Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yakışır oğlumuza!!!

Hagii

Öne çıkan mesajlar

Misal İngiltere'de HER ŞEY özelleşmiş durumda, British Telecom bile ingilizlerin değil anasını satayım. Neyin devletçiliği 2010 yılında çok merak ediyorum.

edit:

British Gas (gaz), British steel (çelik), British Petroleum (petrol), Britoil (petrol) British Telecom gibi kuruluşlar halka arz yöntemiyle özelleştirilirken Rollsroyce ve Jaguar, Short Brothers (uçak sanayi) Amersham İnternational (kimya), Warship Yards (savaş gemi inşaatı), Aerospace gibi kuruluşlar ise blok satış yöntemiyle özeleştirilmiştir.

SITRATEJİK KURUMLAR ÖZELLEŞTİRİLİYOR KUVAI MILLIYE RERÖEÖREÖR

diyoruz ama, şu üstteki kurumlara bir göz gezdirin derim.
Sosyal ağlarda paylaş

ingilziler yapyıo zoa zaman güzel diyosun yanı,

okuyomusnu yazılanları, telekom'a dünyanın aytırımı yapıldı vergileri bindirdiler yatırım diye. geri dönüşü olmadan satıldı. tek el olarak satıldı, memleketin bütün altyapısıyla beraber satıldı, kac yıl oldu hala telekomun izni olmadan internete cıkış yok.

şimdi igdaşı satıyorlar, aynı durum.dün yanın yatırımı yapıldı, yıllardır enerj vergisi ödüyoruz. şimdi satıyolar. piyasa payı artmısken, dünyanın yatırımı yapılmışken, bütün memlekette tek el ken, baskasını altyapı hazırlama hakkı imkanı yokken satıyorlar.

satıcakken zarar ederken sat geleceği yokken sat o zaman. yok yanı bunların hiç bi mantığı
Sosyal ağlarda paylaş

Tekelin önlenmesi konusunda bir şeyler söylemişsiniz sanırım.

Batı av. ülkelerinde genellikle özelleştirmelerle beraber düzenleyici kurumlar oluşturulmuş. Ha bizde de var, ama ne kadar efektif bilemem. Özelleştirme reröre, stratejik sektörleri satıyorlar devleti satıyorlar kanla kazanılanlar dolarla gidiyor vs. demek yerine, özelleştirmenin "yöntemini" eleştirseniz tartışacak bir şeyimiz olur. Ama bu çağda özelleştirme vatana ihanettir mantelitesi gerçekten çok saçma.
Sosyal ağlarda paylaş

cüce,

telekomun bu boyutta olmasının suçu AKP'nin midir? Pat diye telekomun karşısına telekomun tekel olmasını önleyecek bir kurum çıkarmak mümkün mü yani? Bu ekonomik krizde çok daha kötü sonuçlar olabilirdi özelleştirme olmasaydı. Senin dediğin gibi yapmak uzun bir süreç, bizim gibi bir ülkenin de o süreci yürütmesi ne derece sürdürülebilir tartışılır. Belki zamanla telekom'un alternatifleri güçlenecek? yabancı yatırımlar sonucu başka büyük telekom firmaları çıkacak? neden hep kötü senaryo peşindesiniz anlamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de fakirlik edebiyatı, yılda 4-5 kez Türkiye'ye geliyorum, nasıl bir fakirleşme var anlayamadım.

Bir ülkede illaki fakir bir kısım olacaktır. Oran önemlidir.

Eşimin babası yalnızca emekli maaşıyla geçinen saf kan bir CHP'li "battık, mahvolduk, borç içindeyiz geçinemiyoruz" diyor. Bir Ankara'da evi bir tane mersin'de yazlığı, her birinde birer en az 4 mbit'e bağlı adsli (yanlızca okey oynuyor :) ) hatta balkonda oynayabilmesi için bir de laptopu var. Bu arada bütün derdi 19" olan lcd lerini 22" yapmak.

Çevrenize bir bakın ne kadar fakir insan var, fakirlikten kasıt nedir?

akp yüzünden kimsenin objektif olamadığını düşünüyorum.

Çoluk çocukları yedi bitirdi konusuna gelince de. Vay ..lar diyorum :).
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer kar eden bir yeri, gelecegi olan bir yeri durduk yere özelleştiriyorsan ve sadece bilmem kaç yıllık karına o zaman o vatana ihanettir.

Zarar eden işletmeyi tabiki özelleştir ona kimsenin lafı yok.

