Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2010 Referandum Sonuçları

Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

Suark said:

ya iyide sufi,
AYM yasama veya yürütme yapabilen bir kurum değil ki? adamların görevi denetlemek ve kanunlar nezlinde denetliyorlar.
Bazen sınırlarını aşıyorlar gibi görünüyor, ama bu onların değil onları denetleyen bir kurumun olmamasından kaynaklanıyor.

AYM'nin elinde istediği kadar güç olsun, hiç birşey yapamaz ki? sadece anayasaya aykırı kanunları reddedebilir veya bulanık olan maddeleri reddedebilir.

küçük örnekler ama yine de örnektir:

yürütme: AYM'nin yürütmeyi durdurma yetkisi yoktur. ama yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. en basit ifadesiyle bu yürütmeye müdahaledir. ha sistemin bütün işleyiş mekanizması buna göre dengelenmiş olur ve AYM'nin yürütme kararlarına müdahalesi de bu denge içinde yasallaştırılır o ayrı. ama bugünkü durumda bu apaçık müdahaledir.

yasama: son referandumda AYM, referanduma sunulacak maddelerde ekleme-çıkarma yapmak suretiyle yasamanın yetkisini kullanmıştır. bu forumda da daha önce söyledim: AYM bu 2 maddeyi kendince düzenlemek yerine uygun değildir diyerek iptal etmeliydi eğer bir uygunsuzluk öne sürüyorsa.

said:
Naptı akp, AYM'yi denetleyecek bir kurum mu oluşturdu? Bir mekanizma mı soktu araya?yoo

bunu yaptı demedim zaten hiçbir yerde. AYM hala kendisini bağlayan yasaları takip etmeye zorlanabilen bir kurum değil.

said:
adamlar bu güçlü mekanizmaya kendi adamlarını koyacaklar şimdi, gerçekten denildiği kadar vahimmiş durum. Sonuçta AYM'yi denetleyebilecek bir kurum yok anladığım kadarıyla?

Bu durumda, "bulanık" olan tüm yasalar geçirilebilir AYM'den.
Yani?
Yani önceki iktidarların aynı kafa yapısını sürdürmeye devam etmiş AKP.

işte burada "akp kendi adamlarını yerleştirecek"ten başka türlü yorumluyorum ben durumu. daha önce de söylemiştim, siyasilerin bu kurumlara belli sayıda üye vermesi bu kurumların tek bir kafa yapısında (toplumda desteği olsun olmasın) tek bir dünya görüşü doğrultusunda kararlar vermesinin önüne geçer. çünkü demokrasilerde siyasiler sürekli devirdaim yaparlar ve halkın tercihleri doğrultusunda devirdaim olurlar. bu kurumlara seçilen üyeler de tek bir zamanda tümü birden aynı kaynaktan seçilmediği için mümkün olduğunca geniş bir görüş yelpazesine yayılırlar.

bu anlattığım bugünkü kabul edilen maddelerle tam olarak sağlanmıyor, ucundan biraz... ama önceki kapalı kutu sistemine göre daha iyi bence.
Sosyal ağlarda paylaş

evet cüce, bu kadar vahşice yaşanmamıştı, çünkü wispy'nin de dediği gibi "geç kalındı". bütün devleti bütün ülke geç kaldı, çünkü zenginleşmek hep namussuzluk olarak addedildi, devletin büyük ve güçlü olması için bütün sermayeyi elinde tutması gerektiğine inanıldı..sonra bi anda özalla beraber patlayınca herşey, bir anda bazı iller iş cennetine dönüşünce şehirleşme müthiş hızlandı, hızlanınca çarpıklaştı, varoşlaştı. e şimdi de düzenlemek, dönüştürmek gerekiyo, çünkü altyapı kaldırmıyo. olan yine garibanlara oluyo, orası öyle.

devlet bence gayet küçülme eğiliminde, bu da gerek demokrasi gerekse özgürlük için yerinde bir eğilim. çünkü devlet küçüldükçe üzerimizdeki baskısı azalacak, artı bizim de ödememiz gereken vergiler azalacak. devletin nüfuzu ne kadar az olursa o kadar iyi. çünkü bir şirketle kuracağınız ilişkiyi siz belirleyebilirsiniz, ama devlete er ya da geç, şöyle veya böyle işiniz düşer.

