Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 alsancak ve ezan olayı ciddi mi geyik mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 bizde meraktayız. ben tüm başlığın geyik olması için dua ediyorum şuan. genç patiler tedirgin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 fizban said: Suark said: Allah yok diyen birini öldürünce hafifletici sebep sayılıyor mu? Bu arada fizban, ezan'da allah var denmiyor.allahuekber diye baslamıyor mu ezan ? allah birdir demiyor mu ? bir olan sey vardır. bilgin olsun. hani 1 > 0, o acıdan. bak şimdi benim dediğim noktaya geliyorsun. allah yok diyen birini öldürünce hafifletici sebep sayılmıyor; evet. çünkü allah yok demek provokasyon değil. Kanunen değil, ama gerçekten gerçekte öyle olmadığına inanıyor musun fizban? nileppezdel said: Allah büyüktür deniyor? Bence allah yok, yani büyük de değil. Allah var demekten pek farkı yok Allah var demekle onun arasında fark var ama. Neyse biz anlaşamıcaz, kelime oyunları vs giriyor işin içine. Ve benim evden çıkmam gerekiyor. Allah Yoktur demenin T.C de çok masum bir sözcük olduğuna inanıyorsanız birşey diyemem artık. Kaldı ki, o karikatür tamamen dalga geçmek için çizilmiş. Allah Yoktur bile yazmasa ofansif o karikatür. Bir lafı ediyorken, kimlik dışarı vuruyorken, başkasının gözüne sokmak zorunda değilsiniz. Laf var, laf var. Ses tonu bile farkeder konuşurken ya hu. Öte yandan, toplumun normlarına aykırı davranırsan, ve bunu milletin gözünün içine sokarsan bu tepki alır. Allah yok demen, demeleri beni germez. Ama insanları gerebilir, sen kendini ifade ettiğini düşünürsün ama farkında olmadan başkasına hakaret etmiş olabilirsin. İnsanların değer yargıları değişir, farklılaşır zaten bu yüzden arkadaş grubu diye bir şey oluşur. Karikatürle alakalı, Yaptırım yapmak yersiz, gereksiz. Ama adamın bu hareketi provakatif,böyle düşünmemiş olabilir ki zaten adamın tarzı böyle. Anlaşamadık, burada anlaşamamış olsakta, gerçek hayatınızda insanlarla konuşurken tonlamaya, neyi nasıl dediğinize özen gösterirseniz kendinizi daha iyi ifade edersiniz. Buda bonus. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Alsancak olayı ciddi bu arada. K. Şehirlerinde ki camii yani. ( ben üniye gitmeden önce öyleydi yani, tahminen hala öyledir ). Gider belediyenizi ikna ederseniz, çoğunluğu toplarsanız, herşeyi yaptırabilirsiniz ki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 tamam suark, sana herşey serbest. allah var da demiyor ezanda. peygamber var falan da demiyor, bahsediyor ama; var yok diye net birşey söylemiyor yani. öyle işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 agnostik ezan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 fizban said: tamam suark, sana herşey serbest. allah var da demiyor ezanda. peygamber var falan da demiyor, bahsediyor ama; var yok diye net birşey söylemiyor yani. öyle işte. :/ Ezanda, inananlar için bir şeyler söyleniyor. Allah var allah var, yanacaksınız denmiyor ki. allah büyüktür ve yapacak başka tanrı yoktur deniyor işte. Hinduysan alınabilirsin bak buna, senin için gayet ofansif olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 karikatürün hicvettiği arapça yazıyı sureyi camiye giden ortalama vatandaşın anlamayışı. lambalar da bonus. karikatür kalitesiz olabilir, art niyetli de olabilir ama adı üzerinde zaten. hiciv. bunu kilise kundaklama tehdidiyle aynı kefeye koymak saçmalık. bazılarının gösterdiği asalım keselim tepkisi de yersiz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 