Law Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Lastik gibi konu aslında. Orta çağda sorsak çok büyük derlerdi daha dünyanın yuvarlaklığı vs. bilinmezken kıtalar keşfedilmemişken v.s daha tam anlamıyla kontrol altında değil, bir bilinmezlik var ortada, sınır belli değil yani dünya ne bilinmiyor. Hadi yuvarlaklığı keşfedildi, bu seferde ulaşım derdi var rüzgar çıkacakda yelken v.s. Yine tam tatmin veremedi, çünkü hız yok hız olmayınca zaman kaybı yaşanıyor çok uzun süreler alıyor biryerden bir yere gitmek, aynı şekilde haberleşmek vs çok uzun süreler alıyor. Esas faktör bence hız ama. Yani öngörülebilirlik ve ulaşabilirlik belirliyor bu sorunun cevabını veya bilme öğrenme ve idrak etme, yani galaksinin devasalığını bilen biri peh der dünya minicik hatta bu soruya güler bile. Ama karşıki dağın ardını görmemiş biri o dağında ardında teee ufukda başka bir dağ olduğunu görünce vay be dünya büyük der. Peki aynı şekilde galaksinin biryerinden biryerine gitmek icat edilecek bir teknoloji ile çok kısa sürede gerçekleştirilecekse o zamanda aslında galaksinin çokda büyük olmadığını idrak deceğiz. Çünkü artık ulaşılabilir hale geliyor. Diğer açıdan bir sorunla karşılaşınca ve o an çözümü bilmiyorsak çok büyük bir sorun olduğunu düşünürüz, ama cevabı bulunca pehey deriz, çünkü var olan sorun çözülmüş ve kontrol altına alınmıştır. Aynı durum Dünya küçük mü büyük mü sorusundada var. Şu aşamada yaşımız, eğitim seviyemiz bilgi seviyemiz, sahip olduğumuz teknoloji gereği bence hepimizin zihninde Dünya aslında küçük fikri belirir. Çünkü temelinde aslında ulaşım, haberleşme, dünyanın diğer ucundaki yerdeki olan bir afeti bir olayı Tv den öğrenmemiz anlık bir olay, yani bir şekilde dünyanın her yeri le iletişim halindeyiz. Hemen hemen anlık tepkiler verebiliriz, mesela almanyada türklere yapılan bir ırkçı bir saldırı en fazla 1 saat içinde burada tv ye yansır, böylece o bölgedeki diğer insanlar ile bunu paylaşır ve aynı tepkileri veririz. Bütün bu teknolojik gelişmeler aslında dünya insanları ile bir nevi daha kolay bir ortak ruhu ve hissiyatı paylaşmayıda getiriyor beraberinde. Şilide deprem oldu burdan bile ekip gitti ve insan kurtardı ve acılarını paylaşdı. Mesafe kavramı bertaraf ediliyor, ulaşılabilinir kılınıyor, bir belgeselde papua yeniginedeki kabileleri izliyorsunuz. Ha ben oraya yürüyerek gideceğim derseniz (okyanusda yok diyelim arada) bu sizin aslında 2-3 yılınızı bu işe hobi olarak ayıran bir maceraperest olduğunuzu ortaya koyar, dünyanın büyük olduğunu değil, çünkü şu mevcut teknoloji ile 15 saatde ordasınız buda orayı ulaşılabilir kılıyor. İnsan ömrüde ortalama 70 sene desek varın siz düşünün. Aslında ilginç peki ölümsüz olsak o zaman durum ne olurdu ? Ne olurdu zaman kavramı önemini yitirirdi, nihayetinde hep var olacaksın, zaman kavramı önemini yitirdiğinden hızında bir anlamı kalmayacak. Nihayetinde heryer artuk ulaşılabilir ölümsüz bir insan için. Gitgide daha az bilinmez kalıyor dünya ile ilgili, daha iyi kavrıyor daha çok şey öğrenebiliyor ve kafamzıdaki soru işaretleri ortadan kalkıyor. Sorun problem küçülüyor dolayısı ile Dünya aslında çok küçük. Deeermişim. Sesli düşündüm paylaşayım dedim. Arada aklıma estikçe bir kaç ekleme yapıyorum.
Chemical Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Şöle örnek vercem ben savaş ve barış kitabı uzun mu? uzun ama notepad dosyasında elinize versem, aynı uzunlukta olduğunu algılamazsınız aşağı scroll ederken onun gibi bişey
ispanak Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 2 ustteki mesaj cp mi yoksa yazmis mi adam cidden yazmissa tebrik
Law Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Yazdım yahu konu güzel çünkü, biraz düşündüm düşünmeye değer bir konu.
huun Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 "Günümüzde ulaşım teknolojisi o kadar gelişmiş durumdadır ki; bir sepet yumurtanın kırılmadan dünyanın etrafında bir günde tur atması artık şaşılacak birşey olmaktan çıkmıştır." - Sir Alex Ferguson
huun Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 "Dünyanın ne kadar büyük olduğunun ne önemi var ki? Önemli olan yola çıkmaya karar vermek değil mi?" -Sir Isaac Newton
Flassh Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Holy said: 7 insan kuralı var bir de doğru bu
xieon Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Dendi mi bilmiyorum ama önemli olan işlevi.
Cd- Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Chemical said: gecko the whole story plox
Xenocide Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 huun said: demek ki dünya küçük değil, uçak hızlı. fikrimin ince gülünü şelaleler suluyor bişi olmaz ona. acaba uçak mı hızlı, biz mi yavaşız? ya da dünya mı reröre?
Law Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 huun said: dünya küçük diyen arkadaşları hatay'dan istanbul'a yürümeye davet ediyorum. ne oldu, değişti di mi fikriniz? Tamam yaklaşık olarak 20 dakikada hataydan istanbula yürüyerek gelebilirim. Tabi bir concordun içinde bir koşu bandı üzerinde. Şaka bir yana huun da zaman mefhumu ile açıklıyor aslında dünyanın büyüklüğü ve küçüklüğü fikrini. Yani ne kadar kısa sürede ulaşabiliyorsam gideceğim noktaya, ne kadar çabuk ulaşılabilir ise o nokta o kadar küçük oluyor aslında mesafeler. Ve elbette göreceli hale geliyor dünyanın büyüklüğü. Temelinde zaman fikrinin olmasıda aslında ortlama 70 yıllık ömre sahip mahlukatlar olmamız ve bundan mütevellit zaman kavramını buna göre algılamamız ile açıklanabilir. Daha önceki sayfadaki postumda yazmışdım. peki ölümsüz canlılar olsak ne olacak. Ölümsüz olacağımız için hep var olacağız ve zaman kavramı önemini yitirecek, dolayısı ile hızda önemsiz olacak nasılsa ölümsüz insan için ulaşılmaz nokta diye bir şey olmayacak, 1000 senede sürse en nihayetinde varacak o noktaya ve o sürecin 1000 sene olması ile 1 saniye olması arasındada bir fark olmayacak nasılsa ölümsüsüz ve zaman kavramı anlamsız bizim için. Mesafede önemini yitirecek dolayısı ile uzun mu kısamı, büyükmi küçük mü anlamsız hale geliyor.
Aket-Atum Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2010 huun said: "Günümüzde ulaşım teknolojisi o kadar gelişmiş durumdadır ki; bir sepet yumurtanın kırılmadan dünyanın etrafında bir günde tur atması artık şaşılacak birşey olmaktan çıkmıştır." - Sir Alex Ferguson Beckham kafasına krampon atınca mı demiş bunu?
Öne çıkan mesajlar