o dediğin atılımların olması için, hele hele "sosyal devlet" gibi bir iddiayı gerçekleştirebilmek için en gerekli şey bizde yok ki arkadaşlar? sermaye, sermayenin ülkede birikmesi, doğru düzgün yatırımlara dönüşmesi, istihdam yaratması..bugün sosyal devleti gerçekleştirebilmiş demokratik ülkelere bi bakın, yaşam kalitesi en yüksek, insanların en mutlu yaşadığı devletlere bakın..hepsi de kapitalizmi sonuna kadar işletmiş devletler değil mi? hepsinde hala işsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği yok mu? e herşey hep birlikte ve aynı anda olmuyo işte..yavaş yavaş, bütün dünya arıyo sihirli anahtarı, henüz bulabilmiş olan yok.

devlet bu kadar büyük ve hantalken, anayasa bu kadar büyük ve üniterken zaten olacak iş değil işte bu, onu anlatmaya çalışıyorum. neden yabancı sermaye bu kadar değerli bizim için, işte bu yüzden. insanlar zenginleşecek ki kültür, değer, eğitim vs üretecek vakit ve imkan bulsun.

türkiye ekonomisi çift haneli büyüyo şu anda, işsizlik de düşmekte, borsa da dün tahmin edildiği gibi rekor kırdı. ama bunlar hep uzun süreçler, sancılı süreçler, çünkü türkiye çok hızlı bi değişim ve dönüşümden geçiyo. 3 haneli enflasyon rakamlarından, 20 milyar dolarlık ihracattan nerelere geldik..

akp de bu değişim ve dönüşümün, dünyaya entegrasyon sürecinin taşıyıcısı, mecburen. çünkü zenginleşen kitle, devlet yönetiminde söz sahibi olmak istiyor. ideal olan taşıyıcı değil, elbette, ama şu anda başka bi parti de yok bunu taşıyacak. çünkü o çok önemli, çok kilit kitlenin temsilcileri onlar.

bi de hala demokrasinin bize fazla olduğunu düşünenler "sivil dikta" diye ağlamasın o zaman, rica ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

devlet bence gayet küçülme eğiliminde, bu da gerek demokrasi gerekse özgürlük için yerinde bir eğilim. çünkü devlet küçüldükçe üzerimizdeki baskısı azalacak, artı bizim de ödememiz gereken vergiler azalacak. devletin nüfuzu ne kadar az olursa o kadar iyi. çünkü bir şirketle kuracağınız ilişkiyi siz belirleyebilirsiniz, ama devlete er ya da geç, şöyle veya böyle işiniz düşer.

Meh jandarma devlet olsun, insanlar şirketlerle yüzleşsin öylemi ? Serbest piyasa ekonomisi, devlet müdahale etmesin. Neo liberalizm kokuyor buram buram, anlayamadığınız neo liberalizm büyük sermayder için iyidir at koşturabilir böylece istediği gibi, senin benim için ise daha kötüye gitmek demektir bu. Sendikalarıda kadlrıalım, asgair ücret kalksın zaten varlığı yokluğu bir. Kitler ondan peşkeş çekiliyor şirketlere vs.

Zaten bu jandarma devletler vardı 1800 lerde ama işçi ayaklanmaları ile sosyal devlet ve sosyalist devlete modellerine yöneldi devletler, çünkü köpek kullanıyorlardı insanları 3 kuruş paraya, sendika yok, sağlık güvencesi yok. Sosyal devlet sizin insan gibi yaşamanzı için getirilen bir güvence, işçi ayaklanamlaı ile oldu bunlar mücadele ile. Şimdi terkar gerisin geriye bir dönüş var ülkede.

Nedense neo liberal akım çok bir hevesle karşılandı sanıyorlar ki, size bana özgürlük verecekler :). Vergimi vereyim ben adam gibi, devletin başınada adam gibi birileri geçsin bana hizmet versin, devlet benim için var ama şirketin varlığı her zaman daha çok kardır ve piyasayı ele geçirdimi o zaman aç bir özgür olarak oturursunuz tek başınıza aynısı. 1800 lerde insanlar özgürdü negatif statü hakları koronuyordu anayasa ile ama açdılar ve ayaklandılar pozizitif statü haklarına kavuşup sosyal devlete dönüştürdüler sistemi.

