Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

soyle bir proje 1 yilda biter mi

senko

Öne çıkan mesajlar

iste abi sorunumuz tam olarak orda zaten
simdi lambanin ustune sensor takip aa burda trafik sikisikligi 100m imis demek gibi bir olay yokmus zaten onu ogrendim

anca iste digital kamera takilip oyle belirlenebilirmis ki o image processing olayina giriyor apayri bir calisma konusu

bunu cikarinca projeden geriye iste alternatif rota belirleme olayi olabilir veya trafik sikisikligi bir sekilde simule edilebilirse o similasyonun uzerinden belki iste bak burda trafik sikisik diger yerde daha rahat trafigi oraya aktaralim gibi bisi yapilabilinir.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

iste abi sorunumuz tam olarak orda zaten
simdi lambanin ustune sensor takip aa burda trafik sikisikligi 100m imis demek gibi bir olay yokmus zaten onu ogrendim

anca iste digital kamera takilip oyle belirlenebilirmis ki o image processing olayina giriyor apayri bir calisma konusu

bunu cikarinca projeden geriye iste alternatif rota belirleme olayi olabilir veya trafik sikisikligi bir sekilde simule edilebilirse o similasyonun uzerinden belki iste bak burda trafik sikisik diger yerde daha rahat trafigi oraya aktaralim gibi bisi yapilabilinir.

Kabul edilirse gayet mantıklı bence. Sanki o bahsettiğiniz sensörler varmış gibi kabul edip geri kalanını halledersiniz. Test etmek için de ufak bir simulator yazılabilir. Hatta daha heycanlısı, çıkın sokağa belli saatlerde belli yerlerden kendiniz hesaplayın yazın bir yere. Sonra da input olarak kullanın. O sensörler başlı başına ayrı proje olur hakkaten.
Sosyal ağlarda paylaş

http://i52.tinypic.com/20a2bd1.png

Aklıma gelen bir fikri paylaşayım dedim. Belki hoşuna gider ve kullanırsın.

Yollarda kedi gözleri vardır bilirsin. Burada yapacağın kedi gözünden biraz farklı olacak. Kedi gözlerinin içinde havaya bakan infrared (kızılötesi) alıcılar olabilir. Bu devreleri yapmak çok basit ve tanesi için 2-3 tl gibi bir miktar ortaya çıkıyor. Bu alıcılar kontrol etmek istediğin kavşaklarda yollara araçların altına gelecek şekilde 20m aralıklarla 4-5 tane yerleştir. Kırmızı ışığın bekleme süresinin son saniyesinde veri toplayıp merkeze bilgi gönderir. 40m 80m yolda yoğunluk var gibi. Aynı uygulamadan diğer kavşaklardaki veriler toplanır.

Uzunluk sırasına göre bu da trafik kuyruğunu da gösterecektir, farklı rotalara yönlendirme yapılabilir. Aynı sistemle yeşil ışık yandıktan 10 sn sonra yapılacak olan 100 milisaniyelik taramalarla trafiğin akış hızı, geçen araç sayısı şerit üzerindeki ardışık iki sensör tarafından ölçülebilir ve veri merkeze iletilir. Gelen verilerle yoğunluk hesaplaması yaparsın bir formülle, mesela;

Bekleyen araç kuyruğu uzunluğu
-----------------------------------------
       Hız . Geçen araç sayısı

ve sonucu düşük olan güzergahları harici bir ekran ile şurası boş şeklinde sürücüleri bilgilendirebilirsin.

Edik: Kırmızı ışık yandığı anda da araç kuyruğu uzunluğu için bir sorgu atarsın. Eğer yol halen doluysa güzergah çok yoğun şeklinde uyarı verebilirsin...

Bilmiyorum arkadaşların postunu ama bir anda aklıma geldi işte. Fikrimde eksiklikler mutlaka var. Detayını bilmiyorum o kadar da üzerinde düşünülebilecek bir solüsyon olarak geldi bana...

Saygılar.
İyi forumlar.
Sosyal ağlarda paylaş

@Senko
Senin istedigin gibi bir sistem Düsseldorf'da 6 milyon euroya mal olmus. Tabii oldukca kapsamli yapilmis. Trafik lambalari üzerine video kamera ve infrarot hareket sensorlari, yollarda sensor-seritler, taksilerin kaydedilmesi ve taksi müsteri alinca kisa yolun hesaplanip ona bildirilmesi vs.. Yani full trafik kontrol sistemi uygulanmis. Ama harcanan paraya da degmis yani :)

Diger trafigi daha az olan yerlerde sadece bu hareket sensorlari var trafik lambalarinin üzerinde. Isikta araba olmazsa o yöne yesil hic yakmiyor. Sensor oldugunu bildiginiz bir lambaya yaklasirken uzunlari yakip sensoru aktif edebilmek de mümkün :P Ama benim bildigim sadece bu sensorlarla alternatif yol cizilmesi mümkün olmayabilir. Trafik yogunlugunu hesaplamak icin ayrica trafik lambasi öncesindeki 30-50 metrelik alana sensor-seritler cekilmesi gerekmesi lazim olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi image processing konusunda uzman bir hocanın yanından geldim de adam sadece kamera ile arabaları tanıma işi 1 yılı alır diyor.

