Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

4+4+4 Eğitim Sistemi

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

ara eleman yetişmiyor memlekette bu çok büyük bi sorun. öyle boktan bi eğitim sistemimiz var ki insanların hepsi 4 yıllık lisans mezunu olmak istiyor ama okadar insana iş bulmak imkansız. Ara eleman lazım. Ara eleman dediğin tuğla döşeyen vasıfsız işçi değil. Gayet eğitimli , 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayıp mezun olmuş mühendisten çok daha fazla para kazanan adam.

okulda çarpım tablosunu öğretmekle, formül ezberletmekle, sınavda çıkacak sorulara çalıştırmakla insan yetiştirilmiyor. Çocuğun erken yaşlardan itibaren neye kabiliyeti var neye yok, nelere ilgi duyuyor nelere duymuyor bunların belirlenmesi lazım ve bu doğrultuda erken bir yaşta o yönde eğitimine başlanması lazım. Sonra eşek kadar adam olup boş gezenin boş kalfası oluyorlar.

Çıkarmak istedikleri bu sistem RTE'nin ağzından dökülmüş olan dindar bir neslin temel taşı. Başka bir halt değil. Piyon gibi oynuyorlar herşeyle. Kim altında kalmış, kim ezilmiş, kimin hayalleri yok olmuş umurlarında değil. Şu son tablet olayında kim nekadar para götürdü belli değil. O tabletler kimin ne işine yaracak, eğitime ne katlası olacak bunu bilen yok. Bir bok olmayacağı belli. Ama yok yani o para bi yandaşa yat, kat olarak gitsin daha iyi yoksa hangi okulun tepesinde bi çatıya, yıkılmayan duvara, temiz tuvaletlere, adam gibi laba veya kütüphaneye ihtiyacı var. Angry birds oynayacakları bi tablet verin çoluk çocuğun eline ok.
Sosyal ağlarda paylaş

mani said:

ara eleman yetişmiyor memlekette bu çok büyük bi sorun. öyle boktan bi eğitim sistemimiz var ki insanların hepsi 4 yıllık lisans mezunu olmak istiyor ama okadar insana iş bulmak imkansız. Ara eleman lazım. Ara eleman dediğin tuğla döşeyen vasıfsız işçi değil. Gayet eğitimli , 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayıp mezun olmuş mühendisten çok daha fazla para kazanan adam.

imam hatiplilere torpil geçelim derken mesleki eğitim sistemini de mahvettiler zaten.

imam hatipliler bile önce mühendis, doktor, avukat olmak istiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Üniversiteli problemli ve ergen zibidiler de yetiştiriyor aynı zamanda sfsdgs.

Zar zor özel derslerle falan kasıp bi şekilde bi mühendislik fakültesine giriyorlar. Genelde ailelerin bu konuda bi yönlendirmesi de sözkonusu oluyor. Çünkü fatmanın oğlu mühendislik okuyor, ayşeninki niye okumasın?

Çocuk da zaten zar zor ite kaka bişeyler yapmaya çalışırken bide ailenin yönlendirmeleriyle girince mühendislik fakültesine asıl çöküş o zaman başlıyor. Hazırlık safhası bi şekilde aşıldıktan sonra matematik geliyor, fizik geliyor, bazı bölümlerde kimya geliyor. Adam zaten lisede bezmiş, zorla atlatmış. Ünide de ilk yılda dayayınca bunları çocuk daha epsilon delta yöntemiyle limit konusunda ölümü düşünmeye başlıyo sdf.

Bu dersleri bikaç kez de tekrar ederse artık bıkıyor. Aile baskısı halen işliyor tabi. Dönem sonu transkript getir görücem diyenden otomasyon şifresini kontrolü altında tutan cinsine kadar bi sürü manyak aile tipi var.

Çocuğun zaten ilgisi yok, bide sigaraya falan başlıyo, e zaten mühendisliğin %90'ında dişi yaşam formu yok, ortam desen batak atmaktan ibaret çoğu bölümde sdfgg. Ergen tribiyle gezen 25 yaşında adamlar görüyosun sonra.

