Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2010 Referandum Sonuçları

Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

sir said:

yahu bi kere de ülkemin kendini "çağdaş" addeden insanları onurlu bi şekilde yenilmeyi, çemkirmemeyi, şapkayı önlerine koyup bi "ben nerde hata yaptım" diye düşünmeyi başarsınlar..yemin ediyorum dişimi kırıcam..ya da yok, yok, hayatımın sonuna kadar chp seçmeni olucam.

ama yok işte. illa belaltı vurmak, illa hakaret etmek, illa kendilerini allayıp pullamak ve diğerlerini aşağılamak zorundalar. böyle yaptıkça da kaybedecekler. 2011de de kaybedecekler, 2015te de kaybedecekler..bakın, referandumdan galip çıkan adam bile çıktı, göstermelik de olsa, üzdüğüm biri olduysa özür dilerim dedi. muhalefetten böyle bi özür gelir mi?

bir kere de sessizce dinleyin, kaçıncı yenilgi bu?daha kaç kez yenileceksiniz? daha kaç kez hayalkırıklığına uğrayacaksınız?

demokratik yollarla başa gelmeyi beceremeyenler sonuçta demokrasi düşmanlığına, halk düşmanlığına soyunuyo işte. hala eğitim-oy kıyaslamaları yapılıyo. ama herşey ortada, düştü maskeler. hayır çıksa da düşecekti zaten. ama iyi ki evet çıktı.

dün yalvar yakar olunan, üzerine titrenen, hayır için yalvarılan halka bugün "müstahak, aptal, satılmış" demek..bunu diyenler herkesten beter işte.

topiğe cevap olarak anlaşılmasın bu yazdıklarım, genel olarak tvlere çıkıp ahkam kesenler, twitterda, facebookta kendini zeki sananlar için burda da böle bi içimi dökeyim dedim.

neyse, sonuçta mutluyum.bugün uzun zamandır ilk defa türk olmaktan da, türkiyede yaşıyo olmaktan da gurur duydum. umarım yeni anayasa da söz verildiği gibi yapılır bi an önce.

sir zaten senin akp'yi desteklediğini biliyoruz o ayrı da,
akp'nin bunca yaptığını görmezden gelip sadece chp/mhp kitlesinin yaptıklarını çok büyük bir günah, çok büyük bir suç ya da çok büyük bir ayıp imiş gibi göstermen yanlış olmuş.

"türk olmaktan mutluyum, yaşasın demokratik anayasa" diyorsun da, demokratik anayasa olsa bizim de itiramız olmazdı.

taraf ve zaman gazetelerini veya o camiayı takip ettiğimde hep aynı şeyleri savunuyorlar. itiraz edenleri cuntacı diye yaftalayıp ellerindeki anayasayı hep savundular ve ak pak gibi gösterdiler.

biraz olsun senin taraf ve zaman kalıplarından kurtulup ahmet hakan gibi iki tarafı da eleştirel bakabilmeni istiyorum. tartışmalar loop'a girmesin artık patide, biraz iki taraflı bakabilelim.

şöyle ki, chp'nin olduğu kadar akp'nin de hataları var.
bu referandum sürecinde gördüğüm bazı olaylar oldu.

mesela, her yerde ama her yerde billboard'larda akp'nin afişleri asılıydı. hani bazıları "sonucu hiç etkilemez" diyor da, %5'i etkiler, %8'i etkiler, o bile önemli bir etkendir.
bu kadar reklam yapabilecek parayı nerden buldu akp?
cebinden vermemiştir herhalde sanmıyorum? çocuklarını bile başkasının parasıyla okutmuştu. bu kadar fakir bir yönetimin türkiye'nin her yerine reklam yapabilecek parayı nerden bulduğunu çok merak ediyoruz.
ancak chp bu konuda hiç bir şey yapamadı.
bizim hakkımızı savunabilecek hiç bir düzen yok ülkede. devlet hep iktidarın lehine.
o yüzden tek umudumuz siyasi partiler, belki onlar bir şey yapabilir diye düşünüyoruz.
deniz baykal'la muhalefet etmesinden dolayı hep dalga geçildi, bu yüzden kemal kılıçdaroğlu şu an çok fazla sinmiş durumda. fazla pısırık.
hadi kemal kılıçdaroğlu bazı kişileri tatmin etmek için sessiz kalmayı tercih etti. chp'den hiç bir adam yok mu da bu billboard ve gazete reklamların hesabını soramadı, sormadı?
chp'nin hatasıdır mesela bu.

