DeaN Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 fantazi yazmak? Salt kabul etmek? Kanıtlandı diye sorgulamamak? "Bilim & Teknik" adlı bölümdesin, teşekkürler. İyi forumlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buddha Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Şöyle birşey var sen kırmızı görürsün başkası yeşil. Ama ikinizede bunu kırmızı olarak öğrenmişsinizdir. O yüzden herkes kırmızıya kırmızı yeşile yeşil der ama farklı görüyor olabilirler. Böyle bir tartışma bir yerde görmüştüm ama hatırlayamadım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Bazen diyorum ki keşke insanlar yorum yazdıkları konuların diğer mesajlarını okusa. Öyle içimden geliyo kötü bi niyetim yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Pickles Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 http://elliottkember.com/philosoraptor.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2010 huun said: böyle fantazi yazmanıza gerek yok. adamlar araştırmış, herkes aynı rengi görüyor işte. anlaması da çok zor birşey değil. ne fantezisi abi çok ilginç bi soru sordum bence ben. renk beyinden bağımsız var olan bişey mi değil mi cevapla ulan sıkıyosa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 DeaN said: fantazi yazmak? Salt kabul etmek? Kanıtlandı diye sorgulamamak? "Bilim & Teknik" adlı bölümdesin, teşekkürler. İyi forumlar. çok basit şekilde kanıtlanabilecek bir konu bu. dönüp dolaşıp ispatlanmış basit gerçekleri tartışmaya açmanın bir anlamı yok. tabii bu bölümün bişeler öğretmek gibi bir görevi varsa, kafayı bişelere yordurmak gibi de bir görevi var o konuda haklısın; ama hala "lan acaba hepimiz aynı renkleri mi görüyoruz?" diye bir şüpheye düşmek gereksiz. ardeth, sen neyin peşindesin olm anlamadım ki? beyin yoksa fizik kuralları, maddenin doğası vs değişmeyeceğine göre e tabii ki beyinden bağımsız bir durum olmaz mı renk? yani maddenin bir özelliği değil midir renk, bunu beynin uydurma ihtimali var mıdır? beyinsiz bir insan bulup sormak lazım; ama cvap alabileceğimizi sanmıyorum :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Ardeth said: huun said: böyle fantazi yazmanıza gerek yok. adamlar araştırmış, herkes aynı rengi görüyor işte. anlaması da çok zor birşey değil. ne fantezisi abi çok ilginç bi soru sordum bence ben. renk beyinden bağımsız var olan bişey mi değil mi cevapla ulan sıkıyosa ney beyinden bağımsız ki renk olsun. said: What is real? How do you define real? If you're talking about what you can hear, what you can smell, taste and feel, then real is simply electrical signals interpreted by your brain. http://3.bp.blogspot.com/_-TIPea5TAMQ/S-8PR4kizoI/AAAAAAAAAQY/SJWzSnbHs5M/s1600/morpheus-red-or-blue-pill-the-matrix-1957140-500-56821.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
screwy Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 DeaN said: fantazi yazmak? Salt kabul etmek? Kanıtlandı diye sorgulamamak? "Bilim & Teknik" adlı bölümdesin, teşekkürler. İyi forumlar.this Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 renk beyinden bağımsız ya,tamam algılayan olmadıktan sonra anlamı yok gibi ama beyinden bağımsız gayet. em dalga abi işte :) diimi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 değil abi o EM dalga bizim beynimiz simule ediyor ve sen bunun sonucunda renk görüyorsun. EM dalganın tek özelliği spesifik reseptörleri aktive etmesi o kadar. beynin renk algılayan bölgesini uyarsan sen yine renk görürsün. keza ayrıca beyninde farklılık olan insanlar çeşitli sesleri duyduklarında gözlerinde renk canlanabiliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 bidakka şimdi kafa karıştı bende, şimdi ben algılamasam yıldızlar etrafına ışık yaymayacak mı? :S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 yıldızlar etrafa elektromanyetik dalga yayacak. onu renk olarak ışık olarak yorumlayan senin beynin onu diyorum. sen yıldızı gördüğünde renk değil de koku da alabilirdin (dolayısıyla yıldız görmüş olmazdın da gözüne yıldızdan em dalga geldiğinde burnunda bir koku canlanırdı). bunların hepsi beyninin uyarılmasına bağlı, dolayısıyla yıldızdan gelen elektromanyetik dalga ve gördüğün ışık, renk arasında direk bir ilişki yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 hıı o zaman diyosun ki verilen ışık aynı ama bizim algımız farklı? ben renklerin birbirinden farklı frekansta em dalgalar olduğunu sanıyordum bak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 yahu öyle zaten frekansları aynı da onlar senin göz reseptörlerin yerine dil reseptörlerini uyarsa sen yıldızların rengini görmek yerine yıldızların tadını alırdın ordan sana em dalga geldiğinde. o em dalgaların tek görevi senin vücudunda ışığı algılayan reseptörleri aktive etmek. onlar aktive olduktan sonra olan şeyler ışıktan bağımsız tamam senin beynin ve onun içersindeki elektrokimyasal reaksiyonlarla vs ilgili. bunun sonucunda ortaya renk çıkıyor ama renk beyinde mi yaratılıyor yoksa zaten renk denen şey var da biz onun bir çeşit yansımasını mı algılıyoruz onu soruyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 :) o