Bu adamı belki teknik liseden mezun edip pratiğe dayalı yetiştirsen, hem başarılı olucak, hem vakit kaybetmeyecek, hem mutlu olacak. Ama yok, 4 yıllık bitirecek insanlar. Ahmet'in oğlu da bitirdi çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Zar zor özel derslerle falan kasıp bi şekilde bi mühendislik fakültesine giriyorlar. Genelde ailelerin bu konuda bi yönlendirmesi de sözkonusu oluyor. Çünkü fatmanın oğlu mühendislik okuyor, ayşeninki niye okumasın?

Çocuk da zaten zar zor ite kaka bişeyler yapmaya çalışırken bide ailenin yönlendirmeleriyle girince mühendislik fakültesine asıl çöküş o zaman başlıyor. Hazırlık safhası bi şekilde aşıldıktan sonra matematik geliyor, fizik geliyor, bazı bölümlerde kimya geliyor. Adam zaten lisede bezmiş, zorla atlatmış. Ünide de ilk yılda dayayınca bunları çocuk daha epsilon delta yöntemiyle limit konusunda ölümü düşünmeye başlıyo sdf.

Bu dersleri bikaç kez de tekrar ederse artık bıkıyor. Aile baskısı halen işliyor tabi. Dönem sonu transkript getir görücem diyenden otomasyon şifresini kontrolü altında tutan cinsine kadar bi sürü manyak aile tipi var.

Çocuğun zaten ilgisi yok, bide sigaraya falan başlıyo, e zaten mühendisliğin %90'ında dişi yaşam formu yok, ortam desen batak atmaktan ibaret çoğu bölümde sdfgg. Ergen tribiyle gezen 25 yaşında adamlar görüyosun sonra.

Bu adamı belki teknik liseden mezun edip pratiğe dayalı yetiştirsen, hem başarılı olucak, hem vakit kaybetmeyecek, hem mutlu olacak. Ama yok, 4 yıllık bitirecek insanlar. Ahmet'in oğlu da bitirdi çünkü.

öyle bir yazmışsın ki gidip intihar edesim geldi, efkar bastı ulan
Sosyal ağlarda paylaş

TD)Pentagram said:

mani said:

şov için boş boş üniversite açtılar zaten. şimdi onları doldurmak için kalitesiz nesil yetiştirecekler.

feci kalifiyeli bilimadamlarından geçilmeyen nesile sahibiz zaten.facepalm.jpg

eh sebebi bu mantık zaten? İyi üniversitelerde potansiyeli olan, çok iyi yerlerde okumuş hocalar gördüm ben. Ama bu kadar maaşa bu kadar öğrenci ve dersle uğraşmaları gerekirken çoğu araştırma yapmaktan soğuyor. Üstelik buna rağmen yeteneksiz YÖK, AKP "her gencimizi üniversiteye soktuk!" diyebilsin diye öğrenci kontenjanlarını dengesiz şekilde arttırmaya aptal aptal üniversiteler açmaya devam ediyor. Eh bunu gören ve yurtdışında eğitimini tamamlayan iyi türk bilim adamları da "ne döncem lan oraya" diyor haliyle. Sonuçta bize kalan ya kötü bilim adamları oluyor ya da araştırmadan soğumuş iyi bilim adamları. Deneyciler, mühendisler yine biraz daha şanslı çünkü doğruya doğru tübitaktan baya parasal destek alabiliyorlar. Ama bir de tübitak ve yök el ele temel bilimleri ve matematiği resmen baltaladığı için bu ülkede bilim milim olmaz bu kafayla.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

SeaGle said:

öyle bir yazmışsın ki gidip intihar edesim geldi, efkar bastı ulan

Ahaha gerçekten de çok içten yazmışın siygıl. Ama siygılın dediği gibi adam bir yerde teknisyen olmak için 4 sene mühendislik okuyacağına 2 sene meslek üniversitesi gibi bir yerde okuyup (pratiğe dayalı bir eğitim) hemen para kazanmaya başlasa çok daha mutlu olacak. 4 senelik mühendislik eğitimi dediğin şey araştırma veya daha teorik/hesapsal işler yapacak mühendis içindir. Bir yerde teknik eleman ya da teknisyen vs olacak adamın beynini akışkanlar mekaniğinin garip garip formülleri ile rendelemeye pek gerek yok bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi adam akışkanlar mekaniğine kadar gelemiyor ki sorun orda sdfgad

Yapamıyor adam ilgisi yok, zorla bilim sevilmez ki zaten. Ben okuduğum bölümden inanılmaz keyif almama rağmen geçen dönem akış, ısı, makine teorisi ve makine elemanları gibi 4 baba dersi bi arada alırken öldüm bittim dedim sdf. Sevmeyen adam cidden çekemez yani yazık günah adamları stres altına sokuyorlar boş yere.

Bide geçen bi teknik seçmeli derste hocayla muhabbet oldu sınıfça, adam yök'ün bölüm açma için gerekli akademik personel sayısından bahsetti şaka gibiydi ya. Çok düşük rakamlardı.

Hatta hesap yaptık sadece uludağ makine mühendisliği akademik kadrosu ile 13 bölüm açılabiliyordu sfdsgfd.

Böyle rakamlarla eğitim olmaz ki. Ben bu kadar düşük olduğunu hiç bilmiyordum. Benim 2 dönemdir teknik seçmeli dersler dahil tüm derslerime prof giriyor mesela. Acele açılan o tarz bölümlerde adam profu yolda göremez be.
Sosyal ağlarda paylaş

Zamanında 80 darbesinden sonra darbeciler "ülkemize örtmen yetiştirelim" diye zorla her okula eğitim fakültesi açtırıp içini öğrenci doldurmuşlardı. şimdi resmen okuldan ve öğretmenlikten nefret eden öğretmen fabrikası gibi bir ülke olduk.

Sene 2012, darbecilere sürekli laf eden, onları eleştirme üzerinden bol bol ekmek yiyen AKP, adamların yaptığı aynı şeyi tüm bölümlerde yapıyor heh. Demek ki kabaca bir hesapla böyle giderse bi 30 sene içersinde iyice ..k çukuruna batacak üniversiteler.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi bu ülkede hâlâ insanlar üniversitede bölüm seçerken aldığı puana göre bölüm seçiyor, "puanı boşa gitmesin diye" girebileceği en yüksek puanlı bölüme girmeye çalışıyor.

Bu kafayla nereye varılabilir ki. Adam mühendislikten mezun olmuş zorla verilen projeler dışında hiçbir çalışmada bulunmamış. mesleği ile ilgili kendi hiçbir şeyi merak edip, planlayıp araştırmamış. Okulda verilen projeler desen hocaların çoğu zaten doğru düzgün uğraşmıyor. Bir proje ödevi hazırlamış her yıl aynısı dağıtıyor, gelenleri asistanlara okutuyor.

Yani müfredattan falan da önce ilk olarak bakanlığın oturup niye insanları başarılı oldukları konulara teşvik edemiyoruz niye hayatı b.yu hem bir boka yaramayacak hem de kendi hayatını mahvedecek yüzbinlerce kişi var eğitim sistemimizde diye düşünmesi lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

Bide zincir halkası gibi bu iş, biri koptuğu zaman kalanı da dağılıyor.

Bizim bölümde hocaların en çok şikayet ettiği şey öğrenci sayısı. Bir sınıfta gece gündüz birlikte 250 öğrenci falan var totalde. Adamlar eskiden öğrenci sayısı düşükken ödev falan veriyormuş, projeler fln havada uçuyormuş sdf. Öğrenci sayısı fazla değilken tabi her öğrenciye bi proje de versen bunun kontrolü zor olmuyormuş hocalar için.

