Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Arch Linux kurulum, kullanım / geek_factor=0 / version=01.12


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici

NOT: Bu sadece bir rehberdir, karşılığında hiç bir şey almıyorum, içindekilerin çalışacağını garanti etmiyorum ve destek vermiyorum.


NOT: Bu rehberi okuduysanız, faydalandıysanız ve teşekkür etmek istiyorsanız bunu rehberi etrafa yayarak yapabilirsiniz.

İlk önce niye Arch kullanayım sorusuna kısacık bir cevap vereyim: Arch Linux, Windows'dan sonra varolan en fazla paket'e sahip işletim sistemi olabilir. Yaklaşık 45000 paketi var ki bu en yakın Linux dağıtımın iki katı. Eğer bir program Linux için yazılmışsa %99 Arch Linux paketi de vardır. İkinci olarak, özelleştirmede gidelen en ileri nokta Gentoo ve Arch'dır ama Gentoo kaynak dağıtımı olduğu için pek kullanılası değil, paket sayısı da Arch'ın yarısı.

Arch çok hızlı değişen bir dağıtım, son zamanlarda kazandığı popülerliği de göz önüne alarak, güncelleyeyim dedim rehberi. Kurulum ve kullanım çok kolaylaştı öncesine göre, Linux'un geçirdi değişimlerden dolayı bu. Önce gerekli programlar için minik bir kullanım rehberi yazacağım, sonra gerekli konseptleri açıklayacağım. Sonra Openbox'a ve Arch ile Gnome 3 kurulumlarına, kullanımlarına geçeceğim.

Tavsiye programlar bölümünde kendi kullandığım tüm programları açıklayacağım ve altenatif programları söyleyeceğim.

İçindekiler:

A - Ön bilgiler
B - Konseptler
C - Arch Linux
D - Openbox kurulum
E - Openbox kullanım
F - Tavsiye programlar
G - Klavye kısayolları
H - Gnome 3

[hr]

Ön bilgiler


[hr]

1 - Programlar:


a - Nano:

Nano komut sisteminden çalışan bir text editör. Hızlı ve kolay olduğu için bunu kullanacağız. Açtığınız dosyaları F3 tuşuyla kaydedebilirsiniz. Programdan F2 tuşu ile çıkabilirsiniz. Kaydederek çıkmak için Ctrl+X kullanılıyor. Dosyaları açmak için:

Eğer yönetici olarak açmak istiyorsanız:

said:
sudo nano [dosya]


Eğer normal kullanısı olarak açmak istiyorsanız:

said:
nano [dosya]


Örnek:

said:
sudo nano /etc/inittab


Yüklemek için:

sudo pacman -S nano

b - Terminal

Openbox'u açtıktan sonra terminal için bir emulatör kullanacağız. Bu pencere içinde terminal demek. Programımızın adı Terminator. Tüm terminallerde komutlar aynı:

said:
rm -> silmek
cp -> kopyalamak
mv -> taşımak
su -> yönetici hesabına geçmek
su gerge -> kullanıcı hesabına geçmek (gerge yerine kendi hesabınızın adı elbette)


Terminator'u yüklemek için:

said:
sudo pacman -S terminator


Terminator'u çalıştırmak için çalıştır kutusuna terminator yazmanız yeterli.

c - Pacman:

Pacman Arch Linux'ün paket yöneticisi. Şu komutlarla kullanılıyor:

Paket Yükleme ve Kaldırma

Paktleri yüklemeden veya yükseltmeden önce yerel paket veritabanını depolardaki ile eş zamanlı güncellemek iyi bir fikirdir.

said:
pacman -Sy


Tek bir paketi veya bir paket listesini (bağımlılıkları da içerecek şekilde) yüklemek veya yükseltmek için şu komutu uygulayın:

said:
pacman -S paket_adı1 paket_adı2


Bazen farklı depolarda bir paketin birden çok sürümü yer alabilir. (örneğin. extra ve testing). Hangisinin kurulacağını şu şekilde belirleyebilirsiniz:

said:
pacman -S extra/paket_adı
pacman -S testing/paket_adı


Ayrıca bir paketi yüklemeden önce paket veritabanının güncellenmesini sağlayabilirsiniz:

said:
pacman -Sy paket_adı


Bir paketi, bağımlılıklarını sistemden kaldırmadan, kaldırmak için:

said:
pacman -R paket_adı


Bir paketin başka paketlerce kullanılmayan bağımlılıklarıyla birlikte kaldırmak için:

said:
pacman -Rs paket_adı


Paketle ilgili herşeyi topluca kaldırmak için (bazen diğer programları bozabilir):

said:
pacman -Rscn paket_adı


Sistemi Yükseltmek

Pacman sistemdeki tüm paketleri tek bir komutla güncelleyebilir. Bu işlem sistemin ne kadar güncel olduğuna göre biraz zaman alıcı olabilir.

said:
pacman -Su


Bununla birlikte en iyi yöntem, öncelikle depo veritebanlarını eş zamanlı olarak güncellemek VE SONRA sistemi tek bir komutla yükseltmektir:

said:
pacman -Syu


Diğer Kullanım

Pacman oldukça geniş bir paket yöneticisidir. Diğer bazı özellikleri burada listelenmiştir:

Bir paketi yüklemeksizin sadece indirmek:

said:
pacman -Sw paket_adı


Yerel bir paketi yüklemek (bir depodan gelmeyen):

said:
pacman -U /paketin/bulunduğu/dizin/paket_adı-sürümü.pkg.tar.gz


Ayrıca bir bağlantı adresi de girebilirsiniz:

said:
pacman -U http://www.examplepackage/repo/examplepkg.tar.gz


Ön belleğin tamamen temizlenmesi için (/var/cache/pacman/pkg):

said:
pacman -Scc


Gereksiz paketlerin temizlenmesi için (yinelemeli):

said:
pacman -Rs $(pacman -Qtdq)


Bütün paketleri yeniden yüklemek için (en azından depoda bulunanlar):

said:
pacman -S $(pacman -Qq | grep -v "$(pacman -Qmq)")




[hr]

Konseptler


[hr]

1 - Arch Linux nedir?


