Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

miras kanunuyla ilgili bir soru

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Tam olarak bilmiyorum fakat şunu diyebilirim miras hakkına sahip kişiyi mirastan mahrum bırakamazsın yani a ve b olarak iki çocuğun var diyelim herşeyini A ya miras bırakamazsın buradaki amaç B yi (burada B genelde mirastan mahrum bırakılan kadınlar oluyor) korumak. Bundan dolayı kafana göre miras birakamiyorsun diye biliyorum.
Mesaj tarihi:
akli dengesinin yerinde oludunu bazı kurumlarca ıspatlayan herkez istediğine istediğini bırakır vasiyetnamesinde eğer ortada boyle bi vasiyet yoksa hak sahiplerine cinsiyet gözetmeksizin pay edilir
Mesaj tarihi:
xieon said:

Tam olarak bilmiyorum fakat şunu diyebilirim miras hakkına sahip kişiyi mirastan mahrum bırakamazsın yani a ve b olarak iki çocuğun var diyelim herşeyini A ya miras bırakamazsın buradaki amaç B yi (burada B genelde mirastan mahrum bırakılan kadınlar oluyor) korumak. Bundan dolayı kafana göre miras birakamiyorsun diye biliyorum.

böyle.
Mesaj tarihi:
İstediğin kişiye belli bir orana kadar mirasını bırakabilirsin, kalan oran saklı paylı mirasçıların arasında bölüştürülür. Bunlar varsa çocukların ve halihazırda öldüğünde evliysen karın, bunlar yoksa anan baban... şeklinde giden bir tür zümreler sistemine göre belirlenir. Oranını da kanun belirler.
Saklı paylı mirasçıların belli durumlarda mirasçılıktan çıkarılabiliyor, öldürmeye çalışırsa vs. "Mirastan ıskat" diye geçer.

Malvarlığında saklı paylı mirasçılardan mal kaçırma durumunu düşündürecek denli bir etkisi yoksa problem olmaz pek. Diğer türlü sıkıntı çıkarabilir saklı paylı mirasçılar bizden mal kaçırmış diye.

Xieon'un dediği doğru kısacası =)
Ha bir de "miras kanunu" ayrıca yok, Medeni Kanun içinde kendisi.
Mesaj tarihi:
mulgear6 said:

bir kişi türkiyede istediği kişiye istediği mirasını bırakabilir mi?

Bırakırsın ama saklı paylı mirasçılar dava edip saklı paylarını aalbilirler tabi miras bırakanın ölümünden sonra. SAklı paylı mirasçılarda, eş ve çocuklar oluyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Zaten açıklnamış yukarda, sadece ilk postu okuyup yazdım :).
Mesaj tarihi:
Çok kolpaymış kanunumuz gerçekten. Hani kadını korumak lazım falan eyvallah da, miras benim değil mi? İstediğime bırakırım istediğime bırakmam. Bu kadar yani..

Berk erken değil mi lan vasiyet için? Bana da bi şey bırakmazsan mezarına işerim ona göre
Mesaj tarihi:
Fin said:

yazılı bi miras yoksa eşit mi bölüşülüyor çocuklar arasında ölen kişinin borcu yoksa ?

Evet, tabi evli olduğu eş payını aldıkdan sonra.
Mesaj tarihi:
nileppezdel said:

Çok kolpaymış kanunumuz gerçekten. Hani kadını korumak lazım falan eyvallah da, miras benim değil mi? İstediğime bırakırım istediğime bırakmam. Bu kadar yani..

çocuğunun karının rızkından kesip mortgage öde, sonra o evi yoldan geçen birine bırak. oldu mu ya?
Mesaj tarihi:
mulgear6 said:

bir kişi türkiyede istediği kişiye istediği mirasını bırakabilir mi?

çocuklarına kalacak ise yarısını aynı zamanda ailene de kalacaksa 1/4 ünü harcayabiliyorsun. Miras hukukum biraz paslı.
Mesaj tarihi:
abi ne var ulan kendi mirasımı kendi istediğim insanlara vermek istemem de mi suç oldu ya ne rahatsız adamlarsınız siz

babamla aram bozuk benim, beni bırakıp yıllar önce izmire gittiği için, maddi açıdan da bi bok veremiyo. Rızkımdan baya bi kesti yani öyle giderek. buna rağmen vasiyet yazar da bana bişey bırakmazsa dava falan açmam, adam ölmüş lan son isteğine saygı göstermek lazım
Mesaj tarihi:
abi nilep nilep çocuklar yetiştirmesin bu ebeveynler allah aşkına ya ahahah

Bu arada miras için dava açıldığında devlet %40'ını mı ne cepliyordu sanırım mirasın.
  • Yeni Oluştur...