blazkowicz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 ntvmsnbc said: Her dönemin en çok beklenen haberi bedelli askerlik, gündeme Başbakan Erdoğan'a sorulan sorunun ardından geldi. Bedelli bekleyen binlerce genç yeni bir heyecana kapılırken, konu Meclis'te de yankı buldu. Milli Savunma Bakanı Gönül'e göre Erdoğan isterse bedelli çıkar. ntvmsnbc Güncelleme: 09:36 TSİ 20 Nisan. 2010 Salı ANKARA - Yıllardır Türkiye'nin gündeminden düşmeyen bedelli askerlik, her iktidar döneminde kamuoyundan gelen talepler doğrultusunda tartışmaya açıldı, askerin kesin karşı tavrı nedeniyle uygulamaya geçirilemedi. Bunun tek istisnası ise 1999 depreminin yaralarının sarılması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'nın talebiyle bir kereye mahsus verilen izin oldu. Askerin bedelli askerlik uygulamasına karşı çıkmasının bir kaç nedeni var. Temel neden, terörle mücadele sürerken, parası olana askerlik yolunu kapatan bir düzenlemenin kamuoyunda ve silahlı kuvvetlerde yaratacağı moral etki. Diğer neden asker açığı tehlikesi. Her celp döneminde silahlı kuvetlerin belli sayıda askeri silah altına alması gerekiyor. Bu yaklaşık 100 bin rakamına karşılık geliyor. Saklı, bakaya ya da kaçak durumda olanlara bir de bedelliler eklendiğinde, bu kez açık ortaya çıkıyor. Bedelli askerlik son günlerde yine gündemde. Gazeteciler Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a katıldığı bir televizyon programında sorunca Arınç, şahsi görüşü olarak bedelli askerlik uygulamasının olması gerektiğini ancak hükümet adına bunu söyleyemeyeceğini dile getirdi. Ardından konu Başbakan Erdoğan'a soruldu. Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında Başbakan'a sorulan sorulardan biri Türkiye'de binlerce genci ilgilendiren bedelli askerlik üzerineydi. Bedelli askerlikle ilgili çok sayıda mail geldiğinin belirtilmesi üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi: ''Bu mailleri bence bir klasöre koysanız da bunu Silahlı Kuvvetlere gönderseniz çok isabetli olur veya Milli Savunma Bakanlığımıza. Milli Savunma Bakanı'mız ve Genelkurmay Başkanı'mızla bu konuyu tekrar, bir daha müzakere ederiz.'' Konuyla ilgili kişisel görüşünün sorulmasına karşılık da Erdoğan, ''Detaylarını bir görüşmem lazım. Detayları noktasında gerekli bilgi ve değerlendirmeyi yapmadan böyle bir açıklama yaparsam bu yanlış olur'' diye konuştu. Erdoğan, bu açıklamasıyla bedelli isteyenleri Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na mesaj yollamaya çağırdı. GÖNÜL: ERDOĞAN İSTERSE ÇIKAR Milliyet gazetesinde yer alan habere göre ise, Başbakan Erdoğan’ın sürpriz çıkışının ardından dün de Ak Parti grup toplantısında milletvekilleri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den bedelli askerliğin çıkarılmasını istedi. Taleplere kapıyı kapatmayan Gönül, “Söz Başbakan’da. O ne derse onu yaparız” yanıtını verdi. Başbakan’ın bedelli askerlik konusuyla ilgili sözlerine yorum yapmak istemeyen Gönül, gülerek, “Görüşümü vermeyeceğim. Ben de Başbakan’ın sözlerini dinledim. Sayın Başbakan’ın konuştuğu yerde bizim konuşmamız olur mu? Yorum yok. No comment. Benimle görüşünce düşüncelerimi ona söylerim” diye konuştu. MECLİS'TE YANKI BULDU Bu iki açıklamanın ardından bedelli askerlik bekleyenlerde yeni bir heyecan başladı. Konu Meclis'te de yankı buldu. Öneriye karşı çıkanlar da destekleyenler de var. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, "Ben kişisel olarak çok soğuk bakıyorum. Benim de çocuğum var ama soğuk bakıyorum. Yani fakir fukaranın çocuğu ölecek diğeri ölmeyecek, yok öyle bir şey" dedi. MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi "MHP'nin bedelli askerlik gibi sulandırılmış askerlik modlleriyle ilişkisi yok. Biz anayasa çerçevesinde tek tip askerlik yapılmasını istiyoruz: Bedelli askerliğe daha önce karşı çıktık. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu. AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ise "Bedelli askerlik yapılmalıdır, mutlaka getirilmelidir. Buna ihtiyaç da vardır ama bedelli askerlik yapan vatandaşlarımızın ödediği ücretlerden hiç olmazsa hakkaniyet sağlanması için bedelsiz askerlik yapanlara bir imkan sağlanmalı diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.