akp'nin hatası ve ayıbı ise bu anayasa için insanlara çok fazla baskı yapmış olmasıdır.
demokratik yollarla demokratik bir anayasa yapamayan akp, referandumla kendi kafasının dikine gitmeyi tercih etti.
referandum öncesi hayır diyen gruplar tartaklandı.
"hayır çıkarsa ben avrupa'nın yüzüne nasıl bakarım" gibi baskıcı söylemler oldu.
"bakın hayır derseniz ekonomi allak bullak olur, ama evet derseniz hepimiz zengin olacaz" laflarıyla halkın aklı çelindi.
dini fetvalar verildi, din çok ağır biçimde siyasete alet edildi, dindar insanlara "bakın evet derseniz 15 puan sevap bonusu kazancaksınız" gibi yalanlar söylendi.

taraf gazetesi yazarları belki "türk olmakla gurur duyuyorum, yaşasın demokratik anayasa" diyebilir, ama böyle bir baskıcı sisteme "demokrasi" diyen zihniyetin varolmasından ben utanç duyuyorum. gerçi yıllar önce "demokrasi bizim için amaç değil araçtır" demişlerdi. ne ilginçtir, demokrasiyi "amaç" olarak görenler darbeci diye, cuntacı diye damgalanıyor demokrasiyi "araç" olarak görenler tarafından.

bunlar akp'nin ayıbı. bu yüzden "demokratik bir anayasayı tercih etti halk" diye yorumlamayalım olayı lütfen.

öte yandan chp ve mhp'yi biraz daha eleştirmek istiyorum.
mhp'nin üstüne bir "ırkçı, saldırgan, faşist" damgası yapıştı. mhp'nin ırkçı saldırılara karşı olması gerekiyor öte yandan hep saldırgan olayların arkasından mhp çıkıyor. bu da mhp'nin imajını zedeliyor, söylevlerine kötü etki veriyor.
yani mhp dediklerinde haklı olsa da, yaptıkları kendilerini yalancı çıkartıyor.
insanlarda bir antipati uyandırıyor.

chp reklam yapamadı, kitlelere ulaşamadı. tamam "zengin olacaz, bakın hayır derseniz hepinize avanta vericem" gibi şeyler demesini beklemiyorum elbette ama insanlara akp'nin yoluyla zenginleşemiyeceğini anlatması lazım.
ama bir şekilde de zenginleşme umudu vermesi lazım.
bu şekilde sanki zenginleşme karşıtıymış gibi gözüküyor, ve bu da sermayenin hiç hoşuna gitmiyor.
oysa bir umut kapısı sunması lazım.
akp sunuyor ve sonucu tam tersi olmasına karşın sürekli oy alıyor.
chp neden yapmıyor?
ya da neden chp billboard spamı yapamadı?
gazetelerde sayfa sayfa reklam vermedi?

akp deception yapıyorsa chp de yapsın, insanlara kendi yönteminin zenginlik getireceğini, refah getireceğini, demokrasi getireceğini aşılasın.

ama zayıf kalıyor, etkisi kalıyor.

belki de henüz imaj tazeleme endişesi içerisinde oldukları içindir.
ama akp gibi saldırgan bir partiye ihtiyacımız var. saldırgan derken insanları döven değil de, insanlar üstünde psikolojik etki oluşturabilecek bir parti.

Sosyal ağlarda paylaş

konu rte diil ama adam marmara iibf lisans mezunu iste. mesele bunun bisey olmaması chp dede mhp dede bi cok lise mezunu olması gibi. ecevitinde lisans diploması olmaması gibi. etken bir aktör değil yani eğitim..

said:
Bu kadar palyatif bir yorum yapmak için beyin korteksini çok zorladın mı?

Bu arada bir kaç kişi demokrasi kötü mötü demişlerde yanılıyorlar. Bizde demokrasinin işlememesinin sebebi Atatürkün demokrasiyi zorla türk halkına bence dikte etmesidir. Amerikadır, Fransadır vs dir gibi halk bu demokrasiyi kendi getirseydi demokrasi çok daha güzel işlerdi diye düşünüyorum.

yani cevap içinde zten yazmaya gerek yokmus
atatürkün demokrasiyi " zorla " getirmesine refandumu bağlamak işte senin cevabın buraya ait..
Sosyal ağlarda paylaş

Estel_Anorien said:

oklokrasi o.

demokrasi dediğinde azınlığın da hakkı düşüncesi falan gözetiliyor. uzlaşmaya falan çalışılıyor. herkesin isteğini nasıl yapabiliriz falan diye düşünülüyor.

güzel bişey aslında.

Gerçekten AKP'nin öncü olduğu bir harekete diğer partilerin AKP elinden gelen iyiniyeti göstermiş olsa bile o ya da bu şekilde iştirak edeceklerine inanıyor musun?
Sosyal ağlarda paylaş

Atatürkün demokrasiyi zorla dikta etmesini demokrasinin yanlış kullanılması/anlaşılmaına bağlıyorum. Tabi referandumla demokrasinin ilgi/alakasını göremiyorsan, onunda ötesinde verecek düzgün bir cevabın olmadğı için bahane bulup "aa cvp vermeye gerek yohmuş yaa" diye geçiştiriyorsan keyfin bilir.

@Giovanni: Mhp yi takip etmiyorum ama Chp anlaşamadıımız maddeleri ayrıca oylayalım onun dışındaki tüm maddelerde arkanızdayız demedi de ben mi sanrılardan müzdaribim?
Sosyal ağlarda paylaş

1994 yerel, 1995 genel, 1999 yerel, 2002 genel, 2004 yerel, 2007 referandum, 2007 genel, 2009 yerel, 2010 referandum

bu 9 seçimide refah partisi ve akp kazandı.

kaybettikleri tek seçim 1999 genel. orada erbakan yasaklıydı recain kutan denen kukla vardı. bu özel durum olmasa değişik olurdu.

yani bu adamlar neredeyse 20 yıldır bütün seçimleri aldı.

neden ?
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Estel_Anorien said:

oklokrasi o.

demokrasi dediğinde azınlığın da hakkı düşüncesi falan gözetiliyor. uzlaşmaya falan çalışılıyor. herkesin isteğini nasıl yapabiliriz falan diye düşünülüyor.

güzel bişey aslında.

Gerçekten AKP'nin öncü olduğu bir harekete diğer partilerin AKP elinden gelen iyiniyeti göstermiş olsa bile o ya da bu şekilde iştirak edeceklerine inanıyor musun?

2 madde haricinde kimsenin pakede hayır dedigi yok. o 2 maddeden haberiniz yoksa zaten tartısmayın burda.
Sosyal ağlarda paylaş

inprc said:

1994 yerel, 1995 genel, 1999 yerel, 2002 genel, 2004 yerel, 2007 referandum, 2007 genel, 2009 yerel, 2010 referandum

bu 9 seçimide refah partisi ve akp kazandı.

kaybettikleri tek seçim 1999 genel. orada erbakan yasaklıydı recain kutan denen kukla vardı. bu özel durum olmasa değişik olurdu.

yani bu adamlar neredeyse 20 yıldır bütün seçimleri aldı.

neden ?

kömür?
göbek kaşıma?
bidon formlu kafa?

var birsürü sebep. seçin beğenin.
Sosyal ağlarda paylaş

açıkçası inanıyorum.

siyasi partinin lideri olarak az çok zeki bir adam olmak lazım.

yüksek oranda oy almış bir iktidar partisinin kendi keyfine göre anayasa değişikliğini geçirebileceğini tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. dolayısıyla değişikliğin yapım süreci boyunca pozitif bir tutum izlenseydi diğer partilerin liderleri de ülkenin anası bellenmesin diye işe müdahil olma seçeneğini göz önünde bulundururlardı.

teklifi kendin hazırlayıp partilere götürüp 3 gününüz var inceleyin bize kararınızı bildirin dersen adamların reddetmesi zaten doğal.
Sosyal ağlarda paylaş

2 maddeyi ayrıca mecliste veyahut referandumla oylatalım demekle, 2 maddeyi tamamen kaldırın demek arasındaki farkı hukuk okumuş biri olarak idrak edebileceigni zannediyorum giovanni.

Meclis üyelerini halkın seçmedği bir meclisi "demokratik" bir meclis kabul ediyorsan hiç tartışmasakta olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Estel_Anorien said:

teklifi kendin hazırlayıp partilere götürüp 3 gününüz var inceleyin bize kararınızı bildirin dersen adamların reddetmesi zaten doğal.

Bu konuda AKP tarafının ne dediğini de değerlendirdin mi ? Tek taraflı hüküm vermek doğru değil. CHP'nin 'kapağını bile açmayız' ve MHP'nin 'çay içip giderler' beyanlarına ne diyorsun?
Sosyal ağlarda paylaş

Estel_Anorien said:

açıkçası ben özelleştirmelerde idare mahkemelerinin kamu yararı gözetimini kaldıran değişikliğe de karşıydım

ne güzel artık tüpraşlar telekomlar bikaç milyon dolara seccade kankubatlarına satılabilecek.

Tüpraş Koç'a satıldı mesela. Ödemek için MİGROS'u satması gerekecek bir meblağa satıldı. Hangi kankubatmış bu?
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Estel_Anorien said:

açıkçası ben özelleştirmelerde idare mahkemelerinin kamu yararı gözetimini kaldıran değişikliğe de karşıydım

ne güzel artık tüpraşlar telekomlar bikaç milyon dolara seccade kankubatlarına satılabilecek.

Tüpraş Koç'a satıldı mesela. Ödemek için MİGROS'u satması gerekecek bir meblağa satıldı. Hangi kankubatmış bu?

yazik ya koc a, bi calik olamamis

tupras i devletten alirken devlet bankasindan kredi cekseymisya, salaklar iste

calik gurubu oylemi, kafa calisiyro adamlarin valla
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...