Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2010 Referandum Sonuçları

Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

wispy doğru dedi, viktorun dediği de çok önemli aslında, çünkü hakkaten akpnin artık bi bahanesi kalmadı, referandumdan önce de dediğim gibi =)

yılmaz özdil doğru yazmış da, KK'yı gazlayan medyanın en başta doğan medyası olduğunu atlayıvermiş. olsun o kadarcık kusur olur di mi =)
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

bnde merak ettim hiç eksiği gediği olmayan yasayı nasıl iptal etmiş?

ayrıca şöyle birşey var, ben mi yanlış düşünüyorum?
eğer ki yargı bu ülkeyi yönetiyor olsaydı,
referandumu onaylamazdı.

sir said:

bu ülkede 411 milletvekilinin oyuyla geçen madde nasıl iptal edildi? 367 kararı nasıl alındı? akp'ye açılan kapatma davasının iddianamesi nasıl yazıldı, verilen karar neydi?

Bu buna yanıtsa eğer, ben yine anlamadım.
Isterse %100 meclis oyuyla geçsin, bir karar anayasaya aykırıysa eğer aykırıdır ve yapılamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Ha birde,
Yaşar Büyükanıt'a ödül zırhlı audi verildiğini ve hizmetleri için teşekkür edildiğini unutmayalım.
Bu adamı soruşturan savcının tabiki başına birşeyler gelir.

Hmm neydi ki o değiştirilmek istenen?

Ayrıca eğer öyle bir durum var ise, çok saçmaymış. Nasıl yani içerik denetlemesi yapamaz? e ben o zaman içeriğini istediğim gibi çevirir şeklinide uydururum?
İlk bunun düzeltilmesi lazımmış bence.
Sanırım C. başkanı içeriğini kontrol ediyor?
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

Isterse %100 meclis oyuyla geçsin, bir karar anayasaya aykırıysa eğer aykırıdır ve yapılamaz.

Böyle şey mi olur? Anayasa dediğini zaten insanlar yapmış bal gibi de değiştirilir günü gelir değiştirilemez maddeler bile değiştirilir. Ne yapacaz yeni anayasa yapılması için iç savaş mı başlatılsın yeni ülke mi kurulsun?
Sosyal ağlarda paylaş

xieon said:

Suark said:

Böyle şey mi olur? Anayasa dediğini zaten insanlar yapmış bal gibi de değiştirilir günü gelir değiştirilemez maddeler bile değiştirilir. Ne yapacaz yeni anayasa yapılması için iç savaş mı başlatılsın yeni ülke mi kurulsun?

yoo,
önce anayasayı değiştirirsin sonra yasayı.
Yani mantıken.
Yoksa ne işlevi kaldı C. Başkanının veya anayasa mahkemesinin =)
Sosyal ağlarda paylaş

Abi kavramlar karışmış gibime geldi hani o kadar iyi bilmiyorum ama sistem şöyle:

En yukarıda Anayasa vardır içindeki maddelerde birer yasadır
Sonrasındaysa işte ceza kanunu, borçlar kanunu vb... şeyler vardir.

Anayasayı değiştirmek demek zaten içindeki yasaları değiştirmek demektir . Bunun yanında Anayasa Mahkemesi göreviyle ilgili Sir açıklama yaptı. Zaten sorunda buradan kaynaklanıyor Anayasa Mahkemesinin görevi içeriği inceleyip iptal etmek değildir. Ha incelerler kişisel görüşlerini koyarlar, bizce bu olmaz derler ona lafım yok ama bu alanda görevlerinin dışına çıkıyorlar herkes de göz yumuyor. İçerik ve şekil yasama da çok farklı kavramlardır.
Sosyal ağlarda paylaş

abi bilmedikleri icin anlatamiyorlar sana haliyle

yapilan degisiklik "anayasa degisikligi" idi, yani anayasadaki bri madde degisiyor normal yasa degil

anayasa mahkemesi anayasa degisikliklerini bir tek sekil yonunden inceliyebiliyor, anayasaya madde ekliyorsun sonucta, anayasaya uygunluk denetimi normal yasalara yapiliyor onada esasdan denetim diyor

