Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Overclock macerasi... :)

Vampire

Öne çıkan mesajlar

Eveeet, 2 gündür OC yüzünden bilgisayarin icine ettim...Kisa i macera yasadim acikcasi.Amac ekran kartini OC etmekti

Kart : Gainward Geforce FX 5900XT 1100 Ultra Golden Sample
Amac : OC'un limitlerini zorlamak

Evet 2 gün önce internette yine yaklasik 1 ay önce aldigim bu kartin OC gücü üstüne bir sürü makale okurken maceramiz basladi.http://forums.extremeoverclocking.com/ adli sitede OC manyaklarinin yaptiklarini ve yüksek performans artislarini anlatan topicleri görüncede gazi yedim...

Normalde benim kartim 390/700 mghz calisiyor, ama gainwardin EXPERTOOL adli programini kullaninca karti sorunsuz ve %100 stabil bir sekilde 450/780 u yükseltiyor.Ama isin bokunu cikarmadiktan sonra zevki cikmaz ne de olsa bu kartin en büyük artisi OC lardan dogabilcek sorunlarin garanti kapsaminda olmasi.Bütün bunlari gözönüne alip maceraya atildim...

Sitede orginal bioslarin modlanmis halleri var (ekran karti bioslarinin)...2 gündür okudugum yazilar acikcasi cok ucuktu.Geforce FX5900 unu yeni BIOS flashlayarak Geforce FX 5950 Ultraya cevirenlerden tutun Geforce 6800 ü emulatörle QUADRO kart olarak tanitip OC edenlere kadar yüzlerce post var bu forumlarda.

Atildim bir maceraya ve benim kartima uygun BIOS u internetten indirdim ve bios flashlamak icin bir disket hazirlayip ROM dosyasini diskete kaydedip bootladim ve DOS ta basladim yeni biosu yüklemeye, hersey cok güzel gitti, hic sorunsz ve mismatch olmadan yeni BIOS'u yükledi...Yeniden boot edip windowsa girince kan beynime sicradi, bi defa direk eski biosu silip üstüne yazmistim, yani orjinal BIOS un backupini almayi unutmustum, ve yeni BIOS un karta ne yaptigini görünce tamam dedim, galba karti garantiye götürme zamani gelmis dedim.500 limiti olan core speedim 450 de limitlenmis ve daha üstüne cikilmiyordu, ve orjinal program karti 450/780 olarak calistirmasi geerkirken (güvenli bicimde) bu limit 400/750 ye düsmüstü, daha üstü kartta isinma yapiyordu.

Siteye girdim ve orjinal biosu cekmeye calistim, ama aktif olan bios kartin modelini websitesine devamli yanlis ilettigi icin (orjinal bios sadece kartla gelen program ile cekilebiliyor ve biosun farkli olmasi programinda yanlis modelin biosunu cekmesine neden oluyor) bi türlü orjinal BIOS u cekemedim, 3-4 tane ünlü OC forumunakaydolup postlar attim orjinal BIOS u bulma umidiyle, ama benle ayni karta sahip olanlarda, orjinal BIOS larini karti alir almaz OC amacli silip yeni BIOS yüklemislerdi onlarinda elinde yoktu.

Delirip gainward supprot center a mail attip , temiz bi yalan sikip "Sizin sitenizden BIOS update ettim ama kartim yavasladi, toposlar, hepiniz topsunuz lalalala" gibilerinden bi mesaj attim :p Bugün cevap geldi ve benden kart üstündeki seri numarasini yollamami bana orjinal BIOS u yolliycaklarini söylediler...

Bütün bu olaylar gelisirken ve ben cözüm ararken, forumlarda altin degerinde bi BIOS buldum...Batti balik yan gider zaten, nasil olsa garanti var laaaaaan tutmayin beni mantigiyla adamin Modded BIOS unu inceledim...Bu adam ne halt etmis ilmiyorum ama 450/910 hizlarda calisan %100 stabil bi BIOS yaptigini bagriordu bas bas...Cektim BIOS u ve yine ekran kartinin BIOS unu flashlayip adaminkini yükledim...

