Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bürokrasinin hukuktaki yeri nedir?

Bone

Öne çıkan mesajlar

burda hukuk okuyanlar var, bana şu bürokrasinin mantığı ve hukuken önemini açıklayabilir mi?

yani çok aşırı basit bir işlem için,
muhtarlığa başvurup 6şar fotoğraf, kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, 200lira, eldeki belgenin fotokopisi,
valiliğe başvurup 6şar fotoğraf, kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, 200lira, eldeki belgenin fotokopisi, muhtarlığa gitmiş olduğunu gösteren belge,
dış işleri bakanlığına başvurup 6şar fotoğraf, kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, 200lira, eldeki belgenin fotokopisi, muhtarlığa gitmiş olduğunu gösteren belge, valiliğe gitmiş olduğunu gösteren belge, yurtdışına giriş çıkışlarının tümünü gösteren belgeler ve fotokopileri,
milli eğitim bakanlığına başvurup 6şar fotoğraf, kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, 200lira, eldeki belgenin fotokopisi, muhtarlığa gitmiş olduğunu gösteren belge, valiliğe gitmiş olduğunu gösteren belge, yurtdışına giriş çıkışlarının tümünü gösteren belgeler ve fotokopileri, eğitim hayatında almış olduğun tüm belgeler ve fotokopileri, dış işleri bakanlığına gitmiş olduğunu gösteren belge,
iç işleri bakanlığına başvurup 6şar fotoğraf, kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, 200lira, eldeki belgenin fotokopisi, muhtarlığa gitmiş olduğunu gösteren belge, valiliğe gitmiş olduğunu gösteren belge, yurtdışına giriş çıkışlarının tümünü gösteren belgeler ve fotokopileri, eğitim hayatında almış olduğun tüm belgeler ve fotokopileri, dış işleri bakanlığına gitmiş olduğunu gösteren belge, sicil belgesi fotokopisi, milli eğitim bakanlığına gitmiş olduğunu gösteren belge,
başbakanlığa başvurup 6şar fotoğraf, kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, 200lira, eldeki belgenin fotokopisi, muhtarlığa gitmiş olduğunu gösteren belge, valiliğe gitmiş olduğunu gösteren belge, yurtdışına giriş çıkışlarının tümünü gösteren belgeler ve fotokopileri, eğitim hayatında almış olduğun tüm belgeler ve fotokopileri, dış işleri bakanlığına gitmiş olduğunu gösteren belge, sicil belgesi fotokopisi, milli eğitim bakanlığına gitmiş olduğunu gösteren belge, iç işleri bakanlığına gitmiş olduğunu gösteren belge,
vermen gerekiyor,
her birine ayrı ayrı.

her bir belgenin her sayfasına damga vuruyorlar, imza atıyorsun, imza attığın için damga vuruyorlar, attığın imzanın orjinal olduğunu gösterecek imza atıyorsun, bu onay imzası attığını onaylamak için damga vuruyorlar, o binanın müdürüne gidiyorsun, damga vuruyor, işlem bürosuna gidiyorlar damga vuruyor, damgaların vurulduğuna dair imza atıyorsun, damga ve imzaların bittiğini gösteren damga vuruyorlar.

şeyi düşündüm, acaba bu işlemlerin "hukuki süreç"te belirli bir anlamı mı var?
ama bu damgalar vurulurken, herhangi bir belge kontrol edilmiyor. yani kaçakçılık mı yaptın, insan ticareti mi yaptın, karapara mı akladın, belgede düzensizlik var mı, herhangi bir suçun var mı, bunlar hiç kontrol edilmiyor.
sadece damga vur, imza at, damga vur, imza at, para ver, damga vur, imza at.

varsayalım ki bu bürokrasi ortadan kalktı, hukuk adamlarına bir sekte uğratır mı?
yani sizin kullandığınız hukuk işlerinde bir yararı, faydası oluyor mu bu bahsettiğim olayların?

"bürokrasinin işleyişi, roma hukukunda öğrendiğimiz şu şu meselenin önüne geçer, insanların hür ve özgür yaşamasını sağlar" gibisinden şeyler.
onu sormak istedim.
Sosyal ağlarda paylaş

bürokrasinin tek faydası birden çok birime sahip sistemlerde kontrolün ve arşivlemeler sonrası geri dönüşün her elden sağlanabilmesini sağlıyor.