1961 anayasası çok daha özgürlükçü bir anayasaydı, ama 12 eylül sonrası daha ysaklı hale geldi şimdiki oylama sonucu dahada bir kırpıldı. Sağ sol olayları ise tamamen dış müdahele ile gerçekleşen bir olay akabinde ihtilal oldu insanlarde destekledi bunu çünkü madolyonun bir yüzünü gördüler önemli olan can güvenliği çünkü. Akabinde rezil yasaklı bir 81 anayasası ve Türkiye yabancı sermaya akımı başladı özal sağolsun ülkede neo liberal bir sistemin deneme tahtası oldu.

Neo liberalizm senin benim için çooook büyük tehdit. Ve ülke o yöne gidiyor.

Çözümüde söylim hemen, ya herşey iyice boka sarsın insanlar uyansın kendi hakları için mücadele etsin ve elde etsinler, yada ülkede devrim olur başa bir lider gelir demir yumruğu ile yönetir ülkeyi (malum demeokrasi bize gelmez sakat bir sistem, önce deneokrasi bilincine sahip insanlar yetiştirmek lazım) akabinde bu adam 300 sene yaşasın, eğitim devrimi le bir kaç nesili adam edebilsin sonra ölebilir, Atatürkün niahi hedefi eğitim ile insanları dönüştürmek çünkü sistemin işlemesi onu koruaycak insanlara bağlıydı ama onuda beceremeidk ve Atatürk 300 sene yaşayamadı. Şimdi durum bu işte. O yüzden şaşırmamak laızm.

Bu şekildeki insanların başına recep tayyip erdoğan başbakan olur tamda olması gerektiği gibi :).
Sosyal ağlarda paylaş

çok uzun yazılar var ama çalık grunun bahsi geçmiş.o konuyu açmak isterim ki
tayyip erdoğan damadı için bankalardan borç isteyerek atv'yi damadına hibe etmiştir. bu bankalara borç nasıl mı ödenecek?? bankaların reklamı yapılarak tabii ki.
hukuk'la ilgili problem var mıydı değişen anayasadan once. EVET! ergenekonda daha suçlaması bile bulunmayan yüzlerce insan tutuklandı ve hala haklarında herhangi bi suçlama yok! sadece tutuklu halde tutuluyorlar. Savcı Cihaner cemaatin üzerine gitmeye çalıştı hemen adalet bakanlığı başka bi savcıya özel yetki verip cihanerin yetkisini kaldırdı. PEki Deniz Feneri davası niye kayboldu ortadan?? Almanca çeviri güzel değilmiş. bu ülkede almanca bilen yok mu? Unakıtan, Zapsu, Zahid Akman ile ilgili davalar niye bakılmıyor
Bu ülkede gördüğünüz 2 örnekte bitaraf olan bertaraf
faşizm var mı? hitleri mumla aratır bence...

neyse efendim, özellestirme yanlısı arkadaslarım. soyle soyliyim kapitalizm ve liberalizm'in babası ABD'de özellestirme hangi kurumlarla sınırlı bir bakın. özellestirmeyle sömürgeleşme arasındaki farkı biraz görün isterim.

faşizmi ve ABD sömürgesini destekliyor muyuz? %58 EVET!
ama biri bunları yüzümüze vurursa hemen sinirleniriz "pis darbeci, din düşmanı, anti-demokratik" diye...

o zaman neyzan tevfik demiş zaten "türk milleti bir gariptir..."
Sosyal ağlarda paylaş

Sonra alıntı yapıyoruz buraya kızıyorlar. Adam o tek cümlelik saptama için tonlarca kitap okumuş ve akabinde bir senteze varmış. Gİdip elini öpmek lazım adamların ama işte burada kızıyorlar :(.