zaman kendi fikrimi sölim, renk dediğin şeyi biz yaratıyoruz. Ama zaten onlar kendi içinde ayrılan em dalgalar, tabi renk olarak takılmıyorlar ortalıkta ama hepsi unique ler. O yüzden renk beyinde yaratılıyor, ama bu yaratılan şeyin kaynağı unique olduğu için ve beyinlerimiz nispeten aynı çalıştığı için hepimiz o farklı renkleri aynı algılıyoruz. Yani aşağı yukarı aynı, koyu kırmızı açık kırmızı gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 bence renkler zaten var beyin bir şekilde doğru bir biçimde aktive olduğunda o renk denen varlıklardan bir izlenim kapıyor dolayısıyla aslında bütün bu işin asıl önemli kısmı o izlenimi kapmak. yani beyin dış dünya ile "renkler dünyası" (artık nasıl bir dünya ise bu) arasında bir bağ kurarak dış dünyayı yorumluyor. Tek başına dış dünyayı yorumlaması, anlaması mümkün değil dış dünya tek başına beynin bakış açısından niteliksiz ona nitelik vermek için başka şeyleri referans alıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kina Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2010 Renk maddenin ışığa bir çeşit tepkisi. yani ışığın bir kısmını soğuruyor bir kısmını yansıtıyor. yansıttığını nasıl algılıyorsan ona göre renk diyorsun. Sen kör olsan da madde aynı em dalgaya aynı tepkiyi verecek sen onu istersen mordo diye adlandır. Aynı maddenin aynı em dalga altında başka herhangi bir etki olmadan (elektrik akımı,ısı vb) yansıtacağı dalga boyu aynı olacaktır. yani sen ister kör ol ister sağır ışığa tepkisi o maddenin budur. Bir de tabi insan baz alınarak yapılıyor hesaplamalar vs. Sen algıladığına renk diyorsun evet Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Watershed Mesaj tarihi: Kasım 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2010 Forumda ilgi alanlari kismina felsefeyle ilgili bir bolum eklense boyle konular icin guzel olurdu. Benim kisisel olarak ekleyecek bir seyim yok, ama bu konuda daha once yapilan tartismalar icin: http://en.wikipedia.org/wiki/Qualia Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Kasım 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2010 Bence renklerin, gözümüze gelen ışıkla doğrudan ilgisi yok, renkler sadece beynin gelen datayı yorumlama şekli(Önemli not: desteksiz sallıyorum, kaynak beklemeyin). Yani bütün olay beyinde başlayıp beyinde bitiyo bence. Böyle düşünmemin birkaç sebebi var. En önemlisi Ardeth in verdiği örnekteki gibi ses duyduğunda bunu renk olarak görenler var(yani beyninde sesi, -fiziksel dalgayı- renk olarak yorumluyo -elektromanyetik dalga tepkisi değilmiydi bu- wtf?). Bu olayın adını bilmiyorum ama beyindeki bir farklılık böyle sonuçlara sebep olabiliyosa renklerin kaynağının sadece elektromanyetik dalgaların frekans farklılığı olmadığını tahmin edebiliriz. Daha genel bi örnek verirsek (genel demem doğru olur mu bilmiyorum, kendimden örnek vericem aslında) karanlık bir ortamdayken, hatta gözlerimi tamamen kapalıyken bile gözlerimi yumduğumda renkli şekiller görebiliyorum. Hiçbir ışık gelmezken bile beyin renk imgesini oluşturabiliyosa renklerin görme duyusuyla kesin ve doğrudan bir ilgisi olmadığını söyleyebiliriz. Sanırım... belki... (Gerçi bundan hiç emin değilim, bilinçaltında daha önce gördüğüm bir şekli de imge olarak tekrar görüyo olabilirim -ama böyle gördüğüm şekiller genelde anlamsız ve biçimsiz oluyo, gün içinde öyle birşey gördüğümü de hatırlamıyorum. Gerçi gördüğüm herhangi bir objenin içerdiği tek bir rengi görüyorsam asıl objeyle bağdaştıramamam normal, ama iki türlü de emin olamıyorum işte) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2010 Watershed said: Forumda ilgi alanlari kismina felsefeyle ilgili bir bolum eklense boyle konular icin guzel olurdu. Benim kisisel olarak ekleyecek bir seyim yok, ama bu konuda daha once yapilan tartismalar icin: http://en.wikipedia.org/wiki/Qualia güzel bir terimmiş ilk defa duydum burdan biraz etrafa bakınabilirim sağol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeaN Mesaj tarihi: Kasım 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2010 sahi "felsefe" diye bi bölüm açılsa ya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buddha Mesaj tarihi: Kasım 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2010 Bende ilk foruma girdiğimde bulamamıştım genelde "Felsefe" bölümü olur. Bazen Bilim/Felsefe diye geçer. Ki çoğu felsefi içerikli başlılar bilim bölümünde açıldığını görüyorum. Şuan en doğru yer orası gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2010 bence de tekniği kaldırıp felsefe yapalım :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Black-ice Mesaj tarihi: Kasım 20, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 20, 2010 okumadım 6 sayfa ama aynı şeyi hep düşünmüşümdür bende. bunu belirtmek istedim sadece. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Amaranth- Mesaj tarihi: Kasım 20, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 20, 2010 ilkokuldayken benim de böyle düşüncelerim vardı acaba başkaları beni benim kendimi aynada gördüğüm gibi mi görüyo vs diye oluyo öyle şeyler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar