Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Stock Fotolarım


sunthewhich

Öne çıkan mesajlar

Benimde burda bir başlığım olsun istedim :) Bu başlıkta günlük hayatta çektiğim fotoğraflardan ziyade, stock sitelerine yüklediğim ve satışını yaptığım fotoğrafları yüklemeyi düşünüyorum.

3 seneden uzunca bir zamandır bu stock photo işiyle uğraşıyorum. Ve çok da asılmamama rağmen geçen baktım, farklı farklı sitelerdeki satışlarımın toplamı 300$'ı geçmiş.

Yani merak edenler için, evet para kazanılıyor.

İlk fotoğraf olarak en çok satan fotoğrafımı yükleyeyim dedim, toplamda 90dan fazla satarak beni fazlasıyla şaşırtan duvar fotoğrafım :)



Bu tip arkaplan olarak kullanılan fotoğrafları hem çekmesi çok kolay, hem de satması.

Sorulara ve eleştrilere sonuna kadar açığım :)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Bu tip fotoların stock fotosu olarak satması için genele hitap eden özelliklere sahip olmasına gerek yok.

Sizler de başlayın stock fotosu işine. Şöyle düşünün dünyanın dört bir yanında her sektörde çalışan insanların görsellik için işlerine yarayacak neler yaratabilirsiniz?

Bu fotoları nasıl ve nerede kullanabilir siniz? Bu soruya cevap verin sonra zaten neden sattığını anlarsınız. ;)

Cevap olarak duraksamadan 100 farklı örnek verebilirim ki binlerce şey yazılabilir ;)

(ps: bu fotoların burda durması ve tıklayıp da kendinize hesap açmanız halinde sunthewitch de komisyon kazanıyor. sizin için avantajı da yeni para kazanma yöntemi öğrenmiş olmanız. win win situation. )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

DynamicK said:

(ps: bu fotoların burda durması ve tıklayıp da kendinize hesap açmanız halinde sunthewitch de komisyon kazanıyor. sizin için avantajı da yeni para kazanma yöntemi öğrenmiş olmanız. win win situation. )
Direk fotolara link verdim yaw, öyle gizli win-win amaçlarım yok yani ^^ Tıklasanda sadece foto açılıyor, siteye yönlenme durumu yok.

Bir tane daha koyayım, en sevdiklerimden.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her sitenin farklı komisyon oranları var. Birde fotoğrafı satın alan kişinin ne şekilde aldığı önemli.

Shutterstock'ta 0.25$ alıyorsun Subscription satışlarında. Ama günde 100lerce fotoğraf satan insanlar var. Yani sürüm oluyor.

Istock'ta sürüm olmaz ama foto başına 1-5$ arası geliyor.

Diğer sitelerde de yine minimum 0.25$, maksimum 4-5$ civarı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir fotoğraf birden fazla kere satılabiliyor. Shutterstock'ta mesela arama motorunun yapısı gereği yeni fotoğraflara belirli bir süre öncelik tanınıyor. Yüklediğin foto ilk hafta illa satılıyor. Ama sonrası foto'nun kalitesine ve kullanılabilirliğine bağlı.

Zebra fotosu'nun çok geniş bir kullanım alanı yok, çok satmayacak muhtemelen.. Böyle fotoğraflar teknik açıdan kusursuz olsa bile reddedilebiliyor "limited commercial value" nedeniyle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet fotograflarimi 25 sente satacagimi dusunmuyorum. limited commercial use kalmayi tercih ederim.

2 sene oldu deviantart profilime fotograf upload etmiyorum, sanirim duzgun bir portfolyo olusturmaya karar verdim. Deviantart her ne kadar en uygunu olmasa da fotograflarimdan bir tanesi satildi o site uzerinde. Kazandigim miktar icler acisi bir yuzde. Adamlar 32 doalra sattiklari print (deviant dijital olarak degil baski olarak satip kargoluyor) uzerinen bana 2 dolar pay bictirler. Satilmis olmasi birinin 32 dolar bayilmis olmasi guzel bir hissiyat, tatmin veriyor ama kazandigim para acisindan bakacak olursan vahim.

New York'u ziyaret ettigim siralarda ticari sanat galerilerine goz attim, cok siradan fotograflarin 200-500 dolar arasi fiyatlandirildigini gordum. Gordugum fotograflardan cok daha iyisini cekebilecek kendim disinda milyon tane adam biliyorum. Is satis olunca satmasini bilmek cok daha onemli olmaya basliyor bu tarz islerde.

Bir ek daha yazmak istedim. Benim cektigim fotograflar ve yaptigim is zaten stockphoto olayina uymuyor. Temel sebep bu sanirsam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
guzel is cikaran insanlarin fotolari haklari ile satma olayi bana cok sacma geliyor.

onun disinda cok saglam fotolari olmayan birisinin fotosunu haklari ile almak isteyen bir musteri yilda 1 cikar herhalde.

her halukarda tek seferde nokta atisi saglam para kazanmak icin yeni piyasaya cikan imagebrief.com

onun disinda farkli konseptler icin bir suru kaliteli cekim yapip microstock foto hedesine gireyim de bir kac yila yeni kamera parami cikaryim diyorsaniz da tanesini 10, 20 cent den satacaksiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Imagebrief'i ilk defa duydum, farklı bir sistemi var. Araştırayım satışlar nasılmış.

Yani illa RM diyorsanız, işin en üst noktası Getty Images'ın özel bir RM koleksiyonu var, invite-only fotoğrafçı alıyorlar. Sizinle ilgilenen bir sanat direktörünüz oluyor falan.. ama çok zor bir hedef. Ondan Alamy dedim, yine iyi kötü kabul edilme şansınız yüksek. Çok seçici değiller.

Yeni eklenenlerden koyayım bir tane.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Stok fotoğrafı raconu dışında fotoğraf satışı yapmanınız yolu -çok- başka yerlerden geçiyor aslında.

En önemlisi de 'pazarladığınız' baskının sınırlı bir sayıda olduğunu söyleyerek 'eser'inizi unique kılmanız. O da pek net anlamadığım garip bir şekilde olagelen bir şey. Yazıya dökülen bir anlaşması var mı bilmiyorum ama özetle fotoğrafçı bu fotoğrafın 5 kopyası var başka da yok falan diye belirtiyor.
tabi bunun için en kabaca anlamıyla kendinizi portfolyonuz ve katıldığınız sergi vs. ile tanıtmış olmanız gerekir. O da genelde zaten başarılı bir fotoğrafçı olmanızın ek getirisi olarak çıkıyor ortaya, para kazanma amacı olarak değil de... Hani nasıl yüzlerce dolar ediyor o fotoğraflar ben neden satamıyorum'a dair bir yanıt oldu bu daha çok aslında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Stok fotoğrafları için benim tavsiyem olabildiğince reklam ve afiş tasarımlarında hangi fotoğraflar daha çok kullanılıyor onlara bakıp bir alternatif üretebileceğin ürünler ortaya sermekten geçiyor.
Çünkü işin en büyük yatırımını bu sektör yapıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...