Bende bir saptama yapayım bana ait "Daha çok özgürlük en çok güçlünün işine yarar".
Sosyal ağlarda paylaş

Polis devlet ile kastedilen farklı birşey, karşıtı hukuk devletidir. Yani doğuda asker çatışıyor polis değil söyleminden sanki biraz yanlış anlışılmış gibi geldi bana.

Polis devlet: İktidarın var olan yasalara uymamasıdır.

Hukuk devleti: İktidarında yasalara bağlı kalmasıdır.

Anayasa madde 125. hukuk devleti ilkesini güvence altına sağlamay yöenelik en önemli maddedir.

İdarenin (iktidar, hükümet, yürütme organı) tüm işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.
Sosyal ağlarda paylaş

BiTcH_oFBaT said:

Evet diyenlerin %42 i olayı kavrayamamış demek ki neyse..

işte size demokrasi facebook

bunlar böyle rahat rahat konuşabiliyorlar mıydı? Unutulmasın ki doğuda pkk ile polis değil asker çatışıyor. Ama biz polis devleti olma yolunda baya ilerleme kaydediyoruz.

ikinci önerme konusunda, kürt meselesindeki ilerlemeler verilenler değil alınanlardır, kazanımlardır. demokrasi geliştiği için böyle konuşulabiliyor değil, böyle konuşmakta ısrar edildiği, taviz verilmediği için o bölgede demokrasi gelişiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

polis devleti olma yolunda ilerlemiyoruz. zaten polis devletiyiz.

idarenin tüm eylemlerine karşı yargı yolu açık da, nasıl açık olduğu önemli. adamların isyanı -ki aslında haklı bir isyan- anayasa mahkemesinin kararlarının ideolojik olduğu ve direkt olarak esasa yönelik inceleme yaptığı yönünde.

atatürkçülüğün meşruiyetini, Atatürk'ün ölümüyle kaybetmesi bunun en büyük sebebi. demokraside yönetim biçimini de malesef halk belirler. halk için halka rağmen uygulaması eninde sonunda patlayacaktı. nitekim patladı.
Sosyal ağlarda paylaş

Anayasa mahkemesi eğer ki rejim lehine böyle bir karar alıyorsa - hukuk dışı olmasına rağmen - bence bu meşru müdafaadır. Ve desteklerim.

Çünkü rejimin meşru vasıtalarını kullanıp, rejimi baltalamaya çalışmak nasıl ki rejimin meşru vasıtalarının kullanım amacına aykırı ise, anayasa mahkemesinin rejimi korumak amacıyla hukuk dışı davranması bence meşrudur.
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

sorun rejimin baltalanması değil ki, sorun rejimin taban tarafından kabul edilmiyor olması.

üstten gelen her hareket belirli sıkışma noktalarında patlıyor.

Taban ? Taban bir sürü bu kadar, kendisi için ne doğru ne yanlış bilmiyor. Kaldı ki insaların kendileri için yanlış seçme özgürlükleri var ama evet bu ülkede %42 lik bir kesimde tahmini bu tabi rejimi destekliyor. Anayasa mahkemesi bunda gözetiyor. İnsanlara aslında rejim yanlış tanıtılıyor.

Ve rejimi kabul edip etmemesi için önce ne olduğunu kavraması lazım.

Ama esasında bence en doğrusu bırakalım iyice boksa sarsın herşey, ülke altüst olsun nijhayetinde bu sürünün doğruyu bulması için en iyi şans bu olur.

Edit: pardon bu ülkede rejim çok daha fazla kişi tarafından destekleniyor %42 de değil daha fazla. Rejimle ilgili bir sorun yok, sorun insanların rejimi kavrayamamış ve kendilerine mevcut anayasa ile tanınan hakları aramamasından kaynaklıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Ona bakarsan ülke polis devleti olarak kurulmadı mı ? 21 ve 24 Anayasalarında hukuk devleti yazıyor mu bilmiyorum ama Atatürk ve İnönü zamanında kanunların ne kadar bağlayıcılığı vardı iktidarı ve cumhurbaşkanını?