kermit Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 nerden alıntı bu ? said: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den bedelli askerliğin çıkarılmasını istedi. Taleplere kapıyı kapatmayan Gönül, “Söz Başbakan’da. O ne derse onu yaparız” yanıtını verdi. hani ona göre şu alıntıya inanıcam yada inanmıycamda.
dreagloth Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Genelkurmay hayır dedikten sonra bir anlamı yok ki.
Penthesilea Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Bedelli askerlik dunyanin en gerizekalica sistemi. Ya profesyonel askerlige gecersin (ki bence gecilmeli), ya da zorunlu askerligi tutarsin. Ama bedelli askerlik direk fakirin hayatini tehlikeye atalim, zengin 20 gunde kurtulsun demek. Ben de bedelli yapacagim bu arada yapma imkanim oldugu icin, ama dogru bi sistem degil su haliyle yani.
blazkowicz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 şu an zaten bedelli var sayılır. kendini ilim irfana adamış başarılı öğrenciler yurtdışında çalışıp dövizli yapabiliyor. ya da yurtdışında bağlantıları olan aileler çocularını 3-5 sene buralarda tutup yine paralı yaptırıyor. bedelli bence de saçma ama dövizli askerlik ile zaten bir adaletsizlik var. o da kalkmalı bence tek tip deniyorsa. @kermit haber doğru da (tv'de de vardı dün açıklamalarını izledik) çıkacağı anlamına gelmiyor ki savunma bakanının böyle birşey demesi.
Absolut Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Para için yapılmayacak şey degil. Malum satacak birşeyi kalmadı devletin elinde.
Devilmanta Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Ya Başbakan canlı yayındayken bilgisayarın karşısındaki muhabirin ekranına bedelli bekleyen insanlar mail yağdırıyor, adamda mecburen sormak zorunda kalıyor. Haliyle Başbakanda öle bi cevap veriveriyor. Ama genelkurmay ne derse o. 1 senede ne değişcek? al aşağıdaki açıklaması genel kurmayın: Genelkurmay said: ‘Bedelliyi izah edemeyiz’ Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 29 Nisan 2009’da düzenlediği toplantıda bedelli askerlik konusunda şunları söylemişti: “Eğer, o sene askere giden yükümlü talebi, müracaat eden personel talebi bizim ihtiyacımızdan fazla olursa uygulanabilir. Silahlı Kuvvetler’in ihtiyacını karşılayamama durumunda, bizim TSK olarak bedelli askerlik uygulamasını düşünmemiz söz konusu değil. Bir de bunun moral boyutu var. Türkiye terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele devam ettiği zaman kimse bedelli askerliğe ‘evet’ diyemez. Biz bunu insanımıza nasıl anlatırız? Dokuz tane vatan evladı şehit oluyor, öbür tarafta 7500 dolar, 10 bin dolar ödeyerek diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da askerlik yapmayacak. Bunu izah edemeyiz. Türkiye’de bu terör sorunu devam ettiği müddetçe bu olaya herkesin doğru bakması lazım. Bedelli askerlik uygulaması söz konusu değil. Türkiye’nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de gündemde olma ihtimali yoktur.”
Laurelin Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 yazinin ana fikri zaten genelkurmay degil basbakan isterse cikar http://images.encyclopediadramatica.com/images/e/e5/3672054902a4579235228b452128569l.gif
Arkasokak Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 belli bir zümre çocuklarının yaşı geldi askere gidecek... e para var ne gerek var 6-15 aya :)
blazkowicz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 dipnot: bülent arınç çıkmalı demiş. malum, oğlu ağustos 2009'da mezun oldu tobb'da çalışıyor ve evli. eh, işi hatunu bırakıp kim gidecek 6 ay?
Popeye Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Penthesilea said: Bedelli askerlik dunyanin en gerizekalica sistemi. Ya profesyonel askerlige gecersin (ki bence gecilmeli), ya da zorunlu askerligi tutarsin.
Dregoth Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Valla bencede öyle ama kullanabilmek için yurtdışında çalışayım diyorum işte :)
throine Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 askerlik yapicam bir de ustune para vericem?
Dworgian Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 tatil o tatil. kamp gibi 28 gün ne lan. ayrıca profesyonel orduya geçilmesi şart. dışarda tonla işsiz evsiz adam var. tamam gidip tinerciyi de al asker yap demiyorum ama zorunda kalıp soygun yapmaktansa askere gidip yaşamayı seçebilecek tonla insan var dışarda (yani heralde). ver parasını, eğit bikaç yıl, sal sora dağlara. sonuçta o zaman savaşıp ölenin de kendi isteği olur oraya gidip o görevi icra etmek. 18 yaşında daha ailesinden ayrı tek gün geçirmemiş çocuğu alıp dağa çıkardığında o çocuğun sağ kalması bile bi şans oluo diye düşünüyorum.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 milli savunmaya harcadığımız paralarla yatırım yapsaydık bugün japonya ve kore gibi ileri teknoloji sahibi bir ülke olurduk.. ulan keşke 2. dünya savaşına girip yenilen tarafda olsaydık.. nasıl olsa ordu tutamayacağımız için japonya gibi paraları teknoloji üretimine yatırırdık
Absolut Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Biz kaybetsek toprağımız kalmazdı aradaki fark o.
pekaziz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 1.sinde yenildik işte, az daha sömürge oluyorduk.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 1 ve 2 arasındaki anlaşma maddeleri çok farkl ıbe ehe hatta 2 nin çıkma nedeni 1 in nalaşma maddelerinin ağırlığıydı o yüzden 2 nin maddeleri daha hafif kaldı sadece tamzinat ve askersileştirme olarak kaldı :) en azından ekonomik boyutu buydu jm keynes 1 in sonunda az kıçı yırtmamıştı "bu herifler geri dönecek hepinizi skecek" diye.. ki yaptıalr da
Suark Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Pro orduya geçilmeye çalışıldı zamanında, aylık 2500 tl falan odedıler, Askerdeyken bunuu muabbetı olmustu, gelen adam 2500 tl ye bu egıtım cekılmez dıyıp ayrılmıs bırakmıs gıtmıs. Bı sayı vermıstı bızım komutan, şaşıp kalmıştık %1 i devam edebilmiş eğitime. Zaten askeriyenin parası olsa yapar ama AKP hükümetinin en en en sevdiğim özelliklerinden birisi MSB harcamalarını MEB in altına %13 ( 26 mıydı yoksa? ) çekmesi. Velhasıl, askerlik boktan bişey, beklemeyin yapın çıksın hayatınızdan biran evvel, varsa imkanınız bedelli yapın, çünkü ha 28 gun ha 6 ay ha 15 ay size neredeyse aynı şeyi katacak( eğer katacaksa ) o 28 gün bile yeter insanın anyayı konyayı görüp, ülkesinin gerçek portresini görmeye. ( askerlik o yuzden guzel zaten, girip çıktığında bambaşka bir insan oluyosun, yapmayan adama da adam değilmiş gibi bakıosun =) alınmaca yok :p, baya değiştiriyor insanın düşüncelerini, ben mesela ülkenin %20 lik bir kesiminde yaşıyorum sanıyodum, öğrendimki 1/1000 lik kesimde bile değilim) 28 gün iyidir güzeldir, zaten yaşını almış adama bişi yaptırmıyorlar, doğuya gidersende komutan gibi göründüğün için ilk seni hedef alıyorlar. Yaş sınırı konulup yapılsın yani, hem asker para kazansın hem gereksiz para harcamasın hem adamın hayatı çarçur olmasın. Hak mı? Yeşilleri giydiğin an insan olma yetisini kaybediyorsun zaten ne hakkı.
Zep Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Suark said: Zaten askeriyenin parası olsa yapar LöL
rahatsiz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 28 değil 21 gün. bir de her cmts pazar çarşı izni var.
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2010 Suark said: Pro orduya geçilmeye çalışıldı zamanında, aylık 2500 tl falan odedıler, Askerdeyken bunuu muabbetı olmustu, gelen adam 2500 tl ye bu egıtım cekılmez dıyıp ayrılmıs bırakmıs gıtmıs. Bı sayı vermıstı bızım komutan, şaşıp kalmıştık %1 i devam edebilmiş eğitime. bedavaya yaparken şikayet yok
Öne çıkan mesajlar