor. mesela dünyadan baktığımızda ışık hızında iki uzay gemisi bir birine doğru ilerlerken 1. gemi dünyadan ışık hızında 2. gemi dünyadan ışık hızında ölçülürken gemilerde birbirlerini ışık hızında yaklaşıyorlarmış gibi hissederler. newton kuramına göre 2 ışık hızında ilerlemesi gerektiğini düşünürken aynştayn'ın görelilik kuramına göre bu şekilde sonuç çıkar. nedeni ise basittir. aslında ortamda 3 obje vardır. ve 3 zaman vardır. ve olaylar gelişir.. buda bonus formül. u' = (u + v)/(1 + uv/c²) = (c + c)/(1 + 1 * 1) = 1 c Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar