Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

29 Mayıs 1453

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

viktor, istanbul fethinde kullanilan toplar donem avrupasinda kullanilanlardan buyuk, sadece trolluk yapiyorsun fazla uzatmiycam. Herkes istedigine inanmakta ozgurdur, tarihciyim diyorsun ama bence bu bir kolpa.

tarihci olsaydin cag atlama deyiminin sadece zaman ayrimi icin kullanilan son zaman tarihcilerinin kullandigi bir terminoloji oldugunu bilip, cag mi atladik hohoho demezdin. 300 yillik bir doneme cag ismi veriyorlar olay bu, buyutmeyin kafanizda.

dip not: carolho lamerinin banlanan birinin fake accountu oldugu anlasilinca silmisler adami, dolayisiyla kendi kendine tartisan bir deli gibi gozukmusum, saglik olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

557 yıl önceki fatih ile 500 yıl önceki viyanaya dayanma ile övünen başka bir şey yapamayan bir milletin histerisi. bizim toplarımız nah bu kadardı oğlum, rönesasns biz olmasaydık nah başladı oğlum, amerikayı bizim sayemizde buldular uleyn. tebrik ederim. eşelemeye devam belki bir hazine buluruz.
Sosyal ağlarda paylaş

cag kavrami diye birsey yokki zaten, tairhciler akfasina gore ayirir genelde

bizimkisi okullarda duvara astigimiz bir cetvelden ibaret, yeni cag deriz oysa avrupali ronesans olarak alir, biz gider ronesans i 3 sayfa yazar geceriz ordada "istanbulun fethiyle kacan bilim adamlari avrupada bilimsel gelismeyi tetiklediler HEYT HEYT"

sonra boyle abuk subuk, dunaydan kopuk bir millet oluruz iste

herif aya ciktim der, "NASIL CAKTIK AMA YUNANA ZAAAAAAA" deriz bizde

her serde hayir var geyiginde tarihte ser kaynagi biz iken ondan dogan hayirdan cikarim yapariz, bak babani vurmasaydim mirasa konamiycaktin, seni isinden atmasaydim bu daha iyi isi bulamiyicaktin, evini yakmasaydim bu daha iyi eve tasinmiyicaktin vs vs vs

hala amerikayla akdeniz ticareti icin imzalanan anlasmayi soyler "biz zamaninda amerikalidanda iyidik" der borburleniriz

ama bir sevr in yildonumunu kimse hatirlamaz, 1874 de osmanlinin ekonomik bagimsizligini yitirdigini ve yari somurge konumuna girdiginide

tarihi kendi isimize geldigi gibi yorumluyoruz, yok efendim istanbul fethedilmeseymis ronesans olmiycakmis, iustanbuldan kacan iki kicikirik bilimadami tarihi komple degsitirmis

ronesans oyle bir gecede basliyan, tetiklenen bisey degil tarihi bir surectir

hacli seferlerinde perisan olan topraksoylularin yerine yavas yavas ekonomiyi kendi eline alan kentsoylular yani burjuva sinifi ortaya cikti, ronesansin dogusu 1200 lere dayanir, ole bizanstan kacan 4-5 adamin baslattigi bir hariket degil nereden bakilirsa 4 yuzyil suren bir dusunce hariketidir

avrupa ticaretinin kilti noktalarindan biri olan, burjuva sehri floransa ronesansin sembolu gibidir

matbaa nin gelisitirilmesi istanbulun fethindende oncedir misal (matbaa da oyle bir gecede icad olmiyor, matbaa nin teorisi teee milattan onceye gidiyor, cinde herifler 1000 lerde takir takri basiyorlar, gutenberg un 1440 da yaptigi ise daha gelsimis, seri absima izin veren bir model