ki projenin bir kısmı bu daha iste yogunluga gore isiklarin ayarlanması alternatif rota db de bilgilerin saklanması gibi bi ton sey var.

image processing olayını da ortadan kaldırırsak bizim hoca onaylamayacak projeyi sanırsam. bayagi bi bok duruma düştük şu an sdf
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle hızlıca yazılanların üzerinden bir geçtim.
2010 da mezun olmuş bir yazılım mühendisiyim , pek meslekle ilgilenmedim . Daha doğrusu kodlama vs. taraflarıyla ilgilenmedim , bir soruna çözüm üretme , planlama gibi kısımlarına ilgili ve yetenekliyim.
Teknik olarak ne kadar sürede biter burda kim ne dese boş. Ama şunu söylemek isterim ki ; bir sene içinde bitirebilecek bile olsanız , böyle birşey yapmamalı , daha standart bir proje ile mezun olmalı , bu fikrinizi ticari bir projeye dökmelisiniz bence. Tubitak olsun , sanayi bakanlığı vs olsun bu tarz projelere destek verebilir. Öğrenci başınıza uğraşıcağınıza , gerçek sermayeli gerçek bir proje olarak mezun olduktan sonra uğraşsanız daha iyi olur herkes için gibi geliyor bana.

Hem gerçek bir şirket ve proje yönetmiş olursunuz hem bu işten kar ve ünvan elde edebilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

sdfsdf tahmin ettigim gibi image processing olayı kalkınca proje onaylanmadı :/
bir rüya başlamadan bitmiş oldu sdf

başka bişi bulun demiş hoca cumaya kadar
seytan diyor seç bi tane otomasyon yaya yaya yap hem AA gelir hem rahat geçiririm dönemi
bi taraftan da güzel bişiler yapmak istiyorum ama...
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

şimdi image processing konusunda uzman bir hocanın yanından geldim de adam sadece kamera ile arabaları tanıma işi 1 yılı alır diyor.

ki projenin bir kısmı bu daha iste yogunluga gore isiklarin ayarlanması alternatif rota db de bilgilerin saklanması gibi bi ton sey var.

image processing olayını da ortadan kaldırırsak bizim hoca onaylamayacak projeyi sanırsam. bayagi bi bok duruma düştük şu an sdf

demistim.
Sosyal ağlarda paylaş

demiştin walla gerçi hoca sim etmemizi kabul etse yapcaktık kararlıydık

bu arada hiç speech recognition ile ugraşmış olanınız var mı bişiler yapilabilir mi senior project olarak.
veya var mı bi öneriniz cumaya kadar bulmam lazım bişiler sdf yoksa random bi gruba düşücem.
Sosyal ağlarda paylaş

CMU'nun açık kaynak bir programı var, speech recog. için. Ama kullananlar genelde keşke baştan yazsaydım diyor. Ama tabi yapmak istediğiniz şeyin ne kadar komplike olmasını istediğinize kalmış olay.

Şu olsa süper olurdu dediğiniz bir şeyi alın. Parçalayın. İllaki bir şeylere denk gelecektir. Mesela şu konuştuğunuz projenin bir bölümü parçalanıp image processing'in küçük bir parçası olmuş bile. Bunun gibi bir proje bulup sadece o kısmıyla ilgilenin. Yani niye işin sadece image processing kısmını yapmıyorsunuz? En azından üniversiteye bir şeyler bırakmış olursunuz. Sizden sonra gelenler de bir sonraki adımını gerçekleştirir. Başka bir bölümünü tamamlar. Bilmem kaç sene sonra da hepsi toparlanıp kapsamlı bir proje olur.

Olmaz demeyin, biz böyle yapardık üni.'de projeleri. Bir arkadaşım ilk önce dedi ki 3 tane uçan robot olacak. Bunlar tek bir nesnenin çevresinde sürekli formasyon tutacaklar. Özetle takip edecekler ve bu işi 3'ü otonom olarak yapacak, birlikte haberleşebilecekler. Tabii ki yapamadı. O sadece 1 tanesini yaptı, çalıştırdı. Ondan sonra gelen başka birisi 1 sene sonra robotun havada stabil kalabilmesini sağladı. O sırada başka birisi 3 robot olsaydı nasıl iletişim kurarlardı kısmını araştırdı. Muhtemelen bundan bir 5-6 yıl sonra birisi çıkıp hepsini birleştirecek. Güzel tarafı, her gelen, bir öncekinin adını zikretmek zorunda, akademik yazı sonuçta. Haliyle en sonunda arkadaşımın ortaya attığı bir fikir kartopu olarak yokuş aşağı yuvarlanıyor. Yani senin hakkın yenmiyor.

