Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

FRP

HellWalker

Öne çıkan mesajlar

Ben Frpye başlamak istiyorum.D&D u aldmda walla pek bişi anlamadm.Yararlı Türkçe yada İngilizce bir site var mı öğrenmem açısından.Walla geçenlerde arklar oynuyodu bende izliodum.Böle zar fln atıolar,bağırıyolar "Aha Critical koydum,zuhahah,emueahahe" diye gene bişi anlamadm:)Sonra işte arklardan biri karşına ayı çıktı diyoda ben bakıom nerde diye :)[signature][hline]Hoax®

"İsmet bi sıçtı, boku hala kurumadı.çünkü bokunu kiç kurutmadı, her fırsatta üstüne işedi." By Ra_d
Sosyal ağlarda paylaş

D&D dediğin ne? eğer starter setten bahsediyosan ingilizcesi iyi olan bi arkadaşınıza okutuyosunuz her bi haltı o arkadaşınız DM oluyor o arkadaşa soruyonuz herşeyi o da gelip burda bize soruyo bu şekilde hallediyoruz.
Ama bak bu oyun öle 2 kişiyle oynanmıyo en az 4-5 kişi olmalı ki eğlenceli olabilsin (tamam 3 kişi oynayanlarda vardır ukalalık yapmayalım) kendin gibi bilmeyen etmeyen adamlar topla oturun oynayın.[signature][hline]anguish grief corruption deception desperation hatred anger death dishonor obedience obsession love suffer pain pain painPAİN!!!
Sosyal ağlarda paylaş

FRP ya da RPG, bir tiyatro gibidir.
Sen orda bir karakterin role play'ini "act" edersin.
DM sana sen bir film izlermiş veya bir kitap okurmuş gibi anlatır.
sense o hikayedeki birisindir, karşına ayı çıktı diyince bön bön bakmak yerine, kendi karakterinin kişiliğine uygun vaziyette davrancaksın. Aynen o kitaptaki vey filmdeki karakter gibi.

onun dışında bir sürü kural var.
Mesela D&D 3e şu an en yaygını, ama ben Warhammer ve Whitewolf kurallarını da severim.
Deneyimli bir DM, kuralsız da oynatabilir sana, ama deneyimsiz veya hiç bir kural kitabını okuyup sindirmemiş birisi sana kuralsız oynattığı zaman oyun rezalet olur, tavsiye etmem.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ben katılmıyorum. Yanlışsam cehaletime verin de. bence frp'de karakterinin olması gerekdiği gibi değil içinden geldiği gibi oynarsın.zaten özelliğide budur. oyun oyunculara ve yaptıklarına göre şekil alır. senaryo değişir. yani bir cüce böyle yapardı deyip oynarsan cüceyi kendini kasarsın. gerçi genelde insanlar kendilerine en yakın karakteri seçdiği için böyle bir dert olmaz. bu arada D&D Dungeons&Dragons un kısaltılmışı. Yani bunu sorduysan. Gene kek olmayalımda:)[signature][hline]I have no options left again.
Sosyal ağlarda paylaş

"bir cüce böyle yapardı" denecek konular çok temel konular. o cücenin karakterine yön verecek olan da oyuncu. temel konulardaki kaba kuralların oyuncuları kısıtlayacağına hiç katılmıyorum.

mesela oynadığımız bir oyunda benim oynattığım cüce savaş meydanında arkadaşlarını düşmanla yüzyüze bırakıp savaştan uzaklaştığında, savaştan sonra yanına gelen arkadaşlarının "sen ne onursuz cücesin böyle" şeklindeki suçlamaları "cüce olmayan onurdan ne anlar ki" diye değerlendirerek duymazlıktan gelmişti. cüce kendince doğal kahraman kişiliğinden ödün vermemişti ama arkadaşlarını da döt gibi bırakmıştı düşmanın içinde.

yine aynı cüce, büyücünün "seni sudan uçurarak geçireyim" teklifine baltasını sallayarak cevap vermişti.

iki duruma bakarsak, ilkinde cüce karakterine az buçuk ters bir konuda cüce kendince bir çıkış icat etmişti. ama ikinci durumda "ben içimden geldiği gibi oynarım" mantığıyla cüceyi bir halflingin uçma konusundaki iştahlı tepkisiyle oynatırsak hiç cüce oynatmayalım daha iyi olur derim.

