Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

turkiyede satin alinabilecek mekanik keyboardlar

nscorp

Öne çıkan mesajlar

Tuşlarının üstüne hıyar sürülmüş bir klavyeyi 250 dolara sattıkları zaman da "abi organik hıyar kokulu klavye, zevki ve parası olan alsın" diyebilirsin.

Razer yapmış mesela adam ekstra bir set tuş koymuş, LED koymuş, değişik bir dizayn yaratmış, AR-GE kasmış. Pahalı ama o para şuna gitmiş buna gitmiş diyebiliyorsun.

Öte yandan 20 yıl evvel aldığın IBM klavyenin aynısını, aynı şekilde yapıp 250 dolar etiket yapıştırıp bir de hipster'lara sattıklarında niye laf edilmesin ki? Hayır bu adamlar bu tip şeyleri laf edilsin diye alıyorlar zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Tech hipsterların zekasızlıklarıyla apple'i nasıl ihya ettiklerini gören firmalar sövüşlüyor yani, başka açıklanabilir tarafı yok bunun.

firmalar apple ile birlikte niş pazarlarda 14yaş kitlesini hedefleyen mavi,yeşil, kırmızı ledli yanar dönerli şeyler üretmek yerine genel kullanıcı kitlesine kaliteli ürünler vermenin çok daha mantıklı olduğunu farkettiler denilebilir sadece.

notebooklar bile güzelleşti yahu. iş görecek bir notebook almaya kalksan ya iğrenç alienware taklidi şeyler vardı ya da kütükten hallice tasarımlı 60'lı yıllar james bond çanta ile eski brother laptopların gayrımeşru çocuğu gibi duran çirkinlikler.

happyhacking, das keyboard gibi aletler ise üstteki quote için anlatılanın aynısı aslında. oyun klavyesi gibi niş bir pazara değil, über geek'lere yönelik bir pazara gidiyor. adamlar ürünlerini minimal olsun, teknolojileri süreyi kısaltsın vs diye arge yapıyorlar.ha bi de klavyelerin üstünde yazı mazı olmaması tamamen çalışma kolaylığındandır. "layout değiştirdiğinde 'ulan bu tuşlarda ne yazıyor!' demeden devam et" anlamına gelir özetle.
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün Türkiye'de neden Mudo pahalıdır? Neden tel bir gece lambasına, dandik bir bibloya asgari ücret kadar fiyat biçer ve satarlar? Fiyatlarını öyle yükseltirler ki, alabilecek kişi sayısı son derece kısıtlı bir hale gelir. Bu yüksek gelir seviyesine sahip kişilerin bu overpriced ürünleri almasıyla da bir kısır döngünün startı verilmiş olur. Yani, bu ürün çok pahalı, herkes alamıyor, o yüzden ben ürünü alırsam community pass almış olurum dersin. Mudo sana tel bir gece lambası veya dandik bir biblo satmaz, Mudo sana bir kimlik satar ve bu kimliğin mühürü de etiketin üzerindeki rakamdır.

Apple'ın sansasyonel yükselişinin temelinde de bu var. Alelade bir bilgisayar firmasının Braun ürünlerindeki dizaynları birebir taklit edip onlara yüksek fiyat biçmesiyle ürünlerine bir kimlik kartı eklemeleri sonucu Apple bu noktaya geldi. O yüzden zaten etrafında iPhone kullanan, Mac kullanan herkes bunu bir şekilde göstermek, duyurmak ister. Aynı adamlardan "herkesin de elinde iPhone var, 4s'in yeni olduğunu belli edecek bir dizaynı yok, niye alayım" diye qq'lemesinin sebebi de budur.

Mekanik klavyeler için de aynısı geçerli. Bu klavyelerin fiyatını 150 dolardan 50 dolara indirdiğin zaman bütün hype'ı kaçar. Çünkü "ayağa inmiştir", o dakikadan sonra da o fiyatı rasyonalize etmeye çalışan insanları değil, shitstorm'u görürsün.

Servet düşmanı veya lüks karşıtı değilim. İşime yarayacak düzeyde performans artışı sağlayan yeni bir ürüne acımadan para akıtırım. Ama 20 yıl önce bugünün parasıyla 20 liraya satılan klavyelerin aynısının 150 dolara satılmasına da laf ederim yani. Zaten kendin de söylüyorsun, bunun über geek kimlik kartı olduğunu.

