Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Balık çorbası tarifi (Somon kafa ve kılçık) Resimli


sostizm

Öne çıkan mesajlar

Somon Orta Kılçık ve Kellesinden Balık Çorbası Tarifi

Bu sefer balık çorbamı yaparken fotoğraflarını da çekip bir tarif yazayım dedim. Aslında fotoğraflar eksik, somon kılçıklarının ve kafasının pişmeden önce resmini çekmeliydim ama tarifi yazmaya balığı tencereye koyduktan sonra karar verdiğim için çiğ hali yok.

Ben kipa'dan 3 orta kılçık 1 kelle aldım. Fleto çıkartıldıktan sonra orta kılçığı satıyorlar 2.5 - 3 TL arası bir fiyata. Benim aldığım 4 parça, 1 kilo 800 gram tuttu ve 6 liraya maloldu.

Madde madde yazarsam daha rahat anlatabilirim.

1- Balıkları bol suyla yıkayın, kellenin içinde solungaçlar duruyorsa çıkarmakta fayda var. Çok parçalamayın ama kelleyi.

2- Ben düdüklüde yapıyorum ama şart değil. Balıkların üzerine balıkları örtecek kadar iyi su(damacana) koyun. Düdüklüde "SEBZE" ayarında 30 dakika pişirin. Balıklar pişerken diğer malzemeleri hazırlayın.

3- BEYAZ SOĞAN çok güzel tat veriyor, kırmızı soğan da olur elbette ama varsa beyaz soğan tercih edin. 3 soğan, 1 ince havuç, 2 küçük şeker patates (şart değil 1 normal patates de olur), 2-4 yeşil biber (acı olması tercihe bağlı-tadını çok değiştirir), büyük 1 tane veya küçük iki tane etli kırmızı biber(paprika diyorlar buna ama aslında paprika başkabirşey).


kurbaga çıkarsa buraya tıkla
Not: Eskiden bu çorbada bol sarımsak da severdim ama artık koymuyorum, tercih size kalmış. Tane karabiber ve taze biberiyeyi de terkettik zamanla. Fena olmuyorlar aslında. Gene tercih size kalmış.

4- Soğanlardan birini soğan suyu olana kadar rondoda veya magic bullet'da kıyın. Çok ince olmalı. İkinci soğanı biberlerin bir kısmı ile rondoda ince kıyın(ilk soğandan birazda daha kalın)

tıkla kurbaga varsa


5- Kalan soğan, biber, havuç, patates ve kırmızı biberi bıçakla
kıyın.Patates ve soğan küp küp daha iri, havuç elinizden gelen en ince şekliyle. Resimde görüldüğü gibi güzel olur.

gormek lazım kurbağadan başka resim - tıkla

6- Bu arada balık pişti, düdüklüyü açıp eğer varsa yüzeyde bulunan köpükleri kaşığın kenarı ile sıyırıp atın. Bende bu sefer pek köpük olmadı, neden bilmiyorum. Olursa atmak lazım ama. Eğer düdüklüde değil normal tencerede yapıyorsanız zaman zaman kapağı kaldırıp köpükleri alın, atın.

resim

7- Balıkları alıp suyunu süzün.

tık - resim

8- Suyu 2-3 kere daha süzün. Kevgirin üstünde kalan ne varsa atın.

Süzme resmi

9- Balıkları balkona çıkarın soğusunlar. Tencereyi yıkayıp önceden hazırladığımız malzemeyi sırayla pişiricez. Resimde üzerine numara da koydum. Az yağda pişirmeyi başarabilirseniz iyi olur, somon zaten çok yağ bırakır. Tencereye yapışmayacak kadar yağ koyup(zeytinyağı-çiçek yağı karışımı kullandım) sırasıyla patates ve soğan, sonra havuç biber kırmızı biber en son da çok ince kıyılmış olan malzeme, harlı ateşte cazır cuzur karıştıra karıştıra pişirilir.

10- Şimdi işin en zahmetli kısmı, balıları ayıklayacağız. Malzeme bol olduğu için bunu işkenceye dönüştürmeyin, zor ayıklananları atın. Koyu renkli olan yerleri, derileri, gözünüze çirkin görünen yerleri atın, cimrilik yapmayın, düdüklüde pişirdiyseniz onların hepsi zaten lezzetlerini çorbaya vermiştir zaten.Kellede ense ve yanakları sakın atmayın, mutlaka ama mutlaka çorbaya katın.

ayıklandıktan sonra kalan balık
Resimde de gördüğünüz gibi iki kiloya yakın balık kılçığı ve kafasından bu kadar balık eti kaldı elimizde. Kesinlikle yeterli ve zengin bir çorba için iyi bir oran bu.

11- Tencereye balığın suyunu ve ayıkladığımız balıkları ekliyoruz.

koy balıkları tencereye resmi

12- Orta ateşde 15-20 dakika daha beraber pişireceğiz. Tuzunu, karabiberini(toz) istiyorsanız başka baharatları da ekleyip karıştırın. Burada karıştırırken nazik olun, balık parçalarının balık kıyması olmaması lazım. DİKKAT: 1 1/2 limonu sıkın ve son anda çorbaya ekleyin, 90 saniye kadar sonra altını kapatın. Limonu geç koyarsanız çiğ kalıyor, erken koyarsanız ve kaynatırsanız acımsı bişey katıyor çorbaya, limon zamanlaması önemli. Altını kapatıp kapağını kapattıktan 5 dakika sonra servis yapın.

13- İsteğe bağlı tereyağında 1 kaşık un kavurup meyane yapabilirsiniz veya krema ekleyebilirsiniz. Ben krema hiç sevmiyorum somonda ama zevk meselesi. Meyane çok yakışıyor daha kıvamlı bir çorba oluyor. Meyaneyi şöyle yapın: küçük tencerede 1çorba kaşığı kadar terayı kızdırın, elenmiş 1 kaşık kadar un ilave edin sürekli karıştırarak kavurun. un pembeleşince çorbadan 1/2 kepçe alıp(sadece suyundan) küçük tencereye ekleyip durmaksızın karıştırmaya devam edin. Sonra 1/2 kepçe daha sonra bir daha sonra bir daha... Sürekli karıştırın. Sonra çorbaya bunu ilave edip altını kapatın. Buna meyane deniyor. Altı ve kapağı kapalı 5-6 dakika dinlendirmeden servis yapmayın.

Böyle birşey oluyor pişince.

Yanına başka yemek istemez, 1-2 soğuk meze ve salata ile şahane olur. Kızarmış ekmek yakışır. Şarap önerilir :)

Ne diyeyim daha afiyet olsun.

Edit: Üşenmedim tüm resimleri bir de imgur.com'a yükledim. Kurbağa kalmadı hiç. İmageschack linklerini de silmiyorum, yedekli kalsın resimler.
Edit2: Sandığımdan daha çok uğraştırdı taifi yazmak, editlemek.Umarım işe yarar. Tekrar afiyet olsun deneyenlere.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...