Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İstanbulda işletme öğrencisine tavsiyeler

Nepherith

Öne çıkan mesajlar

Biraz uzun olcak galiba, kusura bakmayın. tldr: ilk ve son paragrafı okuyun.

Long time reader, first time poster. Diğer konularda ve eğitim bölümünde falan da ciddi cevaplar geldiğini görünce ben de derdimi anlatmak istedim. Başlığın da söylediği gibi ben işletme okuyorum istanbulda, 3. sınıfa başlıcam, ortalama iyi bursu kaybetmedim falan buraya kadar herşey güzel.

Benim kafama takılanlar da burda başlıyor zaten. Benim büyükşehir kültürüm hiç yok afyondan geldiğim için, okuldan yurda yurttan okula şeklinde geçti 2 yıl. Sinema klübü ve atatürkçü düşünce topluluğuna üyeyim işte aktivitelerine katıldık falan ama onun ve derslerin dışında üniversitenin imkanlarından faydalanmak namına yaptığım birşey olmadı. Sırf yaz boş geçmesin insanlar bu yaşlarda neler neler yapıyorlar/biliyorlar kafasıyla yaz okulunda üstten ders aldım.

Yaz okulunda üstten ders alırken aklımdan geçen yazları da ders alırsam normal dönemlerde ders yüküne birer ders ekleyerek 4. sınıfa 1-2 ders kalmasıyla ya da 3 senede mezun olarak son senede mastera başlama yolumun açılmasıydı. Gerçi eğer öğretim üyesi akademisyen vs olmak istemiyorsam 2-3 sene bir yerde çalışmak 2-3 seneyi masterda geçirmekten iyidir diyor herkes. Ya da master olmazsa 2. yabancı dil için kursa giderim son sene boyunca, 2 dilin çok etkisi olur biryere başvururken diye düşündüm. Ya da erasmus stajını düşünüyorum, ama o da çok büyük artı sana dense de tanıdık manıdık olmadan imkansız gibi diyorlar. Erasmus eğitimi için belki son tren önümüzdeki dönem ama hem ortalamanın içine edersin dediklerinden hem de "bu adam 1 sene dışarda üniversite derslerini almış diye hiçbir işveren etkilenmez hahahaha" dediklerinden hiç düşünmüyorum bile.

Yani çevrede benim bu konuda bilgi alabileceğim pek fazla tanıdığım yok ve özel üniversite olduğu için okuldaki insanların da pek bir gelecek kaygısı yok, olanlar da zaten bir tuhaflar. Tuhaftan kastım, ben işletme okurken "38123801308 tane işletme öğrencisi var şu ülkede ne yapacam ki ben" kafasındayken işte mesela mütercim-tercümanlık bölümündeki adamın "ben aslında çevirmenim ama bir şirketin insan kaynakları bölümüne girip ordan yardırıcam yaaau" şeklinde gezmesi ve beni "nasıl ya"lar içinde bırakması. O yüzden işte dersler falan iyi olsa da birşeyleri eksik yapıyormuşum gibi geliyor.

Benim "dersleri geç/bursu kaybetme" dışında ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok. Burda çok tecrübeli insanlar var gördüğüm kadarıyla, bana ne gibi önerileriniz olur, neyi yaparsam ilerde rahat ederim, ne ilerde kesinlikle lazım olur? Demek istediğim türkiyede nerdeyse her okulda bir işletme bölümü var ve bu alanda doğru düzgün bir yerlere gelebilmek biraz insiyatif almanızı gerektiriyor, özellikle de benim okulumun bir odtü boğaziçi falan olmadığı düşünüldüğünde.

Teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

kendini okula verip çalışkan bir şekilde yüksek notlarla okulu bitirme çaban güzel ancak bu hayatında artı olarak çok küçük getirisi olacak bir kalem.
Yaz okuluna kalıp insanlar ne yapıyor diye hareket etmen aslında işin temelini attığını gösteriyor, senin adına olumlu.
Bu şekildeki bir merak ile ilerleyip insanlarla iletişimini artırmalısın, çevreni genişletmeli, dünya nasıl tanımalısın.
Okul dersler ve sonundaki iş kaygısı tabi ki anlaşılabilir bir duygu ancak çevrende olup biteni anlamak karakterini ve bilincini oturtmak adına gözardı edilebilir.
Bu yüzden imkanın varsa gez eglen erasmusa git, degişik insanlarla tanış onlarla takıl, bu çevreni ne kadar farklı insanlarla/gruplarla genişletebilirsen o kadar iyi.illa işletmeci olucam diye ya da iş hakkında arkadaslıklar olmasın bunlar.
Her kesimden insanların fikir ve düşüncelerini anlamaya algılamaya ve dersler çıkarmaya çalış.henuz gec kalmış degilsin, genelde unide baslamalı bu süreç.
İnsanları anlayıp dünyayı tanıdıktan sonra yeterli cevreyi de edinmiş isen iş aramazsın, iş seni zaten bulur.
Ama tüm bunları düşüneceğim diye genclik yıllarını heba etmemen en önemlisi.
Eğlenerek yaşa.
Sosyal ağlarda paylaş

çok takma kafana. düşün düşün boktur işin sınırındasın. gelecek kaygısı seni bnazı hatalardan koruduğu sürece iyi bir şey sayılabilir ama sonrası saçmalıktır. takma bu kadar. kendi zamanını kaçırma.

erasmus aiesec gibi değil baya iyi işliyor bildiğim kadarıyla. bilenlere sor o tanıdık olayını.
Sosyal ağlarda paylaş

fistan ağzından bal damlıyo çok güzel anlatmışsın

ekliycek şey kalmamış ama sen şuna dikkat et:

sana sürekli yedirilen bilgileri bi kenara koyup akşamları kendi kendine düşündüğün zamanları arttır. hatta baya bi arttır, yapmadığın şeyler düşünmediğin şeyler düşün, kendini sınırlama keşfet falan.

ERASMUS'unu da hollandaya al mutlaka, çok iyi bi bakış açısı katar sana. bilincine +900 bildiğin destek bursu gibi hollanda

ha bi de farkında ol.

ne kadar fazla şeyi farkındaysan o kadar iyi ^^
Sosyal ağlarda paylaş

Yüksek not ortalaması iyidir her zaman, ileride değiştiremeyeceğin tek şey not ortalaman.

Ama öte yandan 18-26 yaş arası çok kral bir dönem, bu dönemde gelişiyor insanın çevresi ve ilişkileri, eğer sadece yurt-okul arasında yaşarsan ileride kafana çok vurursun. Şimdi yurtdışı stajını/masterını vs. boşver bir kere.

Okulu 3 senede bitireyim çalışayım diye heyecanlanma. Kısaltmadan paşa paşa bitir. (tabii ailenin maddi durumu ne durumda bilmiyorum)
Madem 3 senede bitirebilecek durumdasın 4. sınıfa 1-2 ders bırakıp son senende uzun dönemli bir staj ayarlayabilirsin. Böylece hem iş ortamını görüp değerlendirme fırsatın olur hem de CV'ne yazacak bir deneyimin olur. Hatta şimdiden git TEGV, Çağdaş Yaşam vb. kafana yatan bir dernekte gönüllülük yap. Çocuklarla uğraşmak insana tahmin edebileceğinden daha çok şey öğretiyor üstelik CV'ye artı yine.

Erasmus eğer imkanın varsa yine mükemmel, Avrupa'nın dört bir yanından insanlar tanırsın, çok daha açık fikirli birisine dönüşürsün, ingilizceyi akıcı şekilde konuşursun, eğlenmeden geçirdiğin 2 senenin acısını çıkartırsın; üstelik notlarını da etkilemez orada geçirdiğin süre, Erasmus sanırım üniversitelerin sağladıkları en kral olanaklardan birisi.

Hobilerin neler ya da var mı bilmiyorum ama sevdiğin bir spor vardır elbet, ister masa tenisi ister golf olsun üniversitenin sunduğu imkanlar dahilinde yararlanabilirsin hepsinden en kötü ihtimalle. Farklı kafadan insanlarla tanışma imkanın olur, farklı bir çevreye karışırsın.

Özetle not ortalamanı yüksek tut ne olursa olsun, geri kalan sürede de eğlenebildiğin kadar eğlen (Erasmus'a kesinlikle git imkanın varsa), araya da 2-3 staj sıkıştır mis gibi. Bir de 20'li yaşlarına gelmeyeceksin.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

aynenn
not ortalamasi kadar onemli bir sey yok univde.

ne kadar yuksekse sana acilan kapilar o kadar cok oluyor...

Alakası yok.
Üniversite not ortalaması hayatınızı bir milyonda bir bile etkilemeyecek.
Not ortalaması hiiiç birşey.
Tamam kastınız ya da kasanlara özeniyorsunuz saygım var bravo ama gerçekler bambaşka malesef.
Sosyal ağlarda paylaş

Mütercim tercümanlık değil çeviribilim öncelikle, sdf.

Bol bol staj, gözünü kulağını açık tutup yapacaksın ama. Yeri gelir, doğru şirkette olursun ve tek bir staj iyi bir iş fırsatı için yeterli olur; yeri gelir o şirkette öğreneceğin bir şey kalmaz, iş fırsatı da yoktur ve uzayıp başka şirkete geçmen gerekir. İyi analiz etmen gerekiyor fırsatları.

Ayrıca network. İlgilendiğin alanlarla ilgili konferanslar ya da belirli çevreler varsa katılmaya-girmeye çalışacaksın; yeni insanlarla tanışacaksın.

Gözünü kulağını açık tutmak, self-pr (kendini gösterme, konuyla ilgili blog yazma vesaire vesaire) ve it gibi çalışma özetle.

Şans söz konusu olduğunda da şu makaleyi tavsiye ederim: http://lifehacker.com/5791032/improve-your-luck-by-relaxing-keeping-an-open-mind-and-paying-attention-to-the-world-around-you

Mütercim Tercümanlık (Çeviribilim) mezunu olup bir şirkette insan kaynakları yapan birisi olarak yazdım bunları. Sdf.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

senko said:

aynenn
not ortalamasi kadar onemli bir sey yok univde.

ne kadar yuksekse sana acilan kapilar o kadar cok oluyor...

Alakası yok.
Üniversite not ortalaması hayatınızı bir milyonda bir bile etkilemeyecek.
Not ortalaması hiiiç birşey.
Tamam kastınız ya da kasanlara özeniyorsunuz saygım var bravo ama gerçekler bambaşka malesef.

are yu sure

master icin aranan tek sey nerdeyse tiploma notun
is ararkende ilk sorduklari sey sana diploma notun, sonra bakiyor adam bisiler biliyormusun bilmiyormusun diye...

ha isletme'de belki dedigin gibi onemi yoktur da muhendisliklerde feci onemli diploma notun.

google diyor mesela en basindan 3.0'dan assa ogrenci almam diye, oracle keza ayni sekilde, cogu kurumsal firma istiyor yani iyi bir diploma notu.
Sosyal ağlarda paylaş

amerikada marketing phdlierinin alayını araştırdım, en iyisinden en kötüsüne kadar hiç birisi ortalama aramıyor. hatta çoğu ortalama kabul kriteri değildir diye belirtmiş durumda.

o yüzden ya sallıyosunuz ya da hangi alanda ortalamanın gerekli olduğunu yazmıyosunuz ve karışıklık çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

are yu sure

master icin aranan tek sey nerdeyse tiploma notun
is ararkende ilk sorduklari sey sana diploma notun, sonra bakiyor adam bisiler biliyormusun bilmiyormusun diye...

ha isletme'de belki dedigin gibi onemi yoktur da muhendisliklerde feci onemli diploma notun.

google diyor mesela en basindan 3.0'dan assa ogrenci almam diye, oracle keza ayni sekilde, cogu kurumsal firma istiyor yani iyi bir diploma notu.

Tabi ki eminim.
2000 yılında inş. Mühendisliği bölümüne girdim, artık sen hesap et ne kadar mühendis arkadasım var ne kadar işveren tanıdıgımı.
mühendise not ortalaması soran ofise mal arayanlar olur genelde.yoksa tr de maaşı yüksek mühendisler çalıştıran birçok şirket bırak not ortalamasını hangi üniversite mezunu oldugunu bile sormaz/sormuyor.varsa yoksa tecrübe, iş bilirlik.
Yani kendi sınıf arkadaslarımdan olsun fakulteden tanıdıgım diger mühendisler olsun, arkadaslarımın arkadasları müşterilerden samimi oldugum mühendisler vs. Ben bi iş kursam onların içinden ortalaması 3.80 civarı olanları direk elerim ya da veririm eline saat çizelgesini gelir gider köle gibi.
İlerde sen de anlarsın mühendislerde not ortalamasının hiç bişey oldugunu.okul bile önemli degil tr de bence.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...