Bilgisayari bootladim ve windows a girdim, bi anda aman allahim moduna da girdim ayni zamanda adamin dedigi gibi olay 475/910 hizlarinda calisoyrdu adam benim normal OC umun üstüne +30/+130 koymus yani...Bu hizlarda bakalim ekran karti ne kadar dayanicak ve bilgisayarin kitlenmesi ne kadar sürecek diye basladim stress testlere...DOOM3 ten actim, 1280*1024 UltraHigh Detail Benchmark (consola "timedemo demo1 usecache" yazarsaniz benchmark yapar, tirnaklar olmadan)35FPS cikti,- aman allahim - hic durmadan 3DMARKSE 2001,3DMARK 2003,AQUAMARK 2003 ve bunlara ek olarak DOOM oynamakla gecen 3 saat sonrasinda, kartta hicbir sorun yoktu ve stabil düzgün calismaya devam ediyordu ve su anda ediyor...Bu kisa maceradan su an karli cikmisa benziyorum...Su an ATI 9800PRO dan daha iyi calisiyor kart ve 3-5 saatlik non-stop oyunu kaldiriyor hic sorunsuz, özellikle doom gibi bi oyunu :p

Kisaca anlatmak istedigim, ben astirdim karti degil, diger forumlarda okuduklarim cok ilginc seyler, insanlar herseyin limitni zorluyor ve basariyorlarda, eger OC yapmayi (yani güvenli bisekilde) istiyorsaniz, bu forumlarda bulabilceginiz inanilmaz cok bigli var, ve cogu kiside basarmis durumda...

Bilgi alinabilcek siteler www.guru3d.com - http://forums.extremeoverclocking.com/
http://forums.overclockersclub.com/

Son söz olarak, sizde maceraya atilmak istiyorsaniz, iyice okuyun forumlari, okumadan hicbisey yapmayin, kartin limitlerini cörk diye arttirmayin yavas adimlarla hzilandirin, ve ASLA ve ASLA eger BIOSu degistircekseniz BACKUP ALMAYI UNUTMAYIN :D[signature][hline]Dont make me more aggressive than devil...

[Bu mesaj Vampire tarafından 09 Eylül 2004 01:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Delirip gainward supprot center a mail attip , temiz bi yalan sikip "Sizin sitenizden BIOS update ettim ama kartim yavasladi, toposlar, hepiniz topsunuz lalalala" gibilerinden bi mesaj attim :p

puhahahahahah....

ben 5600xt'yi 235/400 den 333/600 yaptım ve kart artık cıyır cıyır ötüyo, sanırım yakında çatlayacak.[signature][hline]Küfre sapanlar ve ayetlerimize yalan diyenler. İşte onlar ateşin arkadaşlarıdır.
(Kuran 2/39)
Sosyal ağlarda paylaş

Ati Overdrive programi ile yapilirsa overclock'u garantili yapmani sagliyor.
Aynisini Winfast kartlarda Winfoxla yaparsaniz sagliyor. Bende 6800 Ultra var ve su anda overclocklu eger bozulursa da garanti dahilinde:)[signature][hline]Amd 2500+ Mobile @ 2700mhz = Abit AN7 Board = 1024 MB Ram @ 6.3.3.2 = Nvidia 6800 Ultra @ 475-1100Mhz = Coolermaster Aquagate = Tagan 480 Watt Power supply = Sata Raid 0 with 2 80 GB 7200.7

[Bu mesaj UrZa tarafından 10 Eylül 2004 12:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

overclock diyince urza gelir şıp diye.
mishra nerde abi?

ehe ben de bugün bi topic açıcaktım overclock hakkında.
şu vampire'ın yazısını okurum yarın bugün kafam yerinde değil de bi sorum olcak.

ekran kartıma overclock yapsam ne olacak?
max details'de quake 3'ü 150-170 fps felan oynarken,
bu quake 3'e 10-20 fps mi ekliycek?
yoksa doom 3 gibi 20-30 fps oynadığım oyunlara mı 10-20 fps eklicek?
yani overclock'un faydası ne kadardır?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
-MrBomb-, 11 Eylül 2004 22:47 tarihinde demiş ki:
ahah vampire ii macera olmuş da oc a garanti weren parçalarla yapınca kaçmış heycanı :)

bu werdiğin oc sitelerindeki adamlar bu işi nası başarıyolar inanması zor ya. mesela şu an kullandığın bios u editleyen adam nası yapmış bunu?

illa programciligida bitirmeye gerek yok, ekran kartinin biousunu kopyaliyosun hdd ne ve BIOS editleyen programlar var, bu programlari kullanarak BIOS u modifiye ediyorlar, hicbiri 0 dan bios yazmiyor bu adamlarin[signature][hline]Dont make me more aggressive than devil...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...