Arch Linux nedir?

Arch Linux "sürekli güncel" paket mantığı üzerine kurulu, belirli bir düzeyde GNU/Linux bilgisi olan kullanıcıları hedef seçmiş; bağımsız geliştirilen, i686/x86-64 düşünülerek optimize edilmiş bir topluluk dağıtımıdır. Gelişimi minimalizm, şıklık, kod doğruluğu ve modernliğin dengesi üzerine odaklıdır.

Avantajları

Arch, hâli hazırda i686/x86-64 mimarileri düşünülerek derlenmiş ve optimize edilmiş yükleme sistemi ile (grafik arabirimi dahî kullanmaksızın) gereksinimleri minimuma indirger. Arch hızlı, hafif, esnek ve basittir. Tasarım biçmi ve felsefesi sayesinde istediğiniz sistemi inşa etmeniz mümkündür; en küçük konsol sistemi olabileceği gibi, etkin ve çok özellikli, zengin masaüstü ortamları için de ihtiyaçlarınıza cevap verir. Gerek duyulmayan ya da istenmeyen paketlerle kendini göstermek yerine, Arch kullanıcısına herhangi bir varsayılana bağlı kalmaksızın kendi sistemini inşa etme şansı tanır. Arch Linux'un nasıl olması gerektiğine karar veren kullanıcının kendisidir.

Benzersiz Paket Yönetimi

Arch tüm sistemi güncellemesinin tek bir komut ile yapılmasını mümkün kılan, kolay kullanımlı ikili paket sistemi - pacman - ile desteklenmektedir. Pacman C ile kodlanmış olup, temelden hafif ve hızlı olması için tasarlanmıştır. Arch ayrıca paket inşasını kolaylaştırmak adına ports benzeri bir paket inşa sistemi olup tek bir komutla senkronize edilebilen (Arch Build System) ( Arch İnşa Sistemi )'ni kullanır. Bütün sistemi yeniden inşa etmek için tek bir komut yeter! Herşey oldukça basit ve şeffaf olarak yapılır.

The rolling release model allows one-time installation and continuous seamless upgrades, without ever having to reinstall or perform elaborate system upgrades from one version to the next.

Sadece en iyisi

Arch Linux, yazılımların en yeni ve kararlı sürümlerini barındırmayı maksat edinir. Kaynaktan inşa etmek ve paketlemek adına, i686 ve x86-64 sistemleri için elverişli çekirdek paket setlerinin yanısıra; geliştirici ve/veya kullanıcı destekli depolarda barındırılan binlerce ekstra, yüksek kalitede ikili paketler, ve pek çok PKGBUILD betikleri mevcut. Arch yamalanmamış, vanilla yazılımları sağlar; paketler saf, sahibinin dağıtılmasını istediği şekilde ana kaynaklardan sağlanır. Yama, ancak nadir durumlarda, büyük ve önemli sorunlar teşkil edebilecek durumlarda kullanılabilir.

Basitlik

Arch Tarzı basitliği ilke edinmiş bir felsefedir.

Arch Linux temel sistemi olabildiğince ufaktır ve daima öyle kalacaktır. Temel sistem içinde, GNU/Linux çekirdeği, GNU araçları ve çeşitli araçlar yer almaktadır. (links ve vi gibi) Temel sistemi kuran bir kullanıcı, ihtiyaçları doğrultusunda zengin depo yardımıyla sistemi istediği şekle getirebilir. Arch Linux sistem kontrolü *BSD tarzıdır. Tek bir /etc/rc.conf üzerinden temel sistem servisleri, modüller, yerel ayarları vb. ayarlar tıpkı *BSD'de olduğu gibi tek bir dosya üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca Arch Linux her runlevel için ayrı bir sembolik bağ bulundurmaması ile kavram kargaşasına izin vermemektedir.

Sistem ayarlaması basit metin dosyalarını düzenleyerek gerçekleştirilir.

Modernlik

Arch Linux daima en yeni paketleri barındırmayı hedeflemektedir. Böylece en yeni teknolojilere sadece sisteminizi güncelleyerek ulaşabilirsiniz. En güncel çekirdek, en yeni dosya sistemleri, udev desteğindeki yenilikleri kapsayan güncellemeler ile her zaman sisteminizi güncel tutabilir, Arch Linux'u bir defa kurduktan sonra, yapacağınız güncellemeler ile sisteminizi daima en güncel durumda tutabilirsiniz.



2 - Arch Tarzı:


Basitlik ve Sadelik

Pek çok GNU/Linux dağıtımı kendilerini basit olarak tarif ederler, ancak basitlik kendi içerisinde çeşitli anlamlar taşır.

Arch Linux basitliği, hafif hantallıktan uzak, gereksiz eklemelerden, düzenlemelerden yada karmaşıklıktan kaçınmış, insanlara ihtiyaçları doğrultusunda düzenleme ve esneklik imkanı sunan bir yapı olarak tanımlar. Kısaca, zarif ve sade bir yaklaşım.

Hantallıktan uzak temel sistem küçük sistem demek değildir. Bundan ziyade, temel sistem, iç içe geçmiş düzensiz kısımdan ayrı tutulmuştur. Düzgün bir biçimde düzenlenmiş ve hazırlanmış, kolay ulaşılabilir ve düzenlenebilir ayar dosyalarına sahiptir. Hantal grafiksel ayar dosyaları yoktur. Bir Arch Linux sistemi en ince detayına kadar kolayca düzenlenebilir.

