Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Blizzardın vay babeyin kemiğine dedirten mali raporu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Activision Blizzard, 30 Haziran ile sona eren 2010 mali ikinci çeyrek raporunu açıkladı.

Buna göre firma, net 967 milyon dolarlık gelirin sahibi oldu.

kaynak:
http://www.merlininkazani.com/Activision_Blizzard_para_sov_yapiyor-oyun_haber-36202p1.html
Mesaj tarihi:
Haber 8 ağustosun haberi ve bu rakam sadece 3 aylık rakamlar.

Bu adamlar 2009'da 4,28 milyar dolar kar duyurmuştu toplamda, 2010'un 3. yarı yılında 745 milyon dolar ve ilk 9 ayda toplam 3.02 milyar dolar duyurdular.

Tabi bunlar cata çıkmadan önceki rakamlar :D, 2010 yıl sonu 2009u geçecektir.
Mesaj tarihi:
Yok ciro değil. Ciro mesraflar çıkmadan önce elde edilen tüm satışlardan elde edilen para oluyor.

Diyelim blizzard 10 milyarlık satış yaptı toplamda bu ciro, ama bu sürede 6 milyarda masrafı oldu. Kalan 4 milyar vergiye tabi olan bedel oluyor ve net gelir olarak geçiyor. Blizzardın açıkladığı mebla bu.

Devlete "ben bu kadar para kazandım kardeşim" dediğin rakam bu 4 milyar oluyor. Bu rakam üstünden vergilerini ödüyorsun kalan para net kar.
Mesaj tarihi:
net gelir türkçe'de pek kullanılan bir tabir değil. satış geliri için ciro kullanılır, net gelir için brüt kar, brüt kardan vergiler düşülünce de safi kar kullanılır.

anglo-sakson kültürüne gerek yok, bakın bizim de çok güzel tanımlarımız var :P
Mesaj tarihi:
Marveloth said:

Bu 4 milyar dolardan blizz e kalan kar nedir? Tahmini olan varmi? Freemoon?

Türkiyede olsa %35 gelir vergisi öderlerdi o paraya, harş diye 1.5 milyar doları giderdi de işte amerikada işler değişik yürüyor.

Öncelikle adamlar oyuncular için bir ortalama oynama süresi belirlemişller vergi ödedikleri kurumlarla ortak çalışarak. Bu süre 5 yıl. Yani ortalama her oyuncunun 5 yıl süre ile kendilerine bağlı oynıyacağını kabul ettirmişler. Bu sayede aldığınız her oyun , ingame item, klavye, şapka, mouse vs için adamlar parayı direk cukka cebe indiriyor ama vergiyi 5 yıla bölüyor. Bu parayıda direk bankaya atıp faizini değerlendiriyor.

Amerikada bizde ki gibi bankadan gelen faiz gelir vergisine direk tabi değil. Baya az ödüyorsun. o sebeple o 4 milyar doların anca 1/10'u kadar direk vergi ödeyip kalan vergiyi banka faizi ile ödeyerek 5 yıl sonra direk kar olarak kasalarına alabiliyorlar. Yani blizzard 5 sene önce ne gelir açıklamışsa hemen hemen tamamamını bu sene kasasına vergisi ödenmiş olarak koyabiliyor. Bu 4 milyada 5 yıl bankada durup kendi vergisini ödeyerek 5 yıl sonra kasaya full gelir diye girercek.

Activion'nın hiç raporunu görmedim ama blizzin bankada vergisi ödenmiş, temiz 3.5 milyar doları var söylediklerine göre. Her yıl bu rakam katlanarak artacak tabi. Çünkü WoW'un gelirleri daha yeni yeni vergisini bitirip kasaya giriyor. Yani bliz vanila zamanının parasını henüz kullanmaya başladı.
Mesaj tarihi:
escape said:

siz pc başında "kasıcam kasıcam" diye ter dökerken herifler sizden kazandığı paralarla karılarla ter döküyo.. ve bunun gibi örnekler verilebilir.

ben boyle aptalca bir yorum gormedim.
Mesaj tarihi:
abi yorumda bişi yok. herifler sadece gereğinden fazla para kazanıyorlar. vazgeçilmez olduklarını bildikleri için bunu kullanıp, mesela oyunun olması gereken fiyatı örnek veriyorum 20 dolarsa, onlar 50 dolar yapıyorlar. yani bu biraz kapitalizmin üzerinizdeki oyuun gibi bişi. siz o oyunlarla oynuyorsunuz onlar sizinle.
  • Yeni Oluştur...