Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bodyworlds sergisi

Suark

Öne çıkan mesajlar

Blogda tam yazamadım, dava mava açar lavuklar diye.
Sıçayım hepsinin ağzına, oh rahatladım.

"Bodyworlds
Geçen gün bi arkadaşım dedi ki, ozi dedi; bedava biletim var gidelim bodyworlds sergisine. Ben de işte fazla boşum o gün, e hadi dedim gidelim.
Gitmez olaydım.
Sapık abi bu millet, o sergiyi oraya çıkarmayı düşünen adamdan, onu orda kalmasına izin veren adama kadar sapık.
Ben size anlatayım olayı,
Bazı hayırsever insanlar, cesetlerini tıppa bağışlamışlar. Alın vücudum sizin, organ nakli yapın bişiler yapın işte diye. En azından serginin girişinde yazan kısım bu, bunun yalan olma ihtimaline en son da değinicem.
Ama kardeşim, tamam adam kendini bağışlamış, doğmamış çocuğunu bağışlamış, hadi sen kadavra niyetine onu plastit denilen bi teknolojiyle incelenebilir hale getirmişsin eyvallah, ama bilader neden onu sergiliyorsun? Hayır sergileyince ne oluyor? Lise 3 biyoloji kitabında yazmayan herhangi bir şey yok orada, ee doktor olacak adam zaten okulunda görüyor bunları.
E o zaman amaç ne? amaç para kazanmak, vücudunu bağışlamış bir insanı kullanıp, yaşlı ve işi olmayan, parası ve yapcak daha önemli bişiyi olmayan insanları yolmak. Bu.

Ayrıca, cesedini bağışlamış insanlar ölüm sebeplerini ve isimlerini gizli tutmuşlar. Bu adamlar sergilenmesini isteseydi, isimlerini ifşa ettirirlerdi değil mi? bi gizlilik istemiş adamlar, sen kalkıp sergiye sunuyorsun. Ayıp.

İşin etik kısmını geçersek, biz bu adamların gerçekten bağışladıklarını ne biliyoruz? Bunun üzerinden para kazanmaya çalışan bir adam gayet tabi o insanları öldürmüş olabilir. Var mı kanıtı bunu yapmadığının? İçeride horoz zürafa ve at var bunların üzerine. Onlar da mı kağıda imza atıp ben ölünce beni sergileyin demişler? Hiç zannetmiyorum o hayvanların doğal yoldan öldüklerini. PETA falan gidip dönercilere racon keseceğine bu çok bilmiş yeto sergicilere racon kessin.

Hayatımda gördüğüm en rezil şeylerden biriydi bu sergi, mide bulantısı ve ahlaksızlık. Başka bir şey değil, ve bu meret neredeyse 1 senedir hatta belki daha fazla, orada.
Böyle sergiler, böyle insanlar yüzünden , insanlar sanatı rezil bir şeyler üretme geleneği zannetmeye başlayacak ona yanıyorum."
Sosyal ağlarda paylaş

Abi sen biraz fazla tepki vermissin olaylara. Bir de bagista bulunan insanlar organ nakli icin degil, direkt bu is icin bagislamislar kendilerini. Tam hatirlamiyorum yazanlari falan ama insanlarin daha fazla bilgiye sahip olmalarina ve anlamalarina yardimci olmak ile ilgili bir seyler vardi.

Diger yandan sergi cidden cok etkileyici. Bugune kadar surekli duydugunuz seyleri gormek ayri bir etki yaratiyor, sasip kaliyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi yedigin her hayvana soruyor musun bir sekilde "haci gonlun var mi, yiyeyim mi seni" diye ?

Hayvanat bahcesinde olmustur, kullanmislardir. Ama kendini ifade edebilecek kisilerin rizasi var.

Bir de bu kadar duygusal yaklasmani anlayabilmis degilim. O bedenleri kullaninca ruhlari hapsolmuyor, cennete gidemiyorlar gibi bir durum yok mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

kesmiyorlar,
öleni alıp sergiliyorlar

intihar eden balinalar var mesela. onları da alırlar, incelerler ve sonra sergilerler.

hayvan kısmı çok saçma, kalanı kurallar/yasalar içinde gerçekleştirilmiş şeyler ise kime ne?

sana göre etik gelmemesi sadece seni ilgilendirir, ancak genel ile paylaşılmaya değer bir düşünce olduğuna inanmak güç.

elbette paylaşma özgürlüğün var. orası ayrı bi konu
Sosyal ağlarda paylaş

ilginc varsayimlar yapmadan ve yararlarini yermeden once bodyworlds olusumu disinda enstitunun calismalarini , belgelerini ve izinlerini inceleseydin o paragraflara dahi gerek kalmazdi.
begenmek veya etik bulmamak kisisel bisey, tibbi faydalarini ve donorlerin amaclarini olmeden onceki rizalarini sorgulamak ayri bisey.
Sosyal ağlarda paylaş

national geographic channel'da bunun belgeseli vardı,insanlar isteyerek orda sergileneceklerini bilerek giriyorlar olaya,hatta daha ölmeden o belgeleri dolduran bi kadın çıkmıştı,öldükten sonra böyle bi oluşumun içinde olmak çok ilginç olucak falan demişti.Bence gayet değişik bir sergi,bizim ülkemize gelip bu kadar ilgi görmeside güzel.
Sosyal ağlarda paylaş

hımm annadım o zaman o konuda haksızım.
Hayvanların sahipleri rıza vermiştir diyelim,
adamlarda kendilerini sergiletmek istemişler diyelim ( ki ben böyle okuduğumu hatırlamıyorum ),
doğmamış bebekleri de anneleri izin vermiştir sanırım.