ole avrupa icadi degildir, insanlik tarihinin ortak urunudur matbaa

lisedeki sacma sapan egitimden sonra zor gelicek biliyorum ama dunay tarihi turklerin etrafinda donmuyor, savasmak disinda uygarliga olan katkimiz gayet kisitli, millet haldir haldir uretip ulkesini urunleri ile tanitirken, kicikirik guney kore LG ile samsungla butun dunayda adini duyurmusken biz "bak basbakan oraya gitti bizi duyurdu HEYOO HEYOOO" yapiyoruz, avrupada kimsenin sallamadigi bir yarisma programini milletce kitlenip izliyoruz kac senedir yeterki ulkenin ismi duyulsun diye

turizm olarak bile avrupanin cogu ulkesinden daha cok kaynagimzi var iken kulturle bunu desteklemedigimizden turist cekemiyoruz iste, adam truva filmini izleyip canakkaleye geliyor, truvanin turklerle alakasi yok

1071 den beri anadoludayiz, ne uretmisiz dunya kulturune katkisi olan?
kendi ozdilimizi "allaha yakin olalim" diye arapca ve farsca ile katletmisiz, osmanlida sanatin halk ile alakasi yok, anadoluya adamlar 600 senede civi cakmamis, asker ve para kaynagi olarak gorup somurmus, halki ihmal etmis egitmemis, degerlendirmemis

kulturel gelisimin tetikcisi sermayedir, herifler borc para almis bunla fabrika acicagina, yatirim yapicagina kendine saray yapmis har vurup harman savurmus, anadoluda sivrilen kac aile varsa "aman bana rakip olurlar" diye ortadan kaldirmis, anadoludan cikma sanat eserlerine bakin, sarkialra turkulere hep bir otorite ile mcuadele gorursunuz

ekonomiye aman turkler bulasmasin, rakip olur yahudi yapsin rum yapsin ticareti
sanata aman turkler bulasmasin sivrilir, kafamiza bela olur devsirmeler yapsin
yonetime aman turkler bulasmasin rakip olur, devsirme yapsin

osmanogullari hanedaninin egemenligi tarihte anadolunun ve turk milletinin basina gelmis en kotu 2. seydir

hep kendi sulalesine calismis, yonetmesi gereken millet ici ncalismayi gectim o millet gelismesin diye her turlu baskiyi yapmistir

sanayi devrimi kactiginda treni kacirdik zaten, bugun turkiyenin 300 milyar dolara yakin borcu var ve cari acik vermeye devam ediyor
urettigimziden fazlasini tuketiyoruz, 1954 e kadar beyefendilerin saraylari icin cektikleri kredilerin faizini odemisiz, plansiz disari acilma ve "bizimde ciforsumuz olsun!" sevdasi ile kredi, kredi, kredi ucup gitmisiz gene

cifors al tabi bisey diyen yok, ama ayagini yorganina gore uzat diye bir atasozu var

asgari ucretle calisan adam "ayfon alamiyorum" derse dalga gecersiniz, kredi karti ile alip borc faizinde batinca mustaha kdersiniz

turkiyenin yaptigida aynen o iste, farkinda degil millet
bosuna dememis gavur "ignorance is a bliss" diye
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

şovenist tarihçiye referans, nice touch =)
fetih kutlamaya devam ettikçe "istanbullu" olamıycaz. istanbulu "almayı" kutluyoruz.
mesela abd'liler de ırak işgalini kutlasa, ne bileyim ruslar çekoslovakyanın işgalini kutlasalar, biraz acaip gelmiyo mu size?

tamam tarihi olarak önemi var elbette, bunu yadsımıyorum. ama haydi hopppaaa yürü bee nası aldık ulan diye kutlamaya da gerek yok bence.

Enteresan "yaşasın barış, barışarock, savaşma seviş, rest in peace" gibi nidalarınız süregeliyor zamanından beri farkediyorum. Şunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Yani savaşmak insanların belli çıkarlar adına gerçekleştirdikleri eski dünya düzeninden biriydi ( kimilerine göre hala bir düzen fakat dünyanın tümüne göre değil) ve herkesin savaştığı bir ortamda rest in peace vs diyemezdin sanırım. Güzelce kafanı keserler, barışarock öldü derler adama.

