xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Deathblade said: "Şu anda bu yazıyı windows üzerinden yazıyorum, hatta günümün 10 saatini windows'la geçiriyorum, star craft ii çok güzel bir oyun onu da windows üzerinden oynuyorum, ama linux'dan aldığım zevki başka hiçbir şeyden almadım, çünkü çok zekiyim ve kendimi özel hissediyorum..." Linux'un Yaratıcısı troll mode? http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/10/linus-torvalds-gives-windows-7-a-big-thumbs-up.jpg
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 linuxun nasil gelistirildigini gorun https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=638477#c8 dusunun adam linuxu yapan ama herkesle birlikte gelistiriyor. var mi boyle guzel birsey? kapali kapilar ardinda birileri milyonlarca dolar alarak koltuklarinda birilerine mudurluk yapip "calisin lan essekler" diye bagirarak yapmiyorlar. tabi bu baya zayif bir ornek. en guzeli linux konferanslari ile dunyanin dort bir tarafindan seckin insanlar, universite profesorleri vs. davet edilyor ve hepsi ne yapilmali konusunda katkida bulunuyor http://www.ozgurlukicin.com/haber/linuxcon-2011-konferansi-basladi/ hatta sunu da eklemek istiyorum linus torvalds linuxun yapimcisi ama linux kernelinin sadece %2'sini yazmis. geri kalan %98 open source dunyasindan insanlara ait. insanlar yillarca karsiliksiz para almadan yaptilar, o kadar kafa yordular, paylastilar, herkese sundular, emeklerini herseyiyle acik olarak sundular iste boyle guzel birsey, iste boyle birseeey http://www.youtube.com/watch?v=cnIGAdrDJuU torvalds'in helsinki universitesindeki eski home pagei de surada, cok severim ben cok guzel yazmis, ozellikle feel free to ignore you kismi :) http://web.archive.org/web/20110608071244/http://www.cs.helsinki.fi/u/torvalds/ niye verdin simdi bunu diye dusunmeyin verdim cunku linux'a ilgisi olanlarin gormesi gereken guzel bir sayfa oldugunu dusunuyorum
senko Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 cs dunyasinda en irite oldugum adam su linus sanirsam, hatta tek irite oldugum adam. bi tanenbaum degil
barnacle Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 ahah adam linuxa inanmış çok seviyor.
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 senko said: cs dunyasinda en irite oldugum adam su linus sanirsam, hatta tek irite oldugum adam. bi tanenbaum degil niye la? mis gibi adam kitap yazmadi diye mi sevmiyon :) barnacle said: ahah adam linuxa inanmış çok seviyor. you don't?
Deacon Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 xetraynex said: yoo cana var gibi user friendly. super user icin degil ama normal user icin oyle. super user olup konsolda kod calistirmayi ogrenmeye usengecler icin user friendly degil tabi. super user olup konsolu kullanmayi ogrenenler icin de user friendly. nero mero acmadan tek satir kodla cd dvd yazdiriyon arkadas. normal bir userin yapabilecegi hersey cok rahatca bulunabilecek sekilde. en basitindan yukleyince icinde openoffice veya libreoffice ile geliyor. aldin isletim sistemini office bul yukle nasil yuklicem bende word dosyalari calismiyor bu docx uzantili acamadim olaylari hic olmadi olmuyor da. user friendly iste. degil diyorsaniz friendly olmayan sizsizinizdir. Okudugunu anlayamiyorsun bence ya. xetraynex said: haha hakkaten cok zor anliyorsunuz :-) smart olayin bir mantigi da "ben kendimi niye tekelci bir sirketin eline hapsediyim? bana cok daha fazlasini sunan bir isletim sistemi varken" diyedir belki ne dersin :-) cok sert girmissin ama, aptal maptal... neyse sen bence windows kullan seni azad ettim, not smart enough :-) Yok yok cidden anlayamiyorsun. Senin verdigin yazidaki cumleyi turkceye cevirip alintiladim da sanki ben soylemisim gibi cevap vermissin. Verdigin linki bi okusaydin once be. Birak okudugunu anlamayi, daha ne dediginin bile farkinda degilsin o yuzden tartismiyorum senle. gl hf
Deacon Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Hayir ben de linux'u cok seven ve kullanan bir adamim da senin gibilerin tavirlari yuzunden antipati olusuyor. Verdigin linkteki adami da ayar manyagi yapmislar zaten. Linux kullanabilecek kadar zeki miymis insanlar. Fanboy gibi etrafa saldirmak yerine mantikli argumanlar sunun.
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 2. mesajina hitaben ne guzel tartismiyon benle bir de ayar manyagi yapmislar veya yapmamislar, hakli veya haksiz, olay burada tartisilabilmesi. kim oldugu belirsiz ama bilgisi olan birisi bill gates'i (veya steve ballmeri) ayar manyagi yapabiliyor mu? yapamamasi iyi mi kotu mu? ne kadar algisi kapali bir insansin arkadasim ya.
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Konuyu açan Genel Yönetici Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Yıllarca Linux kullandım ben de, ama masaüstünde Windows'un artık üstün olduğunu kabul ediyorum. Kullandığım bir sürü şey DRM'li, ve hiç birini Linux üzerinde kullanamam. Audible, Netflix, e-booklar ... hiç biri Linux ile çalışmıyor. Bazılarına Wine ile ya da sanal bir makineye XP kurarak ulaşabiliyorsun ama stable olmuyor. Yeni oyunların çoğu Wine ile düzgün çalışmıyor ayrıca. Eski oyunlar genelde çalışırdı ve tüm ihtiyacımı karşılardı Wine. Ayrıca EVR gibi, DXVA gibi video izlerken kullandığım teknolojiler Linux'un Xv'sinin yanında çok, çok daha başarılı artık. XvMC gibi nispeten yeni forkları da yaramıyor yani. Linux hâlâ işletim sistemi kullanımı konusunda çok üstün, özellikle benim gibi Arch kullanırsanız Ubuntu gibi dağıtımları es geçip ama bilgisayar kullanımı giderek uzaklaşıyor işletim sistemi kullanımına dayalı olmaktan ve neredeyse her şey dış teknolojilere ve cloud'a bağlanmaya başlıyor. Eskiden en koyu savunucularından biriydim ama artık masaüstünde Linux kullanmanın savunulacak bir yani kaldığına inanmıyorum. Kendini dünyadan kopararak yapabilirsin bunu ancak; ya da dizi, film, kitap, her şeyi korsan kullanarak ve oyun oynamayarak. Bunun da savunulacak bir yani yok tabii.
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 ben de yillarca windowsda kullandim linux da ve artik linuxun agir bastigina inaniyorum. cloud'a gecen dunya demek senin bilgisayarinda yine en azindan bir browsera sahip olman demek bu da isletim sistemi demek. isletim sistemi diyince akliniza hep monitor klavye mouse gelmesin. iphonedaki de isletim sistemi androiddeki de windowstaki de. isletim sistemi calistirabildigi seylerle populer olmaz isletim sistemi flexibility scalability efficiency ve security ile populer olur. dunya clouda geciyorsa windows kullanimi azalacak demektir. windows kendi uzerinde calisan programlar sayesinde ayakta duruyor. sen saydiklarini linuxa yapabilecegin zaman, itunes linuxta calisacagi zaman, oyunlar linuxa calistigi zaman windows zaten direk cope gider. ayrica clouda gecmek portability demek. windows'un portability ile uzaktan yakindan alakasi da yok. anca zortability. ayrica linux kullanarak kendini dunyadan koparabilirsin demissin, asil windows kullanarak kendini tekelci bir dunyanin 4 duvari arasina hapsedebilirsin. adi uzerinde ozgur yazilim, nereye soyutluyon kendini? soyutlasaydin slogani freedom as in speech olmazdi. siz windows kullanmaya devam ettikce "linuxta o bu calismiyor" olaylari devam edecek. ne zaman linuxun kitlesi daha cok buyudu daha cok seyler artik linux uzerinde calismaya baslayacak.