Öte yandan, Arch Linux herhangi bir GNU/Linux sistemin tabiatında var olan karmaşıklığa da sahiptir. Arch Linux geliştiricileri ve kullanıcıları şunu çok iyi bilirki, sistemin karışıklığını gizlemek ve son kullanıcıdan uzak tutmak, beraberinde daha karmaşık bir sistem getirebilir. Ve bundan sakınılır.

Kolay Kod Düzenleme

Arch Linux sistemi öncelikli olarak esnek bir dizayn üzerine oturtulmuştur. Gereksiz yamalardan, otomasyonlardan ve "kullanıcı dostu" terimi altında ki kalabalıktan uzak tutulmuştur.Yazılımlarda yamalar mümkün olduğunca minimumda tutulur.

Basitlik, esneklik, kolay kod düzenleme ve sadelik, Arch gelişiminde en önde olan öncelikler olmuştur.

Konseptler, dizayn ve nitelikler Arch Yolu yaklaşımını kendilerine belge olarak kabul etmişlerdir. Geliştirici takımı Arch ın gelişimi süresince bu yolu izleme konusunda kararlıdırlar.

Açıklık

Açıklık, elden ele basitlik vasıtası ile geçiyor ve Arch Linux gelişiminin prensiplerinden biri haline geliyor.

Arch Linux kolay araçlar kullanır, bu araçlar kafalarda ki açıklık ve açık görüş ile seçilir ya da inşaa edilir.

Pek çok yeni GNU/Linux kullanıcısı için açıklık anlaşılması zor, fazla gelen bir kavram iken, tecrübeli Arch Linux kullanıcıları, onu büyük bir hoşgörü ve pratiksellik ile karşılar. Kullanıcı ve sistem arasındaki bütün duvarları yıkar ve sınırları kaldırır.

Arch Linux'un açık doğası aynı zamanda oldukça fazla öğrenim fıratı sunar. Bununla birlikte tecrübeli kullanıcılar diğer kapalı sistemleri kontrol edilmesi zor olarak bulurlar.

Açıklık Prensibi her geçen gün daha fazla kitleye daha geniş üyelere hitap etmeyi sağlar. Arch Linux kullanıcıları çok ve yardımsever olarak bilinir.

Kullanıcı Merkezli

Genelde pek çok GNU/Linux dağıtımı kullanıcı dostu olmaya çalışır. Buna karşılık Arch Linux'un felsefesinde kullanıcı merkezli olmak vardır.

Arch Linux sistem üzerinde onlara tamamen kontrol hakkı tanıyarak, kaliteli GNU/Linux kullanıcı kitlesi ile ilişki içerisinde olmayı hedefler.

Arch Linux kullanıcıları kendi başlarına tüm sistemi düzenleyebilirler. Sistemin kendisi bu noktada onlara yardımcı olur, tabi ki mükemmel dizayn edilmiş bazı kolay araçlar dışında.

Kullanıcı merkezli bir dizayn beraberinde "kendin yap" yaklaşımını da getirir. Arch Linux kullanıcıları problemlerin çözümlerini kendi başlarına yapma ve bunları tüm kullanıcı ve geliştiricilerle paylaşma eğilimindedir. "önce yap, sonra sor" felsefesi. Bu özellikle Arch kullanıcıları depolarındaki user-contributed paketleri için çok doğrudur.

Özgür

Arch Linux gelişimindeki bir diğer prensip ise özgür seçimlerdir. Kullanıcılar sadece sistem konfigürasyonlarının ne olacağı konusunda yetkili değil aynı zamanda sistemlerinin nasıl olacağına dahi karar verme özgürlüğüne sahiptir.

Sistemi kolay tutarak, Arch Linux, sistem hakkında herhangi bir seçime özgürlük ve şans tanıdı.

Yeni kurulmuş bir Arch GNU/Linux sistemi sadece temel bileşenleri kapsar ve otomatik ayar yapmaz. Kullanıcılar sistemlerini istedikleri gibi düzenleyebilirler. Tüm sistem bileşenleri, anlık erişim, paket kaldırma veya paketi alternatifiyle değiştirmeye müsaittir.

Zengin Arch GNU/Linux deposu size özgür bir tercih sunar. Ayrıca diğer dağıtımlara nazaran, paket oluşturma süreci kolay, basit ve özgürdür. Biraz tecrübe sahibi olmanız durumunda "Arch Build System" ABS kullanarak paketlerinizi kendiniz oluşturabilirsiniz.

Arch GNU/Linux sistemi şöyle tanımlanabilir: "Arch Linux ne istemişseniz o'dur. Bu cümlenin esası şudur: As Judd Vinet, the founder of the Arch Linux project said: "Arch Linux is what you make it."



3 - Pencere Yöneticisi:


Pencere yöneticileri sadece pencereleri yönetirler. Büyütme, küçültme, kapama falan. Başka hiç bir şey yapmazlar. Paneller, programları yoktur. Openbox bir pencere yöneticisi, bir kendi istediğimiz paneller ve benzeri şeyleri ekleyerek onu tamamen kendi istediğimiz bir hale çevireceğiz.




4 - Masaüstü Sistemi:


Bunlar Gnome, KDE, Xfce gibi geniş kapsamlı, herşey için bir program bulunduran, kendi panelleri, görev yöneticileri olan şeyler. Openbox'un aksine herşey önceden belirlenmiş olarak gelir karşınıza. Tasvip etmiyorum.



5 - Felsefemiz:


İlk önce Arch Tarzı'nı büyük oranda benimsediğimi ve sevdiğimi söylemeliyim. Biz buna bir kaç şey daha ekliyoruz:

a - Herşey için tek bir program kullanılmalı.
b - Elimden herşey gelir diyen programlar yenime, sadece işini yapan ama iyi yapan programlar tercih edilmeli.
c - Gerektiğinde Qt ve GTK+ karıştırılabilir, hatta karıştırmalıyız, özelleştirmeliyiz her şeyi.