haksızım,
da niye böyle bir şey yapıldığını anlamış değilim. Tıp için değil bu, herhangi bir faydası da yok ( sergilemekten bahsediyorum ).

mesela şimdi ben organ bağışı falan düşünüyordum da, vazgeçer gibi oldum. Ulen ya sergilerlerse beni böle heba ederlerse die. Versinler sağa sola organları işe yararsın nan.
Ya da öğrenciler didiklesin falan.
Sosyal ağlarda paylaş

Sakin ol şampiyon soğuk su kendine gel hele yeğen.

Bir kere sergi muhteşem birşey henüz gitmedim ancak gitmek istiyorum keşke beleş biletlerini bana verseydin sende mutlu olurdun bende.Öncelikle bu tarz konular ilgini çekmiyorsa zaten gitmen yanlış.Oradaki bütün insanlar kendi izinleriyle imzaladıkları belgelerle bu işin başına geleceklerini bilerek çıkmışlar yola.Hayvanlar ise hiçbiri canlı canlı kesilip sergilenmiyor doğal sebeplerden hayvanat bahçesinde ölen hayvanlar kullanılıyor(Bakınız national geo hayvan otopsi belgeselleri).
Neye fayda adamların yaptığı sırf para demiştin bizim lise3 biyolojide gördüğümüz şeyler bunlar demişsin.Çok afedersinde 150*180 pixellik resim mi kanlı canlı insan mı?O zaman tıpta kadavra kalksın ne saçma söylediğin birşey.Resimlerden inceleriz amerikayı yeniden keşfetmeye ne gerek var canım.
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

blog tutmaya çalışırken bazen insan yazacak bişey bulamıyo sonra günlük hayattan şikayet edecek bişeyler bulayım diye kasayım bari diyor ve böyle saçma düşünceler üretebiliyor

sana da böyle bişiler olmuş bence

ahahahahah, di bile ortalığı sakinleştirmeye çalışmış yani düşün artık ne kadar yanlış bi yargı sdfkljsdf
Sosyal ağlarda paylaş

Resmen saçmaladığını düşünüyorum.

Ben tıp öğrencisi olmayan bir insan olarak vücudumla ilgili gerçekten çok fazla şey hakkında bilgi sahibi oldum sergide. Dizimdeki menisküste nasıl bir sorun olduğunu doktor açıklarken he diyip geçmiştim mecburen, orada açık bir şekilde menisküs dokusunu gördükten sonra kendi sağlık sorunumu idrak etmek gerçekten inanılmaz bir mutluluk verdi bana. Benzer bir durum el bileğim için de geçerli. Yaşadığım sorunun kaynağını gördüm resmen sergide.

Ve bilmiyorum sergiyi ne kadar dikkatli inceledin ama vidyo bölümünde gösterilen vidyoda anlatıldığına göre bu serginin kurucusu sırf bu işe adamış nerdeyse hayatını. Sırf sıradan insanlar da görsün, tanısın vücudunu diye. Sadece tıp öğrencileri ile sınırlı kalmasın demiş insan bedeninin sırları. Çok da güzel bir iş çıkarmış. Bu iş için 27 farklı polimer madde üretmiş. Bu buluşlarının öneminin farkında mısın?
Sosyal ağlarda paylaş

Morgdan kadavra falan çalmadığı sürece bence sakıncası yok. İyi bir amaca hizmet ettiği sürece, toprağa gideceğine işe yarasın mantığındayım. Kimsesizlerin, kadavraları hakkında karar verecek bir yakınları olmadığı için muhtemelen hastahane veya devletten izin almıştır.
Sosyal ağlarda paylaş

e yanı işte, bunu tartışcada "anam sığlığa bak" denirse carparım isnaların azına, bakarız icinde ne varmış.

abi adam ünlü olduktan sonra bsşladı ınsanlar vuduclarını bağışlamaya, ilk cıktığındaki bedenleri bı kısmı hala sergide. ne zaman öldüde bu bağışlıyanlar sergiey katıldılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Holy said:

Morgdan kadavra falan çalmadığı sürece bence sakıncası yok. İyi bir amaca hizmet ettiği sürece, toprağa gideceğine işe yarasın mantığındayım. Kimsesizlerin, kadavraları hakkında karar verecek bir yakınları olmadığı için muhtemelen hastahane veya devletten izin almıştır.

abi insan bişeye sahipse, bededine sahiptir, onu izni olmadan, nasıl böyle bişi yapılırki. kimsesiz diye "abi devlet izin verdi sergeleycez" diyemezsın.

ama toprak olucağına sergiliyelim nolcakki mı diyosunuz kimliği belli olmıyan insanlar icin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...