HighSelf Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 linux'u savunmak çok saçma ki. o zaman kendi işletim sisteminizi yapın ve kullanmadığınız kernel özelliklerini kapatın. ubuntu GUI yükleyin, kendi modüllerinizi yazın. çıldırın arkadaşım! ben diyorum ki heyecana yer yok, windows ÇOĞUNLUK için gayet uygun, çünkü çoğunluk bisürü konuda yetersiz
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Konuyu açan Genel Yönetici Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 DRM Linux üzerinde çalışmaz, Linux'un açık kaynak yapısı yüzünden çalışmaz. Bunun öylesi, böylesi yok. O Linux'u güçlendireceğini söylediğin cloud ise DRM üzerine kurulu. Kendini kısıtlarsında, evet. İnternetten HD dizi ya da film izleyemezsin. Aldığın elektronik kitapları okuyamazsın. Sesli kitapları çalıştıramazsın. Eee? Kısıtlamıyorsun da ne yapıyorsun kendini? Korsan kullanmaya zorlar olduğu anda Linux beni masaüstümden kaldırdım.
Sam Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 xetraynex said: siz windows kullanmaya devam ettikce "linuxta o bu calismiyor" olaylari devam edecek. ne zaman linuxun kitlesi daha cok buyudu daha cok seyler artik linux uzerinde calismaya baslayacak. önce linux'ta "o bu çalışacak", sonra linux ciddi alternatif olacak. hayır duası için mi os yükleyeyim?
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 GERGE said: DRM Linux üzerinde çalışmaz, Linux'un açık kaynak yapısı yüzünden çalışmaz. Bunun öylesi, böylesi yok. O Linux'u güçlendireceğini söylediğin cloud ise DRM üzerine kurulu. Kendini kısıtlarsında, evet. İnternetten HD dizi ya da film izleyemezsin. Aldığın elektronik kitapları okuyamazsın. Sesli kitapları çalıştıramazsın. Eee? Kısıtlamıyorsun da ne yapıyorsun kendini? Korsan kullanmaya zorlar olduğu anda Linux beni masaüstümden kaldırdım. inanmiyorum gerge senden beklemezdim. linux open source diye uzerinde calisacak programlar da open source olacak diye mi biliyorsun sen?
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Sam said: xetraynex said: siz windows kullanmaya devam ettikce "linuxta o bu calismiyor" olaylari devam edecek. ne zaman linuxun kitlesi daha cok buyudu daha cok seyler artik linux uzerinde calismaya baslayacak. önce linux'ta "o bu çalışacak", sonra linux ciddi alternatif olacak. hayır duası için mi os yükleyeyim? 2-3 programa zorunlu olan insanlar kullanamiyor zaten linuxu, onun nedeni de linuxun az end-user kitlesi yuzunden sirketlerin linux icin urun cikarmamasi. ama internet yazi yazmak chat okuma vs. icin bilgisayar kullanan insanlarin hepsi gecebilir. insanlar gectikce linux kitlesi buyudugu icin linuxa olan yazilimlar da artacak. anlatabildim mi? cocuk gibi "banane calissin once calissin sonra gececem ben calismadan gecmem" demenin anlami yok, bir programa bagliysan linuxta calismiyorsa gecme, veya o programi windowsta yine kullan dual boot ile, veya sanal makina ile kullan linuxta.
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 HighSelf said: linux'u savunmak çok saçma ki. o zaman kendi işletim sisteminizi yapın ve kullanmadığınız kernel özelliklerini kapatın. ubuntu GUI yükleyin, kendi modüllerinizi yazın. çıldırın arkadaşım! ben diyorum ki heyecana yer yok, windows ÇOĞUNLUK için gayet uygun, çünkü çoğunluk bisürü konuda yetersiz ne alakasi var? ubuntu yuklemesi windows yuklemesinden daha kolay. linux kullaninca dunyayi bastan kesfetmis olmuyorsun. yetersiz insanlar icin windowstan daha kolay kullanmayi ubuntu. yetersiz insanlar genelde program yuklemeyi bile bilmez ama ubuntu software center ile o kadar kolaylasti ki bu olay. ulan windowstaki user klasorundeki documents pictures musics linuxtaki user home yapisindan calinma be. yetersiz diyorsun daha hala xp kullanan insanlar resimlerini belgelerimde sakliyor sonra aradiklarini hicbirseylerini bulamiyorlar. bence buradaki yetersizlik bilgi ve kullanabilme olarak degil, yenilege yetersizlik.
