suBzer0 Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 said: F16'nın ucundaki Kartal Razi CANİKLİGİL - NEW YORK 6 Mart 2011 F16'nın ucundaki Kartal Harvard mezunu Elif Batuman tarafından kaleme alınan yazıda, Çarşı mensupları için, “İflah olmaz isyancı bir ruh, siyah ve beyazın felsefesi, bir ölüm şekli, bir nükte ve F-16’nın burnundaki bir kartal” tanımlaması yapılıyor. ABD’nin en popüler dergilerinden “New Yorker” Beşiktaş taraftarlarının takımlarına olan bağlılığını ve sevgisini anlatan 10 sayfalık bir makale yayınladı. Derginin internet sitesinde, makalenin yazarı Elif Batuman ile ses kayıtlı yapılan söyleşide ise, siyah beyazlı taraftarların argo dolu “....... ye Fener” isimli taraftar şarkısı yer aldı. ABD’de yaşayan Harvard mezunu ve Koç Üniversitesi’nde de dersler veren Elif Batuman’ın kaleme aldığı makalede, Beşiktaş taraftarlığı analize edildi. Batuman, yazısında sezon başında oynanan Beşiktaş-Bursaspor ve Beşiktaş-Rapid Wien maçlarındaki izlenimlerini anlatırken, Çarşı grubu üyeleri ve takımın amigosu Alen Markaryan ile sohbetine yer verdi. Türk futbolunun kısa tarihini de anlatan Batuman, Beşiktaşlıları, Fenerbahçe ve G.Saraylılar’dan farklı kılan öğeleri de tespit ederek, Çarşı grubuna ve sansasyonel pankartlarına geniş yer ayırdı. Elif Batuman’ın analizleri şöyle: 3 İstanbul takımının da ayrı klişesi var... Galatasaray, Lise’den dolayı elit ve Osmanlıcı; F.Bahçe, büyük bütçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Nobel ödülü sahibi Orhan Pamuk gibi şöhretli taraftarlarıyla bireyci; Beşiktaş ise çalışan kesimin, Marksist ve halkçı. Bir araştırmaya göre, Beşiktaş’ın her galibiyetinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yükselişe geçiyor. Bu da taraftarlarının fanatizminin bir işareti olarak kabul ediliyor. Çarşı, bir grup değil paylaşılan bir ruhtur BEŞİKTAŞ’ın taraftar grubu Çarşı hakkında da ilginç tespitlerde kullanan Elif Batuman, şu ifadeleri kullandı: Çarşı grubunun ne kadar büyük olduğunu, nasıl üye olunduğunu, nasıl lider olunduğunu, ya da gücünü nereden aldığını hatta ne olduğunu kimse anlatamaz. Çarşı; Zonguldak madenindeki grizu patlaması sonrasında göçükten kurtarılan madencinin ilk olarak “Maçın skoru ne?” diye sorması olarak anlatılabilir. Bazen de tribündeki doktor, işçi, işadamı, okumamış sokak çocuğu, profesör, solcu, sağcı, ateist, hacı, Müslüman, Ermeni ve Yahudilerin hep birlikte omuz omuza, nefeslerinin sonuna kadar “Beşiktaşım benim, biricik sevgilim” diye şarkılar söylemesidir. Çarşı tribünündeki insanlar bir grup insan değil; iflah olmaz isyancı bir ruh, siyah ve beyazın felsefesi, bir ölüm şekli, bir nükte, ve F-16’nın burnundaki bir kartaldır. Elif Batuman, Beşiktaş’ın amigosu Alen Markaryan’ın da Çarşı ile ilgili görüşlerine şöyle yer veriyor: “Hiyerarşi yok, lider yok, seçimler ve resmi toplantılar bile yok. Bir dernek ya da bir organizasyon bile değiliz. Bir başımız yok. Çarşı bir grup değil, paylaşılan bir ruhtur.” Beşiktaş: Karşılıksız aşk ELİF BATUMAN, New Yorker Dergisi’nin internet sitesinde yayınlanan sesli röportajında ise Beşiktaş’ın; hasret, limiti aşan küfürlerle dolu, deli divane, insanı ölüme sürükleyen karşılıksız aşk şiirleri ile karakterize edilebileceğini söylüyor. Bunlara örnek olarak; “Yağmurlu bir günde görmüştüm seni, üstünde çubuklu formalar vardı”, “....... ye Fener”, “?. Bursa” marşlarını gösteriyor. New Yorker, Beşiktaş’ın “Fener Operası” olarak bilinen küfürlü marşını da internet sitesinde sesli olarak yayınladı. Münasebetsiz ama aslında insancıl ELİF Batuman, film yönetmeni Zeki Demirkubuz’un Beşiktaş ile ilgili tespitlerine de şu şekilde yer veriyor; “Beşiktaş dünyanın en sürreal takımıdır. Fenerbahçe ve Galatasaray, sadece kazanmayı umursarlar. Ancak, Beşiktaş esasında münasebetsizdir. Bu yüzden de aslında insancıldır.” tık Guru verirci birşey , gerçekten Beşiktaş taraftarı farklı bunu Beşiktaşlı olduğum için söylemiyorum.. Şuan dünyada bilinen ender taraftar gruplarından.. Güzel bir yazı olmuş okumanızı tavsiye ederim.. burdan bakılabilir... bakılabilir yer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 butterfly on the horsedick Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 abi basın tutar, taraftar gruplarına gaz verir.. sonra olay çıktı mı yandan geçip izler üstüne de "vah vah çok yazık be!" falan der.. kaç sene fenerbahçe maçlarına gittim, gfb, kfy, fenerbahçe gönüllüleri vs. bi sürü yere de girdim çıktım. stada yakın oturuyorum zaten. evi fenerbahçe maçlarına kolay gelelim diye aldık. o zaman ist.de oturmuyorduk. fenerbahçe amigoları ile halısaha maçı bile yaptım.. ama şunu söylemem lazım, taraftarlık ümmetçiliğin yan kolu gibi bişi sadece. kanla değil takımla tek çatı altında toplandığını sanmak. abartılmadığı sürece eğlenceli ama abartıldığı anda pek bi garip. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 fenere operanın yayınlanması tam bir rezillik örneğiymiş onun harici çarşı çok net overrated.