Genelde üniversitelerde insanların aklına komplike fikirler gelir ama bunların gerçekleşmesi 2 yıllık araştırmayla bitmez. Bu nedenle sürerlilik sağlanması şarttır. Akademisyen de olmuyorsa iş yapan insanlar, o zaman projeleri devam ettirmenin bir yolunu bulmak gerek. Bunu da tabi hocaların düşünmesi gerek ama tabi yurdumun neresi düzgün ki orası eğri diye sormak mantıklı olsun. Neyse, siz böyle bir teklifle gidin, belki bir işe yarar.
Sosyal ağlarda paylaş

hocam cok guzel yazmıssında bıraz hocalar yuzunden secemıyoruz. cakal ınsanlar taa 3hafta onceden fln kapmıslar hocaları konular vs belırlenmıs. benım bu haftaya kadar proje dersını alıp alamıyacagım bıle muallaktaydı o yuzden gec kaldım bıraz ve gec kalanlarla grup olmak zorunda kaldım.
ımage processıgn guzel bır olay ama hocası kapıldı sonra netural networks dusunuyordum ben hocası kapıldı. network securıty desen hocası kapıldı baska bısı desen hocası kapıldı 20tane hoca var supervızor olarak hemen hemen hepsı kapıldı sanırım. kımse de 2 grup almaya yanasmıyor
Sosyal ağlarda paylaş

Sana kala kala speech recognition kaldı sanırım. Başka bir seçeneğin var mı?
Aletlerin doğrudan sesle kontrol edilmesine yönelik bir proje gerçekleştirebilirsin mesela. Dersin ki home theater sistemini tamamen sesle kontrol edilebilir hale getireceğiz. Bu noktada düşünmen gereken kumandanın bilgisayara bağlanması gibi bir durum söz konusu. Bununla sen uğraşmazsın. Sen sadece söyleneni çözecek sistemi yaparsın. Ama sorun şu ki toplu bir cümle kümesinden belirli bir anahtar kelime seçmek zor. Belkide değildir bilmiyorum, araştırmanız gerek biraz. Ama zorlanacağınız nokta burası olacaktır muhtemelen.
Başka... Mesela call center'larda interface vardır;
1-Bireysel bankacılık
2-Kredi kartı
9-İngilizce
gibi. Sonra bunların alt kategorileri vardır bilirsin. 1'i seçtiysen, onun altında yine bi 10 tane numara gelir. Pek efektif bir yöntem değil bu. Öyle olsaydı bu gün Windoz kullanmaz hala DOS'ta takılıyor olurduk. Bunun bir sonraki noktası doğrudan söylenen şeylere göre istenilen yere ulaşılması. Yani "sen kartım" çalındı dediğinde seni doğrudan gerekli yere bağlıyor. Veya sen havale dediğin zaman, aradaki 2 menüyü pas geçip doğrudan isteğin doğrultusunda bir agent'la konuşuyorsun. Bu zaten yapıldığı için yapmanız pek bir şey ifade etmez. Bunun ötesinde ne olabilir? Söylenen kelimelerin vurgularına göre kişinin mutlu mu, sinirli mi, sabırsız mı vs olduğunu çıkarabilirsiniz. Buna göre de agent'ın bir sürprizle karşılaşmamasını sağlarsınız. Dahası eğer menü içinde çok dolaşmışsa birisi sıkılır. Bunu çözüp o kişileri doğrudan bir yetkiliyle görüştürebilirsiniz mesela. Tabi bunlar projenin işe yarar olduğunu gösteren şeyler. Sizin için daha önemlisi yapılabilir olup olmaması. Yapmaya karar verirseniz %30 pay istiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Abicim geçen yıl yurt dışındaki bir gsm operatorü için ASR işi yapmıştım.

Ne yapılabilir neler mümkün neler değil yardımcı olmaya çalışırım. Kullanacağınız dil nedir?

P.S: Zaten hazır impl. ler mevcut bir kaç tane, industrial standart lara oturdu speech recog. işi. Sıfırdan implement etmeye kalkarsan biraz zor olur.

Edit: Riglous senin bahsettiğin ASR enabled IVR çözümü bir çok yerde kullanılıyor, benim de yazdığım meret IVR menulerinde navigation, belirli keyword lere göre diğer ıvır zıvırların yapıldır servisler için kullanılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Heh abicim Sestek olmadan önce adı GVZ idi o firmanın çok fazla el değiştirdi. Bir dönem Turk Telekom a yaptıgımız bir projede TTS (text to speech) lerini kullanmıştık onların başımı çok ağrıtmıştı, adam multi core da yamulup kalıyordu efective kullanamıyordu cpuları.

Aşmak çok göreceli bir kavram abicim, bu sektorde hiç bir developer uzaya roket göndermiyor, herşeyin belli bir spec. i procedure u mevcut, elini bir işe atarken hiç bir zaman işin büyüklüğünden yada karmaşıklığından korkma. Bir önceki post da 4 kişi ile nasıl startup olur yazmıştım, tutun bir ucundan başlayın gerisi takır takır gelir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...