[hr]

Arch Linux


[hr]

[Buradaki her şey yönetici terminalinden yapılmaktadır]

Devre I: Base sistem kurulumu



1 - Bu sayfayı bastırın, ya da ikinci bir bilgisayar bulun. Wireless şifrenizi kaldırın eğer varsa. Sonra geri koyarsınız. İşinizi çok kolaylaştıracaktır bu.

2 - Archlinux.org'dan son snapshot'ı indirip CD'ye yazıp bilgisayarınızı bootlayın.

3 - km komutunu girerek klavye layoutlarını değiştirebilirsiniz. yapmasanız daha iyi ama eğer kullanabiliyorsanız. Türkçe karakter gerek değil zaten.

4 - /arch/setup diyerek yükleme ekranını açın.

5 - Editor olarak nano şeçin. Zaman ayarını sorduğunda UTC şeçin.

6 - İlk önce hard diskinizi hazırlamalısınız. Ben dualboot yapmadığımdan auto'yu şeçip back diyerek bu evreyi hemen geçerim genelde. İsterseniz kendiniz ayarlayabilirsiniz. Eper karışık ama diğer dağıtımlara göre ve bu rehber gerek duyuyorsanız girmenizi önermem. Temel olarak üç bölüm yaratmalısınız. 100 MB bir /boot, 15000MB bir / ve istediğiniz büyüklükte bir /home. /home dizininde tüm kullanıcı dosyalarınız olacağı için büyük tutun. Dosya sistemi olarak hepsinde ext4 şeçin.

7 - Select Packages bölümünde eğer LAN kablosu ile bağlanıyorsanız internete hiç birşey yapmanız gerekmez. Eğer wireless kullanıyorsanız wireless_tools ve ilgili sürücüyü şeçmelisiniz. Wiki'den bakın onun için, burada listeleyemeyeceğim kadar çok sürücü var: http://wiki.archlinux.org/index.php/Wireless

8 - Install Packages'de yapacak birşey yok. Şeçtiklerinizi yüklüyor.

9 - Configure bölümü epey önemli, ama ben detaya girmek yerine minimum ayarla nasıl geçebileceğinizi anlatacağım:

a - Burada sadece rc.conf, modprobe.conf ve locale.gen dosyalarına dokunacağız.
d - rc.conf ile başlayalım: Önce Networking bölümünde localhost bölümünü şu hale getirin:

said:
HOSTNAME=arch


Eğer wireless kullanıyorsanız modules bölümüne gerekli modülü ekleyin.

DAEMONS bölümünü bu hale getirin:

DAEMONS=(syslog-ng dbus acpid network crond gdm)

e - modprobe.conf'a girin şimdi ve eğer IPv6 kullanmıyorsanız (ki kullanmıyorsunuzdur) aşağıdakini ekleyin:
said:

# disable autoload of ipv6
alias net-pf-10 off


f - locale.gen'de kullanacağınız dillerin yanındaki # işaretini silin, UTF8'leri şeçin sadece.

g - Eğer rc.conf'da yazan ve kuracağınız Gnome ya da KDE'de kullanacağınız dillerin yanındaki sembolü kaldırmazsanız bilgisayarınızı kullanamazsınız.

h - Root password'da şifrenizi girin.

i - Pacman-Mirror'da size en yakın olan serveri şeçin. Eğer default serveri bırakırsanız, değiştirmezseniz yani, 50kb/s'den daha hızlı indiremezsiniz. Türkiye sunucusu 5-6 saat geriden geliyor ama daha iyi, ani sorunlardan korunmuş olursunuz büyük oranda.

j - Ana menümüze geri dönün.

10 - Install Bootloader bölümünde Grub'u şeçin. Tüm ayarları yapacaktır. Hiç birşeye dokunmayın. Grub'u sorduğunda sda'ya ya da hda'ya ya da xyz'ye yükleyin, ne demek istediğimi bu evreye geldiğinizde anlayacaksınız. İsterseniz ayar dosyasına hiddenmenu satırını ekleyebilersiniz, bu GRUB'un otomatik açılmasını engelleyecektir. 10 saniye bekleme süresine de aynı dosyada istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

12 - Bitti. reboot yazarak bilgisayarınızı tekrar başlatın. CD'yi çıkarmayı unutmayın.



Devre II: Ekran kartının ve ses kartının kurulumu


1 - Önce aşağıdakini yazarak internete bağlı olup olmadığınızı kontrol edin:

said:

ping -c 3 www.google.com


Eğer bağlı değilseniz önce iwconfig yazarak yüklü ağ arabirimlerinizi görün. LAN kablosu ile bağlanıyorsanız otomatik girmiş olmanız lazım zaten. Wireless ise şunu izleyin:

a - Önce Ctrl+Alt+F2 ile yeni bir konsola geçin ve anlattığı gibi giriş yapın root ile.
b - iwconfig yazarak wireless arabiriminizi öğrenin. Şöyle birşey çıkacak:

said:
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"GERGE"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:11:F5:CA:FE:C9
Bit Rate:54 Mb/s Tx-Power:15 dBm
Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
Link Quality=85/100 Signal level=-49 dBm Noise level=-50 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:53 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:13747 Missed beacon:0


Buradan gördüğümüz üzere benimki wlan0.

c - Şu komutu girerek bağlanın:

said:
iwconfig wlan0 essid "GERGE"


GERGE yerine kendi ağınızın adını yazın. wlan0 yerine kendi arabiriminizin adını yazın. Aşağıdaki komutla bağlantınızı tamamlayın:

said:
dhcpcd wlan0


c - Birinci adıma dönüp kontrol edin, bağlanmış olmanız lazım.

2 - Aşağıdaki komutu yazarak sisteminizi update edin.

said:
pacman -Syu


3 - Şimdi ses kartını kuralım.

a - pacman -S alsa-utils ile alsa'yı kurun. Noob olduğunuz için PulseAudio falan kurmaya kalkmayın. Gnome kullanırken otomatik kurup ayarlar zaten onu.
b - alsamixer yazarak açılan programda ses ayarlarınızı yapın.
c - aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav yazarak kontrol edin.

4 - Ekran kartını kuralım.

a - Aşağıdaki komut ile gerekli şeyleri indirin:
said:

pacman -S xorg-server mesa


b - Ati için:

pacman -S xf86-drivers-ati

Nvidia için:

pacman -S xf86-video-nouveau nouveau-dri

komutlarını girin.



Devre III: Notebooklar için güç ayarları



1 - Laptop Mode

Bu gerekli her şeyi kendisi yapacak. Az bir ayar gerek kurmak için.

a - pacman -S laptop-mode-tools acpid cpufrequtils hdparm sdparm

- Gerekli DEAMON'u rc.conf'a ekleyin:

DAEMONS=(...laptop-mode...)

b - /etc/rc.conf dosyasını açıp MODULES=() bölümüne uygun modülü yazın. Buradan öğrenin uygun modülü: https://wiki.archlinux.org/index.php/Cpufrequtils#CPU_frequency_driver



b - pm-utils paketini yükleyin.

c - nano /boot/grub/menu.lst komutu ile açılan dosyada bold yeri ekleyin:
said:

# (0) Arch Linux
title Arch Linux
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/sda3 resume=/dev/sda2 ro vga=0
initrd /kernel26.img


sda2 swap bölümünüz olacak. Sizin için hangisi olduğunu öğrenmek için sudo fdisk -l komutunu girin.

2 - Ulatencyd

Kernelin kaynak kullanımını dengeleyen bir daemon bu.

yaourt -S ulatencyd komutuyla yükleyin ve ulatencyd'i DAEMONS'a ekleyin. Yaourt için Programları Yükleme bölümüne bakın hemen alttaki.


Devre IV: Kullanıcı ekleme



1 - Aşağıdakini girin:

said:

useradd -m -G users,audio,lp,optical,power,storage,video,games,wheel,camera -s /bin/bash gerge


said:
passwd gerge


GERGE'yi kendi almak istediğiniz isim ile değiştirin.

2 - sudo paketini indirin. Aşağıdaki komutu girin:
said:

EDITOR=nano visudo


Aşağıdaki satırı bulun ve dediği gibi işareti kaldırın.

## Uncomment to allow members of group wheel to execute any command
%wheel ALL=(ALL) ALL

Bunları da ekleyin:
said:

gerge ALL=(ALL) ALL
gerge ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/sbin/pm-suspend
gerge ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/shutdown -h
gerge ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/reboot





Devre V: Programları yükleme


1 - AUR'a erişim:

AUR içinde 35000 kadar paketin olduğu, Arch kullanıcalarının kurduğu bir paket deposu. Oradan indirilen her paket bilgisayarınıza kaynak kodlarından kuruluyor bu nedenle hiç olmadığı kadar hızlı oluyorlar.

a - /etc/pacman.conf dosyasını açın. En sonuna aşağıdakini ekleyin:

said:


[archlinuxfr]
Server = http://repo.archlinux.fr/i686

64Bit için:

[archlinuxfr]
Server = http://repo.archlinux.fr/x86_64


b - Aşağıdaki komutu girin.
said:

pacman -Sy yaourt


2 - Midi

said:
pacman -S extra/timidity++
pacman -S sfarkxtc


Yazarak gerekli paketleri yükleyin.

Sonra:

said:
yaourt -S fluidr3


Yazarak gerekli midi seslerini yükleyin.

Sonra /etc/timidity++/timidity.cfg dosyasına aşağıdaki satırı ekleyin:

said:
soundfont /usr/share/soundfonts/fluidr3/FluidR3GM.SF2




Devre VI: Fontlar


1 - Şu fontları yükleyin:

said:

yaourt -S ttf-ms-fonts ttf-dejavu ttf-bitstream-vera ttf-liberation ttf-vista-fonts ttf-droid ttf-funfonts ttf-ubuntu-font-family cairo-ubuntu


2 - Şu komutu girin ve aşağıdakileri içine yapıştırıp kaydedin:

nano /home/gerge/.fonts.conf








true




true




hintfull




rgb




lcddefault




medium


false






Şu dosyayıda aynı şekilde yaratıp kaydedin:

nano /home/gerge/.Xresources


Xft.autohint: 0
Xft.lcdfilter: lcddefault
Xft.hintstyle: hintfull
Xft.hinting: 1
Xft.antialias: 1
Xft.rgba: rgb



gerge'ler değişecek tabii.

Devre VII: Synaptics Touchpad


synaptics paketini yükleyin.

pacman -S xf86-input-synaptics







[hr]

Openbox kurulum


[hr]

[Buradaki her şey kullanıcı terminalinden yapılmaktadır]

1 - Openbox'u yükleme:


Burası en kısa ve kolay kısım. Openbox 2-3 MB kadar bir yer kaplayacaktır.

said:
sudo pacman -S openbox dbus



2 - Openbox'u açma:


Burası en hassas kısım. Şöylediğim herşeyi yaparsanız sorun yaşamazsınız. Eğer Gnome da yükleyecekseniz burayı atlamalısınız, yoksa kırılır sisteminiz.

a - Önce,

said:
sudo nano /etc/inittab


yazarak açılan dosyada:

said:
id:3:initdefault:

[ve]

x:5:respawn:/usr/X11R6/bin/xdm -nodaemon


satırlarını bulun ve onları:

said:
id:5:initdefault:

[ve]

x:5:once:/bin/su gerge -l -c "/bin/bash --login -c startx >/dev/null 2>&1"


olarak değiştirin. gerge sizin kullanıcınız olacak elbette.