Mesela elektrik neden özelleştirildi? bana bunun mantıklı bir açıklamasını yaparmısın?
Sosyal ağlarda paylaş

okumuyosun herhalde spacecake.

telekomonikasyon, doğalgaz dağıtımı. bunlar peynir üretmek lastik üretmek falan gibi işler dğeil. tümüyle altyapıya dayalı kruumlar. devletin yıllarca uğraşıp kurduğu altyapıları satıyorlar. dünyada kimsenin gelipte 3 senede igdasla telekomla yarışacak altyapı hazırlamaya gücü yetmez. öle bir dünya yok.
Sosyal ağlarda paylaş

bravo aynı argümanı yazdığım şeye rağmen 2 kere kullandınız.

ingiliterede telefon hattı sağlayan şirketlerdeb bazıları:

aurocall
BT
hivetelecom
orange
primus
TalkTalk
PhoneCo-op
Virgin
Yourcalls.net

türkiyede telefon hattı sağlana şirket

türktelekom.

Üstelik birinde halka arz diğerinde %55'inin yabancı birine satılması. hala gelip ama ingiltere de özelleştirdi diyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi açın biraz ekonomi okuyun gözünüzü seveyim.

Özelleştirilen kurumun zarar ediyor olması gibi bir şart yok ekonomik kuramlarda. Tamamen uygulanan ekonomik politikalar gereği özelleştirme gerçekleştirilir.

Bu kadar basit mantık görmedim, kar ediyorsa nasıl satar hainler?

Bakın şöyle "Serbest piyasa ekonomisi" diye bir şey var. Küreselleşme diye bir şey var. Bizim dışımızdaki gelişmiş/gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunun kabul ettiği/uyguladığı sistem.

Devleti küçültmek, yabancı yatırımcıyı teşvik etmek, devletin görevlerini yeniden tanımlamak üstte saydıklarımın gereği.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

bravo aynı argümanı yazdığım şeye rağmen 2 kere kullandınız.

ingiliterede telefon hattı sağlayan şirketlerdeb bazıları:

aurocall
BT
hivetelecom
orange
primus
TalkTalk
PhoneCo-op
Virgin
Yourcalls.net

türkiyede telefon hattı sağlana şirket

türktelekom.

Üstelik birinde halka arz diğerinde %55'inin yabancı birine satılması. hala gelip ama ingiltere de özelleştirdi diyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

abi biz ne diyoruz sen ne diyosun.
gelip bastan özelliştirme ne onu anlatıyoya... oyy oy.

git bak ingilterede özelleştrilen kurumlara, hangileri hangi sartlar altında özelleştirilmiş. hangileri tümüyle tek el olucakken özelleştirilmiş. yoksa rakipleri güclendikten sonramı özelleştirikmişler? sistem ansıl yürümüş.

bilmeden konusuyosun
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

Abi açın biraz ekonomi okuyun gözünüzü seveyim.

Özelleştirilen kurumun zarar ediyor olması gibi bir şart yok ekonomik kuramlarda. Tamamen uygulanan ekonomik politikalar gereği özelleştirme gerçekleştirilir.

Bu kadar basit mantık görmedim, kar ediyorsa nasıl satar hainler?

Bakın şöyle "Serbest piyasa ekonomisi" diye bir şey var. Küreselleşme diye bir şey var. Bizim dışımızdaki gelişmiş/gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunun kabul ettiği/uyguladığı sistem.

Devleti küçültmek, yabancı yatırımcıyı teşvik etmek, devletin görevlerini yeniden tanımlamak üstte saydıklarımın gereği.

Sen aç oku arkadaşım, mantıklı birşey soruyorum sana %100 kar eden bir firma neden başkasına satılır?

Yabancı sermaya cekeceksen elindekileri onlara satarak hiç bişi yapamasın. para geri yurtdışına gider.

Peki Başkent elektirik neden Sabancıya satıldı madem yabancı istiyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

@ardeth

sen de yazdığımı oku, o konuda haklısın diyorum zaten. Ama bunlar pat diye olacak şeyler değil.
Ha şu var, halka arz diyorsunuz da bizde halka arz edilen hisseler sanki belirli kişilerin elinde toplanmayacak. İngiltere'nin halkıyla bizimki bir mi abi? Halka arz yapılacağına yabancı bir şirkete satılması daha mantıklı bence, aynı kapıya çıkıyor çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

yahu ne demek bunlar pat diye olacak şeyler değil? bu mudur yani türkiyede temel bir ihtiyaç olan bir hizmetin tekel durumdayken özelleştirilmesinin açıklaması "bunlar pat diye olacak şeyler değil"

zaten iki tarafın mantıklı karşılaştırmasını yapmadan gelip ezberden ama ingilterede de özelleştirildi amerikada da özelleştirildi diyorsunuz.

son zamanlar modası oldu

"ama ingilterede de anayasa mahkemesi öyle"
"ama amerika da telekomunu özelleştirdi"

sonra iki ülkenin koşullarını karşılaştırmaya başlayınca "ama bunlar pat diye olacak şeyler değil yavaş yavaş değişicez" yav bırakın allasen.

adam gibi karşılaştırmalarla gelin iş fransa da telekomunu özelleştirdi demekle bitseydi ekonomi bu kadar karışık bir bilim olmazdı.
Sosyal ağlarda paylaş

abi anlamıyorsun bak. bence de özelleştirmenin yöntemi yanlış, aceleye getirildi. Ama Telekom'un karşısına telekom gücünde bir kurumun çıkarılabilmesinin kaç yıl alacağını bana söyler misin? tahmin et yani en azından.