aslinda patide bi yoklama yapalim, dine inanalar vs inanmiyanalr diye dine inananlar azinlik cikarsa isallah masallah demek, kandil kutlamak veya allah var demek yasaklansin, gunde 5 vakitte allah yok, din yalan diyebanner cakalim yukariya tuttum bu fikri nede olsa burasi turkiye burda cogunlugun borusu oter cemevleri ibadethane degil, ibadet camide yapilir denen diyanet isleri varken burdaki tepkilere sasirmak gereksiz, imam osurunca cemaat siciyor iste ki cogunluk sunni diye alevilerede ayni SUSUN OTURUN, SUNNI DEGERLERE SAYGILI OLUN GIZLI GIZLI TOPLUMU TAHRIK ETMEDEN YAPIN IBADETINIZI, GIZLI KAPAKLI YASYAIN INANCINIZI diyen zihniyetin eserleri ile tartismak vakit kaybindan ote bisi degil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
olitere Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 senin fikir tutmadı kitlediler anında anketi edit: silmişler de. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Overseer Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 incomiiiing Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Helcaraxe Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 pilan yapmayin pilan tutmaz karadenizde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Revangelis Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 wot geliyorum demez ve geldi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 abi alevlendirmeyin şu konuyu, allah muhafaza Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hamsilipilav Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Soris said: Katolik kilisesinin ne işi var Trabzonda? Soruya gel ya katolik insanlar olduğu için olabilir mi? Bi sürü öküz bi şehire toplanmış diye o öküzlerin yaptığı şeyler "ama onlarda bizim öküzville şehirimizde yapmasınlar kardeşimmm" diye meşrulaştırılamaz. not: trabzonluyum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 18. sayfadan sonra daha okumadan cevap yazayım dedim. Çok birikti quote'lar çünkü. Öncelikle din tartışması bu iş bir son buluncaya kadar devam edecek. Bu tartışma yüzyıllar evvelde oluyordu, şimdide oluyor. O zamanlar "tanrı yok" diyen öldürülüyordu, tehdit ediliyordu, cezalar yiyordu... Oh wai! şimdi olmuyor mu bunlar sanki?! Oluyor ama azaldı. Çünkü insanoğlu "medenileşme" yolunda ilerledi. Düşünce özgürlüğü denilen birşey geldi 20. yüzyılın ortalarına doğru. Artık tartışmalarda bir taraf diğerine şiddet kullanmamayı öğrenmeye başladı, kendi argümanını kendi zekası ve bilgisiyle savunması gerektiğini biliyor azda olsa. Bilmese dahi onu yasalar koruyor. Yani en azından medeniyet seviyesi yüksek lokasyonlarda oluyor bu. Şiddet unsuru dinin içinde var, söylem olarak var, ayet olarak var, düşünce olarak var ve Eylem olarakta var. Amerikanın bir ucundan diğer ucuna sırf genetik mühendisinin yaptığının dine aykırı olduğunu "iddia" edip öldüren adam, önceki sayfalarda köpeğin dine uygunsuz olduğunu iddia eden müslüman, haç var diye molotof atan, karşı dinden diye gidip patlatan, başka düşünceye sahip diye boğan, gırtlak kesen insanların hepsi bir dine inanıyor. Ama bir ateist'in ateistlik için böyle bir şiddet uyguladığını görmedim. Hala forumda sırf inanmayan biri fikirlerini söyledi diye "şiddet uyguladı" diyen var ya! Allah yok sözü hiçbir şekilde "hakaret" veya "küfür" içermiyor. Buna hakaret diyen var bu forumda. Biri uçtu zaten. Küfür olmadığının aksini iddia edemezsiniz. Etmeniz taktirde "Allah var" demeniz bana hakarettir. Aket-Atum said: Napolyonn said: dinle dalga geçenler sadece patide dalga geçiyolar ki bakma sen maymunluk yapıyolar ciddiye alıp şurda sinirini bozduğuna değmez gülüp geçeceksin. ben ateistlere bi şey demiyorum onlara saygım var en azından bi görüşleri var ama bu din ile dalga geçen tayfa tam şebelek. 