Yani 6 tane ondan 10 tane bundanlar işlem tamamlandığında hepsi bir yerde durmadığından, hem kaybolma olsun, hem bir hata olsun, hatanın hangi zincirde gerçekleştiğinin anlaşılmasını sağlıyor, bence.
Sosyal ağlarda paylaş

günümüz bürokrasisi günümüz şartlarıyla zırt diye anlaşılacak birşey değil..

bürokratik süreç genellikle kendisinden önceki devlet yönetim kadrolarının tasviyesi sırasında ulus devlet'in yapılanmasıyla ortaya daha net çıkmış bir süreç.

ders notları arasında sadece bürokrasiye ayrılmış yaklaşık bi 100-150 sayfa vardı zamanında.

viktor gelip de tamamlarsa sevinirim ehaeü
Sosyal ağlarda paylaş

kafa yapısı değişmedikçe imkansız olay gereksiz bürokrasiden kurtulmak. hani bence bir şekilde çalışan bir sistem mevcut.. boğucu ve aksak ama çalışıyor. bu sistemi abuse eden birileri çıkıyor ve yeni yamalar geliyor.. sistem de bir değişme yok tabii. bi süre sonra o kadar çok yama geliyor ki.. sistem yama ve yamalar da sistem oluyor zaten.

foto getir, imza at, üst kata ver, geri getir.. bence tamamen gereksiz ve tamamen boğucu işler.. ama aslında bu şartlar içinde gerekli ve yama işlemleri gibi sanki..
Sosyal ağlarda paylaş

Bürokrasinin tamamen ortadan kalkması gibi birşey söz konusu olamaz. Bürokrasi devletin işleyişini sağlayan sistem şu an için. İdare teşkilatının hizmet verebilmesi için karar alması gerekiyor. Karar alabilmek için de yine görevli insanlar gerekiyor. Dolayısıyla bürokrat kesimi her daim devletin bir parçası olarak yer alacaktır.

Öte yandan az gelişmiş ülkelerde bürokrat kısmı nepotizm, yandaşçılık, kadrolaşma gibi sebepler ile şişebiliyor. Gereğinden fazla personel alındığı zaman da bir noktadan sonra bu insanlara bir iş yaptırmak gerektiği için uyduruk işler üretmek durumunda kalıyor sistem. Aynı sorun Osmanlının son döneminde sıkça rastlanan bir durum.

Siyaset biliminde bu uyduruk bürokratik işlerin çoğalıp şişmesine "kırtasiyecilik" deniyor. Genellikle vatandaşı yolmak için ufak tefek işler yaratarak her biri için zaman zaman cüzi zaman zaman kalantor ücretler alma yoluna gidebiliyor.

buna da sadece başvuru için devlet dairesinden sarı dosya almak 5 lira, ikametgah ilmuhaberi 3 lira, öğrenci belgesi 10 lira falan gibi fiyatlandırmalar yaratarak herkesten üçer beşer çarpma yoluna gidiliyor.

e-devlet de olsa bu tarz işlemler için sanal kart'ınız üzerinden sizden üçer beşer lira rica edecektir.

yeni elektronik kimlik kartlarına da default kredi kartı takarlar tam olur.
Sosyal ağlarda paylaş

burokrasi yaptigin islemleri resmiyete baglar. ilerde bir problem oldugunda gercekten soyledigin islemleri yaptigini hukuken kanitlamani saglar. bir davada hayir boyle birsey olmadi diyen bir adama, eger elinde belgen yoksa tek yapabilecegin yemin teklif etmek, oda karsindaki adamin insiyatifine kalmis.

ayrica neden heryere damga basiliyor diye sormussun, bunun sebebini burda sana mumkun oldugunca basit ve kisa aciklamaya calisiyim, sozlesmenin, belgenin vb nin uzerindeki tum imzalarin kalem islerinin ayni tarihte yapildigini, butunlugunu korudugunu garanti altina almak icin, bunu yapmasalar, yarin oburgun biriyle davalastiginda o sozlesmedeki veya belgedeki tum imzalarin sozlesmenin veya belgenin duzenlendigi tarihte yapildigini kisacasi evrakta sahtecilik olmadigini nasil kanitlayabilirsin?

yani isin ozeti o burokratik islemler olasi bir hukuki surecte senin girebilecegin, ve bu anlattiklarindan 100 kat daha yorucu ve uzun surecek potansiyel burokratik islemleri onlemek icin, kisacasi senin iyiligin icin.

ama senin sordugun neden bir merciden butun islemlerimi yapamiyorum olmus, bunun hukukla bir alakasi yok, devlet yapilanmasi ve butce ile ilgi. Soyle ki farkli devlet organlari farkli butce ve tasinmazlara sahip dolayisiyla kendi butcelerini kendileri yonetiyorlar, eger tek bir organda toplamaya kalkarsan, bir farkli organin islevsizligini kesinlikle goremezsin, ve bir digerinin butce acigi digerinin basarisini siler atar, devlet batar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...