b - Sonra:

said:
nano ~/.xinitrc


diyerek açılan dosyaya şu komutu ekleyin:

said:
exec openbox-session


Öteki tüm komutların başında # işareti olmalı. Örnek:


#!/bin/sh

#
# ~/.xinitrc
#
# Executed by startx (run your window manager from here)
#

# exec gnome-session
# exec startkde
# exec startxfce4
# exec icewm
# exec openbox
# exec blackbox
# exec fluxbox
# exec ratpoison
# exec dwm
# enlightenment_start
# ... or any other WM of your choosing ...
exec openbox-session



c - Şimdi Terminator yükleyelim.

d - Gerekli ayar dosyalarını yaratalım. Bu komutlarla:

said:
mkdir -p ~/.config/openbox/
cp /etc/xdg/openbox/rc.xml ~/.config/openbox/rc.xml
cp /etc/xdg/openbox/menu.xml ~/.config/openbox/menu.xml


e - Menumaker programını yükleyin:

said:
sudo pacman -S menumaker


Sonra:

said:
mmaker -vf OpenBox3


Komutunu girerek menumünü yaratın.

f - Bilgisayarınızı yeniden başlatın, açılması için de dua edebilirsiniz bu arada :)



[hr]

Openbox kullanım


[hr]

Eğer herşey doğru gittiyse boş ve siyah bir ekran ile ve bir fare imleçi ile karşılaşmış olmalısınız. Tebrikler. Becerdiniz.

Şimdi ekrana sağ tıklayın ve açılan menüden lxterminal'i bulup çalıştırın. LXTerminal daima açık dursun, kapamayın.

1 - Elle ayarlama:


Bu ~/.config/openbox/rc.xml dosyasından yapılıyor. Sonra bu dosyayı kullanarak nasıl klavye kısayolları atayableceğinizi anlatacağım.

Sezon yönetimi için (Otomatik olarak başlatılacak programlar) ~/.config/openbox/autostart.sh dosyası kullanılıyor.

Benim autostart.sh dosyam:


xscreensaver -no-splash &
pcmanfm &
wicd-client &
parcellite &
volwheel &
checkgmail &
noteo &
(sleep 2 && pypanel) &



Bu bölüme yazdığınız programlar yazdığınız sırayla başlatılırlar. Sonlarına & sembolünü eklemeyi unutmayın. Oradaki her programın ne işe yaradığına ilerde değineceğim.




2 - Bir metin editörü yükleme:


Scribes'ı kullanacağız ayar dosyaları ile uğraşırken.

said:
sudo pacman -S scribes




3 - Çalıştır penceresi:


Bunun için gmrun denen ufak ve sevimli bir program kullanacağız. Önce programı:

said:
sudo pacman -S gmrun


diyerek yükleyin. Sonra Scribes ile rc.xml'yi açın:

said:
scribes ~/.config/openbox/rc.xml


Oradan keyboard bölümünü bulun ve şunu ekleyin:

said:



gmrun




4 - Grafik arabiriminden ayarlama:


İlk önce Openbox'un ayarlama programlarını yükleyelim:

said:
pacman -S obconf obmenu lxappearance


obconf ile sanal masaüstlerini ve Openbox skinlerini düzenleyebilirsiniz.

obmenu ile o sağ tıkla açılan menuyü düzenleyebilirsiniz.

lxappearance gtk temaları için.

a - LXAppearance:

Bunun ne olduğu belli:



b - Openbox Configuration Manager:



Pek birşey anlatmak gerekli değil.

c - Obmenu:



Buradan menünüzü ayarlıyorsunuz. New menu, Nem item ve new Seperator'un ne olduğu belli zaten.

New item dedikten sonra kullanmak istediğiniz programın çalıştırma komutunu Execute'ün altına girin.

Pipemenu'ler de yaratabiliyorsunuz burada. Pipemenu yeni bir konsept. Menü içinde program çalıştırmaya yarıyor.Obmenu'nün add menüsünden New pipemenu demeniz lazım. Bir örnek ile anlatayayim:

Benim için İstanbul'un hava durumunu kontrol edecek bir pipemenu istiyorum diyelim.

Şu script'i ~/.config/openbox/scripts klasörüne kaydedin:

gweather.py

#!/usr/bin/python

import sys
import urllib
from string import maketrans
#from xml.sax import make_parser, handler
from xml.sax import handler, parseString
class ElementProcesser(handler.ContentHandler):

def startElement(self, name, attrs):

if name == "city":
print ""
elif name == "current_conditions":
print ""
elif name == "condition":
print ""
elif name == "humidity":
print ""
elif name == "wind_condition":
print ""
elif name == "day_of_week":
print ""

#Celsius
elif name == "temp_c":
print ""
#elif name == "low":
# print ""
#elif name == "high":
# print ""

#Fahrenheit
#elif name == "temp_f":
#print ""
#elif name == "low":
#print ""
#elif name == "high":
#print ""


def endElement(self, name):

if name == "current_conditions":
print ""


def startDocument(self):
print ''

def endDocument(self):
print '
'

def getDayOfWeek(self,day):

#English
if day == "Mon":
return "Monday"
elif day == "Tue":
return "Tuesday"
elif day == "Wed":
return "Wednesday"
elif day == "Thu":
return "Thursday"
elif day == "Sat":
return "Saturday"
elif day == "Sun":
return "Sunday"

else:
return day

# You should use your local version of google to have the messages in your language and metric system
f = urllib.urlopen("http://www.google.com/ig/api?weather=istanbul")
xml = f.read()
f.close()

#Avoid problems with non english characters
trans=maketrans("xe1xe9xedxf3xfa","aeiou")
xml = xml.translate(trans)

#parser.parse("http://www.google.es/ig/api?weather="+sys.argv[1])
parseString(xml,ElementProcesser())



Obmenu ile istediğiniz bir yere pipemenu ekleyin ve Execute kutusuna şunu yazın:

said:
python ~/.config/openbox/scripts/gweather.py


Bu kadar.