AYM ise bu bahsedilen anayasa degisikligini seklen degil esasdan inceledi, anayasaya aykiridir dedi degsitirilemez madde ile celisiyro dedi

olay karmasik, anayasa hukuku bilenler bile isin icinden cikamaz iken daha olayi bilmiyenlerin atip tutmasi trajikomik heueheu

orda olan durumu turkiyenin %1 i bile anlamadi, oyle bir karisiklik var, hukukcualrda isin icinden cikamiyor
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel özet geçmişsin Viktor teşekkür ederim. Şimdi ben yapılan değişiklik doğru yada yanlış olayını tartışmak istemiyorum benim asıl merak ettiğim konu burada Anayasa Mahkemesi'nin sınırlarını aşıp aşmadığıdır ki benim anladığım kadarıyla aşmış yanılıyor muyum?
Sosyal ağlarda paylaş

haaa 4. madde hikayesi mi o?
Kelime oynu yapılarak değiştirilmek istenilen madde değil miydi o? bolca tartışma geçiren?

Aslında çok belli işte onun değiştirilemeyeceği, ama laf ebeleği yapıosunuz diyip iptal edilmedi mi o?
Şimdi de işte AKP nin adamları gelince rahatça değiştirilebilecek,
e budurumda daha kolay bölünebilecez ülkecek.
- oha olurmu oyle sey halk karsı cıkar, diyen arkadaşlarım olabilir. Terör olayları o kadar artacak ki, herkez bir "taraf" olacak yakında.
Hatta başladı millet, Kıyı Ege ve Akdeniz cumhuriyeti kuralım diye.

Zaten başka açıklaması yok ilk 3 maddenin değiştirilmek istenmesinin.
Ve ilk 4. maddeyi değiştirmek, mantıklı olan her insan için, anayasaya aykırıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

editledim yukariyi

yetki asimi demiyince cunki soyle bir celiski var

AYM anayasa degisikliklerini esasdan inceliyemez

simdi anayasada iki madde birbiri ile celisiyorsa ikinci maddede degistirilir normalde ama anayasada degistirilemez maddeler var

simdi sokulan madde celisiyor ilkiyle o yuzden yururluge giremez bu degisiklik diye yorumladilar, bu yorumu demeleri esadan incelemeleri demek ancak anayasa degisikligini esasdan incelemesi anayasaya aykiri, birde yorum kismi var isinki dahada isin icinden cikilmaz oluyor onuda sokunca

simdi AYM anayasaya aykiri hariket etmistir desende dogru diyorsun, AYM ilerde sorun yaraticak bir celiski olmasin diye kendi yorumuyla iptal etti dersende bir noktaya kadar dogrusun ama
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar bu viktor'un anlattıklarını gerçekten ilk kez mi okuyorsunuz?

kimse şahsi olarak üstüne alınmasın ama durum böyleyse gerçekten de boşa tartışıyoruz. eğer bütün konularda bu anayasa değiştirilmesi konusunda olduğu gibi hiçbir bilgi sahibi olmadan kör dövüşüne girişmişsek durum gerçekten vahim.

lütfen görüşünüze yakın kişilerin söylediklerini ezberden tekrarlamak yerine önce bi açıp bakın. internet önümüzde. saklı gizli hiçbir şey yok.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

hah gelelim en sevdiğim "peşkeş" muhabbetine. sevgili cüce arkadaşım, daha önce de yazdığım gibi özelleştirme siyasi bir tercihtir. siz iktidara gelin herşeyi kamulaştırın, o da sizin tercihiniz olsun. ama özelleştirme yapıcam diyip iktidara gelen adamları özelleştirme yapmakla suçlamayalım yani, saçma.

gelir dağılımı adaletsizliği kapitalizme içseldir, tıpkı kentsel dönüşüm gibi. bunlar yeni başlamış değil, akp iktidardan gidince de bitecek şeyler değil. eğer gerçek rahatsızlığımız buysa yapılacak şey devrimdir.

ama du bi saniye, kapitalizm son noktasına varmadan sosyalizme geçiş mümkün mü? pek değil. o yüzden önce demokrasi, önce sermayenin serbest dolaşımı, önce dünyaya açılma.

yazdıkların hiç bir zaman bu kadar vahişce yaşanmamıştı, son senbelerde olanları gelipte "e dünyada zamanı gelmişti" diye acıklıyamazsın.

