Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

29 Mayıs 1453

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

"ahmet turan alkan" said:

Uzak dedelerimiz İstanbul'u "açtılar"; biz hâlâ bu açılışın edebiyatı ile meşgulüz. Feth'e son derece yüksek dinî mânâlar yüklüyor, hâdiseyi esâtirî ve mistik ürperişler boyutuna raptediyoruz. Güvensizlik hâlinin eseridir çünkü İstanbul'un bugünkü hâli bize fetihten değil, yağma ve çapuldan sûretler gösteriyor. 550 senedir hâlâ hükümranlığımız altındaki şehrin rantını paylaşmayı bitiremeyişimiz medenîlik nâmına utançtır. Rant paylaşımı ayıp değildir, rantını bölüşeceğim derken şehri kokutmak ayıp ötesi bir şenâattir. İstanbul'a bir mânâda 1204 kuşatmasının galibi Katolik Haçlıları gibi davranıyoruz; şehrin mühimce bir kısmı hâlâ imâr ve iskân mevzuatına aykırı yapılaşmanın işgalinde. Nedir bu?

İnsanlar niçin hep sinirli bu beldede; niçin hep aceleci; niçin neredeyse bütün münasebetlerinde ister istemez alelacele zihni bir menfaat muhasebesi yapmadan birbirlerine selam alıp veremiyorlar, niçin mutsuzlar?

II. Mehmet, bu şehri otomotiv endüstrisi için mi fethetti ki bir türlü insan-otomobil ilişkilerini "insânî" olanın lehine tanzim edemiyoruz; niçin dünyanın en güzel fotoğraf veren ve en güzel siluete sahip tabiatını, tabiatından uzaklaştırmışız. Osman Gazi, "İstanbul'u aç gülzâr et" dediğinde, Ataşehir'i, Yenibosna'yı, Bağcılar ve emsâlini mi kasdetmişti?

Geliniz şu fetih gününü hamâsî müsâmere gösterilerine sahne kılmak yerine "Biz bu güzelim şehre bu fenalıkları nasıl revâ gördük?" düşüncelerine tahsis edelim. Arınma günü ilân edelim: Mimarlar, mühendisler, belediyeciler, siyasetçiler, iş adamları, müteahhitler ve her birimiz her 29 Mayıs günü son bir yılda İstanbul'u "Hüsn-i muhafaza" için ne yaptıklarını anlatsın, hatâlarını itiraf etsinler.

Son not: İstanbul'da bugün Kilise kayıtlarına göre 1200, sen bilemedin 3500 Rum yaşıyor. Fethin ve Fâtih'in yadigârıdır onlar; nasıl bir emânet ehliyiz biz, düşünelim hele...
Sosyal ağlarda paylaş

overrated??

yahu kutlanması overrated ama konu hakkında bi doğru düzgün belgesel izlemedim henüz..

trt bi tane yayınlıyordu bugün.. grafikleri büyük ihtimalle stunts 4d sports driving in oyun içinde sağladığı imkanlarla yapmışlar..

baktım, geçtim..

olur da dişe dokunur bişi yaparsam sakın beni türk belgeselcilerine emanet etmeyin.. nat geo falan yapsın..
Sosyal ağlarda paylaş

fetihin kendi overrated

zaten psikolojik ve fiziksel olarak ksualtilmsi bir sehir var, bugun suralarin yeri malum, tarihi yarimada ole cok buyuk degil

diger yanda fatihin toplari var, ordusu var hede hodo

adamalrin askeri gucunu gectim insan gucu bile kalmamis, surlari bile zor onariyorlar malzeme yok cunki

avrupadan ayrdim gelicek, birbir kosulla geliyor oda, hatta en son vatikan "kliseler birlessin, yardim edelim kurtaralim" diyor, istanbulda altin kulahi gormektense turk sarigi goruruz daha iyi diyor adamlar

amerikanin irak isgalinden bile ufak yani fetih, surlarin artik ise yaramadigini butun dunyaya gosteriyor o kadar, sanildigi gibi tarihi bastan filan ayzdigimiz yok, cok zor kazanilmis bir savas yok, can cekisen bir develte son darbe vurulmus

birde bunun ustune zaten "fetih" gibi sorunlu bir durum var, gelip adamlarin topraklarini ellerinden almisiz, bunu hersene kutluyoruz ustune utanmadan, sornada neden bize barbar diyorlar diye batiya catiyoruz

tarihi bir olaydir hede hodo, onemlidirde osmanli tarihi icin ama bu kadar abartmaya gerek yok
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...