Ve sizin kendinizi ne hissettiğinizi ya da nereden geldiğinizi bilemiyorum ama ben kendi ecdadımın bu muhteşem şehri bize kazandırmasıyla bu viran, sefalet ve yıkık dökük kenti "İstanbul" yapmalarından ve çeşitli vakıf eserlerinden başlayıp mahalle, kervansaray, medrese, cami, kümbet ve çeşitli mimari yapılarıyla bu dünyanın eşsiz şehrine bir silüet kazandırmasıyla gurur duyuyorum ve hala eşlerinin yapılamadığını tüm İstanbullular gibi ben de izliyorum ve ecdadıma hayranlığım artıyor günbegün .

Ve bu sebeplerden ötürü bugünü yani saçmasapan sevgililer gününden falan da önemli görüyorum, kutluyorum.

"O zamanın politikalarından yola çıkarak savaş yapılmış, kan dökülmüş; bu mantığın neyini kutlayacam ?" deyip olaya bakmak, tüm dünya tarihçilerinin büyük bir olay olarak gördüğü İstanbul'un fethini küçümsemek ve bunu yaparken de " sen şovenistsin, ilber ortaylı ne ya, sen liselisin" diye ortalığa bol keseden sıkmak o derece yani anlamdırılamayacak bi şey ki.

Savaşın akabinde yenilen halkın " Kardinal külahı görmektense Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederim" dediği ve bu kadar güzelleştirilen ve süslenilen başka bir şehrin olup olmadığını sorarım o yüzden.

Eminim İsrail'in Filistin'i işgali de sizin için aynı derecede bir olay. Bu mantıkta bakarsanız Amerika'da Osmanlı zaten.

Her neyse, bugünü aldık yürüdük kutluyoruuzzzz diye kutlamıyoruz biz. İstanbul'u İstanbul yapan her değeri, bize burada yaşama olanağı sağladığı için ecdadımıza bi nevi teşekkür ediyoruz. İnsanlar öldüüü aaa :( diyip ağlayamayacam üzgünüm. Savaş etiği ayrıdır, barbarlık ayrı.
Sosyal ağlarda paylaş

eh be viktor, tamam herşey süper de bide okusaydın keşke yazdığımı =) ne anlatmak istediğimi.

Magna Carta demişim,
1200 lere geliyor olay zaten,
kaldı ki rönesans matbaa ile patlar, ama birşeylerin değiştiğini görmek ister insan
İstanbul'un fethi gayet baba " anam, konstantinin şehride düşebiliomuş demek ki" dedirten bir olaydır.

Bazı insan vardır, bunu direk mallığa bağlarım, bizim milleti çok över fethettik sağı solu diye.

Bazısı vardır, bunu anlamam, bizim milleti çok yerer hiçbir şey yapmadık diye.

Gücü elinde tutan herhangi bir milletin yapacağını yapmışız zamanında, bunun abartılacak veya yerilecek bir tarafı yok. Ha bizi farklı kılan ne? Gittiğimiz yerleri yok etmemişiz, ne demek istediğimi arnavutluğa gitsen anlarsın bugün.

Sağa sola demokrasi götürmüşüz zamanında ( o zamanlar adalet falan işte ). Güçte ki herhangi bir millet gibi.

Falan filan,
senin cahillik, kendimize pay çıkarmak dediğin olay, neden sonuç ilişkisidir bu arada.

Şu avrupa süper dünya süper biz eziğiz gözlüğünü çıkarman lazım, tarihçi adamsan olaylara objektif bakabilmen lazım.
Cidden, şimdi söylemek istemiyorum ama senin ki biraz cahilliğe kaçıyor,
Hemen ne katmışız dünyaya örnekler vereyim;

Ticari anlamda;
Hani LG, Samsung diyosun ya, Ben nepaldeyim şu anda
ve insanlar Beko'yu LG'ye tercih ediyorlar ( bizim mal türk gençliği gibi - abi o arçeliiin yan sanayisi yeaaa - demiyip malın kalitesine bakıyor adamlar)
Kafadan 10 tane daha örnek verebilirim böyle, ama anlamışsındır.