Ekonomik kriz atlattık, biz atlatmadık dünya atlattı. Bu şartlar altında herkes patır patır özelleştirme yapıp kaynak sağlarken belki de beklememek doğrusuydu, belki de yapılmaması gerekiyordu bilemiyorum. Bu özelleştirmeler yapılmasaydı ekonomi ne durumda olurdu, işsizlik ne durumda olurdu, dış borç ne olurdu bir oturup düşünmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

abi anlamıyorsun bak. bence de özelleştirmenin yöntemi yanlış, aceleye getirildi.

e tamam tartışacak bir şey yok o zaman yöntemi yanlış olan bir şeyin bu yanlış yöntem yüzünden etkilerini göreceğiz hep beraber.

bunlar yöntemden bağımsız şeyler değil arkadaşım. savaşı diplomasi ile de bitirebilirsin 10 milyar insan öldürerek de. kısacası bu tarz olayları yöntemden bağımsız tutmayın bence en az sonuç kadar yöntem de bu işlerin nasıl gelişeceğini etkileyecek ben bunu düşünmekteyim.
Sosyal ağlarda paylaş

Oha yanlış algılar derya olmuş.

İngiltere'de özelleştirme bizden fena olabilir ancak İngiltere'yi özelleştirmeler mi zengin etti diye sormak lazım?

Kusura bakmasınlar ama Irak'tan Afganistan'dan haraç kesmeden, bizim gibi kulu olan ülkelerden nemalanmadan bırak o İngiltere'yi, dünya piyasalarının işi çok zor. Dünya bir inek ise, piyasacılar daha çok süt versin diye ineğe mide felci geçirtecek olan çiftçilerdir.

Gel gelelim Türkiye gibi ülkelere. Türkiye gibi ülkelerin tek kalkınma yolu devletçilikten geçer, aksi halde zaten yitirilmiş olan tam bağımsızlık, git gide etkisini kaybeder, bu kadar da basit bir olaydır bu, hiç başka ülkeleri örnek vermek gerekmez. Var olan özelleştirmeler de zaten Türkiye'de gelişelim amacıyla değil, IMF borcunun kesilmemesini önlemek amacıyla yapılan özelleştirmelerdir. Tamamen borçlu olduğumuz için zorla dansözlük yaptırılan bir ülkeyi oynuyoruz. Kısaca borçlu olduğumuz için boyun bükeniz. E tabi böyle de bir hükümet olunca varsın o satılsın, bu satılsın...

Ve halen gelişiyoruz mu diyorsunuz bize?

Varsın bugün Amerikan ekonomisi biraz daha yamulsun, AB zaten yamulmuş oda yamulsun, IMF varsın borç vermesin, bırak fiyat pahalılığını, millet açlıktan birbirini yer bu ülkede, bunun örneklerini de yaşça büyük olanlara sorunuz, onlar söylerler her zaman. Zaten bunun edebiyatını çok iyi yaparlar ya :D "Olm bizim zamanımızda şu yoktu, böyle yapardık" gibisinden...

Ha diyorsanız ulan bizde emperyalizmi oynayalım, ne bileyim Suriye'ye falan saldırıp sudan, kaynaktan kazanalım o zaman eyvallah...
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Ardeth said:

telekom özelleştirilir arkasından hemen yapıştırılır "ama fransada telekomunu özelleştirdi". Ama söylenmez ki fransanın telekomu özelleştirildiğinde o ülkede en az 3-4 tane daha baska özel telekom şirketi olduğu ve dolayısıyla adil ve sağlıklı bir özel sektör halinde olduğu.

Özelleştirilmeden önce Telekom tekeldi. Devletin sahip olduğu tekel özelleştirilmeden nasıl özel sektör Telekom şirketleri kurulabilir? Kurulsa bile devletin yönettiği telekom rekabet edebilir mi? Edebilirse de devletin ticari alanda rekabet etmesi doğru mu? Doğru olsa bile güçlü sermayeler ve özel sektör çevikliği karşısında rekabet edemyen devlet teşebbüsünün değeri 5 paraya iner miydi? Tekel olamayan, rekabet gücü olmayan bir kurumu kaç paraya satabilirdik?
Sosyal ağlarda paylaş

4Ever said:

Eğer kar eden bir yeri, gelecegi olan bir yeri durduk yere özelleştiriyorsan ve sadece bilmem kaç yıllık karına o zaman o vatana ihanettir.

Zarar eden işletmeyi tabiki özelleştir ona kimsenin lafı yok.

Mesela elektrik neden özelleştirildi? bana bunun mantıklı bir açıklamasını yaparmısın?

Abi bir tek siz mi aklıllısınız acaba gerçekten merak ediyorum. Bana bunun mantıklı açıklamasını yapabilir misiniz? Lütfen.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...