Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Galatasaray Üniversitesi Yüksek Lisans

Vodan

Öne çıkan mesajlar

İş yerinden iki arkadaşım Galatasaray Üniversitesi'nin Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans programına başvurmuştu. Bugün sonuçlar açıklanınca 25 kişilik kontenjan nasıl full olarak doldurulur, bu iş nasıl böyle insanların gözünün içine baka baka yapılır öğrenmiş olduk ve çok sinirimiz bozuldu..

Sırayla belgeleri koyuyorum şimdi, ileride başvuracak olanların boşuna vakit kaybetmemeleri veya doğru yolu öğrenmeleri için bilgisine. Hemde belki bir gün birileri görür de bu "ne oluyor?" der..

Önce programa kabul edilme koşullarını çok kısaca özetleyeyim, zaten çok basit tasarlanmış.

ALES sınavından aldığınız notun %50'si ve Mülakat (Bilim Sınavı diye geçiyor) notunuzun %50'si toplanıyor ve Başarı Notu'nuz hesaplanıyor.

Önce Kazanamayanlar'dan başlayalım, lakin ististasız ortak noktaları şöyle;

ALES 90-100 arası olanların, Mülakat notu: 30.
ALES 85-90 arası olanların, Mülakat notu: 35.
ALES 80-85 arası olanların, Mülakat notu: 40 veya 45.
ALES 70-80 arası olanların, Mülakat notu: 50.

Sonuç olarak tüm Kazanamayanlar'ın Başarı Notu: 60-64 aralığında..

Görelim:

Şimdi de Kazanan "Başarılı" öğrencilere bir göz atalım;

Kazanamayanların tümü mülakattan istisnasız olarak ALES puanlarına göre ortalamalarını 60-64 arasına denk getirecek şekilde 30 ile 50 arası notlar alırken, Kazananlar ise 80, 85 veya 90 almışlar.

Görelim:

Kazananları başarı notları ise 80 ile 88 bandında gerçekleşmiş..

Buraya koymadığım fakat aşağıdaki orjinal dosyalarda görebileceğiniz bir kaç tane de şeklen Yedek Aday belirlenmiş, adet yerini bulmuş.

Kaynak'ta belirtelim de sonra yalancı çıkmayalım.. Orjinal dosya kaldırılana kadar Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü web sitesinden link:
http://www.gsu.edu.tr/tr/duyurular/gorseller/tezsizsonuc.xls

Orjinal dosyanın yedeği ile üzerinde yaptığım düzenleme link:
http://www.filefactory.com/file/b3458ah/n/tezsizsonuc.xls

Sosyal ağlarda paylaş

Kazananlar zaten orjinal dosyada var, isimleri kaldırsam da orada kalacak. Söylediğimden de farklı bir durum yok ortada hepsi 80, 85 ve 90 almış. Varsın dursun isimler de.

Tabi teşekkürler tavsiyen için, iyi niyetle olduğunun farkındayım.
Sosyal ağlarda paylaş

alesden yüksek not alman yada okul ortalamam vs bunlar önemli şeyler değil mülakatta ne yaptığın önemli olan

sadece sorunun cevabı bilmende önemli değil hocaların kafasında bir adam olman lazım

sorunun cevabını papağan gibi zikretmek önemli değil önemli olan başvurduğun yer akademik çalışma gerektiren bir yer sadece çalıştıkları için bile alınmamış olmaları normal
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten sorun orada..

Kazanamayanların Mülakat notları ALES notlarıyla ters orantıda gidiyor.

25 kişilik kontenjanda bazı kişilere 80 85 ve 90 arasında değişen Mülakat Notları verilmiş, geri kalanına da dediğim gibi ALES başarısına göre ters orantıyla 30 ile 50 arasında Mülakat Notları verilerek Başarı Notları 60-64 arasında tutulmuş.
Sosyal ağlarda paylaş

ALES bilimsel bir sinav degilki, sirf yuksek lisansa cok kisi basvuruyor, sayilarini azaltalim diye icad edilmis sacma bir genel yetenek sinavi

bolumunde basarin cok iyi olsun, devam edip akademisyen olmak istiyorsun 4 senedir turkce matamatik sorusu cozmemissin sozelci olarak, yuksege basvur sonra bolum disindan adam gelsin sirf is bulamadigi veya askerlikten kacmaya calistigi icin, yuksek ales le senin yerini tikasin

her hoca kendi ogrencisi ile calismak ister zaten, ayni sorunu bende cektimde okuldan okula degisiyor bu iste

ben istanbul universitesinde girdim, alesin %50 si lisans ortalamasinin %20 si yabanci dil sinavinin %10 u ve mulakatin %20 sini aliyorlardi sirf mulakat ile ales ortalamak yerine, mulakattan 5 almis biri 96 ales ile girmis, hocalarda sikayet ediyordu amaci okumak olmiyan, yuksek icin basvurdugu bolumle ilgili zerre ilgisi ve bilgisi bulunmiyan tipler giriyor askerden kacmak icin kontenjan isgal ediyor diye
Sosyal ağlarda paylaş

