Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

HDD mi SSD mi?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
7200 rpm'lik bi' 500gb WD caviar'ım var. Öyle çok arşiv hastası bir adam değilim. 3-5 tane oyun kurup bir ona bir buna dadanma huyum da yok.

Şimdi yeni sistem toplarken SSD alıp Windows'u ve oyunları ona atıp 500'lük yadigarı da ıvır zıvır için mi kullansam yoksa 1 TB bi Black Caviar çekip her şeyi oradan mı yürütsem?
Mesaj tarihi:
throine said:

oyun ve windows yani performans için ssd, geri kalan her şey için hdd kullanılabilir.

Peki şunu merak ediyorum;
Windows'u ve diğer sistem programlarını kurdum SSD'ye; 25 gb alan yedik oradan diyelim. Hadi taş çatlasın 50 gb da oyun kurdum. Bunu böyle kullanıyorum mis gibi.

Bunun haricinde arşiv konusundaki tek takıntım müzik arşivi, yaklaşık 300 gb'lık partition'ı doldurmuşum neredeyse. Bunlara ulaşmaya çalışırken canım yanar mı, fark olur mu SSD üzerindeki programdan hdd üstündeki flac'ı ogg'yi mp3'ü çağırdığımda?
Mesaj tarihi:
Sorieno said:

throine said:

oyun ve windows yani performans için ssd, geri kalan her şey için hdd kullanılabilir.

Peki şunu merak ediyorum;
Windows'u ve diğer sistem programlarını kurdum SSD'ye; 25 gb alan yedik oradan diyelim. Hadi taş çatlasın 50 gb da oyun kurdum. Bunu böyle kullanıyorum mis gibi.

Bunun haricinde arşiv konusundaki tek takıntım müzik arşivi, yaklaşık 300 gb'lık partition'ı doldurmuşum neredeyse. Bunlara ulaşmaya çalışırken canım yanar mı, fark olur mu SSD üzerindeki programdan hdd üstündeki flac'ı ogg'yi mp3'ü çağırdığımda?

müzik, film gibi dosyaları kopyalama değil de yürütme için kullanacaksan saniyede x mb okuması yeterliyken sabit diskin 10 x hızına veya 10000 x hızına sahip olması bir şeyi değiştirmez. önemli olan x tan büyük olmasıdır. hdd'nin hızı da her türlü film, müzik dosyası yürütmek için yeterli hıza sahip. bu yüzden sorun yaşamazsın.
Mesaj tarihi:
Yeni bilgisayar almış kadar oluyosun SSD aldığında. Yer sıkıntın varsa depolama işini HDD'den yapmaya devam edersin. Laptop falan kullanıyosan ya da HDD'yi takacak ekstradan bi slotun yoksa da bi hard disk kutusu alıp yedekleme cihazı olarak kullanırsın HDD'yi.

Windows'un 11 saniyede açılıp 3 saniyede kapanması kadar tatlı bi duygu olamaz.
Mesaj tarihi:
Evet bu da önemli bir argüman, zaten ben de bu sebeple biraz ikilemdeyim. Öte yandan şu an kafadan 150 gb bir boş alanım da var. Dolsa dolsa da en fazla 100 gb'ı dolar ki çer çöp bir dolu şey var. Bu durumda 7200 rpm'den sata3 10k rpm'e terfi etmek de mantıklı durmuyor pek madem SSD'nin tek artısı Windows ve oyunlarda loading sürelerini minimuma indirmekse.

Zaten sisteme 2600k ve 8 gb ram gibi bir takviye yapacağım için loading ne kadar fark eder bilmiyorum. Epey yaşlı bu bilgisayarda bile sık kullandığım sistem programlarını açarken en fazla 1 saniye bekliyorum.

Hal böyleyken hdd takviyesi yapmak yersiz olabilir mi? Ya da SSD'lerin iyice yaygınlaşıp fiyat olarak düşmesini beklemek (3 yıllık yalan)?
Mesaj tarihi:
tamamen yersiz

sata3 hdd ler için zaten yersiz, sata 2 max ını bile zorlayamaz hdd ler

10k rpm de gereksiz gürültü ve masraf

7200 black cavier şu an günlük kullanım için bile fazla

prof anlamda iş için kullanırsın onu anlarım lazımdır harcama yaparsın alırsın ok sonuna kadar
ama ev kullanıcısı için ssd bence tam tüketim çılgınlığı
Mesaj tarihi:
Karea said:

ama ev kullanıcısı için ssd bence tam tüketim çılgınlığı

bunu söyleyen insan hayatında hiç ssd'li bir pc/laptop kullanmamıştır aksini iddia edemez kimse.