Şimdi 250 öğrencinin her birine bi ödev versen, e bu adam 3 ayrı sınıfta ders veriyor olabiliyor. 750 tane ödev demek bu. Bunu insan evladı değerlendiremez.

Söylüyorlar zaten yani vermek isteriz, sayılar ideal olsa biz keyif duyarız size proje vermekten onları değerlendirmekten ama bu sayılarla her birinize bi proje versek okuyamayız gelen projeleri diyorlar. Vize ve finalin yanında 2 tane kuiz yapılan derslerde sonuçlar zor açıklanıyor, yetiştiremiyor adamlar. 4-5 kişilik gruplar halinde versen onda da 5 kişiden max 2 kişi projeyi yapıyor, diğerleri yatıyor. 2 kişi hem enayi gibi oluyor hem bi işe yaramıyor proje fln.

O zaman da eğitim hep teorik kalıyor işte. O 250 kişiden ite kaka oraya gelmiş zorla okumaya çalışan adamı kendisi için daha iyi olacak bi şekilde yönlendirsen, hem o mutlu olacak, hem gerçekten o bölümde okumak isteyenler daha iyi eğitim alacak.
Sosyal ağlarda paylaş

aşırı saglam olan osmanlı egitiminden sonra türkiyede egitimin bu denli vasat olması cok üzücü cidden.
gene ekonomi tabanlı, amerikanın osmanlıdan alıp kullandıgı cıraklık sistemi türkiyede işlemiyor cünki maaşlardan dolayı kim çıraklık okumak isterki ? okumasanda amelesin bu ülkede tarzi bir düşünce yapısı mevcut.s
Sosyal ağlarda paylaş

Üniversiteye gelip Calculus'ten kalan adamların %99'u pre-calculus altyapısı iyi olmayan adamlar. Önceden kimisinin hiç yoktu allahtan 2006'da öss sistemi değişti de az biraz öğrendiler "türev almayı" falan. lol

Yani öyle adamlara rastladım ki adam ODTÜ'de mühendislik okuyor önüne konan problemde terimleri sadeleştirmekten aciz sonra 90dk yetmiyo diye ağlıyor, kesirli sayılarla işlem yaparken bile hata yapanlar tahmin ettiğinden bile çok.

pre-calculus'u geçtim adamın direkt pre-algebra alması gerek o derece.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

TD)Pentagram said:

mani said:

şov için boş boş üniversite açtılar zaten. şimdi onları doldurmak için kalitesiz nesil yetiştirecekler.

feci kalifiyeli bilimadamlarından geçilmeyen nesile sahibiz zaten.facepalm.jpg

eh sebebi bu mantık zaten? İyi üniversitelerde potansiyeli olan, çok iyi yerlerde okumuş hocalar gördüm ben. Ama bu kadar maaşa bu kadar öğrenci ve dersle uğraşmaları gerekirken çoğu araştırma yapmaktan soğuyor. Üstelik buna rağmen yeteneksiz YÖK, AKP "her gencimizi üniversiteye soktuk!" diyebilsin diye öğrenci kontenjanlarını dengesiz şekilde arttırmaya aptal aptal üniversiteler açmaya devam ediyor. Eh bunu gören ve yurtdışında eğitimini tamamlayan iyi türk bilim adamları da "ne döncem lan oraya" diyor haliyle. Sonuçta bize kalan ya kötü bilim adamları oluyor ya da araştırmadan soğumuş iyi bilim adamları. Deneyciler, mühendisler yine biraz daha şanslı çünkü doğruya doğru tübitaktan baya parasal destek alabiliyorlar. Ama bir de tübitak ve yök el ele temel bilimleri ve matematiği resmen baltaladığı için bu ülkede bilim milim olmaz bu kafayla.

abi paticik gibi eğitim seviyesi yüksek bi yerde nerdeyse en fazla mesaj alan konular futbolda ise hiiç bizim ülkeden bi nane olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...