Mighty_THoR said:

alesden yüksek not alman yada okul ortalamam vs bunlar önemli şeyler değil mülakatta ne yaptığın önemli olan

sadece sorunun cevabı bilmende önemli değil hocaların kafasında bir adam olman lazım

sorunun cevabını papağan gibi zikretmek önemli değil önemli olan başvurduğun yer akademik çalışma gerektiren bir yer sadece çalıştıkları için bile alınmamış olmaları normal

this

sadece galatasarayda böyle değil ki.. bütün okullarda böyle.. alesden ve dil sınavından "full" çeksen bile mülakatta iş bitiyor..

ben tezsiz yüksek lisans yaptım ama 18 kişinin başvurup 5 kişilik kontenjanın olduğu doktora programına kabul edilen 3 kişiden biriydim.. 2 kişiyi direk almadılar ki hani ben mülakatta ilk 10 içinde değildim.. lisans mezuniyetim 2.48 yüksekm lisansım tezsiz

"olmayacak bu iş"" diyordum ama kabul geldi.. sonrasında hocaya teşekkür etmeye gittiğimde "senden çok umutluyum, yüzümü kara çıkarma yeter" dedi

hani hocalar akrabam değil bir şeyim değil ama kabul ettiler ki gelenler arasında amerikada yükseğini yapmış biri vardı ve kabul alamadı.. yedek bile seçmediler

bence kabul alamayan arkadaşların neden kabul edilmediklerini düşünsünler önce
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar bende hali hazırda Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyorum. Benim de ALES'im düşüktü hatta okuduğum Elektronik Mühendisliği bölümü malum, nispeten daha kolay bölümlerde okuyanlara kıyasla ortalamam da düşük olmasına rağmen bende mülakat notumun yüksek olması sayesinde ortalarda bir sıradan kabul edildim.

Burada bir sorun yok, sorun ALES'i yüksek olanlar alınmadı olayı da değil zaten yanlış anlamayın. Ha mülakatta da sorulan sorular, en son okuduğun kitap, başbakanın adı ne gibi sorular olduğu için zaten seçiciliği olması da mümkün değil.

Burada çok bariz olan şey kimlerin seçileceği belli olduktan sonra sadece ortalamaları düşük tutabilmek için ALES notu odaklı olarak tersten mülakat notları verilmiş olması.

Tabi ki ALES'ten yüksek alan heryere girsin fikrini savunacak biri değilim, konu da dediğim gibi ALES değil. Öğrenim hayatım boyunca da hep ortalama bir öğrenci olduğum için sınav ile veya not ortalaması ile girilip kişiyi kıyas dışı bırakan elemelerden şikayet etmişimdir.

Dikkat ederseniz belirli kişilerin ortalaması 80 üzeri, belirli kişilerin ise kasıtlı olarak 60-65 arasında tutulmuş. Adet yerini bulsun diye 10 kişi de 70-80 arasında puanlanmış. Tabiki her birey tek tek torpille seçilmemiş olabilir ancak göz var nizam var, ters orantı çok açık.
Sosyal ağlarda paylaş

Abicim bak şimdi, öncelikle mülakatta dediğim gibi son okuduğun kitap, başbakanın adı falan gibi sorular sorulmuş zaten. Dolayısıyla kimse için kötü geçmesi durumu söz konusu değil.

25 kişilik kontenjanda bazı kişilere 80 85 90 notları verilerek %50 üzerinden ortalamaya 40-45 gibi bir etki etmesi sağlanmış. Öte yandan zaten 70 90 civarı ALES ile başvuran kişiler olduğu için Başarı Puanları yine %50 üzerinden 80-88 arasında oluşmuş.

Bundan sonra kalanlara ise ortalamaları düşük olsun diye ALES puanlarının yüksekliğine göre azalan şekilde Mülakat Notları excel başnda verilmiş.

En yüksek ALES puanı olanlara en düşük mülakat notları verilerek %50 + %50 ağırlıkla Başarı Notu 60-64 bandına çekilmiş.

Biraz daha düşük ALES alan (örneğin 80) adaylara bunun %50'sinden sonuca 40 etki ediyor diye 40-45 gibi (ALES'i daha yüksek olanlara kıyasla) daha yüksek Mülakat Notları verilerek yine 60-64 bandına çekilmişler.

Yani özetle Kazananlar çıkıldıktan sonra geriye kalanların notları ortalamaları yükselmeyecek şekilde Excel başında verilmiş. Bir tarafta 30 40 50 gibi notlar varken diğer tarafta 80 90 gibi notlar olması ve aralığın kopuk olması nasıl normal gelebilir ki? Kırmızı sütunu tabloya ben ekledim, mesela hiç ALES'ten 70 alıp Mülakat'tan 30-35 alan yok? Ne hikmetse düşük alanlar yüksek, yüksek alanlar düşük mülakat notlarına sahip hep.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet doğru.

Zaten bunu buraya koyma amacım başvuracak olanlar ne olup bittiğini en başından bilsin. Bu saatten sonra kimseye bir faydası yok, hele ki bana hiç yok.

Boşu boşuna insanlar hayaller kuruyorlar öte yandan birileri birilerini usulen kullanıp Excel başında başarılı veya başarısız olarak seçiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...