fiyatına bakıp ssdler hakkında yorum yapıyorsunuz bence daha çok..
Mesaj tarihi:
Karea said:

bide 11 sn de windowsu bırak
anakartın boot unu geçemezsin atmayalım

Tavrını sevdim.
Windows'un açılması diye özellikle belirtmişim di mi, bilgisayarın dememişim.
Mesaj tarihi:
windowsun tek başına açılması bi işe yaramıyor boot önemli

hatta 3dk boot da bekletip 2 sn de açan kartlı ssd gördükten sonra yerim öle açılmayı , açılmasın daha iyi

gerçi benim pc kapanmaz , ayda 1 reset yer anca
dolayısıyla benim için isterse nanosaniyede açsın gram faydası yok
Mesaj tarihi:
ssd süpermiş çok hızlı açılıyormuş ya bilgisayar

sanki günde 10 kere kapanıp açılıyormuş gibi

edit:alakası derken ?
windows 11 sn de açılıyor dersen ben boot a bakarım arkadaş
3dk beni ssd yi tanıycam diye bekletip 11 sn de windows açan bilgisayarı napiim ben ?

ha illa ki 11 sn de pc im açılıyor diye hava atıcaksam sağa sola bunu bikaçyüz gb lık ssd yerine bikaç tb lık raid le de yaparım

11 sn olmaz da 20sn olur ama tb larca alanım olur aynı paraya
Mesaj tarihi:
valla şahsen denk gelince 50 kere falan restart atmak zorunda kalabiliyorum ben alıyım mı? sdfg.
bi de güvenilirliği nasıl ki bu aletlerin? mesela hdd eskidikçe bi yandan lan acaba gg olur mu diye dert yapıyor bende. bad sektör ıvır zıvır tadında kendine has dertleri var mı şu jenerasyonda?
Mesaj tarihi:
Bi derdin var ama SSD'lerle mi, kendini ifade ediş biçiminle mi, başka insanlarla mı, yoksa kendinle mi onu çözemedim.

Boot süresi bi bilgisayarın performansı için bi kıstas olamaz ama Windows'un açılış hızı diğer tüm uygulamaların açılış kapanış hızları hakkında az çok fikir verir. Windows 11 saniyede açılıyosa Photoshop 3-4 saniyede açılır dersin, WoW prime time'da bile Stormwind'i 7-8 saniyede load eder dersin vs.

8GB RAM'li, i7 2600K'lı sistem yaptıktan sonra SSD almak yapılabilecek en iyi hamle. Günümüz PC'sinin en büyük bottleneck'ini atlatmış oluyosun.

SSD'lerin tamamen gereksiz olduğu düşüncesi yanlış. Fiyatları halen gereğinden fazla olsa da SSD alanları "teknolojiden anlamadıkları" imasıyla hor görmek yanlış. 1-2 sene daha SSD fiyatları düşmez, yepyeni sistem yaparken SSD fiyatlarının düşmesini beklemek anlamsız.
Mesaj tarihi:
50 kere reset atıyorsan ya yazılımsal - muhtemelen os la ilgili bi iş yapıyorsun

yada bilgisayar kullanmayı bilmiyorsundur / heh kusura bakma :D

güvenliğe gelirsek hdd ler hala taş gibi eğer doğru marka model alırsanız, fiziksel hasar ( düşme çarpma vs ) almadıktan sonra kolay kolay bişi olmaz

ssd kısmına gelirsek ilk başlarda 3-6 ay arası garantiye gönderiyordu alanlar ama sonra ssd ye datayı yazma ile ilgili bikaç yazılım üretildi ( basit olarak böyle anlatırır herhalde ) ve sorun çözüldü deniyor ama bence hala şaibeli
data yazılan hücreler belli sayıda read write olayından sonra kullanılmayacak hale geliyor, ölüyordu
yazılımla bunu homojenize ediyorlar sürekli aynı hücreye yazmıyorsun dağıtıyorsun bütün ssd ye ( çözümden çok sorunu ertelemek bence ) , çok da fazla takip ettiğim bi konu değil ssd ler (fiyatları uçuk olduğundan) eğer bu hücre ölme işini kökten çözdülerse yakınlarda bilemiycem , donanım guruları yazar o konu hakkında onlara sormak lazım

misal ben 4 sene önce kullandığım hdd leri daha anca satıp ( ki sel aldı hdd fiyatları uçtu vs gayet güzel fiyata 2ci el satıp ) gene daha büyük hdd lere upgrade ettim

ama 4 sene ssd kullanıp o bilgileri kurtarıp yedekleyip upgrade şu anda düşünemiyorum mesela, ne kadar şu anda güvenli gibi gözükse de
Mesaj tarihi:
Kojiroh said:

Bi derdin var ama SSD'lerle mi, kendini ifade ediş biçiminle mi, başka insanlarla mı, yoksa kendinle mi onu çözemedim.