5 - Masaüstü sistemi için gerekli programları yükleme:


Şimdi yukarıda gördüğümüz autostart.sh'deki programları yükleyeceğiz. Benim autostart.sh'mi kandimizinkine kopyalarsanız hepsi otomatik açılır sonraki girişinizde Openbox'a

Toplu halde hepsini yükleyelim, sonra teker teker Openbox'a kuralım:

said:
yaourt -S xscreensaver pcmanfm wicd parcellite volwheel checkgmail noteo pypanel lxtask


xscreensaver : Screensaver. Lock screen komutu için kullanacağı. Obmenu ile bir item yaratın ve Execute kutusuna: xscreensaver-command -lock yazın.

pcmanfm : Dosya yöneticimiz bu. Aynı zamanda masaüstünü de yönetiyor ve Home klasörünüzün içindeki Desktop klasörümüzdeki herşeyi masaüstüne koyuyor. Alt+F2 ile çalıştır kutusunu açın ve oraya pcmanfm yazın. Açılacaktır. Pcmanf'in Edit menüsünden Preferences'i açın. Desktop tabındaki ilk iki kutucuğu onaylayın. Buradan masaüstü arkaplanı da atayabilirsiniz. Advanced tabından kullandığınız terminali belirleyebilirsiniz. Bunun yerine Thunar'ı da kullanabilirsiniz.

pypanel : Bu panelimiz. Aşağıda duran, üzerinde pencerelerimiz görünen çubuk. Alt+F2 ile pypanel yazarak çalıştırın. Bunun yenime bmpanel, lxpanel veya perlpanel kullanabilirsiniz.

parcellite : Bunun için extra ayar gerekmiyor. Pano yöneticisi.

volwheel : Bunun için extra ayar gerekmiyor. Sesi açıp kısıyor.

checkgmail : Bunun için extra ayar gerekmiyor. Gmail adresini kontrol ediyor.

noteo : Uyarıları duyuruyor. Pil bitti, yer kalmadı, çok ısındı falan.

lxtask : Task Manager. lxtask komutu ile başlatılıyor.

wicd : Network programımız. Kablolu ve kablosuz bağlanabiliyor.

Wicd'i kurmak:

a - Şu komutu girip ayar dosyasını açın:

said:
sudo nano /etc/rc.conf


DEAMONS bölümünde network'ü yanına ! işareti koyarak iptal edin ve wicd deamon'unu dbus'den sonra gelecek ekleyin:

DAEMONS=(dbus !network wicd)




6 - Fare imlecini değiştirme:


Kullanmak istediğiniz imlecin klasörünü /usr/share/icons klasösüne koyyalayın. Örneğin klazörün adı DMZ-White olsun.

~/.Xdefaults dosyanızı açın ve:

said:
[Icon Theme]
Inherits=DMZ-White





7 - Codecleri kurma:


Şu komutları girin:

sudo pacman -S libdvdcss flashplugin mplayer mplayer-plugin
sudo pacman -S awk
sudo pacman -S codecs `pacman -Ss gstreamer | grep -e '^extra/gstreamer0.10' | awk '{print $1}'`




8 - Sistemi kapama, açma, tekrar başlatma:


Aşağıdaki komutlarla gerekli menu itemları yaratın:

Reboot:

said:
reboot


Suspend

said:
pm-suspend


Shutdown

said:
halt




[hr]

Tavsiye Programlar


[hr]

Her programı tek tek Obmenu ile eklemeniz gerekli menünüze. Program adı yanında parantez içinde paket adı var. Genelde Obmenu ile girmeniz gereken Execute komutu paket adı ile aynı olur. Harklı olduğunda belirteceğim.

Daha önceden yüklediğimiz programları da menünüze eklemeyi unutmayın.

1 - Editors:


Pdf Editor (pdfedit): Pdf dosyalarını editleyebileceğiniz en iyi programlardan biri.




2 - Graphics


Comix (comix): Çizgiroma okuma programı.

The GIMP (gimp): Photoshop alternatifi.

gThumb (gthumb): Resim gösterme ve Digital Kamera'ya bağlanma programı. Bunun yerine Shotwell, Digikam, gtkam kullanabilirsiniz.




3 - Multimedia:


Easy Tag (easytag): Müzik dosyalarının taglarını düzelemek için.

Clementine (clementine): Müzik dinlemek için. Onlarca alternatifi var. Wikipedia'ya bakın. Execute command: /opt/kde/bin/amarokapp

Subtitle Editor (gaupol): Altyazı düzenlemek için. Gnome Subtitle Editor iyi bir alternatif.

SMplayer (smplayer): Video izlemek için. Vlc'yi de kurabilirsiniz.

Sound Converter (soundconverter): Ses dosyalarını birbirlerine çevirmek için.




4 - Network


Firefox (firefox): Ne olduğu belli. İsterseniz Opera ya da Midori'yi de kurabilirsiniz. Her biri farklı bir motor kullanıyor.

Internet Messenger (empathy): Bunun kadar başarılı bir program yok türünde.

BitTorrent Programı (transmission-gtk): İsterseniz Deluge ya da Ktorrent'i kullanabilirsiniz.




5 - Office


LibreOffice (libreoffice): Benzeri hiçbirşey yok. Eğer hafif programlar istiyorsanız KOffice'i kurabilirsiniz. Ben KOffice kullanıyorum şu anda.

Document Reader (evince): Bunun da onlarca alternatifi var. Okular aralarından en iyi olanı.




6 - Utilities


Search (catfish): Daha iyisi yok. Dosyalarınızı en iyi bununla bulabilirsiniz.

Screenshot (gsnapshot): Ekran görüntüsü almak için.