Parantez olarak Razer ve muadili firmaların 14 yaşa yönelik "ışık" ürünü satmasında da aynı mantık var. 7-8 sene önce sırf wow oynayacağım diye Copperhead'e 200 lira gömmüştüm, Türkiye'ye ithal dahi edilmiyordu da Almanya'dan shipleterek, "pro gamer'ım, tabii ki Razer alacağım" diye. 3 ay sonra lazeri ölmüştü aletin. "Oyuncu" marketinin ekseriyetini ışık üzerinden değerlendirecek, para/performans orantısını kurmaya yetemeyen underage kitle oluşturduğu için bu bile bir nebze normal. Ama bir ucu ışıklı product'a, bir ucu da mega minimal product'a dayadığın zaman Logitech gibi, Steelseries gibi bir çok iyi firmayı ve product'larını göz ardı etmiş oluyorsun.

Sosyal ağlarda paylaş

bu arada "ibm klavyeleri tekrar yapılıyor" demiştim de, onları yapan firma şu olması lazım:

http://pckeyboard.com/page/UltraClassic/UNI0P4A

Sorieno said:

Of sanki 250 apm'i var herkesin de tuşun telden değil plastikten sekmesiyle kaybedeceği 3 nanosaniye önem kazanmış oluyor. Üstünde bir ton tuş, LCD screen, LED olan bir Logitech klavyeden daha pahalıya satılıyor num pad'i bile olmayan bir mekanik klavye. Fark ne, efem birinin tuşuna yay koduk. Molded tuş yaptık tanesi 2 dolar. Hakikaten çok valid bir sebep ne engineering'i için, ne dizaynı için, ne diğer utility'ler için tek kuruş harcanmamış klavyeye 220 dolar fiyat çekmek için.

Tech hipsterların zekasızlıklarıyla apple'i nasıl ihya ettiklerini gören firmalar sövüşlüyor yani, başka açıklanabilir tarafı yok bunun. Sövüşlesinler de, umarım 500 dolara çekerler klavyenin fiyatını.

olay hipsterlık veya 250 apm değil, hiiiç anlamamışsın olayı sen.

fps diyorum, tuşa bastığında geç algılaması, tactile feedback'i olmaması diyorum, 2 tuşa basınca kilitlenen klavyeler diyorum,
karşılığında abartıyorsun.

tuşların sert yapıda olması, tuşa bastığında yaylanmasını engelliyor, böylece daha hızlı ve isabetli yazma imkanına sahip oluyorsun.
tuşlar daha uzun ömürlü oluyor, ve eskise de her tuşta eşit dengeyi sürdürüyor.
klavye türleri arasında bastığında geriye en hızlı çıkan tuşlara sahip, yapışkanlık hissi olmuyor ve böylece daha hızlı yazma imkanın oluyor.
tuşa sonuna kadar basmana gerek yok, yarım bassan da algılayabiliyor.

switch tiplerinde de farklılıklar var.
örneğin Cherry MX Blue'ların tactile feedback'i baya güçlü, daha ses çıkartıyor. genelde daktilo gibi yazı yazanların tercihi oluyor.
Brown'lar tactile feedback'i hafif, tuşa basması hafif, sessiz ve MMO'cuların kullanabileceği tarz klavyeler sunuyor.
Black'ler'de tactile feedback yok, sessiz ancak diğerlerine kıyasla daha sert yaylara sahip, FPS'cilere hitap eden tarzda klavyeler oluyor bunlar.
tabii aldığın klavyeye bir alışma dönemi de oluyor, alıştıktan sonra rahat ettirmesi de önemli.
switch tipleri hakkında daha çok bilgi için: http://geekhack.org/showwiki.php?title=START+HERE+--+The+Geekhack+Mechanical+Keyboard+Guide+-+Includes+Glossary+and+Links
veya: http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide#post_6009482
şu da olur: http://www.pcworld.com/article/242037/mechanical_keyboard_faq_pick_the_right_switch.html