Boot süresi bi bilgisayarın performansı için bi kıstas olamaz ama Windows'un açılış hızı diğer tüm uygulamaların açılış kapanış hızları hakkında az çok fikir verir. Windows 11 saniyede açılıyosa Photoshop 3-4 saniyede açılır dersin, WoW prime time'da bile Stormwind'i 7-8 saniyede load eder dersin vs.

8GB RAM'li, i7 2600K'lı sistem yaptıktan sonra SSD almak yapılabilecek en iyi hamle. Günümüz PC'sinin en büyük bottleneck'ini atlatmış oluyosun.

SSD'lerin tamamen gereksiz olduğu düşüncesi yanlış. Fiyatları halen gereğinden fazla olsa da SSD alanları "teknolojiden anlamadıkları" imasıyla hor görmek yanlış. 1-2 sene daha SSD fiyatları düşmez, yepyeni sistem yaparken SSD fiyatlarının düşmesini beklemek anlamsız.

agresif olabiliyorum ya bazen kusura bakma , ifade tarzım bu sanırım, kimseyi kırmak gocundurmak istemem

fotoçok 3ds vs gibi programla ilgili zaten ilk msg larımda dedim ticari yatırım babında alınıyorsa zaten yatırımdır o geri dönüş alınır, iş içinse gerekliyse ok

ama wow sw de 7-8 sn de değil de 10 sn de load etmiş bunun için 3 haneli $ bazından fark vermem ben ya

o 3 haneli $ bazındaki farkı gpu ya yatırırım fps im artar oyun kalitem artar

eğer oyunlar sa sorun, high end ekran kartın yoksa , bence ssd almana da gerek yok
ha ssd alcaksan gündelik oyun vs için git üstüne azcık daha koy 1,5 - 2k ya sağlam bi gpu al 3 sene kullanırsın hiç olmazsa, bütün oyunlarında dibini görürsün grafik anlamında

bence de çok çok çok daha güzel bir pc olur o
Mesaj tarihi:
said:
ama wow sw de 7-8 sn de değil de 10 sn de load etmiş bunun için 3 haneli $ bazından fark vermem ben ya

Ben de böyle düşünmeye başladım.
Bottleneck'in threshold'u 3-4 saniye ise hypebeast olmaya çok da gerek yok diye düşünüyorum.

GPU konusunda da benzer şekilde düşünmeye başladım. SSD (ya da yeni bir HDD'den kısmak) orta segment bir GPU'dan üst segment GPU'ya geçişin kapısını aralayacak kadar ekonomik uçurum yaratıyor. Sanıyorum ki Windows'un 6-7 saniye geç açılmasından, oyunlarda 3-4 saniyelik loading time kazancından daha önemli bir durum ortaya koyuyor bu.

Yine de fikirlere açığım halen.
Mesaj tarihi:
Karea said:

o 3 haneli $ bazındaki farkı gpu ya yatırırım fps im artar oyun kalitem artar

eğer oyunlar sa sorun, high end ekran kartın yoksa , bence ssd almana da gerek yok
ha ssd alcaksan gündelik oyun vs için git üstüne azcık daha koy 1,5 - 2k ya sağlam bi gpu al 3 sene kullanırsın hiç olmazsa, bütün oyunlarında dibini görürsün grafik anlamında

bence de çok çok çok daha güzel bir pc olur o

Aynen bu görüşe katılıyorum, SSD çok gereksiz şu anki haliyle.
Mesaj tarihi:
Sırf işletim sistemi açılımı değil, bütün programların açılımı ve tepki süresi hızlanıyor. Yani bir kısayola tıkladığın anda pencere gözüne fırlıyor resmen. İlk alışmaya çalıştığım dönemlerde "sanki program yüklenmemiş, öyle prototip bir pencere" açılmış gibi hissettiğim olmuştu. Tuşa basıp tar tar seslerle bir kaç saniye beklemeye alışmış olunca çok değişik geliyor.

Yani illa gerekli bir şey değil kesinlikle. Ama sırf işletim sistemi ve oyun yükleme hızını değil, her türlü tepki süresini etkilediği için normal ofis ortamında da "kullanım zevkini" arttırıyor bence. Hala lüks biraz tabii. Teknoloji severler ve onun için parca harcamaktan kaçınmayanlar için.
  • Yeni Oluştur...