çok abartılıyor.iyiki bi desibel rekoru kırdılar çarşı ota boka karşı diye sürekli pankart açtılar çarşı beşiktaştan daha ön plana cıkıyor.bide bana sorarsan çarşı grubu beşiktaşın kalitesinide çok bariz düşürüyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Abi artık en büyük klişe şu yok efendim GS Liseli, BJK halkın takımı vs...Yok böyle birşey..Zaten rekabetin güzelliği burada...Her kesimden, her türlü insanın sadece renk aşkıyla tuttuğu takımlar bunlar..Altta yatan hiçbir sebep yok, din olsun, sosyal yaşam olsun..Aynı aileden baba-oğul bile ezeli rekabetin iki tarafını tutabilirken, nasıl 3 takımda farklı tabanlara hitap ediyor, kalmadı artık öyle birşey.... Tam ezberden yani, her seferinde aynı geyikler, yok şu lise takımı, yok şu halkın takımı, yok bireyci vs, ne alaka Tayyip Erdoğan fenerli olmasıyla bireyci takım olmak... "Fenerbahçe ve Galatasaray, sadece kazanmayı umursarlar. Ancak, Beşiktaş esasında münasebetsizdir. Bu yüzden de aslında insancıldır" Yine katılmıyorum..Bunlar klasik duygusal klişeler yine...Her takımın belli taraftar kitlesi vardır takımına bağlıdır vs, onlar sadece kazanmayı umursarlar palavra bir durum...Yakın zamanda GS en uzun süre şampiyon olamamış takım 3 büyüklerden, kapatsalardı o zaman kulübü.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 öle deme ama fenerbahçe maçlarına gidenlere bak, hepsi freelancer çalışan, hatta vergilendirilmesin diye şirketini bilmem ne adalarında gösteren adamlar.. bi tane halktan insan yok!!! abi bu olayların tamamı genelleme. işin içine girip sayıya dökersen tamamı yanlış çıkar ama halk seviyor bu tür saçma, sosyal olduğu düşünülen ama bir halta yaramayan yaftalamaları. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 abi tribün açısından ztn çok net fenerbahçe en iyisi ben hep diyorum gömlek giyip parfum sıkıp saraçogluna hatun kovalamaya gidiceksin.öyle bir ortam ahha kale arkasında bile hatun kaynıyor beşiktaşın tribün geneli gaspçı tinerci oldugundan öyle oluyor malesef.yoksa her takımda milyon tane taraftar var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SPectre88 Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Çarşı gerçekten Avrupa çapında bilinen bir oluşum ama Türkiyenin her yerindeki adamın ağzında sakız olmalarına uyuz oluyorum. tribün güzeldir ben şahsen elimden geldiğince kovalıyorum Samsunspor tribünlerini içerde maç kaçırmam, senede 2-3 deplasmanda yaparım ama tribünde grupculuk, abicilik, rant olaylarına ifrit oluyorum. birde şu var aaa sen maça mı gidiyosun inanmıyorum! ya nasıl gidiyorsun oraya herkes serseri değil mi? veya beleş bilet varsa ben geleyim! bana bunlarla gelen insanlara gelişine vole atasım geliyor :) bu arada maçları beraber izlediğim topluluğun yaş ve gelir düzeyi oldukça yüksek misal şuanda Adana'dalar ve çift katlı royal class 2+1 koltuklu Ulusoy otobüs tutup liste yaptılar adam başı 70 lira sadece yol parası. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 En büyüğü boz baykuşlardır bir de http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150107831488043&oid=294863841974&comments Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 17 F16'DAN 17'SİNİN DE UCUNDAYIZ CCC Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
toggie Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 hala taraftar grubu diye bisey olması cok acı. yazıyı da okumadım, ozet gecin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 10 sayfa yazacak ne bulmuş hayret Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 fitbol tr de fitbol taraftar başka taraftarlar bizim taraftarların büyüklüğü başka taraflar ne kadar kaka fitbolcular taraftar ilişkisi taraftarın fitbola etkisi olduğu sanması ve bu durumun komikliği stad dostukları kapanış konuşmaları ve sonuçlar işte 10sf böledir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Myshkin Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 saçmalık Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 ya bu arada kafadan sert girdik doğrudan.. ama dilerseniz futbol bölümüne alayım. ilgilenen daha çok olur hani belki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Şu futbola harcanan emek zaman parayı başka şeylere harcasaydık...Birde aynısı din için geçerli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 dasaaa said: ama şunu söylemem lazım, taraftarlık ümmetçiliğin yan kolu gibi bişi sadece. kanla değil takımla tek çatı altında toplandığını sanmak. abartılmadığı sürece eğlenceli ama abartıldığı anda pek bi garip. +1 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tyrannus Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 efonaldının ucuna gartal koyarsan ucmaz o Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
suBzer0 Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Aghajhhah size soda verelim gencler siskinlik mi yapti? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fransuxa Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 6, 2011 trabzon yendi. konu kitlenebilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar