Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Sadece devlet kurumları kriptolu telefon sahibi olabilir."

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Radikal'de devam eden bir yazı serisi var. Deniz Zeyrek, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan yetkililerle görüşerek gündemdeki telefon dinlemeleri hakkında bilgi edinip bizlerle paylaşıyor. Bu serinin ikinci yazısında aşağıdaki açıklama dikkatimi çekti.

"TİB Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe" said:

“Sadece devlet kurumları kriptolu telefon sahibi olabilir. Vatandaş kriptolu telefon kullanıyorsa bu zaten başlı başına suç. Bunun yakalanması halinde kişi yargılanır ve ceza alır. Bu telefonları kesinlikle sivil şahıslar kullanamaz”

Duyduğum kadarıyla Blackberry'lerde şifreli mesajlaşma gibi bir opsiyon var. Yukardaki açıklamaya göre bunu kullanmak suç teşkil ediyor mu?

Ayrıca, yine aynı şekilde bazı e-mail servisleri de kriptolu şekillerde kullanılabiliyor. Bunlar da mı aynı kapsama giriyor?

Son olarak, normal bir telefon görüşmesinde iki kişinin kendi arasında kriptolu konuşması sizce suç mudur?

Kaynak: Radikal, 18/10/2010
Mesaj tarihi:
Olay yanılmıyorsam devlet istediği zaman seni dinleyebilmeli noktasında bitiyor. Yani kriptolu telefonda dinleyemiyor istese dahi diye biliyorum ama kişisel haklarını korumak suç mudur onu tartışmak lazım.
Bu arada BBdeki mesaj olayını çözeceğiz onu da okunıbıl yapıcaz demişlerdi.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
BB nasıl bir cypto kullanıyor? kaç bit? bilinen bir algoritma mı?

Bu arada ben tüm önemli e-mail'larımı şifreleyip atarım. Ve kıramazlar da.
Mesaj tarihi:
BB şifreleme için kullandığı teknolojiyi vermediği ülkelerde yasaklanma tehlikesi yaşıyor diye haberler çıkıyor. demek ki var bir numaraları.

şifreli telefonlar için izin alınabiliyor diye biliyorum; ama zaten engelleyemezler. bu servisi veren bir uydu telefonun olması yeterli.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
O kadar kasmaya gerek yok. Eğer android kullanıyorsan: http://www.appbrain.com/app/apg/org.thialfihar.android.apg http://www.appbrain.com/app/crypt-your-life/clevlab.cyl http://www.appbrain.com/app/secure-encrypted-text-sms/com.corollarycomputing.securetext
Mesaj tarihi:
Serinin bugünkü yazısında BB konusunda şunu demişler;

Radikal said:

BlackBerry mesajları dinlenemiyor mu?
BlackBerry konusundaki haberimize yönelik en çok ‘bütün mesajlar mı dinlenemiyor’ sorusu geldi. Yanıt ‘hayır’. Çünkü dinlenemeyen sadece BlackBerry’lerin kendi aralarındaki yazışmalar dinlenemiyor.
Mesaj tarihi:
Abi her isi yanlis ve tersten yapmakta ustumuze yok. Acik oldugunda sadece devlet degil, hemen herkes turlu cakalliklarla dinleyebilir demektir. Haliyle pek tabi sifrelemek isterim.

Dogru olan su olmali; devlet gorusmelerimi dinlemek istedigini belirtir, ben olur derim, gerekirse birlikte calisiriz.

Diger turlu sacma sapan bir hal alir olay.
Mesaj tarihi:
di said:

Dogru olan su olmali; devlet gorusmelerimi dinlemek istedigini belirtir, ben olur derim, gerekirse birlikte calisiriz.

hihi , sen uyusturucu kacakcisisin ve devlet sana gel birlikte calisalim qanqaa dicek. evet.
Mesaj tarihi:
Absolut said:

Olay yanılmıyorsam devlet istediği zaman seni dinleyebilmeli noktasında bitiyor. Yani kriptolu telefonda dinleyemiyor istese dahi diye biliyorum ama kişisel haklarını korumak suç mudur onu tartışmak lazım.
Bu arada BBdeki mesaj olayını çözeceğiz onu da okunıbıl yapıcaz demişlerdi.

Eed bu Dunya'nin bi cok yerinde boyledir. Ornegin web de de bi cok ulke icin kullanabilecegin bit siniri vardir kriptolarken, gerisi yasal degildir suctur. Olay devlet seni istedigi zaman dinleyebilmeli ve gerekirse sifreli iletisimini kirabilecek noktada olmasinda bitiyor. Ornegin zamaninda Amerika'da kendi devlet birimlerinin ve halkin kullanmasi icin bi algoritma gelistirmisti, ama bilerek zayif gelistirmisti. Maksat normal insanlar kiramasin ama devlet istediginde super bilgisayarlarla vs kirabilsin noktasina geliyor.

Blackberry davasi benim takip ettigim kadari ile daha farkli idi, fakat ayni noktaya cikiyordu. Blackberry nin kendi kullandigi serverlar falan var en buyuk satis noktalarindan biri bu zaten bb nin. Olay sen mesaj attiginda ornegin bu mesajin baska 3. ulkeler ustunden gidebilmesi vs. Boylece o ucuncu ulke isterse konusmalari takip edebiliyor.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Hükümet kırılabilir cryptolar versiyor değil sadece. Bu konuyla ilgilenen herkes bu davayı incelemeli: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_v._Boucher
  • Yeni Oluştur...