Tesbih Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 linux hiç user friendly değil normal bir kullanıcı için
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Tesbih said: linux hiç user friendly değil normal bir kullanıcı için nesi degil? gnome mu? kde mi? unity'yi denedin mi? lxde'yi denedin mi? ayip be. bilip bilmeden gelip mesajlar atmayin bari.
Tesbih Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 fanboyluk yapma kardeş, dual boot olarak arch kullanıyorum gnome ile. Sıradan bir kullanıcının önüne ubuntu cdsini koy bi de bilgisayar koy 10 kişiden 3 tanesi ya başarır ya başaramaz yüklemeyi
Sam Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 xetraynex said: 2-3 programa zorunlu olan insanlar kullanamiyor zaten linuxu, onun nedeni de linuxun az end-user kitlesi yuzunden sirketlerin linux icin urun cikarmamasi. ama internet yazi yazmak chat okuma vs. icin bilgisayar kullanan insanlarin hepsi gecebilir. insanlar gectikce linux kitlesi buyudugu icin linuxa olan yazilimlar da artacak. anlatabildim mi? cocuk gibi "banane calissin once calissin sonra gececem ben calismadan gecmem" demenin anlami yok, bir programa bagliysan linuxta calismiyorsa gecme, veya o programi windowsta yine kullan dual boot ile, veya sanal makina ile kullan linuxta. linux kendi uyumluluğunu geliştirmediği sürece o insanlar geçmeyecek, bu kadar basit. 'çocuk gibi' windows kullanmaya devam edeceğim, köktenlinux'cular da tepinsin dursun windows paralı olduğu halde neden kat kat daha popüler diye düşünsünler.
Tesbih Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Kaldı ki mac'i bile sıradan bir kullanıcı zor kullanır. Google kullanmayı bilenler ve uğraşmayı sevenler için heralde unix bazlılar
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Tesbih said: fanboyluk yapma kardeş, dual boot olarak arch kullanıyorum gnome ile. Sıradan bir kullanıcının önüne ubuntu cdsini koy bi de bilgisayar koy 10 kişiden 3 tanesi ya başarır ya başaramaz yüklemeyi cd'yi gec, arayuzlerden bahsediyoruz kullanicinin kullandigi, gnome, kde, lxde, unity vs. hangisi zor allah askina? unity'i kullanmasi windowsu kullanmasindan kat kat daha kolay. kde zor olabilir, gnome cok temiz ve herseyi yerli yerinde olan bir arayuz o da cok kolay, gnome 3'u tam olarak deneyemedim daha. Sam said: xetraynex said: 2-3 programa zorunlu olan insanlar kullanamiyor zaten linuxu, onun nedeni de linuxun az end-user kitlesi yuzunden sirketlerin linux icin urun cikarmamasi. ama internet yazi yazmak chat okuma vs. icin bilgisayar kullanan insanlarin hepsi gecebilir. insanlar gectikce linux kitlesi buyudugu icin linuxa olan yazilimlar da artacak. anlatabildim mi? cocuk gibi "banane calissin once calissin sonra gececem ben calismadan gecmem" demenin anlami yok, bir programa bagliysan linuxta calismiyorsa gecme, veya o programi windowsta yine kullan dual boot ile, veya sanal makina ile kullan linuxta. linux kendi uyumluluğunu geliştirmediği sürece o insanlar geçmeyecek, bu kadar basit. 'çocuk gibi' windows kullanmaya devam edeceğim, köktenlinux'cular da tepinsin dursun windows paralı olduğu halde neden kat kat daha popüler diye düşünsünler. linuxun kendi uyumlulugu kendi standartlari var zaten? Tesbih said: Kaldı ki mac'i bile sıradan bir kullanıcı zor kullanır. Google kullanmayı bilenler ve uğraşmayı sevenler için heralde unix bazlılar dimi, niye zor geliyor acaba mac? veya baska bir isletim sistemi? cocukluktan beri windowsla buyudugumuz icin mi. 30 yas ustunun interneti mavi e olarak algilamasindan dolayi mi acaba. millet alismis tabi zor geliyor diyor. sanki windowsu cok kolay ogrendiniz dimi?
