Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tübitak (Türkiye Bilimden Teknikten Anlamayanlar Kurulu)

Ardeth

Öne çıkan mesajlar

E olur tabi hacı. şöyle düşün, mesela araba ile gidiyosun, bakıyosun dar bir yer var. 2 manevra ile geçerim buradan diyorsun ama sonra görüyorsun ki geçiş imkanı yok. Al sana kendi kendine yarattığın çözümsüz problem. Arabanın hızını mızını, açıyı falan da katarsan direk matematik problemi hatta.
Sosyal ağlarda paylaş

tomkat said:

Konu oldukça ilginç geldi, oturdum kendi problemlerimi ürettim, kimisini çözdüm, kimisini hâlâ çözemedim

bilim böyle gelişir, soru ve problem tabi ki cevaptan önce gelir. tersi olsa bilim olmazdı. bir şeyi merak edersin, biraz kurcalarsın uğraşırsın önce mantıklı ve değerli bir soru ortaya çıkarırsın, sonra onu çözmeye çalışırsın.

yani kendi problemlerimi yaratıp çözemedim dediği dersane test kitabına problem yazdım ama cevabını bulamadım gibi değil.

senin bölümünden örnek vereyim. Mesela bir gün bir şey okurken kafana şu soru takılıyor "uluslara arası devlet ilişkilerinin iki ülkenin borsasına etkileri neler acaba?" diye (salladım tamamen). Gördüğün gibi önce soru geliyor. ondan sonra oturup araştırıp, düşünüp bu sorunun tatmin edici bir cevabını üretmeye çalışıyorsun. Eğer bilgi birikimin yeterse cevaplıyorsun ama mesela ekonomi bilmiyorsan bu soru cevaplayamayacağın kadar zor olduğu için cevaplayamıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Aket-Atum said:

E olur tabi hacı. şöyle düşün, mesela araba ile gidiyosun, bakıyosun dar bir yer var. 2 manevra ile geçerim buradan diyorsun ama sonra görüyorsun ki geçiş imkanı yok. Al sana kendi kendine yarattığın çözümsüz problem. Arabanın hızını mızını, açıyı falan da katarsan direk matematik problemi hatta.

o bastan cozumsuz oldugu belli problem diil mi

onlari demiyorum

mesela string theory hakkinda belgesel izlemistim

herifler daga kapanip 3 yil ugrasiyolar iki x'in sonucu 69 mu 96 mi 46 mi ciksin diye

sonunda multi dimensional universe cikiyo o problemden

ama hepsinin cozumu eninde sonunda cikmiyo mu
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

tomkat said:

Konu oldukça ilginç geldi, oturdum kendi problemlerimi ürettim, kimisini çözdüm, kimisini hâlâ çözemedim

bilim böyle gelişir, soru ve problem tabi ki cevaptan önce gelir. tersi olsa bilim olmazdı. bir şeyi merak edersin, biraz kurcalarsın uğraşırsın önce mantıklı ve değerli bir soru ortaya çıkarırsın, sonra onu çözmeye çalışırsın.

yani kendi problemlerimi yaratıp çözemedim dediği dersane test kitabına problem yazdım ama cevabını bulamadım gibi değil.

senin bölümünden örnek vereyim. Mesela bir gün bir şey okurken kafana şu soru takılıyor "uluslara arası devlet ilişkilerinin iki ülkenin borsasına etkileri neler acaba?" diye (salladım tamamen). Gördüğün gibi önce soru geliyor. ondan sonra oturup araştırıp, düşünüp bu sorunun tatmin edici bir cevabını üretmeye çalışıyorsun. Eğer bilgi birikimin yeterse cevaplıyorsun ama mesela ekonomi bilmiyorsan bu soru cevaplayamayacağın kadar zor olduğu için cevaplayamıyorsun.