özelleştirme sadece siyasal bir tercih değildir ayrıca, kültürel bir tercihtirde. özellikle bu kadar yaygınlaşmışsa.

bir yandada bu kadar iki yüzlülükle yapılan özelleştirmelerinde ekonomik gerekcelerle yapıldığını söylemekde yersiz kacar.
neden bi yandan devlet elini eteğini cekerken, başka yerlerde burnunu sokuyor?

hanı diyelimki kapitalizmin ibine vurmadan refah sağlıyamayız, ki komik bir iddaa olmus sir özür dilerim, bu kadar sert bir geciş süreci, bize refah falan getirmez. anca dünyanın tüketim kapasitesini arttıran bir pazar oluruz. su anda bile öğleyiz zaten. bu eğrinin kırılcağını gösteren hiç birşey yok, kırmaya yönelik hiç bir hamlede yok.

varmı endüstri gelişsin, bilim üretelim, sanat üretelim, kültürel zenginlik pazarlıyalım, öğretim zenginleşsin gelişsin diye bir atılım? yok, sıfır. na bole öküz gözü gibi sıfır hemde.

öle sermaya serbest dolaşsın önce bi sonra o buffla coşarız diye bir durum yokki. sermaya serbest dolaşır, öle öle dolaşır, toplumu kenarlara ittirir durur. bi noktadan sonrada o eğri hiç kırılmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

bir de ek olarak AYM'nin yasalara uymayan icraatları sadece yetki aşımı iddiasıyla sınırlı değil. kendi çalışma disiplinini düzenleyen kanunları dahi dinlemiyor. ama AYM yasaları çiğnediği zaman dur diyebilecek bir makam yok.

bunun örneği, gerekçeli karar açıklamadan AYM'nin karar açıklayamayacağını söyleyen yasayı AYM'nin defalarca ihlal etmesi.

hani birisi çıkıp diyebilir ki "bu yasa o kadar da önemli değil. gerekçeli karardan önce kısa karar açıklansa ne olur açıklanmasa ne olur?" işte burada şu meşhur atasözü devreye giriyor:

imam osurursa cemaat sıçar.

AYM yasa takmazsa kimden yasa takmasını bekliycez bu ülkede?
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:

arkadaşlar bu viktor'un anlattıklarını gerçekten ilk kez mi okuyorsunuz?

kimse şahsi olarak üstüne alınmasın ama durum böyleyse gerçekten de boşa tartışıyoruz. eğer bütün konularda bu anayasa değiştirilmesi konusunda olduğu gibi hiçbir bilgi sahibi olmadan kör dövüşüne girişmişsek durum gerçekten vahim.

lütfen görüşünüze yakın kişilerin söylediklerini ezberden tekrarlamak yerine önce bi açıp bakın. internet önümüzde. saklı gizli hiçbir şey yok.

bu kadar detayını bilmiyordum,
eh öğrendik işte, ve sir haklı değilmiş, hatalı da değilmiş
ortada karak mekanızması boşluğu varmış onu öğrendik.

Obvious olanı state etmek gerek kanuna,
AYM ye captain obv lazım
Sosyal ağlarda paylaş

ya iyide sufi,
AYM yasama veya yürütme yapabilen bir kurum değil ki? adamların görevi denetlemek ve kanunlar nezlinde denetliyorlar.
Bazen sınırlarını aşıyorlar gibi görünüyor, ama bu onların değil onları denetleyen bir kurumun olmamasından kaynaklanıyor.

AYM'nin elinde istediği kadar güç olsun, hiç birşey yapamaz ki? sadece anayasaya aykırı kanunları reddedebilir veya bulanık olan maddeleri reddedebilir.

Naptı akp, AYM'yi denetleyecek bir kurum mu oluşturdu? Bir mekanizma mı soktu araya?yoo
adamlar bu güçlü mekanizmaya kendi adamlarını koyacaklar şimdi, gerçekten denildiği kadar vahimmiş durum. Sonuçta AYM'yi denetleyebilecek bir kurum yok anladığım kadarıyla?

Bu durumda, "bulanık" olan tüm yasalar geçirilebilir AYM'den.
Yani?
Yani önceki iktidarların aynı kafa yapısını sürdürmeye devam etmiş AKP.
Sosyal ağlarda paylaş

Özelleştirmeler doğru ama geç yapıldı.
90'ların ortasında Telekomun özelleştirilmesi gündemdeyken 30 milyar dolardan bahsediliyordu. Tkelken satmadılar, GSM operatörleri bu kadar yaygınlaştıktan sonra değeri düşer tabi.
Gerçi satış anında gerçek ederini bilmiyorum, o yüzden kesin birşey söylemiyim. Ama çoğu kurum 20 sene önce özelleştirilseydi çok daha avantajlı olurdu.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

hmm,
e peki viktor meclisin anayasa içinde ki bir maddeyi değiştirmek istediğinde, anayasaya aykırı olup olmadığını denetleyecek bir kurum yok mu?

iste anayasayi degsitirmek diyorsun, mantiken anayasanin icine koydugun yeni yasa anayasanin bir parcasi olucagindan anayasaya aykiri olmasi diye bir sey olamaz

o yzuden anayasa degisiklikleri anayasaya uygunmu diye incelenmez, dunyanin her yerinde boyledir

anayasa deidigmiz sey toplumsal mutabakattir aslinda, genellikle degistirilmiyicek ve her vatandasin kabul edip benimsedigi temel hak ve ozgurlukleri belirler, devletin yasalari hangi kriterlere gore yapicagini yazar

amerikan anayasasi misal 7 basliktan olusur 4 sayfadir, temel hak ve ozgurlukleri belirler ve yasamanin geri kalanini meclislere ve eyalet yonetimine birakir

turkieyde ise anayasa hayatin her alanini belli bir duzene oturtmaya calisir, 21 anayasasi cerceve anayasadir misal ancak 24 anayasasi 104 madde ile daha kapsamlidir

turk devrimi tepeden inme oldugundan ve vatandaslarin okumuslar dahil cogu anayasa nedir bilmediginden bu kapsamli anayasa turkiye sartlarina daha uygundur diyebiliriz, ama kapsamli anayasalar daha hantaldir ve uniter bir sistem zorlar bu yuzdende kulturel farklari olan bir halk ile celisir

bu yzuden yerinden yoentim diye bas bas bagiriyoruz, konyalinin inatla istedigi icki yasagi izmirliyi germiyor mesala, federal bir sistemde izmirli anayasaya uygun oldugu ve tmeel hak ve ozgurluklerle celismedigi surece kendi konunlarini kendisi koyuyor, devlette bunla ugrasmiyor

kurtlerin talepleride bu yonde aslinda, kendi nufuslarinin yogun oldugu illerde belediyelerin kurtce hizmette vermesini istiyorlar, okullarda kendi cocuklarina kendi dillerini ogretme opsiyonu verilmesini istiyorlar, otonomluk diyince akliniza kendi ordusunu kurup kendi polisini tutmak gelmesin, federal bir sistemin tek farki yerel yonetimler guclu oldugu icin bolgeler arasi farklarin gerginlik yaratmaya son vermesidir, ord ayasiyan insanlar belediyenin kendi dillerindede hizmet vermesini talep ederken batida aysiyanlar kendi bolgelerini kiays alip bunu anlamsiz buluyor

bunun yaninda vergi adaletsizligi var, doguda kullanilan kacak elektirik ile i. melihland in dogalgaz borcunu milletce oduyor olmamiz sacmaligi var, sirf ankarali mickey mouse dan belediye baskani yapti diye dogalgaza dunyanin parasini veriyoruz, oysa federal bir yapi olsa anakranin vergi borcunu gene ankarali odiyeceginden bir sonraki secim micky melih i secmiycekler hali ile, burunlari surtmus olucak
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Özelleştirmeler doğru ama geç yapıldı.
90'ların ortasında Telekomun özelleştirilmesi gündemdeyken 30 milyar dolardan bahsediliyordu. Tkelken satmadılar, GSM operatörleri bu kadar yaygınlaştıktan sonra değeri düşer tabi.
Gerçi satış anında gerçek ederini bilmiyorum, o yüzden kesin birşey söylemiyim. Ama çoğu kurum 20 sene önce özelleştirilseydi çok daha avantajlı olurdu.

telekomu 2 senelik kari bedelien sattilar

tmsf el koydugu atv yi develt bankalarindan borc para vererek calik gurubuna satti ve "fail" kavramian yeni bir anlam ekledi

