Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gitarda çalışma, ilerleme vs


Wispy

Öne çıkan mesajlar

Selam mısikişinas arkadaşlar

25 yaşındayım. 6 ay önce elektro gitarımı aldım, bir tane de hoca buldum, dünyanın en iyi hocası değil tabi ama ben de dünyanın en iyi öğrencisi dilim tabi neyse. Haftada 1 derse gidiyorum ama sanki ilerlemem biraz yavaş oluyor gibi. Günde yaklaşık 1 saat ayırmaya çalışıyorum ama sanırım sistematik çalışmadığımdan kaplumbağa hızında ilerliyorum. Bazen riff çalışıyorum, bazen akorlu şarkı, bazen egzersiz. Şimdi zayıf olduğum yerler

-16'lık notalarda 75 BPM in üzerine çıkamadım bir türlü
-2 haftadır deli gibi bare kasıyorum, ses çıkma konusunda problem yok ama akamıyorum bir tüürlü her barede 2sn parmakları yerleştirmem gerekiyor
-Zaman zaman hala vurmam gereken telin altına/üstüne vuruyorum bunca zamandan sonra

Bir de kulağa çok komik gelecek eminim, şarkıların ritimlerini unutuyorum, akorlu şarkılarda şarkıyı 100 kere çalmış olsam da o ilk başlangıcı hatırlayamıyorum. Eblek eblek bakıyorum. Duyduğum anda FML diyip başlıyorum çalmaya.

Büyük ihtimalle practice practice more practice diyeceksiniz, ama bir çalışma rutini lazım sanırım, her gün belirli bir miktar parmak egzersizi + akor + şarkı beraber mi yapsam, sıfırdan karmaşık bir şarkı mı kassam (bazı arkadaşlar bunu tavsiye etti). Hocaya söyleyince olacak olacak iyi gidiyorsun diyor da ben pek memnun değilim halimden özellikle geç başladığım için.

Neyse dediğim gibi bir çalışma rutini tavsiyesi bir de bu ritim hatırlama konusunda varsa tip&trick tavsiyeleriniz üşenmeyip yazarsanız sevinirim çok.

Tyvm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben once gitar hocasina gittiydim, adam sen bu isi becemressin diye gonderdiydi 2ay sonra fln beni ^^

sonra iste guitar pro'dan sevdigim sarkilari buldum onlari calmaya basladim, once basit sarkilardan basladim sonra zorlara dogru seklinde, sonra gerisi geldi zaten bir sekilde

cesaretimi toplayabilsem bende bi gitar hocasina gitmek istiyorum aslinda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben mesela hiç hocaya falan gitmedim. Gitmek istedim gerçi ama olmadığı için buralarda; yokluktan gidemedim.

Tablar ile başladım işe. Guitar Pro tabii çok yardımcı oldu. 2,5 yıl geçti ve ben şu an hala GP ile tab okuyarak çalmaya çalışıyorum. Gerçi bayağı gelişti kulağım çoğu şarkıyı çıkartabiliyorum artık ama yine de hala GP rulz. Tablar şu ana kadar beni hiç yarı yolda bırakmadı.

İlk zamanlarımda basit şarkılar çalmaya çalışıyordum ve becerince de "aha çalıyorum lan" havalarına giriyordum ve ekstra motivasyon oluyordu.

Black Sabbath - Iron Man, solosu hariç ilk öğrendiğim şarkıdır. Ve tabii Smoke on the Water var bir de... :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

- 16'lık notalarda 75 BPM in üzerine çıkamadım bir türlü.

şimdi egzersizden egzersize fark var yani ama ben sana direk bi metod söyleyeyim. "speed mechanics for lead guitar". alternate picking olsun hammer on-pull off olsun hatta sweep picking olsun, bu metodu çalışarak geliştirebilirsin. audiolarıyla birlikte indir, bulamazsan msj at. bu metodu çok abartmadan ve bir egzersizin üzerinde çok fazla durmadan çalış. çalamıyosan yavaş çal ama temiz çalarak ilerle her hızda. buna ek olarak al sana şahane egzersiz sitesi: http://www.guitarcardio.com/ seç beğen çal.

- 2 haftadır deli gibi bare kasıyorum, ses çıkma konusunda problem yok ama akamıyorum bir tüürlü her barede 2sn parmakları yerleştirmem gerekiyor.

akor olayı tamamen parmak hafızası, zamanla oturan bir şey. ve ben şunu farkettim, bir gün fazla abanarak değil de günlere bölerek ve farklı akorlar çalışarak daha iyi verim alıyosun. + sadece bare için geçerli değil bu, bir akordan diğerine geçerken birinci ve üçüncü parmaklarını kılavuz olarak kullan. orta parmak ile serçe parmağı sonra yerleştir. tabi zamanla aralarındaki fark kapanıyo direk basıyosun. ayrıca işaret parmağını güçlendirmek için bir şeyler yapabilirsin, hamur sıkma vs. ben gerek duymadım ama. akor için favori metodum da jody fisher'ın complete jazz guitar method'un birinci kitabı.

- Zaman zaman hala vurmam gereken telin altına/üstüne vuruyorum bunca zamandan sonra

sadece alternate picking yapma. mesela bir pozisyonda herhangi bir gam çalıyosun. mi telinde bir notaya bastın. penayı la teline daya. ama la telini titreştirme. böyle böyle sağ eline bakmadan bütün gamı çal. bu ne işe yarar, teller arasındaki mesafeyi falan tanırsın. sonra tel atlayarak çalınan egzersizler çal.

şarkı çal boşver bunları diyen arkadaşlara hiç kulak asma. ben ilk aylarda paso gamlara, armonik analize falan kastım. buna ek olarak dediğim metodları çalıştım. 6 ay sonunda 4-5 şarkı çalacağıma çalabilecek düzeyde olduğum bütün şarkıları bi bakışta çalmaya başladım.

edit: günde yaklaşık 1 saat ayırmaya çalışıyorumu yeni gördüm. mızıka çal abi 1 saat ne.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 ay önce 80'i geçemiyordum bende 1-2-3-4 şeklinde, sonra fark ettimki pickingim kuvvetli değil yani alternate yapıyorum hiç kaçırmıyorum hatta sıkıntı yok ama böle bi tuaflık var olmuyor tel atlıyamıyorum falan sadece picking için 1 ay uğraştım (özellikle tek tel egzersizleri çok güzel oluyor 15-0-0-0-14-0-0-0-12-0-0-0-11 falan). Uğraştım dediğimde günde 2-3 saat dizi izlerken falan gitar kucağımda tıngır tıngır çalıyodum. Picking tam oturduktan sonra baktım ki resmen akmaya başladı parmaklarımda pek sıkıntı yok şuan 120 de falan akıcı çalabiliyorum, ama işte bir gün bile boş geçmedi. Sıkıldım basit megadeth metallica riffleri falan çaldım, bare akorlara çalıştım sonra fark ediyosunki daha önce yapamadığın oha bune ya dediklerin gayet rahat yapabilir oluyosun. Ama zamanla işte.

bunu yazarkende kucağımda gitar var hala bişilerle uğraşıyorum, uğraşçak bişi bulamadığın zaman 1-2-3-4 akar :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Klasik gitar duruyo evde bi ara çok heves edip almıştım. Tabi gitarı aldığım arada geçiş oldu bi davula sardım felaket bi şekilde az çok onu çalabiliyorum da geçen gün bi deniyim ulan belki yapabilirim bişeyler falan açtım youtube'dan hızlı gitar dersi 1-2-3-4-5-6-7 e kadar geldim 7 de akorlara geçmeye başladı adam afalladım bi noluyoruz falan oldum. Hakkaten çok zor iş ya yani çalmayı acayip çok isterim de o gitara bakarak çalmalar, penanın alakasız tellere vurması böyle olunca mecburen sağ eline bakmak zorunda kalman falan. Bakalım bi gaz daha gelirse öğrenicem bu sefer.

Başlık sahibi arkadaşım! Alakasız oldu ama idare et işte : )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...