Bilimsel anlamda;
Güzide üniversitelerimizde veya dışarıda ki üniversitelerde doktorluk ünvanına sahip herhangi bir öğretim görevlimizi google la. Bak bakalım ne katmış Dünya'ya, sonra şaşırıp patiye geri gel ( direk kendi hocalarımın reklamını yapabilirim yani, 'nassı yani' moduna girebilirsin okuyunca adamların neler kattıgını ).

Tarihsel anlamda;
İyi ya da kötü, avrupa, ortadogu ve asyada tarihin yazılmasına katkımız olmuş mu? olmuş. Daha ne?

Edebiyat ve felsefe anlamında;
bknz Nazım Hikmet,Aziz Nesin, Mevlana; google larsak daha fazlasını bulabiliriz, hatta basitçe 1100 lerden itibaren bütün edebiyatçılarımızı alabilirsin listeye.

Askeri anlamda;
Hattı müdafaa yoktur sat... anladın sen onu.

Fikri anlamda;
Felsefe kısmına koyabilirdik bunu; ama ayrı yer açmak istedim çünkü burda tanıştığım bangladeshlisinden, hintlisine; iranlısından pakisine çinlisine kadar heriflerin dediği bişey var
" sizin Atatürk'ünüz vardı "

Çok fazla şey katmışız bu Dünya'ya.
Sosyal ağlarda paylaş

avrupa soyle biz bole gak guk demiyorum, ozellikle kore ornegi evrdim o yuzden

universite diyorsun, turk universiteleri o kadar bilim irfan yuvasiki dunyada adlari duyulmamis, ilk 100 de tek okulumuz yok universiteyi yuksek lise yapan zihniyetten dolayi, gene turkiyeden cikma doktoralara hatat profesorler disarda ciddiye alinmiyor intihal olaylari yuzunden

unlu kac tane turk bilimadami varsa hepsini disari kaptirmisiz, idealist bir sekilde yurtta kalanlar ise sacmasapan burokratik engellerle bas ediyor, en komigide heralde

dunya markasi yok diyorum, zorlu ile koc un iste calismalari var, turkiyeden cikan patentlerin cogu bunlara ait ama genede yeterli degil, son senelerde asker sivil ortak girisimler savunma sanayisinde gelismeler var, f-35e parca uretiyor TAI bunlar cok guzel seyler ama yetersiz, 70 milyon nufusu olupta bunun yarisi genc olan bir ulke burasi, issizlik almis basini gitmis
burokratik engeller ile firsat esitsizligi yuzunden mahvoluyoruz, siyasetciler a partisi olsun b partisi olsun kendi cukkasinin pesinde, amerikaya felaket bir muhendis gocu veriyoruz bunlar ulkede tutulabilse, sermaye birikimi dogru kullanilsa ve ar-ge ye yeterli onem verilse sahane olucak ama yok iste, bizim yoneticiler efendi-bey kavgalarinda

edebiyat cevrelerinde taninmakta oyle onemli degil, marka yaratmak diyorum
globallesen dunyada ulkene dovizi sokabilmen icin marka yaratabilmen lazim, butun dunyada taninan bir turk markasi varmi?
yok

butun dunyanin tanidigi bir turk edebiyatci varmi tolstoy gibi tolkien gibi balzac gibi?
yok

butun dunyanin tanidigi bir turk siyasetcisi varmi?
yok, hep askeri hep askeri

Ataturk u ve ismini oyle kotu kullandikki disarda insanlar diktator gibi algiliyorlar artik, Ataturke laf edince deliren ve cildiran turk imaji olustu, kasten trolliyor herifler

