Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kaparo sözleşmesi

Joker

Öne çıkan mesajlar

Leadman said:

Kaporayı verdiğimize dair bir makbuz kesmişti bize emlakçı mesela. Sözleşme değildi.

Joker said:

abi arkadaş ev alıcak. adamla anlaştı morgıç ile alıcağı için kapora verip bankada morgıç'ın prosedur'unu başlatıcak. o sırada evi satmayacağına dair bi sözleşme gibi artık neyse adı. bişi imzalamak istiyor.

Ya zaten sözleşme dediğin, içinde para içeren herhangi bir kağıda yazılmış kağıt.
TC sınırları içerisinde imzaladığın " ben xxx lira kapora verdim kanka bu tarihte" her kağıt direk kapora sözleşmesidir.

2 kopyası olsun, bi sende bi onda. Tükenmez kalem olsun, imzalar olsun tarih ve para olsun yeter.
Sosyal ağlarda paylaş

kmisi kaporayı vermez kimisi kesinti yapar kimisi de direk hepsini verişr..

mesela A kişisi nin bir evi var ve B ile C evi almak isteyen alıcılardır. B kişisi kapora verir ve C kişisi olaydan çekilir fekat bir süre sonra B kişisi de anlaşmadan cayarsa A kişisinin "sen olmasaydın ben C ye satabilirdim" diyerek kaporayı vermeyebilir yada kir kesintisi gibi bir kısmını keser..

aslında kanunda kapora olarak verilen paranın tamamı kaporayı alan kişiye ait olur ki kaporanın mantığı budur.. kapora yakma vardır bir de

beyle..

tl; dr: anlaşma yaptığın kişiye bapğlı
Sosyal ağlarda paylaş

Joker said:

abi arkadaş ev alıcak. adamla anlaştı morgıç ile alıcağı için kapora verip bankada morgıç'ın prosedur'unu başlatıcak. o sırada evi satmayacağına dair bi sözleşme gibi artık neyse adı. bişi imzalamak istiyor.

Taşınmaz satım vaadi sözleşmesi olması lazım

Kaparo sözleşmesi diye bir şey yok, kaparo babacumun dediği dalga işte. Taraflar ek bir şey söylemediyse bu işin adeti gereği kaparo geri verilmez, olayı geri verilmemesi zaten.
Sözleşme serbestisi olduğundan normalde geri verilmemesi gereken kaparonun geri verilebileceğine dair tarafların anlaşmasında da bir engel yok tabi, ama normalde verilmez.

Sözleşme illa yazılı olarak yapılacak veya illa para borcu içerecek diye bir şey de yok, bağışlama, evlilik falan da sözleşme sonuçta ^^ bakkaldan sigara aldığınızda sözlü olarak satım sözleşmesi yapıyorsunuz gibi gibi gibi.
Bağışlama yazılı olur gerçi de birine bir şey verince sözlü oliyi.
Sosyal ağlarda paylaş

kapora diilmi lan bu dicektim denmiş.

ps: tdk.gov.tr den baktım da

kaparo ve kapora ikiside sözlüğe alınmış ilginç..

kapora İt. caparra
a. (kapo'ra) huk. Güvenmelik.
Güncel Türkçe Sözlük

kaparo
bk. güvenmelik
BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü 2004

ama sonra imla klavuzuna baktım şöle göstermiş:
http://www.tdkterim.gov.tr/yanlis/?kelime=kapora&kategori=yanlis_liste

kaparo X
kapora (tu)

demiş tdk.gov.tr

demekki doğrusu KAPORAYMIŞ HÜLEEAA