-Nae Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Çalıştığım yer ilk 15 günlük eğitimin sonunda bana bir sözleşme imzalattı aldıgım eğitimler karşılığında 2 sene boyunca çalışmayı taahüt edicekmişim. 2 seneden evvel istifa etmem durumunda da 5 aylık brüt maaşım ve kişi başına düşen eğitim masraflarını ödemem gerekiyormuş. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam sözleşmede kasıtlı işten attırmaya yönelik hareketler yapmam durumunda da tazminat ödemekle yükümlüymüşüm. Şimdi soru şu ki, Dünya hali oldu da 2 seneden önce çıkmam gerekti. Ne yapıpda tazminat ödemeden işten ayrılabilirim. İstifa dilekçesi yazıp vermeden ayrılmak istediğimi beni en yakın zamanda çıkartmalarını istediğimi sölediğimde. Hayır çalışıcaksın mutlaka diyemezler diye düşünüyorum ama...
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Çok sıkıntılı bi durum olduktan sonra insanlık yaparlar diye düşünüyorum. Gerçi büyük bi işletme ise esnek olmayabilirler. Başka bi iş gibi bi olay olursa çıkamazsın da, hastalık taşınma gibi zorunlu durumlar falan olursa zannetmiyorum bağlasınlar. Ama önce bi konuşulur, direk istifa dilekçesiyle olmaz tabii. Adamlar da haklı bu durumda. Eğitim masraflarından ziyade sana bel bağlayıp eğitiyorlar ya, yarı yolda bırakınca başka birini tekrar eğitmeleri falan, sorun. O yüzden.
derFremdeSohn Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Dünya halinden kastin ne ki? döve döve calistirirlar, eger calismiyosan da tazminati ödersin bence. Sözlesmeler ne güne var? Yamulmuyorsam.
di Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 O tip hukumler kimi zaman evlilik ve yakin aile bireylerinin olumu, zorunlu sehir degisikligi gibi maddeleri kapsamiyor kimi zaman. Ozellikle bayansan, evlendikten sonra ilk bir sene icerisinde gidip "kocam calismama izin vermiyor" demen yeterli oluyor. =)
Fistan Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 sözleşme mevzuaata uygun mu once bi onu arastirman lazım
Kendercik Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Burada da aynı sorunun işveren açısından sorulmuş hali var. Benim merak ettiğim şey: gerçekten istifa etmen halinde mi borçlanıyorsun? Yoksa başka yerde işe girmen halinde mi?
dreagloth Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 2 seneden önce onlar seni çıkarırsa, sana bilmem kaç maaş vs. verecek şeklinde bir madde varsa, sözleşmeni geçerliliği oluyor sanırım, aksi halde mahkemede hep sen haklısın çalışan olarak.
Gallant Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 15 gunluk egitim icin 2 sene zorunluluk biraz fazla sanki. 1 sene deselermis bari. Brut 5 maasta oha cus. Iyi yani en azindan 2 sene isin garanti.
Oce4n Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 ilk 3 ayda istediğin şekilde çıkabiliyodun galiba... iş hukukunu okumak lazım
-Nae Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 2 aylık deneme süresince sende çalışan olarak memnun kalmadım diyerek ayrılabiliyorsun. Evet 15 günlük kıytırık bir eğitim için. 2 senelik sözleşme gerçekten uzun. Ve bende eğitimi alıp 3 ay sonra kaçıyor değilim. Neredeyse 1 senemi tamamlamak üzereyim. İşe girerken hiç bahsedilmemişti sözleşmeden eğitimi tamamladığımız gün sözleşmeyi dayadılar. Tabiki herkes istemeye istemeye imzaladı. Verdikleri o eğitim için insanların hayatlarının 2 senesine ambargo koymaları çok yanlış. Çalışmak istemeyen birini zorla çalıştırmak isteyeceklerini hiç zannetmiyorum. Ama tam olarak nasıl bir yol izlenmeli ne yapılmalı bilemiyorum. Ne yaparsam haklı ne yaparsam haksız olurum?
Scheriff Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 genelde 2 ay deneme süresi olur ve bu sözleşmede yazar. herhangi bi taraf bu 2 ay içinde bi tazminat yükümlülüğü olmadan işten çıkabiliyor diğer konuya gelirsek bu tarz sözleşmelerde olayın mahkemeye gitmesi durumunda genelde çalışanı haklı buluyorlar..benim çok yakın bir tanıdığım bir bankanın management trainee programından 4. ayın sonunda ayrıldı..2 senelik bir sözleşmesi ve tazmiant yükümlülüğü vardı 10bin tl civarı ama ödemedi..banka biraz kovaladı, çocuk mahkemeye gidin isterseniz ödemiyorum dedi. banka ama mahkemeye gitmedi ve bu şekilde kapandı olay.