"peskes" derken yanlis anlamayin, ozellestirme yapilmasin diyen yok, vatandasin aprasi ile kurulmus veya alinmis kurumlarin gercek degerlerinden az miktara komik usulleri ile ese dosta veirlmesi elestirdigimiz nokta

birde verip kurtulalim diye yaptikalri var, farbikayi yok fiyata satiyorlar alan kisi kapatip butun makineleri satip arsa olarak satiyor, hem istihdam kaybi hemde develt zarar ediyor, adam develtten aldigi mali aldigi fiyatin co kdaha ustune satiyorsa genede hersey usuluyle yapilmis diyebiliyormuyuz cok merak ediyorum
Sosyal ağlarda paylaş

@Sir

AKP bu ülkeye dehşet zarar veriyor bunu idrak etmiş olman lazım. Üstelik TC bir sosyal devlettir herşeyden önce bunun gereklerinide yerine getirmelidir, ama tabi adamların sosyal devletten anladığı kömür dağıtmak sadece, ki o durumun sosyal devlet ile alakası yok, AKP tayfası kendi çıkarları yoksa hiç bir işe kalkışmaz. Buna istanbula dikilen milyonlarca lale de dahil, bir işe kalkışıyorlarsa rant vardır merak etmeyin aksi olamaz kesinlikle, ya para akacakdır ceplerine yada oy kazanma amaçlıdır. Yine ondan öncekiler de aynıydı diyeceksiniz evet onlarda pek farklı değildi ama bu akp tayfasının farkı şu rejim aleyhine de faaliyetlerde bulunuyorlar ve esas amaçlarıda bu, uzun lafın kısası bu adamlar ile olacak iş değil.

Özelleştirme sosyal devlete ters bir tavırdır. Kitler ile halka ucuz gıda maddesi vs sunarsın. Amacıda budur bunların kısa vadeli devletin kasasında 3-5 kuruş girecek diye satmak saçmadır. Ha onları işletemiyor zarar ettiriyorsan ki onların amacı kar değildir zaten, yarı parasını devletten yarı parasını vatandaşdan alarak insanlara hizmet sunmaktır amacı.

Biz yapamıyoruz ama gibi bir bahanen olamaz yapamıyorsan bırakırsın işi, hemen ama beni halk seçdi argümanını sunacaksınız tabi, AKP ye oy verenler ya rantdan faydalanıyor yada gerçeği tam olarak algılayamıyor durum bundan ibaret. Demokrasi bize fazla bu bir gerçek.

Yaptıkları işin tercihle alakasıda yok, adamların bir tercihi yok çünkü daha doğrusu tercihleri ve sistemleri tamamen rant, daha çok güç ve iktidarlarını perçinlemek için. Yani demokrasiyi kullanıp, demokrasiyi baltalıyorlar. Adamların inandıkları birşeyde yok aslında, çok garip bir takım adamlar işim açıkcası, Recep Tayyip Erdoğan gibi biri bu ülkede başbakan oluyorsa emin olun bundan daha abes ve komik birşey olamaz.

Adam herşeyden bihaber, hiçbirşeyden anlamayan çok yetersiz biri o makam için işin özü bu aslında.

Sakın şimdi kılıçdaroğlu tarafdarı veya chp li olduğum fikri aklınıza gelmesin kılıçdaroğlu bile bu ülkeyi yola getiremez merak etmeyin.

İnsanların bilinçli bir şekilde kendi iradeleri ile evet veya hayır atabilmeleri için. Önce oturup onlara anayasa hukuku, kamu hukuku vs bunların tarihlerini 1295 magna charta ile beraber olan süreci vs iyice oturup anlatmak lazım, akabinde kendi hür iradeleri ile değişiklikleri anlamalı tartışabilmeli ve iradeleri ile oy kullanabilmeleri lazım.

Şimdi kalkıpta demokrasi felan demeyin, hür irade demeyin yok çünkü öyle birşey. İnsanlar bir güleryüze, babalarının kendilerine dediği siyasi partiye nerede rant varsa ekmek varsa, yada adamın duruşuna, tavrına, daha bir inançlı ve muhafazakar görünmesine ki külliyen yalan, bunlara oy veriyor. Sonra irade diyorsunuz ortada bir irade yok. Manipülasyon ile oyları alınan insanlar var bu kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...