2 kere takside muhabbet ederken inanmıyorum dedim. Biri baya üzüldü diğeri de hafif sinirlendi. Sinirlenen bana Kaptan Cousteau bile müslüman oldu sen neyin peşindesin dedi bende ona müslüamn adamın cenazesi notre-dame katedralinden mi kalkar abi yapma etme dedim. Üzüldü ve sessizce yola devam etti. Üzülerek başlayan ise bana cehennemde yanmamak için ilmihlal alıp okumamı, yanmamı istemeyeceğini söylemeden önce daha ilginç bir kişilikti. Ben ona inanmıyorum diyene kadar bana bol bol "sizin yaşınızdaki karılarda yanıyo haa" temalı laflar ediyordu. Kısacası inanıyorsanız inanın , başkasına karışmayın. Küfür ederse etsin, dalga geçerse geçsin sen inanıyorsan sana ne ondan. Bu kafayla giderseniz beyin yetmezliğinden öleceksiniz diye korkuyorum. Napolyonn'un bu mesajına cevap vererek başlayacaktım ama Aket-Atum cevabı vermiş zaten. Benzer olayları bende yaşadım çünkü. Ben sırf patide değil, çevrede de fikirlerimi açıkça belli ederim, konuşurum ve söylerim. Ve bugüne kadar 100 kişiye dediysem heralde 2 kişiden falan mantıklı bir tepki aldım. Uzaktan bir kuzenimsi biri vardı, 2. konuşmamızda inanmadığımı söylemiştim, adam sonra yüzüme bakmadı HAHAH. Askerde de çok konuştum. Agresif değil tabi, tamamen açıklayıcı ve nedenleriyle konuşuyordum. Durup duruken kuran-ı kerim getirenler, "yanacaksın cehennemde hocaaa, doğru yola gel" diyenlere kadar bir sürü tepkiyle karşılaştım. Altını çizerek söylüyorum, aralarında adam öldürüp ertesi gün tövbe ederse affedileceğine inanan insanlar vardı. Bu şaka değil. Buna "dinen" inanıyordu. Çünkü 1.) yaptığı eylemi "din adına" yapacağına inanıyordu, 2.) Allah affedicidir diyordu. Yani bu adama "şiddete yatkınsın" desen dahi onun için şiddete girmiyor bu eylem. Binlerce kişiyle saatlerce konuşmuşluğum tartışmışlığım vardır konuyu. Yani sırf "forum delikanlısı" değiliz. Suark said: Yok abi basmıyor sizin kafa. Allah yok demek, müslüman bir toplum içerisinde bulunan insanlara saldırıdır. Ama gider ateist cumhuriyetinde bunu dersen, saldırı olmaz. Benim bildiğim Türkiye Cumhuriyeti islam cumhuriyeti değil, Laik bir cumhuriyet. Her dine, her inanca eşit uzaklıkta durması ŞART, gerekirde demiyorum. Suark said: Sana göre iğrençlik, bana göre kendini savunma.Ateistler %90 olsalardı emin ol müslümanlar kadar rage olurlardı, onlarda insan sonuçta. Ayrıca ateizm bir inanç değil ya hu ( en azından bunu savunuodu patidekiler ). Ateist'ler çoğunlukta olsaydı rage olmazlardı. Önemsemezlerdi bile diğer söylenenleri. Çünkü ateism uğraşmaz inançlarla, inançlar onlarla uğraşırlarsa cevap verirler. ama "cevap verirler" diyorum, "saldırırlar" yada "molotof atarlar" demiyorum. Cuce said: yahu nasıl saldırıdır be, utanın yahu. hergün camilerden avaz avaz ezan okunmuyomu, allah vardır ghelip tapı diye, musliman olmıyan ehrkeze saldırımı bu şimdi? saldırıysa yüzlerce yıllık zülmün hesabını verin Doğru söze ne hacet. O mantığa bu mantık. nileppezdel said: Hala herkes eşit olsa vs. diyorsun. Kanunen eşitlik var bir kere, ayrıca tabii ki olması gerektiğini düşündüğümüzü tartışacağız. Yoska şu anda insanların bunu hakaret olarak algıladığının zaten farkındayız, hayır algılamıyorlar diyen yok ki Hayır, işin acıklı tarafı, adamlar "keşke eşitlik olsa, ama yok" diyor. Kendileri bu düzeni