Ataturk hele kilit noktasi bu isin, bu duzeni degsitirmek icin yasadi, size hicbir dogmatik dusunce birakmiyorum tek yol gostericiniz akil ve bilim olsun dedi ve bunu soyliyen bir insani hatirasina kufreder gibi dogmalastirdik, soguk devlet otoritesinin sembolu yaptik

aman gencler duzene karsi cikmasin diye dunayda emperyalizme karsi ilk basarili silahli mucadeleyi vermis, pek cok somurge ve direnise ilham kaynagi olup 3. dunyanin kahramani olmus bir insani heykellere resimlere ve siirlere hapsettik, bursa nutkunu ortadan kaldirttik

olay avrupa karsisinda eziklik degil durum degerlendirmesi, bir zamanlar ingiltere gibi fransa gibi cin gibi bir dunya gucu olan bir devletin nasil bu hale geldigini soyluyoruz, neleri yanlis yaptigini zafer sarhoslugu icinde savas alani haric herseyi ihmal ettigini ve keyfi yonetildigini soyliyoruz

hadi onlar hakli, zaferi bizzat yasamislar
1453 te kazanilan bir zafer sarabini bugun bile icip sarhos olmaya kasanlar var, tutarsiz guc hayalleri ve neo-osmanlici yaklasimla neler yaptiklarini goruyoruz

borcu borc ile kapayarak yuruttugun giderek buyuyen bri cari acigin var, ulkende baska ulkeler kendi gucleri ile istedikleri zaman rahatca hukumet dusurebiliyor, avrupada muzakerelerde cifte standartlara bogulmussun

ama obru yandan osmanlicilik oynamaya kasiyorsun, tutarsiz adimlar atiyorsun

ecdadimisss kiymetlimissss diye duygular uzerinden olmuyor bu isler

neyse daha yazmiyim, dis siyaset olsada siyasete giriyor
Sosyal ağlarda paylaş

kendi kendini haksız çıkardığının farkında değilsin balon =)

bizans imparatorluğu savaş mı ilan etmişti osmanlıya? yoo. osmanlı bir nevi meşru müdafaa mı gerçekleştirdi istanbulu alırken? hayır. belli çıkarlar ve misyonlar uğruna gitti işgal etti ve aldı. çok da zor olmadı bu.

zaten imparatorlukların fetihten başka çaresi yoktu o ayrı. benim meselem "niye fethetmiş pü allah belasını versin" falan değil zaten, istanbulu ben de seviyorum, başka bi yerde de yaşayamam.

ama bu fetihi kutlamak, canlandırmasını yapmak, "nası koduk kahpe bizansa" nidaları falan apaçık şovenizmdir. "ecdadına" teşekkür ediceksen biraz düzgün bak şehire, 577 yıldır güzelim şehrin ve boğazın içine sıçmaktayız zira.

bir tarihsel olayın önemli olması, onun her yıl kutlanmasını gerektirmez. ha devlet kuruluşunu kutlarsın anlarım, meclis açılışını kutlarsın anlarım, düşmanlara karşı bir zafer kazanmış savaş bitirmişsin hadi onu bile anlarım. ama işgal etmişsin almışsın ve üzerinden yüzlerce yıl geçmiş hala "ulan nası aldık bee" diye geziniyosun etrafta, bunu anlayamıyorum.

500 yıl sonra bakarsın israil filistini işgal ettiği tarihleri kutluyo olur. o zamanın israillileri de "ecdadımız, heyt bee, kutsal kitabımızda bize ait gösterilen yeri nası da söke söke almışlar" diye övünürler. neden olmasın.

kısacası, etiğin savaşı-barışı falan olmaz, etik etiktir. biz artık istanbulluyuz, buranın yerlisiyiz, işgalciliğimizi, askeri dehamızı falan kutlayacağımıza, bu şehri "ecdadlara" layık bir şehir yapabildik mi ona bakalım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...