her türlü klavye kullandım, flat klavyelerden laptop klavyelerine kadar hepsini deneme imkanım oldu.
şunu söyleyebilirim ki, mekanik olmayan klavyeler cidden karın ağrısı.
özellikle FPS'lerde W+D'ye basarken C'ye basmak istediğimde kilitlenen ve tuşu algılamayan klavyeler var mesela.
e tamam sadece facebook kullanıyorsundur, mekanik klavye alma o zaman.
ancak bilgisayar başındaki zamanını oyun oynamakla veya yazı yazmakla geçiren kişiler için, vücudun bir uzantısı kadar rahat kullanabilmek önemli oluyor haliyle.
Sosyal ağlarda paylaş

aslında kimlik kartı olduğunu söylemedim ben. işin gerçeği bunların yarım basılı durumda bile harfleri algılayabilen klavyeler olduğu ve hızlı, hatasız yazmak için üretildikleri gerçeği ama apple yaklaşımından duruşunu farkettiğim için detaya girmedim çok.

bir de apple ve mudo ile bu ürünleri karşılaştırma hatası. wow epic fail aslında. bunların pahallı olmasının sebebi mekanik olması.her tuş için bir mekanik kısım olması yani. dahası çok küçük bir pazara hitap eden ürünler. seri üretimin dibine vuralım da maliyetleri düşürelim durumu da yok.

uzun ömürlü ve hızlı kullanımda rahat klavyelerdir. ben uşa bastığımı sanarken harf atlamışım karmaşasını da yaşatmazlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bu ürünler işlevsiz demiyorum ki neden işlevini kanıtlamaya çalıştığınızı anlamıyorum. Sadece overpriced diyorum, hype olmalarının sebebini de buna bağlıyorum. Apple ve Mudo ile mukayese ettiğim nokta da burası zaten.

Ekleme yapayım şurayı atlamışım:
said:
bunların pahallı olmasının sebebi mekanik olması

Yani en ilkel teknolojiyi kullandığı için pahalı? 20 yıl önce bu klavyelerin benzerini 15 dolara alıyorduk.
İçinde bir ton devre olan, üstünde LCD screeni olan, AR-GE'si için hayvan gibi para harcanmış G19 150 dolar iken, http://elitekeyboards.com/products.php?sub=topre_keyboards,rftenkeyless&pid=rf_se1700 şu klavye 300 dolar.
Sosyal ağlarda paylaş

E ben de aynı şeyi söylüyorum zaten? Niche markete hitab ediyor dediğin zaman argüman daha rasyonel hale gelmiyor ki, niche market dediğin de tech hipster'ları. Bunlar teknoloji forumlarında, boardlarında değil de fashion boardlarında, style forumlarında konuşulduğu zaman tablo daha net açığa çıkıyor çünkü.

Laf-ı bedihi arayışında "bunlarda yay var, o yüzden overpriced değiller, overpriced olduğunu söylemen için audit etmen lazım" argümanını kullanmasaydın incinmiş olabilirdim dasaa.
Sosyal ağlarda paylaş

market bi kere typistler, coderlar. en başta oradan dağılıyorsun.
fiyatını plastik ürünlerle karşılaştırıyorsun, yetmiyor kullanım süresi konusunda bir görüşe dahi sahip değilken fiyatının overpriced olduğunu ürünün ortalama değil pahallı fiyatı ile göstermeye çalışıyorsun.

burada yaptığın tek doğru şey şu kalıyor yani.. mekanik klavyenin adını doğru yazmak.

bravo onun için de.

yani bilmeden çok feci sallıyorsun işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Market - target market nüansını bilmeden "ama sen bişey bilmiyorsun" yorumu yapmana şaşırmıyorum. Mekanik klavye üretelim, coder'ların veya typer'ların buna ihtiyacı var diye üretilmiş olabilir bu ürünler. Ama fashion board'larda, forumlarda "beyler tenkeyless mi alsam yoksa standart mı alsam hangisi daha güzel" diye konuşan binlerce hipster söz konusu olduysa market shift olmuş demek oluyor. Bu klavyeler 30 yıldır var, 30 yıldır coder'lar da var, neden son 2 senede bu kadar hype olduğunu görmek için şirketlerin internal ekonomilerini incelemek, klavyelerin kullanım ömürlerini endüstriyel tasarımcılara inceletmek gerekmiyor.