Calculator (gcalculator): Hesap makinesi. Daha iyisi yok.

Calendar (osmo): iCal kullanamıyor. iCal istiyorsanız Sunbird yükleyin.

ISO Master (isomaster): ISO dosyalarını editlemek için.

Asunder (asunder): CD'leri ogg yapmak için.

K3b (k3b): Nero benzeri bir program. Alternatifi yok. Eğer daha basit birşey istiyorsanız Graveman'i deneyebilirsiniz. Çalıştırmak için: /opt/kde/bin/k3b

Xarchiver (xarchiver): Dosya arşivleme programı. Pcmanfm ile iç içe çalıştığı için başka alternatifi yok.



[hr]

Kısayollar


[hr]

~/.config/openbox/menu.xml dosyasını editleyeceğiz:

Klavye kısayolları:


said:
scribes ~/.config/openbox/menu.xml


Dosyanın keyboard bölümünü bulun.

a - Program çalıştırmak için:



pcmanfm



b - Masaüstü değiştirmek için:


1



A= Alt, C= Control, W= Windows tuşu. Escape= escape, Delete= delete.



[hr]

Gnome 3


[hr]


Bu çok kolay. Tek yapmanız gereken şeyler şunlar:

1 - Gnome 3

Nasıl bir DE olduğunu anlatmak için bir video çektim:


http://www.youtube.com/watch?v=b9i6QJWw3cU




Bu da basit bir kullanım rehberi:


http://i.imgur.com/sLHvf.jpg
http://i.imgur.com/l6ZD1.jpg




2 - Kurulum:

a - Şu paketleri yükleyin:

pacman -S dbus gdm gnome gnome-extra wicd wicd-gtk

Gnome için bir sürü paket soracak, gnome'ların hepsini, gnome-extra'ların istediklerinizi şeçin.

Wicd kurulumu Openbox'da olduğuyla aynı. Eğer Openbox kullanmayacaksanız şu yapmanız networkmanager, network-manager-applet ve gnome-keyring paketlerini yüklemeniz daha uygun ve kolay olabilir.

Networkmanager'ı kurmak için network'ü DEAMONS'dan kaldırın ve yerine networkmanager'ı ekleyin.

Giriş Yöneticisini çalıştırmak için DAEMONS'un en sonuna gdm yazın.

Gnome 3'ün detaylarına girmeyeceğim burada. Hakkında sorunuz olursa buraya yönelin: http://forum.paticik.com/read.php?6,5652604,5652604#msg-5652604

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok teşekkürler. Faydalı bir yazı. Bende Linux VPS alacaktım sence hangi sürümü kullanmalıyım vps üzerinde? Seçenekler şunlar

http://www.linode.com/images/sshots/distrowiz.png

Birde Linux olaylarında yeniyim. Python öğrenmek istiyorum windows ile hiçbir işim kalmadı o yüzden kendimde kullanmak için bir dağıtım kurmak istiyorum hangisini önerirsin?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konunu güncellediğin için teşekkürler :)

yaourt ile dosya indirmeye çalışıpta hata alanlar için


said:
nano /etc/yaourtrc


yaptıktan sonra karşımıza gelen dosyadaki

said:
TMPDIR="/tmp"


dosya yolunu uygun olan başka birisiyle değiştirmeleri sorunu çözücektir.

said:
TMPDIR="/home/KULLANICI/Download/tmp"


gibi

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Bir de Arch'ı öyle çok zor bir dağıtım gibi düşünmeyin. Slackware, Gentoo filan çok zor dağıtımlar; Ubuntu, openSUSE gibiler ise istediğin gibi ayarlamana engel olacak kadar kolay dağıtımlar. Arch tam ortada duruyor. Kolaylık ve özelleştirmenin en iyi birleşimi bence.

Bir kere mesela yukarda anlattığım gibi kurduktan sonra sadece pacman kullanmak dışında hiç konsola uğramadan aylar geçirebilirsiniz. İsterseniz pacman için de bir GUI front-end yükleyebilirsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
packer denen yeni bir programa geçtim paket yönetimi için. Yaourt'un kat kat daha hızlısı. Alias'ları değiştirince alışma dersi de yok tabii.

packer

Bir de bir sürü Linux'un kullanmaya başladığı programlar, teknolojiler Arch'ın Community Contributions bölümünden çıkmaya başladı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • Genel Yönetici
2006'dan beri ağırlıklı olarak Linux kullanırım, daha bir kere bile Xfce yüklememiştim, LiveCD bile çalıştırmamıştım. Gnome 3 kararsızlığı yeter nidaları attırınca bir yükleyeyim dedim. Hani bazı şeyler olurya, kullanana kadar gerektiğini bilmezsiniz, tam onlardanmış bu da. Openbox kadar sade ve boş değil, KDE kadar bloated değil, Gnome 3 kadar kararsız değil. Süpermiş.

Gnome 3 daha kararlı olana kadar bunu kullanırım. Catalyst ile çalışmıyor Gnome 3.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ahah ben de tam tersini yaptim, bir yildir osx kullaniyor olunca da yadirgamadim pek gnome3'ü
xfcyi 2 yıl kullandım kotu degil de desktoptaki ikonlari coklu secme bile yoktu en son (4.8'de olabilir, bakmadan sildim zira), compiz (veya ona denk bisey vardi, unuttum adını) vs kurcaladim biraz heyecan katsin diye de onlar da patlayinca iyice sogumustum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Xfce çok çok iyiymiş, kullandıkça fark ediyorum. Onun aracılıyla Arch'ın güzel bir yanını daha kullanıyorum. ABS'den kendi paketlerimi derlerdim önceleri bazen ama Xfce gtk2 kullanıyor hala ve çoğu program gtk3'e geçti. ABS ve AUR kullanarak gtk3 programlarının gtk2 versiyonlarını edinebiliyorum kolaca.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...