Fistan Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 4. sınıfta iş hukuku dersini AA ile geçmiştim ama ezberimde durmuyor tabi bi kitapcık gibi bişey alıp bakmak lazım
ispatipapaz Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 15 gun için 2 sene çok uzun bir süre. 15 günlük yatırımın tekrarı çok maliyetli olmasa gerek...
yav Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 benim direkt böyle bir sözleşme muhattabı olup işini değiştiren birisinden duyduğuma göre genelde yalan oluyormuş bu tip sözleşmeler sıradan durumlarda. Mahkemeye taşınırsa "sözleşmeyi işe girmek için imzalamak zorundaydım, işe girmesem yaşayamazdım" ya da "zorla imzalattırdılar başka şansım yoktu" tarzı bir şey dediğin an o olay bitiyomuş. Hep çalışanları haklı çıkartıyorlarmış..... mış miş ama tabi
ispatipapaz Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 yav said: benim direkt böyle bir sözleşme muhattabı olup işini değiştiren birisinden duyduğuma göre genelde yalan oluyormuş bu tip sözleşmeler sıradan durumlarda. Mahkemeye taşınırsa "sözleşmeyi işe girmek için imzalamak zorundaydım, işe girmesem yaşayamazdım" ya da "zorla imzalattırdılar başka şansım yoktu" tarzı bir şey dediğin an o olay bitiyomuş. Hep çalışanları haklı çıkartıyorlarmış..... mış miş ama tabi Doğru olabilir ama kariyerini negatif yönde etkiler
-Nae Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Arkadaşlar 15 gün bile değil Toplamda 8 Günlük bir eğitimde 2 haftaya yayıldığı için 15 gün dedim. Eğitim bahane mecburiyetten faydalanma şahane gibi bir durum var ortada. Normal mesaim 6 da bitiyor. Ama her gün 7 den önce çıkamıyorum. Ve asla mesai ücreti almıyorum. Çünkü belirlenmiş mesai saatleri belli 9-6. Çıkarın beni dedikten sonra saat tam 9da gitsem 6 dedimi çıksam. Mesai saatlerine uysam ama ekstradan hiç birşey yapmasam birşey yapabilirler mi?
yav Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 ispatipapaz said: yav said: benim direkt böyle bir sözleşme muhattabı olup işini değiştiren birisinden duyduğuma göre genelde yalan oluyormuş bu tip sözleşmeler sıradan durumlarda. Mahkemeye taşınırsa "sözleşmeyi işe girmek için imzalamak zorundaydım, işe girmesem yaşayamazdım" ya da "zorla imzalattırdılar başka şansım yoktu" tarzı bir şey dediğin an o olay bitiyomuş. Hep çalışanları haklı çıkartıyorlarmış..... mış miş ama tabi Doğru olabilir ama kariyerini negatif yönde etkiler Niye ki? hani zaten daha iyi bir işe geçmek için ayrılır insan sözleşmeli işinden, bir başka anlamda kariyerinde basamak atlarken... sense kötü etkiler demiişsin anlamadım nedenini
freemaniacss Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2010 bir başka firmaya geçiceğin zaman sıkıntı olur bi durum bence.sonuçta seni işe alıcak olan adamın gözünden bak,diğer firmayla/şirketle bu gibi sorunlar yaşamış,bizlede yaşayabilir diyebilirler.o bakımdan kariyerini kötü yönden etkiler bence de
yav Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 şirketle sorun yaşadığını yeni şirket nerden bilecek ki
Narstil Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Başka bir işe girerken önce ki işinden çıkma nedenin gayet önemli. Eger kısa süreli çok firmada çalıştıysan istikrarsızlıktan almazlar , neden olarak maaş gösterrisen aynı maaşsa yine sorun olur verdikleri ve genelde firmalar referanslarınızı arıyabiliyor. Merak ettiğim verilen eğitim nedir ve hangi sektör baya ilginç geldi
Oce4n Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Narstil said: Merak ettiğim verilen eğitim nedir ve hangi sektör baya ilginç geldi bu... 8 günlük eğitim diyosun da 2-3 günlük eğitimi 5-6 binlira olan eğitimler de var mesela...
Suark Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 -Nae said: Arkadaşlar 15 gün bile değil Toplamda 8 Günlük bir eğitimde 2 haftaya yayıldığı için 15 gün dedim. Eğitim bahane mecburiyetten faydalanma şahane gibi bir durum var ortada. Normal mesaim 6 da bitiyor. Ama her gün 7 den önce çıkamıyorum. Ve asla mesai ücreti almıyorum. Çünkü belirlenmiş mesai saatleri belli 9-6. Çıkarın beni dedikten sonra saat tam 9da gitsem 6 dedimi çıksam. Mesai saatlerine uysam ama ekstradan hiç birşey yapmasam birşey yapabilirler mi? normalde de kanunen yapamazlar, ama welcome to real world welcome to özel sektör. Arkanda sendikan olmadığı veya süper bi adam olmadığın sürece her zaman için "harcanabilir" olacaksın. İşteki ilk 1 sene falan patronların merhametine kalmış yaşıcaksın,tabi ne kadar bağımlılığın varsa o kadar kotu ( evlilik, borç vs ) sonra ama tokatlamaya başlıosun
bansheee Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 5, 2010 -Nae said: Normal mesaim 6 da bitiyor. Ama her gün 7 den önce çıkamıyorum. Ve asla mesai ücreti almıyorum. Çünkü belirlenmiş mesai saatleri belli 9-6. ? ben de o tarz bir mekanda çalışıyorum da burda hiç mesaide kalmayıp sürekli 6 da çıksan yapabilecekleri en kötü şey bütün tazminatlarında beraber işten çıkarmak ki senin durumunda zaten o istenen şey olabilir.Yani canın sıkıldıysa başka yerde de iş bulabiliyosan saat 6 da iyi akşamlar diyip çıkarsın. Ama kısa süreli iş değiştirmeye de piyasa iyi gözle bakmıyo pek
Öne çıkan mesajlar