seviyor. Zaten benzer mesajları siyaset konularında savundukları konularda görüyoruz. Tek taraflı, kendine demokrası, kendine özgürlük. "Eşit olsak keşke ama hayır değiliz o yüzden sus, hakaret etme." Suark said: Örnek verelim hemen; bir kadın grubuyla beraberken, karı dersen onlar tarafından hakaret olarak algılanabilir. bu yüzden demeyi tercih etmezsin Bunada cevap verildi zaten ama bende vereyim: Hiç alakası yok Allah yok demekle Karı demenin. Biri argo, biri fikir. Suark said: ofansif takılmanın, ne faydası var gayet smooth bir şekilde fikir belirtebilecekken. Smooth fikir bu devirde artık işe yaramıyor. Bakın bağıran, salya sümük söylem yapan insanlar bütün kredileri alıyor. Diğerleri beyefendiliğiyle kalıyor. Troll kazanıyor. Ateist'lerde ise söylemiyle öne çıkan isim Richard Dawkins oldu. Kitap yazdı, fikirlerini dile getirdi, espriler yaptı. Adamın konuşmaları hakaret olarak algılandı. Çoğu kişiye şimdi sorsan "adam agresif" derler ki yakından uzaktan alakası yok. Sadece "tanrı yok" dediği için agresif kabul edildi adam. Fakat agresif kabul edilmeside ünlenmesini ve "lider" statüsüne gelmesini sağladı. Sivri dili sayesinde çoğu kişinin düşüncelerini dile getirdi, uğraşmak istemeyenlerin sözcüsü oldu. İşin politikasını yapmadan savunamıyorsun bu ülkede artık fikirlerini, anında üzerine çullanıyorlar tıpkı akepe'nin politikası gibi. Trolle her yerden, artık cevap verecek sesler bile çıkamıyor. huun said: bir yetişkinin sosyal hayatta diğer insanlarla birlikteyken savunduğu, evet savunduğu, bir alanı vardır. bu hem vücudunun etrafındaki fiziksel bir alanı hem de fikirleri ile kapsadığı görünmez bir alanı ifade eder. bazılarımız bu alanın farkındadır, bazılarımız değildir. hiç tanımadığın birisine yeterli boşluk olan bir yerde yarım metreden fazla yaklaşırsan; bu, sen farkında olsan da olmasan da saldırgan bir tutumdur. karşındakinin vücut ısısı ve kalp atış hızı artar. ilginçtir karşındaki insanın bilinçli takındığı bir tavır değildir bu da. İşte olay senin aktardığın gibi ilkelleşmesin diye modern ilkeler, yasalar, kurallar var. Sen bir insan allah yok dedi diye düşman olarak nitelendirip "saldırı" statüsüne geçersen problem sendedir. Oral şekilde savunmanı yapman gerek. Yukarda da yazdım, argümanını zekanla, bilginle destekleyeceksin. Yapamıyorsan adamla bir araya gelmeyeceksin, uzak duracaksın. nileppezdel said: Ya iyi de kime göre dine saygısızlık işte. Bunlara sorsan herkes saygısızlık. Aynı mantıkla ateistler yaklaşsa, okunan her ezan ateistlerin inancına saygısızlık oluyor Kendilerine göre çizgiler çizip, onlara göre "bu bana hakaret" diyorlar. O zaman herkes kendine göre bir sınır çizsin. Bana görede din demek insan zekasına hakaret o zaman. Ne yapıcaz? Sam said: fikir özgürlüğü ile kamu düzenini bozmak arasında ince bir çizgi var Şu korkunç bir mesaj mesela. Kime göre kamu düzeni. Benim düzenimide siz bozuyorsunuz. Allah yok demekle kamu düzeni bozuluyormuş. Nasıl bir kamuysa o. Cuce said: Sam said: nileppezdel said: İnanç değil dünya görüşü diyelim, ne fark eder? "Allah yoktur, Kur'an denemedir" cümlesi dine saygısızlık değildir ki. Onlara göre kutsal, bana göre bundan ibaret. Bunun saygısız bir tarafı yok yani DÜNYALAAAAAAAAAAAAAAAR fark eder. dünya görüşü =/= inanç, e napıcaz, biri inanc diğeri dünya görüşü diye, birinin tanrı var demesine izin verirken, öbürünün tanrı yok demesine izin vermiycekmiyiz? Cuce critlemiş. nileppezdel said: Ya fikirleri var da ortada hakaret yok, direk saygısızlık yok bir