yani kurallar ırkların karakterlerini vermez. ırklara ait genel hatları çizer. karakterin detaylarını oluşturmak oyuncuya kalır.

zaten "ben hiçbir sınırlandırma istemiyorum" dersen insan oynatırsın olur biter. özel bir sebebi olmadığı sürece boyu ve sakalından başka hiçbirşeyi cüce olmayan bir cüceyi oynatmanın hiçbir mantığı yok.[signature][hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2004
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi güzel yazmış.
Irkların ve sınıfların belli temelleri vardır.
Örneğin cüceler büyüden hoşlanmaz.
Ama oyuncu gayet kolay dwarf mage oynatabilir, ve bu dwarf mage olayından da iyi bir senaryo çıkabilir.
Belli temel özellikler vardır, bunların çerçevesinde istediğin gibi oynatabilirsin, ancak dwarf paladin seçip de halfling thief gibi lay lay lom ve gizlenerek ilerliyen bir paladin oynatırsan, o paladin değildir.

Sufi'nin verdiği iki durumda da aslında dwarf rp'sini görebilmekteyiz. Aksi ve kaba olurlar, illa onurlu paladin rpsi yapmak zorunda değiliz, iki örnekte de zaten güzel rp yapmış bence.

said:
Echoes_From_Hell, 10 Eylül 2004 01:12 tarihinde demiş ki:
genelde insanlar kendilerine en yakın karakteri seçdiği

bu zihniyeti kınıyorum.
insan büyücü, ardından dwarf fighter, sonra da halfling cleric oynatırım, bu da zevk verir.
önemli olan kendine yakın karakteri seçmek değildir.
frp (ya da rpg) dediğimiz seçtiğin karakter profilini oyuna yansıtmaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

oynaniş tarizndan baska
benmi yanliş biliyorum..
Rpg: var olan bir hikayeyi var olan karekterleri kullanarak oynamak oyun icersinde o karakterin izin verdigi ölcülerde yaratici olabilir.. dogaclama yapabilirsin..
Frp: sınırsız secimler sınırsız karekter cesitlemeleri vs vs nasıl oynayacagin tamamen sana kalmiş[signature][hline]
Captain of the Amarr Battleship Vampire / Member of Dreamsmiths
"Who wants to live forever?"
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle belli yerlerde karakterin ırkı ve Aligment , background davranışları çok değiştirir. O nedenle genelde paladin harici bir class kesin kurallara fazla bağlı değildir.

Paladinlerde isterse kurallara bağlı yaşamaz ama o zaman güzelce düşer :=P

Bunun dışında bone arkadaş genelde yazmış , evet genelde insanlar oynadıkları karakterlere kendilerinden birşeyler katarlar. Bu gayet doğal ister büyücü ister cleric ol zaten kendinden katıcağın şey bunlar olamaz.

Haa sen bu genellemeye uymak zorunda değilsin tabi ki :=)[signature][hline]Hiç kimse beni anlayamaz ,
Hiç kimse...

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Creel, 10 Eylül 2004 09:59 tarihinde demiş ki:
oynaniş tarizndan baska
benmi yanliş biliyorum..
Rpg: var olan bir hikayeyi var olan karekterleri kullanarak oynamak oyun icersinde o karakterin izin verdigi ölcülerde yaratici olabilir.. dogaclama yapabilirsin..
Frp: sınırsız secimler sınırsız karekter cesitlemeleri vs vs nasıl oynayacagin tamamen sana kalmiş

yok abi, frp, fantasy role playing, rpg ise role playing game.
Denilene göre, warhammer, dragonlance, forgotten realms gibi orta çağ efsaneleri konu alan oyunlar frp,
ama tüm oyunlar rpg oluyor.
yani fallout, baldur's gate, arcanum, vampire the masquerade, diablo, nox hepsi rpg
ancak baldur's gate frp.

bi de FRP artık = D&D 3E oldu.
FRP diyince o geliyor akla.

Tabii benim için FRP = Traditional RPG oluyor. Ortaçağ modern çağ o kadar etkilemiyor.

yani bir nevi anlam karmaşası var.
Ama (RPG kapsar FRP, FRP = ortaçağ RPGsi) diye biliriz sanıyorum ki...

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 10 Eylül 2004 10:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bonecrusher, 10 Eylül 2004 10:39 tarihinde demiş ki:
szasstam, kendilerinden birşey katmak ayrı, sırf sevdikleri classı oynamak ayrı.
bazıları saplantılı şekilde sadece dark wizard oynar mesela.
kendilerine en yakın karakterle bunu kastettim

Ben yanlış anlamışım ;=)
Olsun olur böle şeyler :=P[signature][hline]Hiç kimse beni anlayamaz ,
Hiç kimse...

Sosyal ağlarda paylaş

en ii çözüm kitaplar.Dragonlace'den gir ForgottenRealms'dan çık...canın sıkılırsa ravenloft oku.....[signature][hline]O kara gecenin içinde küçük umut ışıkları sebatla parıldamaktaydı;Karanlık Kraliçe'nin dehşet kanatları altında korkuyla sinen kimselere alev alev yanan bir yol gösterici olan bir şövalyenin şekline bürünmüş bir umut...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
glamdring_S, 10 Eylül 2004 23:07 tarihinde demiş ki:
abi adam frp oynamak istiom dedi o sadece genel kültürünü artırır ama bence bi temel olmadan fantastik edebiyat okumak kafa karıştırır çünkü her yazarın kendi fikirleri var önemli olan onları beyninde yorumlamak

fantastik kurgu hakkında bir genel kültürün olmadan role playing yaparsan ne kadar eğlenirsin bilemiyorum.. Tabi kişinin kendi şeçimine bağlı..Kafa karıştırmak hakkında bişey demiyorum...saçma[signature][hline]O kara gecenin içinde küçük umut ışıkları sebatla parıldamaktaydı;Karanlık Kraliçe'nin dehşet kanatları altında korkuyla sinen kimselere alev alev yanan bir yol gösterici olan bir şövalyenin şekline bürünmüş bir umut...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
glamdring_S, 10 Eylül 2004 23:07 tarihinde demiş ki:
fantastik edebiyat okumak kafa karıştırır çünkü her yazarın kendi fikirleri var önemli olan onları beyninde yorumlamak

glamdring_S, Hiç frp kitabı okudunmu okumadınmı bı fıkrım yok ama bu yazdıgından okumadıgın anlamını cıkarııyorum.

FRP kitaplarında FRP Soyle olmalı boyle olmalı falan yazmıyor. Bildigin Roman fakat Fantastik bir dünyada geçiyor.

Yoksa Fantastik Felsefe Anlatım kitapları çıktıda haberimizmi yok ? :)[signature][hline] The Truth is out There

Sosyal ağlarda paylaş

saldırdınız bana ama biraz daha açıım karışık yazmışım diomki fantastik edebiyat kitapları tabiki frp anlatmaz ama ırk'ı olsun, silahı olsun, büyüsü olsun, hayat biçimi olsun çoğu kitap serisi farklıdır. -Ben lotr ve dragonlance okudum- Mesela adam fantastikl bi kültür edinmek istio okuo kitapları şimdi ne yapsın adam büyücü olarak gandalfımı alsın palini mi?[signature][hline]Thrash 'Till Revolution
Sosyal ağlarda paylaş

hayır tabiki ama hiç fantastik edebiyat bilmeyen birinin frp oynamasıda bence çok garip bişey dünyaların farklı olduğunu ve kitaplardan asla frp kuralı çıkmayacağını kabul ediosanız bana demin nie sataştınız sorabilirmiyim??? adamın biri kitapları oku anlarsın demiş frpye başlamak isteyene bende karşı çıktım...[signature][hline]Thrash 'Till Revolution
Sosyal ağlarda paylaş

Kitaplardan FRP ogrenemezsın demedım yanlıs anlamıssın. KItaplardan oyunda bılmen gereken kuralları neler yapman gerektıgını ogrenemezsın dedım.

Yoksa FRP Romanları okuyan bir kişi elbette FRP hakkında kültürlenecektir bilgilenecekir fakat bunu masa üstü oyununda kural olarak ifade etmesi sacma olacaktır.[signature][hline] The Truth is out There

Sosyal ağlarda paylaş

Baba oyunu öğrenmek istiyosan arkadaşların da dediği gibi kendine oyunu oynayan bi grup bul ve oyunlarına katıl. bir oyunu öğrenmenin en iyi yolu oynamaktr. ayrıca eğer fantastik kurgu romanlarından bi kaçını okursan ii olur, biraz karakterler hakkında tecrüben olur.[signature][hline]We are following
The will of the one
Through the dark age
And into the storm
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...