kliring sitemi var abi onun icin, borsaya da biraz etkisi var

ama sadece 2 ulke arasinda imzalaniyor ve suresi 2 seneyi gecmiyo yoksa dis ticarette birbirine bagimli olursun

trading'i dovizle degil de takas yoluyla yapiyosun bi sure, doviz senin ulkende circulationda kaliyo

ben sana mal satiyorum sen parasini kendi ulkenin parasindan veriyosun sen bana satiyosun ben kendi ulkemin parasiyla oduyorum

lol niye yazdim bunlari simdi ya

hah benim demek istedigim string theory'de de oldugu gibi imkansiz olan problemleri bile cozuyolar yani
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

tomkat said:

ama hepsinin cozumu eninde sonunda cikmiyo mu

sen yapamayabilirsin seviyen yetmeyebilir başkası yapabilir sonra vs çok zor olmasa gerek bunu anlamak. niye her insan herşeyi çözebilmek zorunda bu mantık silsilesini anlamakta zorlanıyorum.

lise 1 matematigi ile bu kadar

merak da etmedim matematik gerektirmeyen bolum sectigim icin

benim bildigim bir bastan imkansiz problemler, yazilida belirtirdin neden cozumsuz oldugunu

digerlerinin cozumu her turlu vardir diye biliyorum

ornek ver mesela matematikcilerin ustunde calistigi cozumlenemeyen bi problem

marx, hobbes bok pusur okumaya ara verip merakimi gideriyim
Sosyal ağlarda paylaş

gir google'a bak unsolved problems in mathematics diye tonla çıkar.

mantık silsilen o kadar garip ki trollden beter (eğer ciddiysen, değilsen komik değil). matematiksel olarak bir problemin çözülebilir olması, o problemi çözmeye çalışan herkesin onu çözebileceği anlamına gelmiyor değil mi? bunun matematik bilgisi ile alakası yok bu düz mantık.

al o string teoricilerini mesela, sallıyorum adamlar 3 yıl uğraşıp çözmüş. eğer 2.yılda "yok bu olmayacak biz vaz geçiyoruz çözemedik" deseler çözememiş olacaklardı bu kadar basit. o insanlardan önce o problemi çözmeye çalışıp da çözemeyen bir sürü kişi olmuştur. bunun neresi sana garip geliyor?
Sosyal ağlarda paylaş

cetintas said:

Arkadaşımı da sıkıntıya sokmak istemem ama geçen sene bu zamanlar basına da yansıdığı için birini söyleyebilirim.
Tübitak her sene evrim teorisinin yıldönümünde dergisinde özel yayın yapar.Geçen sene bu olmadı çünkü TÜBİTAK'ta şu an Evrim Teorisi'ne tatava diyen müdürler var.Gerisini siz düşünün.

ben zooloji okuyorum. evrimi kabul etmeyip allahın yaratıkları diyenler var
Sosyal ağlarda paylaş

ben sadece cozumu hic bir sekilde olmayan problem var mi diye soruyorum (bastan yanlis, uyduruk veriler yazip imkansiz problem uretmek disinda)

progress faktorunu katmiyorum isin icine

yani insan irki olarak cozmemize imkan olmayan ama cozumu mumkun olabilen problemlerden bahsediyorum

o belgesellerden birinde adamin biri cikti buna 1000 sene kassak cozemeyiz ama cozumu oldugunu tahmin ediyoruz falan dedi

yine string theory hakkinda biseydi

ordan kafama takildi
Sosyal ağlarda paylaş

matematikte farklı bakış açıları var. bir diferansiyel denklemin (denklem gibi düşün ne olduğunu bilmiyorsan) çözümü olduğunu kanıtlayabilirsin ama çözemeyebilirsin. veya tam çözümü yerine ona yakın çözümleri bulursun (numerik yöntem denir buna) pratikte eğer ikisi de işini görecekse vs vs
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela örnek olarak en basidinden (basit basit diye diye yıllardır geçemedik o ayrı) lineer denklem sistemlerinde ya tek çözüm, ya sonsuz sayıda çözüm ya da hiç çözümü olmayan problemler var. Çok rahat onlardan birini kendin uydurup deneyerek çözüm kümes ibu üçlüden hangisi görebilirsin eğer biliyorsan birşeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...