Savaş zamanı ve ülkenin yok olma tehditi altında neyin ne kadar bağlayıcılığ varsa o kadar bağlayıcılığ vardı. Esas amaç ülkenin paylaşılmasını önlemekdi, böyle bir amaç için herşey meşrudur, bu durumda artık kanun yasa vs zaman kaybı olur zaten Atatürkde ondan 6 aylık izinle tamamen bütün gücü eline aldın yine meclis kararı ile. Akabinde süre bitince galiba tekrar uzatılmasını istedi, hatta olmaz öyle şey diyenelre ülke elden gidiyor o zaman siz geçin ordu başına ülkeyi kurtarın dedi ama tabi o kapasite kimsede yok hemen kabul ettiler işler daha hızlı yürüsün diyede bu yetkiyi Atatürke verdiler o zamanlar olağanüstü zamanlar o dönemi o dönem için tartışamk lazım günümüz şartları ile değerlendirme.

Ne zaman ki savaş bitti, ülke düze çıkdı. Modern bir cumhuriyet içinde gerekli adımlar atılmaya başlandı. Eğitim olsun, kadın hakkları olsun vs. Ama gerisi gelmedi o ayrı.

Dönemin yunanlı bir komutanın anıları vardı 1-2 sene önce gazetelerde köşe yazısı olarak çıkdı. İşte yunanlı askerler şu Türke tecavüz etti vs gibi, bir kadının ırzına geçdiler kızının birini korumak için köpek gibi yalvarıyordu gibi.

Durum bu işte, gelip o şartlarda artık hukuk devleti, yasama organı vs diyemessin, zaten ülke bitik halde en kısa sürede bu savaş halinde ülkeyi düşmanda kurtarmak için her yol meşrudur.
Sosyal ağlarda paylaş

demokrasiyi parmaklarıyla kazıyarak kazanmayan bir halk var. tebaa iken halk olmuş bir topluluğuz. adam vurarak keserek kendi yaptırımımızı uygulayan insanlarız. Hukuk devletini demokrasi kavramını özümseyememiş insanlarız.

sen, ben , dağdaki çoban.. farketmiyo aslında fazla.

radikal yazarlarının "hayırcılara nasıl koydu halk" kıvamındaki kişisel tatminlerini bir türlü kavrayamıyorum. o halkla bi gün kahvede oturup konuşmuşluğun var mı, bikere selamlaşmışlığın var mı. uydurup duruyorlar halk öyle istedi yok bu boyleydi falan.

/Edit estel_the küfüre izin vermeyen_Anorien
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Yoo ben savaş zamanını kastetmedim zaten. 21 anayasası dedim ama savaştan sonrasını kastediyorum genel olarak.

Ülke tam olarak herşeye hazır değil. Yeni bir ülke kuruluyor o zaman daha dünyada kadınların seçne ve seçilme özgürlüğü bile yok.

Kaldı ki 21 anayasası çok sağlamdır.

Hatta Prof Bülent Tanör (sağlam otoritedir)

“1921 Anayasası, hazırlanışı ve kabul özellikleri bakımından Osmanlı-Türk anayasacılığının en demokratik, belki de tek demokratik örneğidir”

Demiş.

21 anayasası savaş zamanı çıkmış olması lazım kurtuluş savaşı zamanı yani. 24 anayasıda gayet iyidir ordaki bazı hatalar ve eksiklikler 28 de değiştirildi vs. Gitgide gelişiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ya abi ne 2002 seçimi ne 2007 seçimi ne cumhurbaşkalığı seçimi öncesinde sölenenlerden farklı birşey söylenmedi.

ŞERİAT GERİLEME LAİKLİK

ama iktidar aksine en cumhuriyetcilerin kendini modern ileri gören zihniyetlerin yapamadığını yaptı.tüm avrupayı türkiyeye getirdi.

avrupa şampiyonaları formula 1 ler uefa ş.ligi finalleri dünya basket şampiyonası müzik organizasyonları expo da finale izmiri çıkartmak. vsvs vs

şu inönüdeki son metallica konserinde bile iktidar payı var.açıkcası avrupayı bu iktidarla gördü toplum ben işin bu boyutuyla ilgieniyorum acıkcası referandumla ne ilgisi var derseniz kısacası boş bir korku politikasına gerek yok izleyelim görelim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...