Plastik layout kullanan en pahalı klavyenin fiyatını koyuyorum. İşlevlerini koyuyorum, bu işlevlerin hayata geçirilmesi, ürünün tasarlanması, üretilmesi ve diğer faktörler için birim değerinden değil, mukayese üzerinden (comparative value) değerlendiriyorum.

Adam şu klavyeye 500 dolar etiket yapıştırıyor. Ama bunun altında yay var, diğer üretim maliyetlerine ne kadar hakimsin diye argüman geliyor.

Mekanik klavyelerin ortalama maliyetleri, ortalama fiyatları, ortalama satış rakamları diyorsun. Ben de diyorum ki bu herif bu klavyeye 500 dolar etiket yapıştırıyorsa, bu ürüne 500 dolar veren keriz vardır. Bu kerizin bu ürüne 500 dolar veriyor olmasını da hiç bir fayda/maliyet analizinde açıklayamazsın bana. Altın tuvalet bile daha akla yatkın bir şey.

Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

E ben de aynı şeyi söylüyorum zaten? Niche markete hitab ediyor dediğin zaman argüman daha rasyonel hale gelmiyor ki, niche market dediğin de tech hipster'ları. Bunlar teknoloji forumlarında, boardlarında değil de fashion boardlarında, style forumlarında konuşulduğu zaman tablo daha net açığa çıkıyor çünkü.

Laf-ı bedihi arayışında "bunlarda yay var, o yüzden overpriced değiller, overpriced olduğunu söylemen için audit etmen lazım" argümanını kullanmasaydın incinmiş olabilirdim dasaa.

bu nası bi saçmalama, nası bi kıvırmadır.
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

market bi kere typistler, coderlar. en başta oradan dağılıyorsun.
fiyatını plastik ürünlerle karşılaştırıyorsun, yetmiyor kullanım süresi konusunda bir görüşe dahi sahip değilken fiyatının overpriced olduğunu ürünün ortalama değil pahallı fiyatı ile göstermeye çalışıyorsun.

burada yaptığın tek doğru şey şu kalıyor yani.. mekanik klavyenin adını doğru yazmak.

bravo onun için de.

yani bilmeden çok feci sallıyorsun işte.
Sosyal ağlarda paylaş

Fail argümanda ısrarcılık.

Ortalama fiyatı 150 dolar overpriced değil mi bu ürün için, overpriced. Niche market, yayları var, sesi çok güzel diye rasyonalize ediyorsunuz, tüm bu sebepler 500 dolarlık klavye için de geçerli değil mi, geçerli. Peki 150 dolara satılan klavye ile 500 dolara satılan klavye arasında ne gibi bir fark var, yok. Fiyatları arasında niye farklılık var, çünkü biri hypebeast'in kalbine değil, gözüne fırlatıyor oku. Bu fark var. Zaten bu yüzden en başında "Bu ürünlerin fiyatı 50 dolar olsa bu kadar hype olmazlardı" diyorum., e bu yüzden veriyorum işte en uç örneği? Hep böyle ilkokul çocuğuna integral anlatan öğretmen gibi açıklamam mı gerekiyor?

Son model Ferrari'ye biniyorum, yeni model çıkarırlarsa paraya acımam ona da basar parayı alırım. Ama akülü arabaya Ferrari'nin üç katı para veren adama da gülerim.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

Yani en ilkel teknolojiyi kullandığı için pahalı? 20 yıl önce bu klavyelerin benzerini 15 dolara alıyorduk.

sorieno gerçeklere gözünü kapatmışsın, kendi gerçeklerini yaratmışsın.
mekanik klavyeleri mudoyla, applela eş tutman ayrı bir hata zaten,
"en ilkel teknolojisi kullandığı için pahalı" demen ayrı bir epic fail olmuş.

membrane klavyeler daha "yeni" bir teknoloji evet, ama o klavyelerin çıkış amacı "teknolojiyi geliştirmek"ten ziyade, "teknolojiyi ucuzlaştırmak" idi.

yani mekanik klavyeler "ilkel" teknoloji olabilir, ama üretim maliyetleri çok daha fazla.

hani açıklamaya çalışıyoruz sana olayı da, dediğim gibi kendi gerçeklerini yarattığın için anlatamıyoruz pek.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...