Tesbih Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 İnternette 2 paragraftan oluşan yazılara bile tl;dr çekiyoruz linux'e böyle davranılması çok normal. Ama ben seviyorum işte uğraşmayı, sadece bu sebeple arch yükleyip konsoldan hallede hallede ilerledim. İnsanlara zorunlu olarak önüne koymadıktan sonra kimse linux'e heveslenmez bence. Ha eğer ki korsan os kullanımı bu kadar olmasaydı gene linux'e bir şans verilirdi
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Konuyu açan Genel Yönetici Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Linux'de DRM desteği için bir sürü şeyin baştan aşağı tekrar yazılması lazım, yasal sorunlar da var. O kadar kolay değil. Sam'in dediği gibi, önce yapsınlar, koşa koşa geri dönerim zaten. GLP sorun en başta, şöyle bir maddesi var: When you convey a covered work, you waive any legal power to forbid circumvention of technological measures to the extent such circumvention is effected by exercising rights under this License with respect to the covered work, and you disclaim any intention to limit operation or modification of the work as a means of enforcing, against the work’s users, your or third parties’ legal rights to forbid circumvention of technological measures. Dediğim sorunun geçilmesi ve DRM'nin viable olması için Linux altında çok fazla şey değişmeli, Linux'un gelişmesiyle olacak şey değil yani. Şöyle bir şey var ayrıca: A patent license is "discriminatory" if it does not include within the scope of its coverage, prohibits the exercise of, or is conditioned on the non-exercise of one or more of the rights that are specifically granted under this License. You may not convey a covered work if you are a party to an arrangement with a third party that is in the business of distributing software, under which you make payment to the third party based on the extent of your activity of conveying the work, and under which the third party grants, to any of the parties who would receive the covered work from you, a discriminatory patent license (a) in connection with copies of the covered work conveyed by you (or copies made from those copies), or (b) primarily for and in connection with specific products or compilations that contain the covered work, unless you entered into that arrangement, or that patent license was granted, prior to 28 March 2007. Hiçbir şey dediğin kadar kolay ya da ütopik değil, olamaz da. Linux'un belki de %80'inin bu lisansı kullandığını düşününce hele... Giderek küreselleşen, ulusarası firmaların güçlerini sürekli artışıyla anarko-kapitalist bir yapı alan dünyada gerçek kabullenmeyip hayaller kurmak gibi geliyor ama Linux masaüstünde en iyi olacak demek. Windows'un DRM ile birlikte tüm öteki şeylerin geldiği yer de kötü değil bence. Film firması mesela lisansını korumak zorunda ki filmde emeği geçen herkes emeklerinin karşılığını alabilsin, bunun yolu DRM'den geçiyor çünkü insanları zahmetsiz sunmak gerekli DRM. Ama Linux ve GLP hem yasal olarak hem de şu anki kodlar açısından buna engel oluyor. Kökten bir değişim gerek Linux'de. Masaüstü Linux'ler Android'i örnek almalı bence. Android de Linux ama DRM dahil Windows Mobile'ın ve iOS'un sunduğu herşeyi sunabiliyor. Ne zaman masaüstü için de Android vizyonunda bir şey çıkar (GLP de kullanmıyor Android kernel dışında), o zaman Linux masaüstü gelişmeye devam eder. O zamana kadar ben yokum ama. Yani bu topluluğun içinde Linux için en fazla emek harcayan benimdir (yazılımcı olarak demiyor, forum içinde, anlamışsınızdır zaten) fakat şimdi ben bile böyle diyorsam durup bir düşünmelisin yani ne değişti de GERGE böyle demeye başladı diye. Linux 3 yıl önceki güncelliğini ve kullanılabilirliğini yitirdi, bu değişen. Windows'umun DRM desteğini kullanarak yasal bir şekilde Wilfred izlemeye gidiyorum şimdi. Linux'de olsam gidemezdim mesela.
Öne çıkan mesajlar