şey yok. Adam havadan nem kapmış, bunu söylemeye çalışıyorum ben. Fransız kadınları süfermiş dediğinde "hoop benim karım fransız lan" diyen adam havadan nem kapmıştır, senin yaptığın bir saygısızlık yok. Toplum gerçekleri var evet, insanlar havadan nem kapıyorlar. Biz burada öyle bişey yok demiyoruz, onların yaptığı ayıp, bizim dediklerimizde ayıp olan bir şey yok diyoruz. Hala bu konuyu netleştiremedik sanırım :/ Fransız kızlar süfer diip bundan nem kapıyorsa bir fransız, sorun ondadır. Ordan argüman destekleyemezsiniz. Türk kızları çok güzel diyenler oluyor ingilizlerden, delirmem mi lazım? Burda da Ruslar güzel diyoruz. Tesla tanklarla bassınlar bizi. Son olarak yurt dışında müslüman karşıtı tepkilerin kaynaklarını orda ki kitleyi görmeyen bilemez diyorum. Burdan yorum yapmak kolay ama bu nefreti boşu boşuna kazanmıyorlar. O gördüğünüz "behead those who insult islam" pankartları ile londra'da yürüyenler ingiliz halkını korkutuyor ve haklılarda. Bu bu kilise bahçesine molotof atanlar gibi agresif ve şiddet dolu davranışlar sergiliyor, söylemlerde bulunuyorlar. En son adamlar ingiliz mahkemelerini hiçe sayıp şeriat mahkemeleri kurdular kendi aralarında. Bunu nasıl karşılasın ingilizler? Ben olsam hepsini sınırdışı ederdim. Fransızlar daha yumuşak davranmaya çalışıyor bunlara karşı. Ama bu adamlar yüzünden herkesin başı yanacak sonuçta. Avrupada ki nefret bunlardan kaynaklı, o yüzden engellemeye çalışıyorlar, o yüzden sinirliler. Ve bu korkuya rağmen oldukça "eşitçi" davranmaya çalışıyor hükümetler. Ama çok fazla sürmez. Sonra gelip ateistler agresif demeyin yani. Tam tersi bariz şekilde ortadayken. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Ohh wall of text. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Overseer Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 uyarmıştım ben Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 YA şu yazı için beklettin ya bizi, çok ayıp yani. hakettin. http://forum.paticik.com/thumbnails/675/e4d/302/723/f24/507/012/baa/3da/d9e/d8_450xNULL.gif Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ses Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Aluriel said: alsancak ve ezan olayı ciddi mi geyik mi? ciddi.söylendiği gibi belediyeye çevre sakinleri olarak dilekçe verirseniz sesi kestirme hakkınız var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Ohş okudum hepsini erhan, idolümsün :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 ne kadar allahsızrage açılmış pf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 yok abi istersen bunun gibi 20 yazı daha yaz, anneye anlatır gibi tane tane anlat. yine de bi işe yaramaz. çünkü karşında hiciv amaçlı saçma bi karikatürle yakma tehdidini eşit sayabilen bir kitle var. sonra islam hoş görü dini. bi ben göremedim o hoş görüyü nedense yirmi küsur senedir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Pasta Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Bu kafaya da hastayım. Adam gidiyor klise yakıyor kürtaj kliniği bombalıyor uçak düşürüyor 5 yaşında kızı kapatıp özgürlük nerde diye mal mal konuşuyor sonra biz rage olmuş oluyoruz tepki gösterince. Ateistler çok olsa da rage mage olmaz çünkü gösterilen tepki dine değil aptallığa ve cehalete. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aluriel Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2011 şöyle olsaydı böyle olurdu üzerinden varsayım yaparak kendini haklı görmek priceless zaten Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar