Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

şimşek çakması

moncici

Öne çıkan mesajlar

yahu demin şimşek çaktı, 1 saniye falan geçmeden sesini duydum. sesin hızı saniyede 340 metre desek demek ki bu şimşek en fazla 300 metre içinde çaktı. bizim apartman 1000 metrekare alan kaplasa, 90000/1000=90'da 1 olasılık. e çok duyuyorum böyle şimşek. yakınlarda paratoner falan da yoksa niye bizim eve çakmasın ki? evet açıklama bekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

şimşek sadece bulutlar arasında olmaz
bulut tabanı ile yer arasında da olabilir.

Havacilik meteoroloji kitabimda aynen yazdigim gibi yaziyordu. Sen uyarinca tekrar baktim;

said:

Şimşek, oraj ile meydana gelir ve çok büyük ölçekte statik elektriktir. Şimşek çakmaları, ilgili oldukları yerlere göre buluttan buluta, buluttan yere veya yüksek yapıların bulunduğu yerlerde yerden buluta sıçrar. Eğer elektrik boşalması bir bulut ile başka bir bulut arasında olursa şimşek sözkonusudur. Yıldırım ise yer boşalmaları olarak tanımlanır ve yer ile bulut arasında meydana gelen şiddetli ve ani elektrik boşalması olup, zigzaklı bir yol takip ederek kollar halinde aşağıya doğru iner. Genellikle şiddetli bir yağmurla birlikte görülür.

Kaynak : http://web.boun.edu.tr/meteoroloji/simsek.php

Benim anladigim/ve bildigim rastgele statik elektrik bosalmasina, kazak ebonit cubuk vs arasinda olmasi falan dahil; simsek, meteorolojik baglamda halk arasindaki kullaniminda ise havadakine simsek, yer ile gok arasindakina yildirim deniyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...