forgiver Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 sürtünmenin sabit olduğu bir ortam için soruyorum 5x hızla giden bir cisim mi daha çok sürtünmeye maruz kalır x hızla giden mi? yani sabit bir oran var mıdır 5x le 10 km giderse x le 2 km gidebilir mi sorduğum şey hiç sürtünme olmasaydı sonsuza gidiyorlardı gerçi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 aşınma deneylerinde daha hızlı gidince daha çok aşınma oluyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 hızın karesiyle doğru orantılıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 daha çok gidiyor mu peki Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ren Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 daha fazla gider ve daha çok sürtünmeye maruz kalır. ağırlığıyla doğru orantılı. mg. k ed: 5x ağır gibi okumuşum. cismin hızı ile herhangi bir alakası yok. yani aynı birim uzunlukta aynı sürtünmeye maruz kalırlar ancak hızı fazla olan daha uzun yol gidip durur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 5, 2012 http://www.instron.com.tr/fileuniverse/live/images/Sitewide/ASTME23.jpg standarda uygun olmayan bir cihaz var ama pratikte değerler ne kadar etkili onu bulmaya çalışıyorum bilen bilir yukarıdaki darbe test cihazı 100 dereceden bıraksan 98,7 dereceye çıkcak mesela boşta darbe test numunesi kırdığını düşünürsek 50 dereceye çıkcak karşılaştığı dirençten dolayı işte çekiç numuneyi kırdığı için yukarı doğru çıkarken hızı düşecek. mesela başka bir cihaz daha var, bu 100 dereceden bırakınca 95 dereceye kadar yükselebiliyor boşta aynı numuneyi kırınca da 45 dereceye çıkcağını varsayalım ikisinde de boştaki sürtünmeler hesaplanıp olaya dahil edilcek bu boştaki sürtünme ne kadar etkilidir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 hızla sürtünme arasındaki tek alaka, hızın 0'dan büyük olması gerektiği. ister 100 km ister 0.1 km olsun sürtünme oranı sabit kalır. ha hızdan dolayı malzeme ısınır daha çok aşınır vs onlar başka konu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 e cisimlerin ebatları maddeleri falan aynıysa farketmemesi lazum sürtünmenin dimi? hava sonuçta, ikisinede aynı sürtünecek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 toplam f = f - fs f=m*a fs=m*ks sabit hızda gidebilmesi için sürtünme kadar bir ivmeye sahip olması gerekli ks de sabit diyorsan fs10km ile giden > fs2km ile giden bu durumda m ler de sabit ise kütleler sabit ise a10km/s > a2km/s yani 10km/s sabit hızla giden daha çok sürtünüyor sanırım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fili Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Suark said: e cisimlerin ebatları maddeleri falan aynıysa farketmemesi lazum sürtünmenin dimi? hava sonuçta, ikisinede aynı sürtünecek. asdasdas daha nerenin sürtündüğünü anlamamışsın gibi ayrıca havanın bir cisme uyguladığı sürtünme kuvvetinde hızın karesi orantısında artış olur sırf hava için degil akışkanlar iççin geçerli. onun yanında sorunun cevabı için benim fizikten hatırladıgım mikro pürüzler birbiri ile temasta o yüzde örnegin kinetik sürtünme katsayısı statikten düşüktür, bi pürüzün en dibinden degil de birinden digerine atlıyor gibi ama daha güzeli link bakarsan faydalı olabilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 hmm ben olaya sürtünme kaybı olarak bakmışım. öyle demişim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fili Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Chaotic said: toplam f = f - fs f=m*a fs=m*ks sabit hızda gidebilmesi için sürtünme kadar bir ivmeye sahip olması gerekli ks de sabit diyorsan fs10km ile giden > fs2km ile giden bu durumda m ler de sabit ise kütleler sabit ise a10km/s > a2km/s yani 10km/s sabit hızla giden daha çok sürtünüyor sanırım şu o kadar yanlış ki ASDASDSA sil bence veya mod gelsin silsin. kavramları tanımları bir güzel öğrenin böyle bilip bilmeden atmayın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 abi naapıyım adım lise fizik elimden gelen budur yani Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eralpb Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 5x le 10 km giderse x le 2 km gidebilir mi sorduğum şey gidemez çünkü enerjiden düşünürsen ilkinin kinetik enerjisi 25E ikincisinin kinetik enerjisi E sürtünmeden dolayı enerji kaybı da sürtünme kuvveti sabit olduğu için aldıkları yolla doğru orantılı yani 5v ile 25 metre giden bir için v ile 1 metre gidebilir veya soruna tam olarak cevap vermek gerekirse, 5x ile 10 km giden bir cisim x ile 0.4 km gidebilir. Ama bu düz yolda giden yer ile sürtünmeyi kapsayan bişey verdiğin örnekte sanırım hava sürtünmesini önemsiyorsun, eğer öyleyse hava sürtünmesi hızın karesiyle doğru orantılıdır, 5xle giden şu kadar gidiyorsa xle giden ne kadar giderin cevabı biraz zor olabilir yani deney sonucu lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Suark said: e cisimlerin ebatları maddeleri falan aynıysa farketmemesi lazum sürtünmenin dimi? hava sonuçta, ikisinede aynı sürtünecek. çekicin çarpcağı cisim aynı olcak işte çarptıktan sonra hızı düşecek çekicin çıkarken bu durum da çekicin serbest düşüp çıktığı duruma göre farkeder diye düşünüyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Eralpb said: 5x le 10 km giderse x le 2 km gidebilir mi sorduğum şey gidemez çünkü enerjiden düşünürsen ilkinin kinetik enerjisi 25E ikincisinin kinetik enerjisi E sürtünmeden dolayı enerji kaybı da sürtünme kuvveti sabit olduğu için aldıkları yolla doğru orantılı yani 5v ile 25 metre giden bir için v ile 1 metre gidebilir veya soruna tam olarak cevap vermek gerekirse, 5x ile 10 km giden bir cisim x ile 0.4 km gidebilir. Ama bu düz yolda giden yer ile sürtünmeyi kapsayan bişey verdiğin örnekte sanırım hava sürtünmesini önemsiyorsun, eğer öyleyse hava sürtünmesi hızın karesiyle doğru orantılıdır, 5xle giden şu kadar gidiyorsa xle giden ne kadar giderin cevabı biraz zor olabilir yani deney sonucu lazım bu düzenekte yarıçap şeklinde bir hareket var http://i.imgur.com/eREPF.gif http://www.differencebetween.net/wp-content/uploads/2010/01/charpy-impact-test.jpg hava sürtünmesi 2sinde de aynı olcak sürtünmenin esas kaynağı kullanılan rulmanlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fili Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 bence yapacagın şey basit alacan çekici en tepeden bırakacan bakacan kaç joule gitmiş sürtünmeye sonra senin seçecegin ( misal 15derece olabilir) bi açıyla indire indire deney yap bak bakalım kaç joule gidiyor boştayken alet. aşagı indikçe hızı da azalacagı için değişimi görürsen hatta bu sonuçlardan bi tane denklem grafik bile cıkartırsın. kolay gelsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2012 o cihazın kendi durumunu ortaya koyar düşük açılarda hız iyice az olcak zaten said: 100 dereceden bıraksan 98,7 dereceye çıkcak mesela boşta darbe test numunesi kırdığını düşünürsek 50 dereceye çıkcak karşılaştığı dirençten dolayı işte çekiç numuneyi kırdığı için yukarı doğru çıkarken hızı düşecek. mesela başka bir cihaz daha var, bu 100 dereceden bırakınca 95 dereceye kadar yükselebiliyor boşta aynı numuneyi kırınca da 45 dereceye çıkcağını varsayalım enerji olarak arta kalan açı dikkate alınıyor boşta sürtünmeyi de bulunan değerden çıkartıyorsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Selam, Yerçekimi ivmesi sabit. Havadan kaynaklanan sürtünme de sabit. Çekici yukarı çektiğinde ona potansiyel enerji yüklemiş oluyorsun. En alt noktada ise bu enerji kayıplar sonrası kinetik enerjiye dönüşüyor. Çekiç yukarı çıkmaya başladığında kinetik enerji potansiyele dönüşecek ve yine kayıplar neticesinde belirli bir yükselti kazanacak. Bir tam salınımdaki sürtünme kaybını ölçmen için denildiği gibi enerjiden yola çıkman en mantıklısı: Einiş - Eçıkış = Ekayıp 90° pozisyonunda çekiç atıyorum 30cm yukarı kalkmış olacak. 87,7° pozisyonuna çıktığında da 28cm yukarı çıkmış olacak. Bu aradaki kayıp olan enerjiyi sen sürtünme enerjisi olarak ele alabilirsin. Zaten düzenek sana çok hassas ölçüm yapma imkanı vermediği için hesaplayacağın sürtünme kaybı kabul edilebilir toleranslarda kalacaktır diye düşünüyorum. Saygılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 ehız sürtünmeyi arttırıp azaltmazda statik sürtünme değeri farklıdır. haliyle ivme'nin aşınmaya etkisi olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 EGZERJİ VAR ENTROPİ VAR Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 ATALET MOMENTİ VAR Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 paramecium said: Selam, Yerçekimi ivmesi sabit. Havadan kaynaklanan sürtünme de sabit. Çekici yukarı çektiğinde ona potansiyel enerji yüklemiş oluyorsun. En alt noktada ise bu enerji kayıplar sonrası kinetik enerjiye dönüşüyor. Çekiç yukarı çıkmaya başladığında kinetik enerji potansiyele dönüşecek ve yine kayıplar neticesinde belirli bir yükselti kazanacak. Bir tam salınımdaki sürtünme kaybını ölçmen için denildiği gibi enerjiden yola çıkman en mantıklısı: Einiş - Eçıkış = Ekayıp 90° pozisyonunda çekiç atıyorum 30cm yukarı kalkmış olacak. 87,7° pozisyonuna çıktığında da 28cm yukarı çıkmış olacak. Bu aradaki kayıp olan enerjiyi sen sürtünme enerjisi olarak ele alabilirsin. Zaten düzenek sana çok hassas ölçüm yapma imkanı vermediği için hesaplayacağın sürtünme kaybı kabul edilebilir toleranslarda kalacaktır diye düşünüyorum. Saygılar. burada sıkıntı yok çekiç tam 0 derecede numuneyi kırdığında sürtünmeden ne şekilde etkilenecek yukarı çıkarken mesela boş sürtünmedeki değeri aynen numuneli sisteme aktarabilir miyiz düşük enerjide çekiçler kullanıldığı için önemli oluyor çok az fark bile Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar